Ο ιός σαρώνει την Ευρώπη ξανά-Δραματική η εικόνα και στον υπόλοιπο κόσμο

Ευχή η πανδημία να έχει εξαλειφθεί, ότι «θα έχουμε τελειώσει» με αυτήν μέσα «σε λιγότερο από δύο χρόνια».

Parallaxi
ο-ιός-σαρώνει-την-ευρώπη-ξανά-δραματικ-645201
Parallaxi

Η εικόνα της πανδημίας στον κόσμο σήμερα

Η εικόνα την ίδια ώρα χθες

Ξεπέρασαν τους 800.000 οι θάνατοι παγκοσμίως – Πάνω από 23 εκατ. κρούσματα μόλυνσηςΠολλαπλασιάζονται τα μέτρα

Ο απολογισμός της πανδημίας του κορονοϊού παγκοσμίως ξεπέρασε χθες Σάββατο τους 800.000 νεκρούς, σύμφωνα με την καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου, την ώρα που πολλές χώρες είναι αντιμέτωπες με νέα έξαρση των κρουσμάτων μόλυνσης και πολλαπλασιάζουν τα περιοριστικά μέτρα. Έχουν καταγραφεί παγκοσμίως πάνω από 808.000 θάνατοι εξαιτίας της COVID-19 και πάνω από 23 εκατομμύρια κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2. Η Λατινική Αμερική και η Καραϊβική είναι η περιφέρεια του πλανήτη που υφίσταται το βαρύτερο πλήγμα (τουλάχιστον 255.000 νεκροί). Οι μισοί θάνατοι και πλέον εξαιτίας της COVID-19 έχουν καταγραφεί σε τέσσερις χώρες, τις ΗΠΑ (176.332, +1.087 σε 24 ώρες κατά το πανεπιστήμιο Τζονς Χόπκινς), τη Βραζιλία (114.250), το Μεξικό (59.610) και την Ινδία (55.794).

Ο αριθμός των νεκρών διπλασιάστηκε από την 6η Ιουνίου. Υπέκυψαν στην COVID-19 πάνω από 100.000 άνθρωποι μέσα σε 17 ημέρες, από την 5η Αυγούστου.

Πέρασαν 147 ημέρες αφότου ανακοινώθηκε επίσημα ο πρώτος θάνατος στην Κίνα ωσότου να καταγραφούν 400.000 νεκροί σε παγκόσμια κλίμακα. 77 ημέρες αργότερα, ξεπεράστηκε το φράγμα των 800.000 νεκρών παγκοσμίως.

Με αυτό το φόντο, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΫ) συνέστησε τη χρήση μάσκας για «τα παιδιά ηλικίας 12 ετών και πάνω» στις ίδιες περιπτώσεις και υπό τις ίδιες συνθήκες που είναι υποχρεωτική για τους ενήλικους. Συνέστησε επίσης να τηρείται «απόσταση ενός μέτρου» του ενός από το άλλο σε περίπτωση που είναι ευρεία η διάδοση στις περιοχές όπου εφαρμόζονται οι προφυλάξεις.

Ο ΠΟΫ εξάλλου εξέφρασε την ελπίδα, διά στόματος του επικεφαλής του Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεέσους, πως η πανδημία θα έχει εξαλειφθεί, ότι «θα έχουμε τελειώσει» με αυτήν μέσα «σε λιγότερο από δύο χρόνια».

«Πάνω απ’ όλα, αν μπορέσουμε να ενώσουμε τις προσπάθειές μας (…) και χρησιμοποιώντας στον μέγιστο βαθμό τα διαθέσιμα εργαλεία μας κι ελπίζοντας ότι θα μπορέσουμε να έχουμε και άλλα εργαλεία, όπως είναι τα εμβόλια, πιστεύω ότι μπορούμε να βάλουμε τέλος σε χρονικό διάστημα βραχύτερο από εκείνο της (ισπανικής) γρίπης του 2018», είπε ο Γκεμπρεέσους.

«Στην τρέχουσα κατάσταση (…) ο ιός έχει περισσότερες πιθανότητες να διαδοθεί», σημείωσε ωστόσο ο επικεφαλής του ΠΟΫ. «Ωστόσο, έχουμε το πλεονέκτημα πως διαθέτουμε καλύτερες τεχνολογίες. Και ξέρουμε πώς να τον σταματήσουμε», συμπλήρωσε.

Αλλά στο μεταξύ, οι αριθμοί των νεκρών και των ασθενών συνεχίζουν να αυξάνονται σε διεθνές επίπεδο.

Η Γερμανία, η οποία χαρακτηρίζεται συχνά υπόδειγμα ως προς την αντιμετώπιση της πανδημίας, κατέγραψε πάνω από 2.000 κρούσματα σε 24 ώρες χθες. Ο αριθμός των μολύνσεων αυξήθηκε πολύ τις τελευταίες ημέρες εξαιτίας, σύμφωνα με τις αρχές, της μαζικής επιστροφής γερμανών τουριστών που έκαναν τις διακοπές τους σε περιοχές υψηλού κινδύνου στο εξωτερικό.

Ωστόσο αλλού στην Ευρώπη τα κρούσματα ήταν ακόμη περισσότερα (3.602 στη Γαλλία, 8.000+ στην Ισπανία μέσα σε μια μέρα…), γεγονός που υποδεικνύει πως η πανδημία αναζωπυρώνεται στη Γηραιά Ήπειρο. Στην Ιταλία, ανακοινώθηκαν χθες 1.071 επιβεβαιωμένα κρούσματα σε 24 ώρες. Ήταν η πρώτη φορά που επιβεβαιώθηκαν πάνω από 1.000 μολύνσεις από τη 12η Μαΐου.

Η χρήση μάσκας, απλή σύσταση ως εδώ, έγινε υποχρεωτική στα μέσα μαζικής μεταφοράς στη Δανία.

Στην Ασία, η Νότια Κορέα, που ως τώρα είχε καταφέρει να ελέγξει την εξάπλωση της πανδημίας χάρη στη στρατηγική των μαζικών τεστ και της ιχνηλάτησης των επαφών των ανθρώπων που έχουν μολυνθεί, κατέγραψε πάνω από 300 κρούσματα δύο συναπτές ημέρες, 332 χθες Σάββατο, τον υψηλότερο αριθμό από τον Μάρτιο.

Οι αρχές ανακοίνωσαν ότι επεκτείνουν σε όλη την επικράτεια από σήμερα την εφαρμογή των περιορισμών που είχαν επιβληθεί στην μητροπολιτική περιοχή της Σεούλ.

Η Ινδία από την πλευρά της επέβαλε αυστηρά μέτρα για να μειωθεί ο κίνδυνος εξάπλωσης του κορονοϊού κατά τη διάρκεια της θρησκευτικής γιορτής Γκανές, μιας από τις σημαντικότερες στη χώρα.

Η έξαρση της πανδημίας στην Ευρώπη φαίνεται λιγότερo θανατηφόρα

Ένα ελπιδοφόρο στοιχείο που προκύπτει από την επιστημονική κοινότητα δείχνει πως η πανδημία είναι πλέον λιγότερο θανατηφόρα συγκριτικά με το πρώτο κύμα

Η πανδημία του κοροναϊού καλπάζει στην Ευρώπη και ταυτόχρονα ο επιδημιολογικό δείκτης R ανεβαίνει σε επικίνδυνα επίπεδα. Τα κράτη της γηραιάς ηπείρου πάντως δηλώνουν ότι ελέγχουν προς στιγμήν τη διασπορά του ιού, θέτοντας εκ νέου αυστηρούς περιορισμούς.

Ένα ελπιδοφόρο στοιχείο που προκύπτει από την επιστημονική κοινότητα δείχνει πως η πανδημία είναι πλέον λιγότερο θανατηφόρα συγκριτικά με το πρώτο κύμα.

Σύμφωνα με επιστήμονες, η αύξηση του αριθμού των προληπτικών τεστ -σε σχέση με τον Μάρτιο και τον Απρίλιο- επιτρέπει την ταχύτερη ανίχνευση των ασθενών, με αποτέλεσμα οι γιατροί να είναι σε θέση να αντιμετωπίσουν τα περιστατικά νωρίτερα.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg, η Γαλλία και η Ισπανία ανακοίνωσαν την περασμένη εβδομάδα τον υψηλότερο αριθμό νέων κρουσμάτων από τον Απρίλιο, ενώ στην Ιταλία καταγράφηκε η μεγαλύτερη αύξηση από τον Μάιο. Παράλληλα, τα ημερήσια κρούσματα στη Γερμανία έχουν διπλασιαστεί τις τελευταίες εβδομάδες.

Παρά το γεγονός ωστόσο πως ο κοροναϊός εξαπλώνεται με ταχείς ρυθμούς ξανά σε ολόκληρη την Ευρώπη, ο αριθμός των θανάτων δεν αυξάνεται με τον ίδιο δραματικό ρυθμό.

Τι δείχνουν τα στοιχεία

«Η βελτιωμένη πρόσβαση σε διαγνωστικά τεστ είναι ενδεχομένως ο βασικός λόγος, ιδιαίτερα τώρα που οι πολίτες είναι πιο εξοικειωμένοι με τα συμπτώματα» υποστηρίζει ο Τζον Φορντ, λέκτορας σε θέματα Δημόσιας Υγείας στο πανεπιστήμιο του Cambridge.

Παράλληλα, ο Φορντ υπογραμμίζει πως η καλύτερη αντιμετώπιση της νόσου και η βελτίωση των διαγνωστικών εργαλείων παίζει καταλυτικό ρόλο στη διατήρηση του αριθμού των θανάτων σε χαμηλότερο επίπεδο από το προηγούμενο διάστημα.

Με τις ευρωπαϊκές χώρες να έχουν ανοίξει σταδιακά τις οικονομίες τους, συμπεριλαμβανομένων των ταξιδιών από τα μέσα Ιουνίου, αξιωματούχοι ανέμεναν αύξηση στα κρούσματα κοροναϊού.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, οι περισσότερες κυβερνήσεις αποστρέφονται την ιδέα να επιβάλουν εκ νέου γενικευμένο lockdown, μετά από τη ζημιά που προκλήθηκε σε οικονομικό επίπεδο.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα η γερμανίδα καγελάριος, Άνγκελα Μέρκελ, η οποία η οποία συμβούλεψε τους συνεργάτες της να ληφθούν «στοχευμένα μέτρα», όπως η γενίκευση χρήσης μάσκας, ο περιορισμός των ωρών λειτουργίας μπαρ και εστιατορίων αλλά και καραντίνες για τους ταξιδιώτες που επιστρέφουν από περιοχές με κακή επιδημιολογική εικόνα.

Ο ρόλος των φαρμάκων

Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με το Bloomberg, ο αριθμός θανάτων παραμένει σε χαμηλά επίπεδα επειδή οι γιατροί είναι πλέον σε θέση να αντιμετωπίζουν τη νόσο πιο αποτελεσματικά, χάρη στις δοκιμές των φαρμάκων που έγιναν με ταχύτατο ρυθμό.

Παράλληλα, αρκετές χώρες έχουν αλλάξει τις τελευταίες εβδομάδες τον τρόπο με τον οποίο υπολογίζουν τον αριθμό των θανάτων.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα η Μεγάλη Βρετανία, όπου ο απολογισμός μειώθηκε κατά 5.000 αυτό το μήνα. Και αυτό γιατί η κυβέρνηση ανακοίνωσε πως κάποιος θάνατος θα θεωρείται πως οφείλεται στον κοροναϊό μόνο σε περίπτωση που ο ασθενής καταλήξει 28 ημέρες μετά από θετικό τεστ.

Σε πλήρη εγρήγορση

Δεδομένου όμως ότι οι μολύνσεις στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες άρχισαν να αυξάνονται πριν από λίγες μόνο ημέρες ή λίγες εβδομάδες, οι θάνατοι θα μπορούσαν να αυξηθούν και πάλι.

Όπως αναφέρει το Bloomberg, αυτός είναι και ο λόγος που ο Γκραμ Κουκ, καθηγητής λοιμωξιολογίας στο Imperial College του Λονδίνου κάνει λόγο για «χρονοκαθυστέρηση» και υπογραμμίζει πως ο κόσμος δεν πρέπει να εφησυχάσει.

«Υπάρχει πάντα σημαντική καθυστέρηση ανάμεσα στην αύξηση των κρουσμάτων και την αύξηση των θανάτων –μερικών εβδομάδων» λέει ο Κουκ.

Βραζιλία: 892 θάνατοι – 50.032 κρούσματα μόλυνσης από τον κορονοϊό σε 24 ώρες

Το υπουργείο Υγείας της Βραζιλίας ανακοίνωσε χθες Σάββατο ότι τις προηγούμενες 24 ώρες καταγράφηκαν 892 νέοι θάνατοι εξαιτίας της COVID-19 και 50.032 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2.

Ο απολογισμός της πανδημίας του κορονοϊού στη γιγαντιαία χώρα της Λατινικής Αμερικής ανέρχεται ως εδώ σε 114.250 νεκρούς επί συνόλου 3.582.362 μολύνσεων, σύμφωνα με τα δεδομένα του υπουργείου Υγείας, που μεγάλο μέρος της βραζιλιάνικης επιστημονικής κοινότητας θεωρεί υποτιμημένα σε σχέση με την πραγματικότητα.

Η Βραζιλία των 212 εκατομμυρίων κατοίκων υφίσταται το δεύτερο βαρύτερο πλήγμα στον κόσμο από την πανδημία, πίσω μόνο από τις ΗΠΑ.

Μεξικό: Οι νεκροί εξαιτίας της COVID-19 ξεπέρασαν τους 60.000, τα κρούσματα μόλυνσης από τον κορονοϊό ξεπέρασαν τα 550.000

Το υπουργείο Υγείας του Μεξικού ανακοίνωσε χθες Σάββατο ότι τις προηγούμενες 24 ώρες κατέγραψε άλλους 644 θανάτους εξαιτίας της COVID-19 και 6.482 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2.

Ο απολογισμός της πανδημίας του κορονοϊού στη χώρα των 127 εκατομμυρίων κατοίκων ως αυτό το στάδιο έφθασε πλέον τους 60.254 νεκρούς επί συνόλου 556.216 μολύνσεων. Πρόκειται για τον δεύτερο βαρύτερο απολογισμό στη Λατινική Αμερική, πίσω μόνο από αυτόν της Βραζιλίας.

Στελέχη της μεξικανικής κυβέρνησης έχουν δηλώσει επανειλημμένα πως ο αριθμός των ανθρώπων που έχουν προσβληθεί από τον κορονοϊό στη χώρα μάλλον στην πραγματικότητα είναι πολύ υψηλότερος από τις περιπτώσεις που έχουν επιβεβαιωθεί με εργαστηριακές εξετάσεις.

Κίνα: 12 κρούσματα μόλυνσης από τον κορονοϊό σε 24 ώρες, όλα «εισαγόμενα»

Κανένα νέο κρούσμα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2 οφειλόμενο σε εντόπια μετάδοση δεν εντοπίστηκε χθες Σάββατο στην ηπειρωτική Κίνα, ανακοίνωσε σήμερα το κινεζικό υπουργείο Υγείας.

Εντοπίστηκαν ωστόσο 12 επιβεβαιωμένες περιπτώσεις μόλυνσης από τον νέο κορονοϊό στην χώρα μεταξύ ταξιδιωτών που έφθασαν από το εξωτερικό, πρόσθεσε το υπουργείο στο ημερήσιο ενημερωτικό δελτίο του για την επιδημιολογική κατάσταση. Το υπουργείο χρησιμοποιεί τον όρο «εισαγόμενα» για τα κρούσματα αυτά.

Δεν διαπιστώθηκε χθες κανένας νέος θάνατος εξαιτίας της COVID-19, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Ακόμη 44 άνθρωποι κρίθηκε πως αποθεραπεύτηκαν το προηγούμενο 24ωρο και τους δόθηκαν εξιτήρια από νοσοκομεία. Συνεχίζουν να νοσηλεύονται 422 ασθενείς, οι 16 σε σοβαρή ως κρίσιμη κατάσταση, κατά τα επίσημα στοιχεία. Συνολικά, ως χθες είχαν ιαθεί 79.895 άνθρωποι, πάντα σύμφωνα με το κινεζικό υπουργείο Υγείας.

Επισήμως, ο απολογισμός της πανδημίας στη χώρα όπου έκανε την εμφάνισή του ο κορονοϊός για πρώτη φορά στα τέλη Δεκεμβρίου του 2019 ανέρχεται σε 4.634 νεκρούς εξαιτίας της COVID-19 — ο αριθμός αυτός παραμένει αμετάβλητος από τον Μάιο — επί συνόλου 84.951 επιβεβαιωμένων μολύνσεων από τον SARS-CoV-2.

Η Κίνα εμβολιάζει πειραματικά ομάδες υψηλού κινδύνου από τον Ιούλιο

Μέχρι σήμερα, κανένα εμβόλιο δεν έχει περάσει τις τελικές κλινικές δοκιμές προκειμένου να αποδειχθεί ότι είναι ασφαλές και αρκετά αποτελεσματικό ώστε να προστατεύσει τους ανθρώπους

Η Κίνα χορηγεί πειραματικά εμβόλια για το νέο κορωνοϊό σε ομάδες υψηλού κινδύνου ήδη από τον Ιούλιο, ανέφερε το Σάββατο αξιωματούχος των υπηρεσιών υγείας.

Μέχρι σήμερα, κανένα εμβόλιο δεν έχει περάσει τις τελικές κλινικές δοκιμές προκειμένου να αποδειχθεί ότι είναι ασφαλές και αρκετά αποτελεσματικό ώστε να προστατεύσει τους ανθρώπους από τη μόλυνση.

Ο σκοπός του Πεκίνου είναι να ενισχυθεί η ανοσία σε συγκεκριμένες ομάδες του πληθυσμού, όπως στους εργαζόμενους στον ιατρικό τομέα και σε εκείνους που δουλεύουν σε αγορές τροφίμων, στις συγκοινωνίες και σε άλλες υπηρεσίες, είπε ο Ζενγκ Ζονγκουέι, στέλεχος της Εθνικής Επιτροπής Υγείας, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην κρατική κινεζική τηλεόραση. Οι αρχές ενδέχεται να εξετάσουν την πιθανότητα να επεκτείνουν αυτό το πρόγραμμα κατεπείγουσας χρήσης του εμβολίου για να αποτρέψουν πιθανά ξεσπάσματα της Covid-19 το φθινόπωρο και τον χειμώνα, πρόσθεσε ο Ζενγκ.

Οι οδηγίες για την κατεπείγουσα χρήση των πιθανών εμβολίων εγκρίθηκαν στις 24 Ιουνίου, σύμφωνα με τον Ζενγκ, αλλά δεν έχουν δημοσιοποιηθεί.

Τον Ιούνιο η αγγλόφωνη, κρατική εφημερίδα Global Times ανέφερε ότι η Κίνα προσφέρει τη δυνατότητα να εμβολιαστούν οι εργαζόμενοι σε κρατικές εταιρείες που ταξιδεύουν στο εξωτερικό.

Ορισμένες χώρες αντιμετωπίζουν με σκεπτικισμό τη χρήση πειραματικών εμβολίων από την Κίνα. Η Παπούα-Νέα Γουινέα απαγόρευσε την είσοδο Κινέζων πολιτών που συμμετείχαν στις δοκιμές για το εμβόλιο, σύμφωνα με μια αυστραλέζικη εφημερίδα.

Ο Ζενγκ είπε επίσης ότι η τιμή των κινεζικών εμβολίων για την Covid-19 θα είναι «κοντά στο κόστος», αλλά «αυτό δεν σημαίνει ότι οι εταιρείες δεν μπορούν να βγάλουν κέρδος».

Την περασμένη εβδομάδα, ο Λιου Τζινγκζέν, ο πρόεδρος της φαρμακευτικής εταιρείας Sinopharm που αναπτύσσει ένα πιθανό εμβόλιο είπε ότι οι δύο δόσεις του δεν θα κοστίζουν πάνω από 1.000 γουάν (περίπου 144 δολάρια). Η τιμή «θα είναι σίγουρα χαμηλότερη από αυτό που είπε ο Λιου», διευκρίνισε ο Ζενγκ.

Νότια Κορέα: Σχεδόν 400 νέα κρούσματα μόλυνσης από τον κορονοϊό σε 24 ώρες, ο υψηλότερος ημερήσιος απολογισμός από τον Μάρτιο

Οι αρχές της Νότιας Κορέας ανακοίνωσαν σήμερα ότι τις προηγούμενες 24 ώρες κατέγραψαν 397 επιβεβαιωμένα κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2, τον υψηλότερο αριθμό από τις αρχές Μαρτίου, καθώς οι εστίες συνεχίζουν να πολλαπλασιάζονται με την αρχική να εντοπίζεται σε εκκλησία στη Σεούλ και συγκεντρώσεις στις οποίες είχε πάρει μέρος το πολιτικά συντηρητικό ποίμνιό της.

Τα Κορεατικά Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (KCDC) επιβεβαιώνουν πάνω από 300 κρούσματα τα τελευταία τρία συναπτά εικοσιτετράωρα και τριψήφιο αριθμό νέων μολύνσεων επί μία εβδομάδα και πλέον. Ενημέρωσαν ότι το σύνολο των κρουσμάτων ανέρχεται ως εδώ σε 17.399. Δεν κατέγραψαν ωστόσο νέο θάνατο εξαιτίας της COVID-19, με τον απολογισμό της πανδημίας του κορονοϊού να παραμένει ως αυτό το στάδιο στους 309 νεκρούς. Ο δείκτης θνητότητας ανέρχεται σε 1,78%.

Από σήμερα, η κυβέρνηση επιβάλλει μέτρα κοινωνικής απόστασης, απαγορεύει τη λειτουργίες εκκλησιών με φυσική παρουσία πιστών, κλείνει νυχτερινά κλαμπ, καφετέριες και άλλα καταστήματα πέραν της Σεούλ.

Οι υγειονομικές αρχές προειδοποιούν ότι ενδέχεται να επιβληθούν ακόμη πιο αυστηρά μέτρα, με κλείσιμο των σχολείων και ολόκληρων τομέων οικονομικής δραστηριότητας, εάν η εξάπλωση δεν αποκλιμακωθεί σύντομα.

Αίγυπτος: 12 θάνατοι – 89 κρούσματα

Το υπουργείο Υγείας της Αιγύπτου ανακοίνωσε χθες Σάββατο το βράδυ ότι τις προηγούμενες 24 ώρες κατέγραψε 89 νέα κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2, αριθμό που είναι ο χαμηλότερος από την 4η Απριλίου.

Το σύνολο των ανθρώπων που έχουν προσβληθεί από τον νέο κορονοϊό στη χώρα έφθασε έτσι τους 97.237.

Αυτή είναι η πρώτη φορά που καταγράφηκαν λιγότερα από 100 κρούσματα μόλυνσης από τον κορονοϊό από την 4η Απριλίου, κατά τα επίσημα στοιχεία.

Ακόμη 12 ασθενείς υπέκυψαν το ίδιο διάστημα στην COVID-19, με τον συνολικό αριθμό των νεκρών εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού στην πολυπληθέστερη αραβική χώρα να φθάνει τους 5.243, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας.

Παράλληλα, ακόμη 800 ασθενείς κρίθηκε ότι αποθεραπεύθηκαν και έλαβαν εξιτήρια από νοσοκομεία, με το σύνολο των ανθρώπων που έχουν ιαθεί να αυξάνεται στους 65.118, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Ισραήλ: 10 θάνατοι – 1.217 κρούσματα μόλυνσης

Το υπουργείο Υγείας του Ισραήλ ανακοίνωσε χθες Σάββατο ότι τις προηγούμενες 24 ώρες κατέγραψε 10 θανάτους εξαιτίας της COVID-19 και 1.217 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2.

Ο απολογισμός της πανδημίας του κορονοϊού στη χώρα έφθασε τους 819 νεκρούς επί συνόλου 101.933 διαγνωσμένων μολύνσεων.

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται σε σοβαρή κατάσταση αυξήθηκε από τους 390 στους 398. Στα νοσοκομεία έχουν εισαχθεί συνολικά 824 άνθρωποι.

Ο αριθμός των λεγόμενων ενεργών κρουσμάτων αυξήθηκε στα 22.463.

Στον αντίποδα, 866 άνθρωποι κρίθηκε ότι αποθεραπεύτηκαν και έλαβαν εξιτήρια από τα νοσοκομεία, με τον συνολικό αριθμό των Ισραηλινών που έχουν ιαθεί να ανέρχεται πλέον σε 78.651.

Ιράκ: Τα κρούσματα μόλυνσης από τον κορονοϊό ξεπέρασαν τα 200.000 – Οι νεκροί εξαιτίας της COVID-19 ξεπέρασαν τους 6.300

Το Ιράκ, όπου καταγράφονται πλέον 4.000 νέα κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2 καθημερινά κατά μέσον όρο, ξεπέρασε χθες το όριο των 200.000 μολύνσεων, ενώ το σύστημα υγείας έχει γονατίσει εδώ και χρόνια.

Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία που ανακοίνωσε χθες Σάββατο το υπουργείο Υγείας, 201.050 Ιρακινοί έχουν προσβληθεί αφότου εντοπίστηκε το πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα του SARS-CoV-2 στη χώρα στα τέλη Φεβρουαρίου, εκ των οποίων 6.353 υπέκυψαν στην COVID-19, ενώ 143.393 κρίθηκε πως αποθεραπεύθηκαν.

Παρά την απότομη αύξηση του ημερήσιου αριθμού μολύνσεων, η Βαγδάτη, αντιμέτωπη με τη χειρότερη οικονομική κρίση στην ιστορία της χώρας, αποφάσισε πρόσφατα την άρση των περιοριστικών μέτρων.

Οι αρχές δεν επιβάλλουν πλέον παρά μόνο νυχτερινή απαγόρευση της κυκλοφορίας, που έχει μειωθεί σε μερικές ώρες, ενώ άνοιξαν τα αεροδρόμια. Τα χερσαία σύνορα παραμένουν επισήμως κλειστά για τους ταξιδιώτες, πάντως όχι για τα αγαθά.

Στην ιερή πόλη Καρμπάλα (νότια), άρχισαν την Παρασκευή οι εκδηλώσεις του μήνα πένθους, του Μουχάραμ, κατά τη διάρκεια των οποίων γίνονται μαζικές συγκεντρώσεις πιστών, γεγονός που εγείρει φόβους για έξαρση της πανδημίας.

Η κατάσταση ασκεί ολοένα μεγαλύτερη πίεση στο σύστημα υγείας του Ιράκ, που είναι ήδη αντιμέτωπο με χρόνια έλλειψη γιατρών, φαρμάκων και νοσοκομειακών κλινών, εδώ και δεκαετίες.

Το Ιράκ γειτονεύει με το Ιράν, τη χώρα της Μέσης Ανατολής που υφίσταται το βαρύτερο πλήγμα από την πανδημία του κορονοϊού, με 20.200 θανάτους καταγεγραμμένους επισήμως.

Γαλλία: Περισσότερα από 3.500 κρούσματα κορονοϊού το τελευταίο 24ωρο

Περισσότερα από 3.500 νέα κρούσματα της Covid-19 καταγράφηκαν στη Γαλλία μέσα στις τελευταίες 24 ώρες, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσαν απόψε στη δημοσιότητα οι υγειονομικές αρχές.

Συνολικά, τα νέα κρούσματα ανέρχονται σε 3.602, ενώ χθες ήταν 4.586. Αναφέρθηκαν επίσης άλλοι 9 θάνατοι, ανεβάζοντας τον αριθμό των θυμάτων στα 30.512. Σε νοσοκομεία νοσηλεύονται 4.711 άνθρωποι και οι 380 από αυτούς βρίσκονται σε μονάδες εντατικής θεραπείας.

Το ποσοστό των θετικών τεστ αυξήθηκε ελαφρά, στο 3,5% από 3,4% την Παρασκευή.

Ο κορονοϊός πλέον εξαπλώνεται κυρίως μεταξύ ανθρώπων κάτω των 40 ετών

Ο νέος κορονοϊός μολύνει τέσσερις φορές περισσότερο ανθρώπους κάτω των 40 ετών στη Γαλλία απ’ ό,τι τους άνω των 65, προειδοποιεί ο υπουργός Υγείας Ολιβιέ Βεράν, προσθέτει ωστόσο πως οι μολύνσεις καταγράφουν επίσης αύξηση μεταξύ των πιο ηλικιωμένων και πιο ευάλωτων.

«Βρισκόμαστε σε επικίνδυνη κατάσταση», υπογραμμίζει ο κύριος Βεράν σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται στο φύλλο της εφημερίδας Journal du Dimanche (JDD) που κυκλοφορεί. Επισημαίνει ταυτόχρονα ότι οι υψηλότεροι αριθμοί των κρουσμάτων μόλυνσης από τον SARS-CoV-2 που επιβεβαιώνονται δεν οφείλονται μόνο στο ότι γίνονται περισσότερα τεστ.

Όπως και ο γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, ο κ. Βεράν αποκλείει πάντως την επιβολή νέου lockdown για την εξάπλωση της πανδημίας του κορονοϊού. Επισημαίνει πως μπορεί να λαμβάνονται αυστηρά μέτρα σε τοπικό επίπεδο, καθώς καταγράφεται αύξηση των κρουσμάτων τόσο στη Γαλλία, όσο και σε άλλα κράτη.

«Δεν πρόκειται για γαλλική εξαίρεση, πρόκειται για ευρωπαϊκή δυναμική», εξηγεί ο υπουργός Υγείας της Γαλλίας.

Οι γαλλικές υγειονομικές αρχές ανακοίνωσαν χθες Σάββατο ότι κατέγραψαν 3.602 νέα κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2 σε 24 ώρες, αριθμό χαμηλότερο από αυτόν για τον οποίο έκαναν λόγο την προηγουμένη. Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα όμως οι μολύνσεις έφθασαν στο υψηλότερο επίπεδο αφότου η κυβέρνηση προχώρησε στην άρση της καραντίνας σε εθνικό επίπεδο.

Ο αριθμός των ανθρώπων που νοσηλεύονται και αυτών που χρειάζονται εισαγωγή σε μονάδες εντατικής θεραπείας ανεβοκατεβαίνει.

Σύμφωνα με τον Ολιβιέ Βεράν, η μετάδοση από τη μια ηλικιακή κατηγορία στην άλλη, από ανθρώπους μεταξύ 2 και 40 ετών σε μεγαλύτερους, συνήθως τους γονείς τους, συμβαίνει ήδη.

«Θα εφαρμοστούν νέα μέτρα σύντομα», προσθέτει ο κ. Βεράν, χωρίς να δίνει περισσότερες διευκρινίσεις.

Τα πάρτι και οι συναθροίσεις όπου δεν τηρούνται οι κανόνες της λεγόμενης κοινωνικής απόστασης είναι πλέον η κυριότερη πηγή της εξάπλωσης, εκτιμά ο γάλλος υπουργός Υγείας, αντίθετα με ό,τι συνέβαινε νωρίτερα το καλοκαίρι, όταν η μετάδοση γινόταν κατά κύριο λόγο σε χώρους εργασίας.

Σε πολλές περιπτώσεις, οι νεότεροι φορείς του SARS-CoV-2 είναι ασυμπτωματικοί ή παρουσιάζουν λιγότερες επιπλοκές, παρατηρεί ο Βεράν.

Η αστυνομία του Παρισιού προετοιμάζεται για τους ενδεχόμενους πανηγυρισμούς ή/και πιθανά επεισόδια, καθώς η Παρί Σεν Ζερμέν αντιμετωπίζει την Μπάγερν του Μονάχου στον τελικό του Champions League απόψε. Αξιωματούχοι σημειώνουν ότι θα επιβληθεί η χρήση χειρουργικών μασκών και θα διανεμηθούν μέσα ατομικής προστασίας σε διάφορες τοποθεσίες, όπως η λεωφόρος των Ηλυσίων Πεδίων.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα