Διεθνή

ΗΠΑ: Κηρύσσουν κατάσταση έκτακτης ανάγκης για την ευλογιά των πιθήκων

Έχει ήδη μολύνει περισσότερους από 6.600 Αμερικανούς

Parallaxi
ηπα-κηρύσσουν-κατάσταση-έκτακτης-ανά-899049
Parallaxi

Οι ΗΠΑ θα κηρύξουν κατάσταση έκτακτης ανάγκης για τη δημόσια υγεία σχετικά με το ξέσπασμα της ευλογιάς των πιθήκων, που έχει ήδη μολύνει περισσότερους από 6.600 Αμερικανούς, δήλωσαν σήμερα δύο άτομα που γνωρίζουν το θέμα.

Η ανακοίνωση θα απελευθερώσει ομοσπονδιακή χρηματοδότηση και πόρους για την καταπολέμηση του ιού, ο οποίος μπορεί να προκαλέσει πυρετό, πόνους στο σώμα, ρίγη, κόπωση και εξογκώματα που μοιάζουν με σπυράκια σε πολλά μέρη του σώματος.

Οι δύο πηγές μίλησαν στο Associated Press υπό τον όρο της ανωνυμίας πριν από την ανακοίνωση, που ήδη έχει προαναγγείλει το Politico.

Η διακήρυξη κατάστασης έκτακτης ανάγκης έρχεται καθώς η κυβέρνηση Μπάιντεν δέχεται επικρίσεις σχετικά με τον ρυθμό διαθεσιμότητας εμβολίων για την ευλογιά των πιθήκων. Κλινικές σε μεγάλες πόλεις όπως η Νέα Υόρκη και το Σαν Φρανσίσκο λένε ότι δεν έχουν λάβει αρκετά εμβόλια για να καλύψουν τη ζήτηση και ορισμένες κλινικές έπρεπε να σταματήσουν να προσφέρουν τη δεύτερη δόση του εμβολίου για να εξασφαλίσουν την παροχή των πρώτων δόσεων. Ο Λευκός Οίκος είπε ότι έχει διαθέσει περισσότερες από 1,1 εκατομμύριο δόσεις εμβολίου και έχει συμβάλει στην ενίσχυση της εγχώριας διαγνωστικής ικανότητας σε 80.000 τεστ την εβδομάδα.

Ο ιός της ευλογιάς των πιθήκων μεταδίδεται μέσω παρατεταμένης και στενής επαφής δέρμα με δέρμα, συμπεριλαμβανομένης της αγκαλιάς και του φιλιού, καθώς και της κοινής χρήσης κλινοσκεπασμάτων, πετσετών και ρούχων.

Οι περισσότεροι ασθενείς μέχρι στιγμής ήταν κυρίως άνδρες που κάνουν σεξ με άνδρες. Ωστόσο, οι υπεύθυνοι υγείας τονίζουν ότι ο ιός μπορεί να μολύνει οποιονδήποτε.

Η ανακοίνωση έρχεται τρεις ημέρες αφότου η κυβέρνηση Μπάιντεν όρισε κορυφαίους αξιωματούχους από την Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Διαχείρισης Έκτακτης Ανάγκης και τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων να λειτουργήσουν ως συντονιστές του Λευκού Οίκου για την καταπολέμηση της επιδημίας της ευλογιάς των πιθήκων.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) κήρυξε ανώτατο επίπεδο συναγερμού για την αντιμετώπιση της ευλογιάς των πιθήκων στις 23 Ιουλίου.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα