Διεθνή

ΗΠΑ – G7: Απαντούν με κυρώσεις στη προσάρτηση 4 ουκρανικών επαρχιών

Πληθαίνουν οι αντιδράσεις για την ενέργεια της Μόσχας – Οι ανακοινώσεις Πούτιν

Parallaxi
ηπα-g7-απαντούν-με-κυρώσεις-στη-προσάρ-904173
Parallaxi

Οι υπουργοί Εξωτερικών της G7, της ομάδας των επτά πιο ανεπτυγμένων βιομηχανικά χωρών, καταδίκασαν την προσάρτηση τεσσάρων ουκρανικών περιοχών στη Ρωσία, χαρακτηρίζοντάς την «νέο ναδίρ» στον πόλεμο. Δεσμεύτηκαν επίσης ότι θα επιβάλουν νέα μέτρα σε βάρος της Μόσχας.

«Δεν θα αναγνωρίσουμε ποτέ τις υποτιθέμενες προσαρτήσεις, ούτε τα ψευδοδημοψηφίσματα που έγιναν υπό την απειλή των όπλων», αναφέρεται στην ανακοίνωση που εξέδωσαν οι επικεφαλής της διπλωματίας του Καναδά, της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Ιταλίας, της Ιαπωνίας, του Ηνωμένου Βασιλείου, των ΗΠΑ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Θα επιβάλλουμε περαιτέρω οικονομικό κόστος στη Ρωσία και σε πρόσωπα και οντότητες, εντός και εκτός της Ρωσίας, που παρέχουν πολιτική ή οικονομική υποστήριξη σε αυτές τις παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου», πρόσθεσαν.

  • Νέες κυρώσεις κατά της Ρωσίας – Διπλωμάτες, εταιρείες και φυσικά πρόσωπα στο στόχαστρο των ΗΠΑ

Οι ΗΠΑ απαντούν στον Πούτιν με νέες κυρώσεις, μετά την προσάρτηση ουκρανικών εδαφών από τη Ρωσία.

Η κυβέρνηση Μπάιντεν ανακοίνωσε την Παρασκευή (30/9) νέες οικονομικές κυρώσεις σε εκατοντάδες Ρώσους και εταιρείες, συμπεριλαμβανομένων και διπλωματών και προσώπων του στρατού και της κεντρικής τράπεζας, ως απάντηση στην παράνομη προσάρτηση τεσσάρων περιοχών της Ουκρανίας από το Κρεμλίνο.

mpainten-E4lKf.jpg

Οι νέες κυρώσεις στοχεύουν σε αρκετές εταιρείες εκτός Ρωσίας, που δημιουργήθηκαν φέτος για να βοηθήσουν τους μεγάλους Ρώσους στρατιωτικούς προμηθευτές να αποφύγουν τις κυρώσεις που είχαν ήδη επιβληθεί.

Τα μέτρα επεκτείνονται επίσης σε ανώτατους αξιωματούχους του Κρεμλίνου, για να συμπεριλάβουν τις γυναίκες και τα ενήλικα παιδιά τους. Μετά από επτά μήνες πολέμου και οικονομικών κυρώσεων, αυτές οι αναθεωρήσεις προσφέρουν ένα παράθυρο σε αυτό που οι Αμερικανοί αξιωματούχοι πιστεύουν ότι λειτουργεί, σύμφωνα με το CNBC.

Ειδικότερα, το Υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε ότι επέβαλε κυρώσεις σε 14 άτομα στο στρατιωτικό-βιομηχανικό συγκρότημα της Ρωσίας, σε δύο αρχηγούς της κεντρικής τράπεζας της χώρας, σε μέλη οικογενειών ανώτατων αξιωματούχων και σε 278 μέλη του νομοθετικού σώματος της Ρωσίας «για τη διενέργεια ψευδών δημοψηφισμάτων της Ρωσίας και την προσπάθεια προσάρτησης κυρίαρχου ουκρανικού εδάφους.

Ο πρόεδρος Μπάιντεν, εξέδωσε επίσης μια δήλωση καταδικάζοντας την «δόλια» προσπάθεια του Βλαντιμίρ Πούτιν να αρπάξει γη που αντιπροσωπεύει σχεδόν το ένα πέμπτο της Ουκρανίας και είπε ότι οι ΗΠΑ θα τιμούν πάντα τα «διεθνώς αναγνωρισμένα σύνορα».

Στο «στόχαστρο» οι οικογένειες των Μισούστιν και Σοϊγκού

Ανάμεσα στα άτομα στα οποία επιβλήθηκαν οι νέες κυρώσεις, είναι συγγενείς μελών του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας της Ρωσίας, καθώς και η σύζυγος του Ρώσου πρωθυπουργού Μιχαήλ Μισούστιν και τα δύο ενήλικα παιδιά τους, μαζί με τη σύζυγο και τα ενήλικα παιδιά του υπουργού Άμυνας, Σεργκέι Σοϊγκού.

Το Υπουργείο εξέδωσε επίσης κατευθυντήριες γραμμές, προειδοποιώντας για αυξημένο κίνδυνο κυρώσεων σε όσους βρίσκονται εκτός Ρωσίας, εάν παρέχουν πολιτική ή οικονομική υποστήριξη στη Μόσχα.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες ενήργησαν αφότου ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν ανακοίνωσε τη μεγαλύτερη προσάρτηση εδαφών στην Ευρώπη από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, δηλώνοντας τη ρωσική κυριαρχία σε πάνω από το 15% της Ουκρανίας.

  • ΕΕ κατά Πούτιν: Δεν θα αναγνωρίσουμε τις παράνομες προσαρτήσεις -Η Ρωσία θέτει σε κίνδυνο την παγκόσμια ασφάλεια

«Η Ρωσία θέτει σε κίνδυνο την παγκόσμια ασφάλεια», τονίζουν τα μέλη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου μετά τις υπογραφές Πούτιν για τέσσερις περιοχές της Ουκρανίας.

Η ΕΕ απορρίπτει «κατηγορηματικά» και καταδικάζει «απερίφραστα την παράνομη προσάρτηση από τη Ρωσία των περιοχών Ντόνετσκ, Λουχάνσκ, Ζαπορίζια και Χερσώνα». Όπως σημειώνει η ανακοίνωση: «Δεν θα αναγνωρίσουμε ποτέ» τις «παράνομες» προσαρτήσεις.

«Δεν αναγνωρίζουμε και δεν πρόκειται ποτέ να αναγνωρίσουμε τα παράνομα “δημοψηφίσματα” στα οποία προχώρησε η Ρωσία ως πρόσχημα για αυτή την περαιτέρω παραβίαση της ανεξαρτησίας, της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας, ούτε τα παραποιημένα και παράνομα αποτελέσματά τους. Δεν θα αναγνωρίσουμε ποτέ αυτή τις παράνομες προσαρτήσεις. Αυτές οι αποφάσεις είναι άκυρες και δεν μπορούν να παράγουν κανένα έννομο αποτέλεσμα. Η Κριμαία, η Χερσώνα, η Ζαπορίζια, το Ντόνετσκ και το Λουχάνσκ είναι η Ουκρανία. Καλούμε όλα τα κράτη και τους διεθνείς οργανισμούς να απορρίψουν κατηγορηματικά αυτήν την παράνομη προσάρτηση», σημειώνουν τα κράτη-μέλη της ΕΕ.

ΕΕ: «Είμαστε ακλόνητοι στην υποστήριξή μας στην εδαφική ακεραιότητα και κυριαρχία της Ουκρανίας»

Παράλληλα, υπογραμμίζουν ότι ενόψει του επιθετικού πολέμου της Ρωσίας καθώς και της τελευταίας κλιμάκωσης της Μόσχας, η Ευρωπαϊκή Ένωση στέκεται αποφασιστικά στο πλευρό της Ουκρανίας και του λαού της.

«Είμαστε ακλόνητοι στην υποστήριξή μας στην εδαφική ακεραιότητα και κυριαρχία της Ουκρανίας. Η Ουκρανία ασκεί το νόμιμο δικαίωμά της να αμυνθεί ενάντια στη ρωσική επιθετικότητα για να ανακτήσει τον πλήρη έλεγχο του εδάφους της και έχει το δικαίωμα να απελευθερώσει κατεχόμενα εδάφη εντός των διεθνώς αναγνωρισμένων συνόρων της.

»Οι πυρηνικές απειλές που διατυπώνονται από το Κρεμλίνο, η στρατιωτική κινητοποίηση και η στρατηγική της αναζήτησης ψευδούς παρουσίασης του εδάφους της Ουκρανίας ως της Ρωσίας και του ισχυρισμού ότι ο πόλεμος μπορεί τώρα να διεξάγεται στο έδαφος της Ρωσίας δεν θα κλονίσουν την αποφασιστικότητά μας», δηλώνουν τα κράτη-μέλη.

«Θα ενισχύσουμε τα περιοριστικά μέτρα για την αντιμετώπιση των παράνομων ενεργειών της Ρωσίας. Θα αυξήσουν περαιτέρω την πίεση στη Ρωσία να τερματίσει τον επιθετικό της πόλεμο.

»Επαναλαμβάνουμε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση στέκεται σταθερά στο πλευρό της Ουκρανίας και θα συνεχίσει να παρέχει ισχυρή οικονομική, στρατιωτική, κοινωνική και οικονομική υποστήριξη στην Ουκρανία για όσο διάστημα χρειαστεί», καταλήγει η ανακοίνωση.

Φον ντερ Λάιεν: «Η παράνομη προσάρτηση που κήρυξε ο Πούτιν δεν θα αλλάξει τίποτα»

Τίποτα δεν θα αλλάξει με την «παράνομη προσάρτηση» τεσσάρων περιοχών της Ουκρανίας στην Ρωσία, που υπέγραψε ο Βλαντιμίρ Πούτιν, σύμφωνα με την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Με ανάρτησή της στο Twitter, λίγα λεπτά μετά τις ανακοινώσεις του Ρώσου προέδρου, για προσάρτηση από τη χώρα του των περιοχών Ντόνετσκ, Λουχάνσκ, Ζαπορίζια και Χερσώνα, η πρόεδρος της Κομισιόν τονίζει:

«Η παράνομη προσάρτηση που κήρυξε ο Πούτιν δεν θα αλλάξει τίποτα. Όλα τα εδάφη που καταλαμβάνονται παράνομα από Ρώσους εισβολείς είναι ουκρανική γη και θα είναι πάντα μέρος αυτού του κυρίαρχου έθνους», σημειώνει στο tweet της η κυρία Φον ντερ Λάιεν.

Στη φωτογραφία που ανάρτηση, αναφέρεται η εξής φράση: «δήλωση των ηγετών».

  • Κυρ. Μητσοτάκης: Δεν θα αναγνωρίσουμε ποτέ την παράνομη προσάρτηση εδαφών της Ουκρανίας

«Δεν θα αναγνωρίσουμε ποτέ την παράνομη προσάρτηση των εδαφών της Ουκρανίας» σημείωσε ο πρωθυπουργος Κυριάκος Μητσοτάκης με ανάρτηση του στο Twitter, τονίζοντας την στήριξη της χώρας μας στην Ουκρανία

Ο κ. Μητσοτάκης στην ανάρτηση του στα αγγλικά, κατηγόρησε τη Ρωσία ότι «υπονομεύει τη διεθνή τάξη που βασίζεται σε κανόνες και παραβιάζει τα θεμελιώδη δικαιώματα της Ουκρανίας για ανεξαρτησία και κυριαρχία» και κατέληξε επισημαίνοντας με έμφαση: «Η Ελλάδα και η ΕΕ στέκονται σταθερά με την Ουκρανία». ΥΠΕΞ: Η Ελλάδα καταδικάζει την απόφαση προσάρτησης κατεχομένων εδαφών της Ουκρανίας από τη Ρωσία

  • Ο Πούτιν υπέγραψε την προσάρτηση των ουκρανικών εδαφών

Πραγματοποιήθηκε η τελετή στο Κρεμλίνο σήμερα (30/9) στις 3μ.μ. για την επισημοποίηση της προσάρτησής των τεσσάρων περιφερειών, Ντονέτσκ, Λουχάνσκ, Χερσώνα και Ζαπορίζια όπου τις προηγούμενες ημέρες οργανώθηκαν δημοψηφίσματα προκειμένου να γίνουν μέρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας.

O Βλαντιμίρ Πούτιν υπέγραψε το διάταγμα για την προσάρτηση των τεσσάρων ουκρανικών περιφερειών, μετά την ολοκλήρωση των δημοψηφισμάτων. Ο Ρώσος πρόεδρος εκφώνησε πρώτα μία σημαντική ομιλία, ενώ η επικύρωση της προσάρτησης θα γίνει στις 3 Οκτωβρίου από την Δούμα.

Στη Μόσχα έφτασαν ήδη οι ρωσόφιλοι επικεφαλής του Ντονέτσκ, Ντένις Πουσίλιν και του Λουχάνσκ, Λεονίντ Πασέκνικ, καθώς και οι διορισμένοι από τους Ρώσους επικεφαλής της διοίκησης της Χερσώνας, Βλαντιμίρ Σάλντο και της Ζαπορίζια, Γεβγάνι Μπαλίτσκι, τους οποίους θα υποδεχτεί ο Πούτιν ο οποίος θα υπογράψει και τα διατάγματα.

Η Μόσχα θα θεωρήσει επιθέσεις κατά οποιουδήποτε τμήματος των περιοχών της Ουκρανίας που ετοιμάζεται να προσαρτήσει ως επιθετικές ενέργειες κατά της ίδιας της Ρωσίας, ανακοίνωσε το Κρεμλίνο προετοιμάζοντας τα επόμενα βήματα της Μόσχας.

Σύμφωνα με την πλευρά της Ρωσίας, τα δημοψηφίσματα, τα οποία διήρκεσαν πέντε ημέρες, έδειξαν ότι πως ένα ποσοστό που κυμαίνεται από 87% έως 99,2% επιθυμεί την ένταξη των τεσσάρων περιοχών στη Ρωσία. Τόσο η Ουκρανία όσο και η Δύση θεωρούν τα δημοψηφίσματα άκυρα και δεν αναγνωρίζουν οποιοδήποτε αποτέλεσμα προκύψει από αυτά.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν αναγνώρισε ως ανεξάρτητα κράτη τις ουκρανικές περιφέρειες Ζαπορίζια και Χερσώνα, σύμφωνα με προεδρικά διατάγματα που δημοσιοποιήθηκαν από τις υπηρεσίες του αργά το βράδυ της Πέμπτης, απαραίτητο ενδιάμεσο βήμα την παραμονή της επισημοποίησης της προσάρτησής τους στη Ρωσική Ομοσπονδία.

«Διατάσσω την αναγνώριση της κρατικής κυριαρχίας και της ανεξαρτησίας» των δύο περιφερειών αυτών της νότιας Ουκρανίας, αναφέρεται στα δύο διατάγματα που υπέγραψε ο Πούτιν, ο οποίος οριστικοποιεί την προσάρτησή τους στη χώρα του, μαζί με αυτές των περιφερειών Ντονέτσκ και Λουχάνσκ στα ανατολικά.

Η Ρωσία αναγνώρισε την ανεξαρτησία της Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ και της Λαϊκής Δημοκρατίας του Λουχάνσκ, κατόπιν αιτήματος των φιλορώσων αυτονομιστών ηγετών τους, στα τέλη του Φεβρουαρίου, λίγο πριν από την έναρξη της εισβολής του ρωσικού στρατού στην Ουκρανία.

Νωρίτερα αυτόν τον μήνα, στις τέσσερις περιφέρειες οργανώθηκαν δημοψηφίσματα, που το Κίεβο και οι δυτικοί σύμμαχοί του θεωρούν παράνομα, για την προσάρτησή τους στη Ρωσία.

Την κίνηση αυτήν καταδικάζουν το Κίεβο και οι δυτικοί υποστηρικτές του. Ο Πούτιν και άλλοι Ρώσοι αξιωματούχοι έχουν διαμηνύσει πως αφού προσαρτηθούν οι περιφέρειες αυτές, οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις θα τις υπερασπιστούν ακόμη και χρησιμοποιώντας πυρηνικά όπλα αν κριθεί απαραίτητο.

screenshot-2022-09-30-at-19-03-31-o-poutin-ipeghrapse-tin-prosartisi-ton-oykranikwn-edafwn.png

  • Ομιλία Πούτιν: Οι κάτοικοι των τεσσάρων υπό προσάρτηση ουκρανικών περιοχών θα είναι «πολίτες μας για πάντα»

Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν αρνήθηκε ότι επιδιώκει την αναβίωση της Σοβιετικής Ένωσης λίγα λεπτά αφού ανακοίνωσε ότι τέσσερις περιοχές της Ουκρανίας προσαρτώνται στην Ρωσία έπειτα από «δημοψηφίσματα».

Κατά την ομιλία του από το Κρεμλίνο ενώπιον εκατοντάδων μελών του πολιτικού προσωπικού της Μόσχας, ο Πούτιν δήλωσε ότι η Ρωσία θα υπερασπισθεί τα νέα εδάφη με όλα τα μέσα που διαθέτει.

Οι κάτοικοι των περιοχών της ανατολικής Ουκρανίας που προσαρτά η Ρωσία θα είναι «πολίτες μας για πάντα», δήλωσε ο Πούτιν κατά την ομιλία του ενώπιον μελών του πολιτικού προσωπικού του ρωσικού κράτους στο Κρεμλίνο. «Οι κάτοικοι του Λουχάνσκ, του Ντονέτσκ, της Χερσώνας και της Ζαπορίζια γίνονται πολίτες μας για πάντα».

Ο Πούτιν κάλεσε επίσης την Ουκρανία «να σταματήσει αμέσως τις εχθροπραξίες» και να διαπραγματευθεί. «Καλούμε το καθεστώς του Κιέβου να σταματήσει αμέσως το πυρ, όλες τις εχθροπραξίες και να επανέλθει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων», δήλωσε ο Βλαντίμιρ Πούτιν κατά την ομιλία του.

Λέει ότι η ενσωμάτωση αυτών των τεσσάρων περιοχών «είναι η βούληση εκατομμυρίων ανθρώπων» και αποτελεί «αναπόσπαστο δικαίωμά τους», όπως αναφέρεται στον καταστατικό χάρτη του ΟΗΕ.

«Ο λαός του Ντονμπάς υπήρξε «θύμα απάνθρωπων τρομοκρατικών επιθέσεων που διεξήγαγε το καθεστώς του Κιέβου», ανέφερε ενώ προειδοποίησε τη Δύση πρέπει να θυμάται ότι «οι άνθρωποι ψήφισαν για το κοινό μας μέλλον».

Τέλος, δεν παρέλειψε να αναφερθεί στην ανατίναξη των αγωγών φυσικού αερίου Nord Stream, όπου κατηγόρησε ευθέως τις δυνάμεις των «Αγγλοσαξόνων».

«Οι κυρώσεις δεν ήταν αρκετές για τους Αγγλοσάξονες: προχώρησαν σε σαμποτάζ» δήλωσε ο Πούτιν. «Είναι δύσκολο να το πιστέψει κανείς, αλλά είναι γεγονός ότι αυτοί οργάνωσαν τις εκρήξεις στον διεθνή αγωγό φυσικού αερίου Nord Stream», είπε ο Ρώσος πρόεδρος.

H Ρωσία θα ενσωματώσει de jure και τμήματα της Ουκρανίας που δεν ελέγχει πλήρως στις συγκεκριμένες περιοχές

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε επίσης στους δημοσιογράφους ότι η Ρωσία θα ενσωματώσει de jure και τμήματα της Ουκρανίας που δεν βρίσκονται υπό τον έλεγχο των ρωσικών δυνάμεων στο πλαίσιο της κίνησής της να προσαρτήσει τέσσερις περιοχές της Ουκρανίας.

screenshot-2022-09-30-at-19-03-41-o-poutin-ipeghrapse-tin-prosartisi-ton-oykranikwn-edafwn.png

Αν και η Ρωσία ελέγχει σχεδόν το σύνολο του εδάφους της επαρχίας του Λουχάνσκ, δεν έχει τον έλεγχο παρά επί του 60% της επαρχίας του Ντονέτσκ. Όταν ο Πεσκόφ ερωτήθηκε τι θα γίνει με το τμήμα του Ντονέτσκ που διαφεύγει του ρωσικού ελέγχου, απάντησε: «Θα απελευθερωθεί». Ολόκληρη η επαρχία του Ντονέτσκ θα αποτελέσει τμήμα της Ρωσίας, ξεκαθάρισε.

Οι δηλώσεις Πεσκόφ ήρθαν λίγη ώρα πριν την τελετή του Βλαντιμίρ Πούτιν με την υπογραφή της προσάρτησης των τεσσάρων υπό ρωσικό έλεγχο περιοχών της Ουκρανίας έπειτα από τα «δημοψηφίσματα ανεξαρτησίας» που διεξήχθησαν τα προηγούμενα 24ωρα.

  • Τι πρόκειται να αλλάξει από εδώ και πέρα, σύμφωνα με το Al Jazeera

Η προσπάθεια της Ρωσίας να προσαρτήσει νότια και ανατολική ουκρανική επικράτεια σηματοδοτεί τη δέσμευση του Κρεμλίνου στην επιθετική πολιτική, σύμφωνα με ορισμένους Ρώσους πολιτικούς αναλυτές. Ο Πούτιν και άλλοι Ρώσοι αξιωματούχοι έχουν διαμηνύσει πως αφού προσαρτηθούν οι περιφέρειες αυτές, οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις θα τις υπερασπιστούν ακόμη και χρησιμοποιώντας πυρηνικά όπλα αν κριθεί απαραίτητο.

Ο Κονσταντίν Ζατούλιν, ανώτερος βουλευτής στην Κρατική Δούμα από το κυβερνών κόμμα Ενωμένη Ρωσία είπε στο Al Jazeera, ότι τα πρόσφατα δημοψηφίσματα προσάρτησης έχουν σκοπό να δείξουν στη Δύση ότι η Ρωσία δεν έχει καμία πρόθεση να υποχωρήσει από τους πολιτικούς και στρατιωτικούς της στόχους στην Ουκρανία παρά τις πρόσφατες αποτυχίες.

«Μπροστά στην εξωτερική πίεση, ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν αυξάνει τα διακυβεύματα αντί να κάνει ένα βήμα πίσω ή να προσφέρει παραχωρήσεις», είπε.

«Μια τέτοια κίνηση κλείνει ορισμένες επιλογές για υποχώρηση, αλλά μιλάμε για τον αγώνα της Ρωσίας να εξασφαλίσει την ύπαρξη και τη θέση της στον κόσμο ενάντια στις προσπάθειες να διχάσουν και να προκαλέσουν ανεπανόρθωτη ζημιά εναντίον μας».

Εξήγησε επίσης, ότι η Ρωσία θέλει να δει τη Δύση να σταματήσει να εξοπλίζει την Ουκρανία και αντ’ αυτού να πιέσει το Κίεβο να αποδεχθεί τους όρους της Μόσχας για τον τερματισμό της σύγκρουσης.

«Διαφορετικά, η Ουκρανία θα πάψει να υπάρχει, κάτι που θα είναι μια τεράστια ήττα για τη Δύση – ειδικά για τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και τους Δημοκρατικούς την παραμονή των ενδιάμεσων εκλογών», είπε.

Πριν από τη ρωσική εισβολή, η Μόσχα είχε επιμείνει στις εγγυήσεις ότι η Ουκρανία δεν θα ενταχθεί ποτέ στο ΝΑΤΟ. Ωστόσο, από τότε που ξεκίνησε ο πόλεμος, οι όροι του φαίνονται λιγότερο σαφείς.

Από την πλευρά του, το Κρεμλίνο έχει προειδοποιήσει ότι μετά τα δημοψηφίσματα «η νομική κατάσταση θα αλλάξει ριζικά από την άποψη του διεθνούς δικαίου και αυτό θα έχει επίσης συνέπειες για την ασφάλεια σε αυτά τα εδάφη».

Κατά τη διάρκεια μιας εθνικής τηλεοπτικής ομιλίας την περασμένη εβδομάδα, ο Πούτιν είπε ότι η Ρωσία είναι έτοιμη να χρησιμοποιήσει «όλα τα μέσα που έχει στη διάθεσή μας», συμπεριλαμβανομένων των πυρηνικών όπλων, για να αντιμετωπίσει πιθανές απειλές για την εδαφική της ακεραιότητα.

Μεταγενέστερες δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ και του πρώην προέδρου Ντμίτρι Μεντβέντεφ, στενού συμμάχου του Πούτιν, φάνηκε να υποδεικνύουν ότι αυτή η υπόσχεση επεκτάθηκε και στα εδάφη που η Ρωσία κατέλαβε επίσημα από την Ουκρανία.

Ωστόσο, δύο απόστρατοι Ρώσοι στρατηγοί είπαν στο Al Jazeera την περασμένη εβδομάδα ότι η Ρωσία είναι απίθανο να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα στην Ουκρανία εκτός εάν τα στρατεύματα του ΝΑΤΟ εμπλακούν άμεσα στη σύγκρουση

«Η Ρωσία έκανε αυτές τις δηλώσεις, ώστε η Δύση να καταλάβει ότι είναι έτοιμη να χρησιμοποιήσει κάθε μέσο εάν η ίδια η ύπαρξη της χώρας απειληθεί», είπε. «Αλλά είναι η μοίρα της Ουκρανίας, όχι της Ρωσίας, που διακυβεύεται αυτή τη στιγμή».

Ωστόσο, ο Ζατούλιν πρότεινε ότι η Μόσχα θα επιδίωκε να ενισχύσει τη συμβατική στρατιωτική της προσπάθεια και ότι η μάχη για την Ουκρανία θα φτάσει σε «κρεσέντο» τον Νοέμβριο ή τον Δεκέμβριο, περίπου τη στιγμή που οι ρωσικές δυνάμεις αναμένεται να αρχίσουν να λαμβάνουν σημαντικές ενισχύσεις από τους κινητοποιημένους εφέδρους.