Top

ΙΟΣ: Ραγδαία αύξηση κρουσμάτων παγκοσμίως- Κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος μπορεί να αναγνωρίζουν τον κοροναϊό

Οι νεότερες εξελίξεις του ιού παγκοσμίως.

Parallaxi
ιοσ-ραγδαία-αύξηση-κρουσμάτων-παγκοσ-635820
Parallaxi

Κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος μπορεί να αναγνωρίζουν τον νέο κοροναϊό

To 20% – 50% των ανθρώπων που δεν έχουν εκτεθεί στον νέο κορoνοϊό SARS-CoV-2 εμφανίζουν ανοσιακή απάντηση διαμεσολαβούμενη από Τ-λεμφοκύττταρα εναντίον τμημάτων του SARS-CoV-2, δείχνουν τα ευρήματα προηγούμενων μελετών.

Προκειμένου να διερευνήσουν περαιτέρω το ζήτημα επιστήμονες από το Ινστιτούτο La Jolla των ΗΠΑ ανέλυσαν δείγματα αίματος που είχαν συλλεχθεί μεταξύ Μαρτίου 2015 και Μαρτίου 2018 για να διαπιστώσουν πιθανή ανοσιακή απόκριση έναντι του SARS-CoV-2. Η ερευνητική εργασία δημοσιεύτηκε στις 4 Αυγούστου στο περιοδικό Science και τα βασικά σημεία συνοψίζονται από τους Ιατρούς της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Ιωάννη Ντάναση, Μαρία Γαβριατοπούλου και Θάνο Δημόπουλο (Πρύτανη ΕΚΠΑ).

Οι ερευνητές εξέτασαν αρχικά την ανοσιακή απάντηση έναντι σε τμήματα πρωτεϊνών του ιού SARS-CoV-2. Το κάθε πεπτίδιο, δηλαδή το κάθε πρωτεϊνικό τμήμα, αποτελούνταν από 15 αμινοξέα του νέου κορονοϊού. Τα κύτταρα του ανοσοποιητικού που εμφάνισαν ανταπόκριση έναντι μιας ομάδας πεπτιδίων του SARS-CoV-2 αξιολογήθηκαν περαιτέρω ως προς την ικανότητά τους να εγείρουν ανοσιακή απόκριση τόσο στα πεπτίδια της πρωτεΐνης S του νέου κορονοϊού (μέσω της οποίας ο ιός διεισδύει στα κύτταρα του ξενιστή) όσο και στα υπόλοιπα πρωτεϊνικά συστατικά του SARS-CoV-2. Συνολικά ελέγχθησαν 474 πεπτίδια του SARS-CoV-2.

Οι ερευνητές εντόπισαν 142 ιικά τμήματα (66 από την περιοχή της πρωτεΐνης S και 76 από άλλα τμήματα του SARS-CoV-2) που εμφάνισαν αλληλεπίδραση με τα Τ-λεμφοκύτταρα. Τα 40 εξ αυτών αναγνωρίζονταν από Τ-λεμφοκύτταρα που προέρχονταν από δύο ή περισσότερα διαφορετικά άτομα. Αυτό το εύρημα κρίνεται σημαντικό γιατί μπορεί να έχει εφαρμογή στην πραγματοποίηση κλινικών δοκιμών εμβολίων καθώς και στην ιχνηλάτηση των Τ-λεμφοκυττάρων μνήμης κατά τη διάρκεια της λοίμωξης COVID-19.

Επιπλέον, οι ερευνητές προσδιόρισαν κυτταρικές σειρές Τ-λεμφοκυττάρων μνήμης που αναγνώριζαν τμήματα του ιού SARS-CoV-2. Ακολούθως, διερεύνησαν τη διασταυρούμενη αντίδραση με πεπτίδια που προέρχονταν από άλλους κορονοϊούς. Διαπίστωσαν ότι το 57% των πεπτιδίων που είναι κοινά στο νέο κορονοϊό SARS-CoV-2 και στους κορονοϊούς του απλού κρυολογήματος εμφάνισαν διασταυρούμενη αντίδραση με τα Τ-λεμφοκύτταρα μνήμης. Με άλλα λόγια, σε μερικούς ανθρώπους τα Τ-λεμφοκύτταρα μνήμης που έχουν δημιουργηθεί ως απάντηση σε λοίμωξη από κορονοϊούς του κοινού κρυολογήματος μπορούν να αναγνωρίσουν τμήματα του νέου κορονοϊού SARS-CoV-2. Αυτό ενδέχεται να εξηγεί εν μέρει τις διαφορές στις κλινικές εκδηλώσεις της λοίμωξης COVID-19 από άνθρωπο σε άνθρωπο. Ωστόσο, μένει να αποδειχθεί εάν η ανοσολογική μνήμη έναντι άλλων κορονοϊών αρκεί ώστε να προσφέρει κάποιου είδους προστασία έναντι στο νέο κορονοϊό με το να δημιουργεί καλύτερη και ισχυρότερη ανοσολογική αντίδραση μεσολαβούμενη από τα Τ-λεμφοκύτταρα.

Τέλος, οι ερευνητές σημειώνουν ότι τα ευρήματα αυτά έρχονται σε αντίθεση με ό,τι γνωρίζουμε έως σήμερα για την ανοσία μέσω αντισωμάτων, καθώς τα αντισώματα έναντι των κορονοϊών του κοινού κρυολογήματος δεν εμφανίζουν διασταυρούμενη αντίδραση με τα αντιγόνα του νέου κορονοϊού SARS-CoV-2.

Ιταλία-Covid-19: Χίλια εβδομήντα ένα τα νέα κρούσματα κορονοϊού. Τρεις οι νεκροί το τελευταίο εικοσιτετράωρο. Κρίσιμο τεστ, το άνοιγμα των σχολείων

Τα νέα κρούσματα κορονοϊού στην Ιταλία, το τελευταίο εικοσιτετράωρο είναι 1.071. Τρεις άνθρωποι έχασαν την ζωή τους, ενώ οι εισαχθέντες στις μονάδες εντατικής θεραπείας, συνολικά, είναι πέντε λιγότεροι από χθες. Πρόκειται για τον υψηλότερο αριθμό μολύνσεων, από τις 12 του περασμένου Μαΐου.

Τα περισσότερα κρούσματα σημειώνονται, σήμερα, στις περιφέρειες με πρωτεύουσες την Ρώμη, το Μιλάνο και την Βενετία. Σε σχέση με την χθεσινή ημέρα, τα περιστατικά αυξήθηκαν κατά διακόσια είκοσι έξι.

Παράλληλα, το υπουργείο παιδείας της Ρώμης ανακοίνωσε ότι οι διοικητικές υπηρεσίες των ιταλικών σχολείων θα ξαναρχίσουν να λειτουργούν από την 1η Σεπτεμβρίου, ενώ η έναρξη των μαθημάτων έχει οριστεί για τις 14 του μηνός. Πολλά θα εξαρτηθούν από το πώς θα διαμορφωθεί η όλη επιδημιολογική εικόνα της χώρας, με την επιστροφή των Ιταλών από τις διακοπές (ήδη από την ερχόμενη Δευτέρα) και αμέσως μετά την επαναλειτουργία των σχολικών συγκροτημάτων.

Στην παραθαλάσσια περιοχή Όστια, τέλος, τριάντα χιλιόμετρα έξω από την Ρώμη, διατάχθηκε το κλείσιμο δυο οργανωμένων πλαζ, στις οποίες τον Δεκαπενταύγουστο οργανώθηκαν πάρτι, με αποτέλεσμα, ορισμένοι νέοι που συμετείχαν σε αυτά, να διαγνωστούν θετικοί στον ιό.

Ιταλία: Αριθμός ρεκόρ νέων κρουσμάτων κοροναϊού καταγράφηκε στη Ρώμη και την περιφέρειά της

Η περιφέρεια της Ρώμης κατέγραψε μέσα σε 24 ώρες αριθμό ρεκόρ νέων κρουσμάτων του κορονοϊού από την αρχή της πανδημίας, τα οποία στην πλειοψηφία τους συνδέονται με την επιστροφή από τις διακοπές, ανακοίνωσαν σήμερα οι υγειονομικές αρχές.

Αυτά τα 215 νέα κρούσματα αντιπροσωπεύουν “έναν αριθμό ρεκόρ”, σχολίασε ο Αλέσιο Ντ’Αμάτο, ο υπεύθυνος για την υγεία στο Λάτιο, την περιφέρεια που περιλαμβάνει την ιταλική πρωτεύουσα. Πράγματι, πρέπει να πάει κανείς πίσω στις 28 Μαρτίου, εν μέσω του lockdown, για να βρει το προηγούμενο ρεκόρ, που ήταν 208 νέα κρούσματα.

“Το 61% (των νέων κρουσμάτων) συνδέεται με επιστροφές από διακοπές”, υπογράμμισε ο Ντ’Αμάτο, και ειδικότερα 45% (97 κρούσματα) αφορούν επιστροφές από τη Σαρδηνία, η οποία δεν είχε πληγεί πολύ από το πρώτο κύμα του ιού, αλλά όπου τα πηγαινέλα των τουριστών και τα πάρτυ χωρίς προφυλάξεις συνέβαλαν στη διάδοσή του.

Τα νέα κρούσματα αφορούν “στην πλειονότητά τους ασυμπτωματικούς νέους”, πρέπει συνεπώς “να μπλοκάρουμε το συντομότερο δυνατόν την αλυσίδα μετάδοσης εντοπίζοντας τους ασυμπτωματικούς και αποφεύγοντας έτσι τη διάδοση του ιού στο οικογενειακό περιβάλλον”, δήλωσε ο Αλέσιο Ντ’Αμάτο, ο οποίος απηύθυνε “μια έκκληση στους νέους: προσέξτε κυρίως τους οικείους σας και τους ανθρώπους που αγαπάτε”.

“Αν περιμένετε αποτελέσματα από τεστ, πρέπει να μένετε σπίτι σας και να μην βλέπετε κανέναν. Μην αισθάνεσθε ανίκητοι”, τόνισε. “Δεν ανησυχώ για τα θετικά κρούσματα που ανακαλύπτουμε, αλλά αντίθετα ανησυχώ για τα αποτελέσματα που θα μπορούσαν να έχουν μεταδόσεις σε οικογενειακό περιβάλλον, αν δεν γίνονται σεβαστοί οι κανόνες της αποστασιοποίησης”.

Η κυβέρνηση έχει πάρει μέτρα για να περιορίσει αυτό το νέο κύμα: οι ντισκοτέκ έχουν κλείσει από τις 17 Αυγούστου, ενώ η μάσκα έχει γίνει υποχρεωτική στους πολυσύχναστους χώρους από τις 18:00 μέχρι τις 06:00.

Η αστυνομία της Ρώμης επέβαλε έτσι την περασμένη νύκτα τα πρώτα της πρόστιμα, ύψους 400 ευρώ, για μη χρήση μάσκας στην τουριστική συνοικία Τραστέβερε, στην οποία συχνάζουν πολλοί νέοι.

Βρετανία: Άλλα 1.288 κρούσματα και 18 θανάτους ανακοίνωσαν οι αρχές

Οι βρετανικές αρχές ανακοίνωσαν σήμερα ότι εντόπισαν άλλα 1.288 θετικά κρούσματα του νέου κορονοϊού σήμερα, αριθμός αυξημένος συγκριτικά με τις 1.033 μολύνσεις που είχαν καταγραφεί χθες.

Άλλοι 18 άνθρωποι, που είχαν βρεθεί θετικοί στον SARS-CoV-2 τις τελευταίες 28 ημέρες πέθαναν. Χθες είχαν ανακοινωθεί μόνο 2 θάνατοι σε διάστημα 24 ωρών.

Η κυβέρνηση της Βρετανίας έχει αυξήσει τον αριθμό των διαγνωστικών τεστ, σε μια προσπάθεια να αναχαιτίσει την εξάπλωση της πανδημίας και να μπορέσει να χαλαρώσει τους περιορισμούς που δυσχεραίνουν την επανεκκίνηση της οικονομικής δραστηριότητας.

Ιρλανδία

Η Ιρλανδία ανέφερε 156 νέα κρούσματα κοροναϊού, τον τέταρτο υψηλότερο ημερήσιο αριθμό από τις αρχές Μαΐου.

Είναι η τέταρτη φορά σε οκτώ ημέρες που η Ιρλανδία ανέφερε περισσότερες από 100 καθημερινές περιπτώσεις κοροναϊού.

Την Πέμπτη, ο Ιρλανδός υπουργός Υγείας, Στέφεν Ντόνελι , είπε ότι η χώρα βρισκόταν «σε κρίσιμο σημείο».

Η Κίνα χορηγεί πειραματικά εμβόλια σε ανθρώπους που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου από τον Ιούλιο

Η Κίνα χορηγεί πειραματικά εμβόλια για τον νέο κορονοϊό σε ομάδες υψηλού κινδύνου από τον Ιούλιο, ανέφερε σήμερα ένας αξιωματούχος των υπηρεσιών υγείας.

Μέχρι σήμερα, κανένα εμβόλιο δεν έχει περάσει τις τελικές κλινικές δοκιμές προκειμένου να αποδειχθεί ότι είναι ασφαλές και αρκετά αποτελεσματικό ώστε να προστατεύσεις τους ανθρώπους από τη μόλυνση.

Ο σκοπός του Πεκίνου είναι να ενισχυθεί η ανοσία σε συγκεκριμένες ομάδες του πληθυσμού, όπως στους εργαζόμενους στον ιατρικό τομέα και σε εκείνους που δουλεύουν σε αγορές τροφίμων, στις συγκοινωνίες και σε άλλες υπηρεσίες, είπε ο Ζενγκ Ζονγκουέι, στέλεχος της Εθνικής Επιτροπής Υγείας, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην κρατική κινεζική τηλεόραση. Οι αρχές ενδέχεται να εξετάσουν την πιθανότητα να επεκτείνουν αυτό το πρόγραμμα κατεπείγουσας χρήσης του εμβολίου για να αποτρέψουν πιθανά ξεσπάσματα της Covid-19 το φθινόπωρο και τον χειμώνα, πρόσθεσε ο Ζενγκ.

Οι οδηγίες για την κατεπείγουσα χρήση των πιθανών εμβολίων εγκρίθηκαν στις 24 Ιουνίου, σύμφωνα με τον Ζενγκ, αλλά δεν έχουν δημοσιοποιηθεί.

Τον Ιούνιο η αγγλόφωνη, κρατική εφημερίδα Global Times ανέφερε ότι η Κίνα προσφέρει τη δυνατότητα να εμβολιαστούν οι εργαζόμενοι σε κρατικές εταιρείες που ταξιδεύουν στο εξωτερικό.

Ορισμένες χώρες αντιμετωπίζουν με σκεπτικισμό τη χρήση πειραματικών εμβολίων από την Κίνα. Η Παπούα-Νέα Γουινέα απαγόρευσε την είσοδο Κινέζων πολιτών που συμμετείχαν στις δοκιμές για το εμβόλιο, σύμφωνα με μια αυστραλέζικη εφημερίδα.

Ο Ζενγκ είπε επίσης ότι η τιμή των κινεζικών εμβολίων για την Covid-19 θα είναι «κοντά στο κόστος», αλλά «αυτό δεν σημαίνει ότι οι εταιρείες δεν μπορούν να βγάλουν κέρδος».

Την περασμένη εβδομάδα, ο Λιου Τζινγκζέν, ο πρόεδρος της φαρμακευτικής εταιρείας Sinopharm που αναπτύσσει ένα πιθανό εμβόλιο είπε ότι οι δύο δόσεις του δεν θα κοστίζουν πάνω από 1.000 γουάν (περίπου 144 δολάρια).

Η τιμή «θα είναι σίγουρα χαμηλότερη από αυτό που είπε ο Λιου», διευκρίνισε ο Ζενγκ.

Κύπρος: Έντεκα νέα κρούσματα κοροναϊού ανακοίνωσε το Υπουργείο Υγείας

Έντεκα νέα κρούσματα κορονοϊού ανακοίνωσε σήμερα το απόγευμα το Υπουργείο Υγείας της Κύπρου. Τα περιστατικά προέρχονται από σύνολο 3.446 εργαστηριακών διαγνώσεων.

Με βάση τα μέχρι τώρα δεδομένα, ο συνολικός αριθμός των θετικών κρουσμάτων ανέρχεται στα 1.417.

Επιπρόσθετα, στο Γενικό Νοσοκομείο Αμμοχώστου νοσηλεύονται σε θάλαμο δύο ασθενείς με COVID-19 και ένας ασθενής παραμένει διασωληνωμένος στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας.

ΗΠΑ: Το “βαθύ κράτος” της FDA θέλει να καθυστερήσει το εμβόλιο για τον νέο κορονοϊό, υποστηρίζει ο πρόεδρος Τραμπ

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ υποστήριξε σήμερα, χωρίς να παράσχει κάποια απόδειξη, ότι το «βαθύ κράτος» της Υπηρεσίας Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) εργάζεται με σκοπό να καθυστερήσει τις κλινικές δοκιμές για τα εμβόλια της Covid-19 μέχρι τις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου.

Σε ανάρτησή του στο Twitter ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος έγραψε ότι το βαθύ κράτος ή «κάποιος» στην FDA δυσκολεύει τις φαρμακευτικές εταιρείες να στρατολογήσουν εθελοντές για τις κλινικές δοκιμές των εμβολίων και των θεραπειών για τον νέο κορονοϊό.

Την Πέμπτη, το πρακτορείο Reuters είχε μεταδώσει τη δήλωση ενός κορυφαίου στελέχους της FDA, του Πίτερ Μαρκς, που είπε ότι θα υπέβαλε την παραίτησή του αν η κυβέρνηση Τραμπ ενέκρινε ένα εμβόλιο προτού να αποδειχθεί ότι είναι ασφαλές και αποτελεσματικό.

«Προφανώς, ελπίζουν να καθυστερήσουν την απάντηση (στην πανδημία) μέχρι μετά την 3η Νοεμβρίου. Πρέπει να επικεντρωθούμε στην ταχύτητα και να σώσουμε ζωές», έγραψε ο Τραμπ σε αυτήν την ανάρτηση αναφερόμενος στον Επίτροπο της Υπηρεσίας Τροφίμων και Φαρμάκων, Στίβεν Χαν.

Ο πρόεδρος συχνά χρησιμοποιεί το Twitter για να επικρίνει τις ομοσπονδιακές υπηρεσίες, τις οποίες κατηγορεί ότι ελέγχονται από το «βαθύ κράτος» που, κατά την άποψή του, είναι αποφασισμένο να υπονομεύσει την πολιτική ατζέντα του.

Επιστήμονες, υγειονομικοί υπεύθυνοι και πολιτικοί ανησυχούν ότι η κυβέρνηση θα πιέσει την FDA ώστε να εγκρίνει ένα εμβόλιο πριν από τις εκλογές, ακόμη και αν τα δεδομένα από τις κλινικές δοκιμές δεν στηρίζουν την ευρεία χρήση του.

Ο Πίτερ Μαρκς, ο διευθυντής του Κέντρου Βιολογικών Εκτιμήσεων και Έρευνας, αρμοδιότητα του οποίου είναι τα εμβόλια και οι καινοτόμες θεραπείες, όπως η γονιδιακή θεραπεία, είπε στο Reuters ότι δεν έχει δεχτεί πολιτικές πιέσεις και ότι η FDA θα αποφασίσει βασιζόμενη μόνο σε επιστημονικά στοιχεία. Αν αλλάξει αυτό όμως «θα αισθανόμουν υποχρεωμένος (να παραιτηθώ) επειδή με αυτόν τον τρόπο θα έδειχνα στους Αμερικανούς ότι κάτι δεν πάει καλά», πρόσθεσε.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ ΜΠΕ/ The Guardian

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα