Ο ιός επιστρέφει σε χώρες που είχε υποχωρήσει
Περισσότερες από 60 πλούσιες χώρες προσχωρούν στον μηχανισμό πρόσβασης στο εμβόλιο
Η εικόνα της πανδημίας αυτή την ώρα στον κόσμο
ΠΟΥ: Περισσότερες από 60 πλούσιες χώρες προσχωρούν στον μηχανισμό πρόσβασης στο εμβόλιο
O Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανακοίνωσε σήμερα ότι περισσότερες από 60 πλούσιες χώρες, όχι όμως η Κίνα ή οι Ηνωμένες Πολιτείες, έχουν προσχωρήσει στον μηχανισμό που έχει θέσει για να διευκολύνει την πρόσβαση των φτωχών χωρών στο εμβόλιο κατά του κορονοϊού, σύμφωνα με τον κατάλογο που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.
Ενώ πολλές χώρες δεν έχουν τους πόρους για να αναπτύξουν δικά τους εμβόλια, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανακοίνωσε πριν από μερικές εβδομάδες την έναρξη, σε συνεργασία κυρίως με την Παγκόσμια Συμμαχία για Εμβόλια και Ανοσοποιήσεις (GAVI), ενός παγκόσμιου μηχανισμού πρόσβασης στο εμβόλιο κατά της Covid-19, γνωστού ως COVAX (Covid-19 Vaccine Global Access, παγκόσμια πρόσβαση στο εμβόλιο κατά της Covid-19).
Στη συνέχεια, ο οργανισμός ζήτησε στα τέλη Αυγούστου από τις χώρες που μπορούν να αυτοχρηματοδοτηθούν να αναλάβουν σταθερές δεσμεύσεις συμμετέχοντας σε αυτόν τον μηχανισμό πριν από τις 18 Σεπτεμβρίου, και να πραγματοποιήσουν τις αρχικές πληρωμές έως τις 9 Οκτωβρίου το αργότερο.
Περισσότερες από 90 χώρες ή οντότητες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος θα ενταχθούν στο πρόγραμμα, καθώς και 64 χώρες υψηλού εισοδήματος, ανακοίνωσε ο ΠΟΥ. Οι τελευταίες συμπεριλαμβάνουν τις δεσμεύσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (…) στο όνομα των 27 κρατών μελών της ΕΕ συν τη Νορβηγία και την Ισλανδία.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες, οι οποίες επιβεβαίωσαν επίσημα την αποχώρησή τους από τον ΠΟΥ στις αρχές Ιουλίου, δεν περιλαμβάνονται στον κατάλογο. Ακριβώς όπως και η Κίνα, όπου εντοπίστηκαν τα πρώτα κρούσματα κορονοϊού στα τέλη Δεκεμβρίου του 2019.
“Στόχος μας είναι να διαθέσουμε 2 δισεκατομμύρια δόσεις του εμβολίου έως τα τέλη του 2021. Ενθαρρυνόμαστε όταν βλέπουμε μεγάλο αριθμό χωρών να δεσμεύονται υπέρ του μηχανισμού COVAX”, δήλωσε ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους. Πρόσθεσε ότι η πανδημία “βρίσκεται σε κρίσιμο σημείο και χρειάζεται περισσότερη πολιτική και οικονομική στήριξη από τις κυβερνήσεις για την καταπολέμησή της.
Παράλληλα, ο δρ Μάικ Ράιαν, εκτελεστικός διευθυντής του προγράμματος εκτάκτων υγειονομικών καταστάσεων του ΠΟΥ, δήλωσε ότι ο διεθνής οργανισμός δεν έχει αλλάξει την πολιτική του όσον αφορά τη μετάδοση του κορονοϊού μέσω αερολυμάτων, μετά μια αναφορά των αμερικανικών υγειονομικών αρχών ότι η COVID-19 μπορεί να μεταδίδεται μέσω αερομεταφερόμενων σωματιδίων που μπορεί να παραμένουν αιωρούμενα στον αέρα και να ταξιδεύουν πέραν του 1,8 μέτρου.
Ωστόσο τα αμερικανικά Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης των Ασθενειών (CDC) έσπευσαν να διευκρινίσουν ότι “επικαιροποιούν επί του παρόντος τις συστάσεις τους σχετικά με την μετάδοση του SARS-CoV-2 μέσω αερομεταφερόμενων σωματιδίων. Μόλις ολοκληρωθεί αυτή η διαδικασία, θα υπάρξει ενημέρωση”.
“Σίγουρα δεν έχουμε δει νέα στοιχεία και η θέση μας σε αυτό παραμένει η ίδια”, είπε ο δρ Ράιαν κατά τη διάρκεια ενημέρωσης του Τύπου.
Τα CDC είχαν αναφέρει παλαιότερα ότι ο ιός εξαπλώνεται κυρίως από άνθρωπο σε άνθρωπο μέσω αναπνευστικών σταγονιδίων όταν ένας άρρωστος βήχει, φτερνίζεται ή μιλά.
Βρετανία: Μέτρα τιθάσευσης της ραγδαίας ανόδου κρουσμάτων προτείνει ο δήμαρχος Λονδίνου εν αναμονή των ανακοινώσεων
Σε μια προσπάθεια να τιθασευτεί η ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων μόλυνσης SARS-CoV-2 στη βρετανική πρωτεύουσα, ο δήμαρχος του Λονδίνου Σαντίκ Καν ανακοίνωσε σήμερα το βράδυ ότι συμφώνησε με τα ηγετικά στελέχη του τοπικού συμβουλίου και τους ειδικούς δημόσιας υγείας σε νέους περιορισμούς κατά της COVID-19, μέτρα που θα τεθούν στην κεντρική κυβέρνηση.
Τα μέτρα περιλαμβάνουν μειωμένες ώρες λειτουργίας των παμπ και των μπαρ και επέκταση της χρήσης μάσκας στις δημόσιες συγκοινωνίες, σε καταστήματα και σε άλλους δημόσιους χώρους.
Ο Καν ανέφερε ότι θα ζητήσει από την κυβέρνηση να εφαρμόσει το σχέδιο το συντομότερο δυνατό και θα το συζητήσει με τον πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον αύριο Τρίτη.
«Χωρίς επαρκή έλεγχο ή ανίχνευση επαφών στο Λονδίνο, δεν έχουμε άλλη επιλογή από το να εξετάσουμε άλλα μέτρα για να επιβραδύνουμε την εξάπλωση του ιού», ανέφερε σε ανακοίνωσή του.
«Πιστεύω ακράδαντα ότι το να δράσουμε νωρίς, αντί να χρειαστεί να επιβάλουμε πιο αυστηρά μέτρα αργότερα, είναι το σωστό που πρέπει να κάνουμε τόσο για τη δημόσια υγεία όσο και για την οικονομία», σημείωσε ο ίδιος.
Ζήτησε από τον Τζόνσον να τον καλέσει στη σύσκεψη της κυβερνητικής επιτροπής αντιμετώπισης εκτάκτων καταστάσεων, γνωστής ως Cobra, που έχει συγκληθεί για αύριο Τρίτη στην οποία θα παρευρεθούν οι ηγέτες των τοπικών κυβερνήσεων Σκωτίας, Ουαλίας και Βόρειας Ιρλανδίας.
Σε μια μέρα που η Βρετανία κατέγραψε 4.368 νέα κρούσματα COVID-19, το Ηνωμένο Βασίλειο αύξησε το επίπεδο επιφυλακής, μετρώντας την εξέλιξη της επιδημίας, με τις αρχές υγείας να προειδοποιούν ότι η χώρα κινδυνεύει με περισσότερους από 200 θανάτους την ημέρα τον Νοέμβριο χωρίς «αλλαγή πορείας».
Τα ημερήσια κρούσματα της νόσου αυξάνονται ραγδαία τις τελευταίες εβδομάδες, φθάνοντας στα επίπεδα των αρχών Μαΐου, όταν η πανδημία άρχιζε να υποχωρεί στη Βρετανία.
Την παραμονή της σύσκεψης της Cobra, στο τέλος της οποίας ο Μπόρις Τζόνσον θα μιλήσει στο Κοινοβούλιο, οι επικεφαλής των ιατρικών υπηρεσιών των τεσσάρων βρετανικών επαρχιών αύξησαν το επίπεδο επιφυλακής σε 4, σε σύγκριση με 3 από τον Ιούνιο. Αυτό αντιστοιχεί σε ένα «υψηλό ή εκθετικά αυξανόμενο» επίπεδο μετάδοσης.
«Ο ιός εξαπλώνεται. Βρισκόμαστε σε οριακό σημείο», προειδοποίησε νωρίτερα σήμερα ο υπουργός Υγείας Ματ Χάνκοκ στη Βουλή. «Πρέπει όλοι να παίξουμε τον ρόλο μας για να σταματήσουμε τη διάδοση».
Τα νέα κρούσματα κορονοϊού στη χώρα διπλασιάζονται σχεδόν κάθε επτά ημέρες και, αν συνεχιστεί αυτή η τάση, τότε μέχρι τα μέσα Οκτωβρίου θα καταγράφονται περίπου 50.000 νέα κρούσματα ημερησίως, δήλωσε νωρίς σήμερα ο Πάτρικ Βάλανς, ο επικεφαλής επιστημονικός σύμβουλος της βρετανικής κυβέρνησης. Πρόσθεσε πως αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε «200 θανάτους ημερησίως ή περισσότερους στα μέσα Νοεμβρίου».
Στην κορύφωση της πανδημίας, το Ηνωμένο Βασίλειο κατέγραφε περίπου 1.000 θανάτους την ημέρα.
Ο Τζόνσον έχει δηλώσει ότι δε θέλει να εφαρμόσει ένα δεύτερο καθολικό ‘lockdown’, αλλά πιστεύεται ότι εξετάζεται η επιβολή μέτρων για τουλάχιστον δύο εβδομάδες που θα «βραχυκυκλώνουν» την αλυσίδα διασποράς του κορονοϊού.
Τα μέτρα που πιστεύεται ότι εξετάζονται είναι η απαγόρευση επαφών των μελών δύο διαφορετικών νοικοκυριών και το πλήρες κλείσιμο καταστημάτων εστίασης ή η υποχρέωση να κλείνουν στις 10 το βράδυ. Αυτά τα μέτρα ήδη είναι σε ισχύ κατά τόπους, επηρεάζοντας περίπου 13,5 εκατομμύρια πολίτες του Ηνωμένου Βασιλείου. Δεν αναμένεται κλείσιμο σχολείων ή χώρων εργασίας. Η έκταση και η διάρκεια των μέτρων είναι αυτά που επίσης θα απασχολήσουν τις αυριανές συσκέψεις του πρωθυπουργού.
Μεγάλα τμήματα της Ουαλίας θα τεθούν σε lockdown από αύριο στις 20.00 ώρα Ελλάδας καθώς εξαπλώνεται ο κορονοϊός.
Η πρωθυπουργός της Σκωτίας Νίκολα Στέρτζον δήλωσε ότι είναι σχεδόν βέβαιο πως εντός των ημερών θα επιβληθούν πρόσθετοι περιορισμοί με στόχο να ανακοπεί η περαιτέρω εξάπλωση του κορονοϊού. Η ίδια δήλωσε πως χρειάζονται επειγόντως μέτρα, αλλά πως ελπίζει ότι θα αποφευχθεί ένα καθολικό lockdown σαν αυτό που εφαρμόστηκε τον Μάρτιο.
Γερμανία: 1.821 κρούσματα κορωνοϊού και 10 θάνατοι σε 24 ώρες
Ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων μόλυνσης από τον SARS-CoV-2 στη Γερμανία αυξήθηκε κατά 1.821 τις προηγούμενες 24 ώρες φθάνοντας τα 274.158 συνολικά, σύμφωνα με τα στοιχεία τα οποία συγκεντρώνει το Ινστιτούτο Ρόμπερτ Κοχ.
Ο αριθμός των ασθενών που έχουν υποκύψει στον COVID-19 αυξήθηκε το ίδιο διάστημα κατά 10 στους 9.396, σύμφωνα με την ίδια πηγή.
Ισραήλ: 17 θάνατοι εξαιτίας της COVID-19, 3.027 κρούσματα μόλυνσης σε 24 ώρες
Το σύνολο των ανθρώπων οι οποίοι έχουν προσβληθεί από τον SARS-CoV-2 στο Ισραήλ έχει φθάσει πλέον τους 190.929, καθώς τις προηγούμενες 24 ώρες εντοπίστηκαν 3.027 νέα κρούσματα μόλυνσης, ανακοίνωσε χθες Δευτέρα το ισραηλινό υπουργείο Υγείας.
Το ίδιο διάστημα, οι θάνατοι εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού έφθασαν τους 1.273, καθώς υπέκυψαν στην COVID-19 ακόμη 17 άνθρωποι.
Ο αριθμός των ασθενών που βρίσκονται σε σοβαρή κατάσταση αυξήθηκε σε 653, από το σύνολο των 1.359 που νοσηλεύονται. Ο αριθμός των λεγόμενων ενεργών κρουσμάτων έφθασε τα 52.876, επίπεδο άνευ προηγουμένου.
Από την άλλη, οι άνθρωποι που έχουν αναρρώσει ανήλθαν στους 136.780, καθώς άλλοι 2.711 ασθενείς κρίθηκε πως αποθεραπεύθηκαν.
Νωρίτερα χθες, το υπουργείο Υγείας κήρυξε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης σε όλα τα νοσοκομεία του Ισραήλ, εξαιτίας της πρόσφατης ραγδαίας αύξησης της θνητότητας της COVID-19 και της υπερφόρτωσης του συστήματος.
Ανώτερο στέλεχος του υπουργείου προειδοποίησε ότι το σύστημα υγείας αναμένεται να φθάσει σε επίπεδο πληρότητας εντός εβδομάδων, αν όχι εντός ημερών. Ανακοίνωσε ότι δημιουργείται ειδικό επιχειρησιακό κέντρο για την παρακολούθηση της κατάστασης στα νοσοκομεία και για να δίνονται λύσεις στα προβλήματα που ενσκήπτουν επί 24ώρου βάσεως.
Βραζιλία: 13.439 κρούσματα από τον κορονοϊό, 377 θάνατοι σε 24 ώρες
Το υπουργείο Υγείας της Βραζιλίας ανακοίνωσε χθες Δευτέρα ότι τις προηγούμενες 24 ώρες εντοπίστηκαν 13.439 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2 ενώ ακόμη 377 ασθενείς υπέκυψαν στην COVID-19.
Η Βραζιλία έχει καταγράψει πάνω από 4,5 εκατομμύρια περιπτώσεις μόλυνσης επισήμως, ενώ ο απολογισμός της πανδημίας του κορονοϊού στη λατινοαμερικάνικη χώρα των 212 εκατομμυρίων κατοίκων έχει φθάσει τους 137.272 νεκρούς ως αυτό το στάδιο.
Πρόκειται για τον δεύτερο βαρύτερο απολογισμό θυμάτων σε ολόκληρο τον πλανήτη.
Αργεντινή: Ρεκόρ ημερήσιων θανάτων και διαδηλώσεις κατά των μέτρων προστασίας
Οι αρχές της Αργεντινής ανακοίνωσαν χθες Δευτέρα ότι το προηγούμενο 24ωρο κατέγραψαν ρεκόρ 429 θανάτων εξαιτίας της COVID-19, με τον απολογισμό της πανδημίας του κορωνοϊού να φθάνει τους 13.482 ως αυτό το στάδιο.
Ο βαρύτερος ημερήσιος απολογισμός αφότου άρχισε να εξαπλώνεται στη χώρα της Λατινικής Αμερικής ο κορωνοϊός καταγράφηκε παρότι παραμένουν σε ισχύ περιοριστικά μέτα από την 20ή Μαρτίου, αν και έχει υπάρξει χαλάρωσή τους κατά τόπους, ανάλογα με την πορεία της επιδημίας.
Ο συνολικός αριθμός των μολύνσεων από τον SARS-CoV-2 έχει φθάσει τις 640.134, εκ των οποίων 508.563 άνθρωποι ανέρρωσαν, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας.
Η μητροπολιτική περιοχή του Μπουένος Άιρες είναι αυτή όπου έχουν καταγραφεί τα περισσότερα κρούσματα. Στην πρωτεύουσα πάντως οι μολύνσεις έχουν μειωθεί, με 678 να ανακοινώνονται χθες.
Το Μπουένος Άιρες μπήκε αυτή την εβδομάδα σε φάση χαλάρωσης των περιοριστικών μέτρων, με την εστίαση να επιτρέπεται σε καταστήματα που διαθέτουν υπαίθριους χώρους και επίσης την επανέναρξη των έργων σε οικήματα υπό ανέγερση εάν βρίσκονται στην τελική τους φάση, μεταξύ άλλων δραστηριοτήτων.
Πάντως οι παραδόσεις μαθημάτων με φυσική παρουσία συνεχίζει να τελεί υπό αναστολή σε όλες τις εκπαιδευτικές βαθμίδες.
Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, το ποσοστό πληρότητας στις μονάδες εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ) βρίσκεται στο 60,3% σε εθνικό επίπεδο και στο 65,5% στη μητροπολιτική περιοχή του Μπουένος Άιρες.
Η κυβέρνηση αποφάσισε την Παρασκευή να παραταθούν τα μέτρα ως την 11η Οκτωβρίου, προκειμένου να ελεγχθεί η εξάπλωση του ιού.
Παρά τους τρομακτικούς αριθμούς, εκατοντάδες άνθρωποι διαδήλωσαν — χωρίς να τηρήσουν τον κανόνα της λεγόμενης κοινωνικής απόστασης — εναντίον των μέτρων της κυβέρνησης του προέδρου Αλμπέρτο Φερνάντες, απαιτώντας να τερματιστεί ο περιορισμός.
Κίνα : 6 «εισαγόμενα» κρούσματα σε 24 ώρες
Ο απολογισμός της πανδημίας στην Κίνα, τη χώρα όπου ο κορωνοϊός προσέβαλε για πρώτη φορά άνθρωπο στα τέλη του Δεκεμβρίου, ανέρχεται σε 4.634 νεκρούς επί συνόλου 85.297 μολύνσεων από τον SARS-CoV-2 Το κινεζικό υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε σήμερα ότι ως τα μεσάνυχτα χθες Δευτέρα ενημερώθηκε για τον εντοπισμό έξι επιβεβαιωμένων κρουσμάτων μόλυνσης από τον SARS-CoV-2 στην ηπειρωτική Κίνα, έναντι 12 την προηγουμένη, διευκρινίζοντας ότι όλα τους ήταν «εισαγόμενα», κατά τον όρο που χρησιμοποιεί όταν αναφέρεται σε ταξιδιώτες από το εξωτερικό που διαπιστώνεται ότι έχουν προσβληθεί αφού εισέλθουν στην κινεζική επικράτεια.
Κατά την ίδια πηγή, εντοπίστηκαν 15 ασυμπτωματικοί φορείς, από 25 την προηγουμένη, αν και αυτές οι περιπτώσεις δεν συμπεριλαμβάνονται στους αριθμούς των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων που ανακοινώνει καθημερινά το Πεκίνο.
Άλλοι 13 ασθενείς κρίθηκε ότι ανέρρωσαν και τους δόθηκαν εξιτήρια από νοσοκομεία, με το σύνολο των ανθρώπων που θεωρείται ότι αποθεραπεύτηκαν να ανέρχεται σε 80.497. Συνεχίζουν να νοσηλεύονται 166 ασθενείς.
Επισήμως, ο απολογισμός της πανδημίας στην Κίνα, τη χώρα όπου ο κορωνοϊός προσέβαλε για πρώτη φορά άνθρωπο στα τέλη του Δεκεμβρίου, ανέρχεται σε 4.634 νεκρούς εξαιτίας της COVID-19 επί συνόλου 85.297 μολύνσεων από τον SARS-CoV-2.
Μεξικό: Πάνω από 700.000 τα κρούσματα
Ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων μόλυνσης από τον SARS-CoV-2 στο Μεξικό ξεπέρασε τα 700.000, σύμφωνα με τα δεδομένα που δημοσιοποιήθηκαν χθες Δευτέρα από το υπουργείο Υγείας της χώρας, ενώ οι θάνατοι εξαιτίας του COVID-19 έχουν φθάσει τους 73.697 ως αυτό το στάδιο.
Οι αρχές ανακοίνωσαν ότι κατέγραψαν 2.917 νέα κρούσματα μόλυνσης, με το σύνολό τους να ανέρχεται σε 700.580.
Παράλληλα, ανακοινώθηκαν 204 νέοι θάνατοι το προηγούμενο εικοσιτετράωρο, όμως, όπως αναγνωρίζουν στελέχη της κυβέρνησης, οι πραγματικοί αριθμοί είναι μάλλον πολύ υψηλότεροι, με δεδομένο το ότι γίνονται συγκριτικά λίγα τεστ στη χώρα των 127 εκατομμυρίων κατοίκων.
Πάνω από 600 κρούσματα κορωνοϊού σε 24 ώρες στην Παλαιστίνη
Η υπουργός Υγείας της Παλαιστίνης Μέι αλ Κίλα ανακοίνωσε χθες Δευτέρα ότι τις προηγούμενες 24 ώρες καταγράφηκαν 611 επιβεβαιωμένα κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2 και ακόμη εννέα θάνατοι εξαιτίας του COVID-19 στα παλαιστινιακά εδάφη.
Από την άλλη, 968 ασθενείς κρίθηκε ότι ανάρρωσαν στη Δυτική Όχθη, στην Ανατολική Ιερουσαλήμ και στη Λωρίδα της Γάζας.
«Από το ξέσπασμα της επιδημίας στα παλαιστινιακά εδάφη τον Μάρτιο, το υπουργείο Υγείας έχει καταγράψει 46.057 περιπτώσεις, συμπεριλαμβανομένων 309 θανάτων και 32.460 ανθρώπων που αποθεραπεύτηκαν. Υπάρχουν 13.288 ενεργά κρούσματα που δέχονται ιατρικές φροντίδες», σημείωσε η αλ Κίλα σε δελτίο Τύπου που διανεμήθηκε σε ΜΜΕ μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.
«Ο δείκτης ανάρρωσης στα παλαιστινιακά εδάφη έχει φθάσει το 70,5%, ενώ ο δείκτης θνητότητας ανέρχεται στο 0,7%», πρόσθεσε.
Η αλ Κίλα παρότρυνε τους πολίτες να τηρούν τα προληπτικά μέτρα προστασίας, προειδοποιώντας ότι σε διαφορετική περίπτωση οι θάνατοι και οι μολύνσεις θα αυξηθούν.