Top

ΗΠΑ: Πάνω από 1.000 θάνατοι σε μια μέρα – Κατακόρυφη αύξηση κρουσμάτων στα παιδιά

Όλες οι τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας παγκοσμίως.

Parallaxi
ηπα-πάνω-από-1-000-θάνατοι-σε-μια-μέρα-κατ-713012
Parallaxi

Όλες οι τελευταίες διεθνείς ειδήσεις αναφορικά με την πανδημία

Κατακόρυφα έχει αυξηθεί ο αριθμός των κρουσμάτων COVID-19 στα παιδιά με το άνοιγμα των σχολείων στις ΗΠΑ

Κατακόρυφα έχει αυξηθεί ο αριθμός των κρουσμάτων COVID-19 λοίμωξης στα παιδιά, καθώς τα σχολεία ανοίγουν ξανά στις ΗΠΑ, επισημαίνει η Αμερικανική Ακαδημία Παιδιάτρων. Παρατηρείται μία σταθερή αύξηση των κρουσμάτων από τις αρχές Ιουλίου, με 72.000 κρούσματα την προηγούμενη εβδομάδα, σημαντικά περισσότερα από τα 39.000 της εβδομάδας πριν από αυτήν.

Οι ιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, Πάνος Μαλανδράκης, Γιάννης Ντάνασης και Θάνος Δημόπουλος (Πρύτανης ΕΚΠΑ) συνοψίζουν την πρόσφατη δημοσίευση της Αμερικανικής Ακαδημίας Παιδιάτρων. Τα παιδιά αφορούν το 19% των κρουσμάτων στις ΗΠΑ και θεωρείται ότι η υψηλή μεταδοτικότητα του στελέχους δέλτα ευθύνεται για αυτό. Όσοι δεν έχουν εμβολιαστεί, μολύνονται σε μεγαλύτερο αριθμό από το στέλεχος Δέλτα. Αυτό καταδεικνύει πόσο σημαντικό είναι να είναι εμβολιασμένοι οι γονείς όταν έχουν παιδιά κάτω των 12 ετών, ενώ η σύσταση στις ΗΠΑ είναι ο εμβολιασμός όλων των παιδιών άνω των 12 ετών και η επιστροφή στις τάξεις με την απαραίτητη χρήση μάσκας.

Από τα 25 εκατομμύρια παιδιά στις ΗΠΑ ηλικίας 12-17 ετών, τα 10,9 έχουν λάβει τουλάχιστον 1 δόση του εμβολίου της εταιρείας Pfizer, μιας και τα εμβόλια των εταιρειών Moderna και Johnson & Johnson έχουν εγκριθεί σε ενήλικες 18 ετών και άνω. Από την αρχή της πανδημίας έχουν βρεθεί θετικά στον κορονοϊό 4,2 εκατομμύρια παιδιά. Παρότι η σοβαρή νόσος είναι σπάνια στα παιδιά, είναι αναγκαίο να συλλέξουμε περισσότερα δεδομένα για τις μακροπρόθεσμες επιπλοκές της λοίμωξης COVID-19 στα παιδιά και να ληφθούν υπόψιν οι επιπτώσεις της πανδημίας στην ψυχική υγεία, τονίζουν οι επιστήμονες.

ΗΠΑ: Πάνω από 1.000 θάνατοι σε μια ημέρα

Οι ΗΠΑ κατέγραψαν χθες, Τρίτη, περισσότερους από 1.000 θανάτους από την COVID-19, οι οποίοι αντιστοιχούν σε περίπου 42 απώλειες την ώρα, σύμφωνα με απολογισμό του Reuters, καθώς το παραλλαγμένο στέλεχος Δέλτα του νέου κορονοϊού συνεχίζει να πλήττει τμήματα της χώρας που έχουν χαμηλά ποσοστά εμβολιασμένων.

Οι θάνατοι που σχετίζονται με την COVID-19 αυξήθηκαν στις ΗΠΑ τον τελευταίο μήνα και ανέρχονται κατά μέσον όρο σε 769 την ημέρα, που είναι ο υψηλότερος αριθμός από τον Απρίλιο, σύμφωνα με την καταμέτρηση του Reuters.

Η κυβέρνηση του προέδρου Τζο Μπάιντεν επιβεβαίωσε χθες, Τρίτη, το βράδυ ότι σχεδιάζει να διευρύνει τις αξιώσεις για αυτούς που ταξιδεύουν με αεροπλάνα, τρένα και λεωφορεία και στα αεροδρόμια και τους σιδηροδρομικούς σταθμούς ως τα μέσα Ιανουαρίου.

Όπως και για πολλές άλλες χώρες, το παραλλαγμένο στέλεχος Δέλτα αποτελεί για τις ΗΠΑ μια μεγάλη πρόκληση.

Σύμφωνα με τον απολογισμό του Ρόιτερς για χθες, ο οποίος στηρίζεται σε πολιτειακά στοιχεία, οι θάνατοι που καταγράφηκαν ανέρχονται σε 1.017 και με αυτούς ο συνολικός αριθμός των νεκρών από την πανδημία στις ΗΠΑ αυξάνεται σε λίγο λιγότερους των 623.000. Πρόκειται για τον υψηλότερο αριθμό θανάτων που έχουν καταγραφεί επισήμως από οποιαδήποτε χώρα στον κόσμο.

Η προηγούμενη φορά που οι ΗΠΑ κατέγραψαν περισσότερους από 1.000 θανάτους σε ένα 24ωρο ήταν τον Μάρτιο.

Οι Αμερικανοί αξιωματούχοι έχουν αρχίσει να επιταχύνουν τους εμβολιασμούς λόγω της νέας απειλής, με τον μέσο όρο των δόσεων που χορηγούνται σε επτά ημέρες να έχει αυξηθεί κατά 14% τις τελευταίες δύο εβδομάδες, σύμφωνα με τα στοιχεία από το Our World in Data.

Οι κυβερνήσεις και οι επιχειρήσεις αρχικά προσέφεραν κίνητρα, όπως ρευστό και επιβραβεύσεις για να εμβολιαστεί ο κόσμος, ωστόσο η άνοδος των κρουσμάτων έχει ωθήσει κάποιες εταιρείες και πολιτείες να επιβάλουν τον εμβολιασμό αν οι εργαζόμενοι θέλουν να διατηρήσουν τις δουλειές τους και να μην χρειάζεται να υποβάλλονται τακτικά σε εξετάσεις.

Ωστόσο τα αμερικανικά νοσοκομεία συνεχίζουν να κατακλύζονται από νέους ασθενείς καθώς οι νοσηλείες που σχετίζονται με την COVID-19 αυξήθηκαν κατά περίπου 70% τις τελευταίες δύο εβδομάδες.

Οι ΗΠΑ καταγράφουν κατά μέσον όρο περισσότερα από 100.000 νέα κρούσματα το 24ωρο τις τελευταίες δώδεκα μέρες, τον υψηλότερο αριθμό σε έξι μήνες, σύμφωνα με απολογισμό του Reuters.

Ο αμερικανικός νότος παραμένει το επίκεντρο του πρόσφατου ξεσπάσματος, με την Φλόριντα να καταγράφει ρεκόρ σχεδόν 26.000 νέων κρουσμάτων την περασμένη εβδομάδα, σύμφωνα με τα στοιχεία από τα Κέντρα για τον Έλεγχο και την Πρόληψη Νόσων.

Μεταξύ των νέων κρουσμάτων που διαγνώσθηκαν βρίσκεται και ο κυβερνήτης του Τέξας Γκρεγκ Άμποτ, η πολιτεία του οποίου αντιμετωπίζει για τέταρτη φορά έξαρση της πανδημίας. Ο Άμποτ διεγνώσθη θετικός χθες, Τρίτη, αλλά προς το παρόν δεν παρουσιάζει συμπτώματα της νόσου, σύμφωνα με το γραφείο του.

Ο αριθμός των παιδιών που νοσηλεύονται με COVID-19 αυξάνεται στη χώρα και ανερχόταν σε 1.834 ως χθες το πρωί, σύμφωνα με τα στοιχεία από το αμερικανικό υπουργείο Υγείας και Ανθρώπινων Υπηρεσιών, σε μια τάση που οι υγειονομικοί αποδίδουν στο ότι το στέλεχος Δέλτα είναι πιο πιθανό να προσβάλει παιδιά από ό,τι το αρχικό στέλεχος Άλφα του νέου κορονοϊού.

Ρωσία: Ο Σ.Λαβρόφ ζητά αμοιβαία αναγνώριση των πιστοποιητικών εμβολιασμού με την Ευρωπαϊκή Ένωση

Η διαδικασία των συνομιλιών της Ρωσίας με την ΕΕ για την αμοιβαία αναγνώριση των πιστοποιητικών εμβολιασμού βρίσκεται σε εξέλιξη και δεν είναι απλή, σύμφωνα με τον υπουργό Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ, ο οποίος εξέφρασε την ελπίδα ότι θα επιταχυνθεί από πλευράς Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

«Οι συζητήσεις προχωρούν. Δεν είναι απλές, διότι απαιτείται αποστασιοποίηση από τις προσπάθειες πολιτικοποίησης αυτής της διαδικασίας, οι οποίες ενίοτε προκύπτουν», είπε ο κ. Λαβρόφ επισκεπτόμενος το ρωσικό θύλακα του Καλίνινγκραντ μεταξύ Λιθουανίας και Πολωνίας και εκφράζοντας την ελπίδα ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα επιταχύνει τις τεχνικές διαπραγματεύσεις, οι οποίες μεταξύ άλλων αγγίζουν ζητήματα προστασίας προσωπικών δεδομένων και τεχνικά θέματα των εν λόγω πιστοποιητικών.

«Από τη δική μας πλευρά το υπουργείο Υγείας και το Ινστιτούτο Γκαμαλέγια (σ.σ. που παρασκευάζει τα γνωστότερα ρωσικά εμβόλια Sputnik-V και το μονοδοσικό Sputnik Light) είναι έτοιμα σε συμπιεσμένες προθεσμίες να ολοκληρώσουν την εργασία αυτή», υποστήριξε ο Ρώσος υπουργός, χαρακτηρίζοντας την αμοιβαία αναγνώριση των πιστοποιητικών εμβολιασμού «σπουδαίο άλμα για τους ανθρώπους, για τον φυσιολογικό προγραμματισμό της ζωής τους».

Κατά τον Σ. Λαβρόφ είναι υπόθεση των εθνικών κυβερνήσεων των κρατών μελών της ΕΕ η απόφαση εάν θα επιτρέπουν ή όχι την είσοδο στο έδαφός τους πολιτών που έχουν εμβολιαστεί με μη πιστοποιημένο στην ΕΕ εμβόλιο και η τυχόν αμοιβαία αναγνώριση των πιστοποιητικών εμβολιασμού, την οποία χαρακτήρισε «συντομότερη οδό», δεν θα σημάνει αυτομάτως ότι και το Sputnik-V θα πιστοποιηθεί στην ΕΕ

«Τι θα γίνει με την αναγνώριση του Sputnik-V, ουδείς γνωρίζει», είπε ο Σ. Λαβρόφ, σημειώνοντας ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή «είχε ήδη υπογράψει πολυάριθμα συμβόλαια για την αγορά δυτικών εμβολίων, προτού εκείνα περάσουν τη διαδικασία πιστοποίησης στην Ευρώπη» και ότι η πρόεδρος της Επιτροπής Φον Ντερ Λάιεν έχει μεταξύ άλλων δηλώσει ότι «δεν χρειαζόμαστε ρωσικά εμβόλια, δεν χρειάζεται να συνομιλήσουμε μαζί τους για τίποτε». Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών απέκρουσε τις κατηγορίες ότι η Μόσχα επιδίδεται σε «πόλεμο εμβολίων» και «υποκινεί τις διαδηλώσεις κατά του εμβολιασμού στη Δύση», χαρακτηρίζοντάς τις «θλιβερές» και επαναλαμβάνοντας τη θέση του Ρώσου προέδρου Β. Πούτιν όταν προ ενός έτους ανακοίνωνε την επιτυχή παραγωγή του Sputnik-V ότι «τέτοιες κρίσεις πρέπει να ενώνουν το λαό».

Η Ρωσία ανακοίνωσε 20.914 νέα κρούσματα και 799 θανάτους  

Η Ρωσία ανακοίνωσε σήμερα ότι το τελευταίο εικοσιτετράωρο καταγράφηκαν 20.914 νέα κρούσματα, εκ των οποίων 1.590 στην Μόσχα, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των κρουσμάτων από την έναρξη της πανδημίας στα 6.663.473.

Ο αρμόδιος κυβερνητικός φορέας για την αντιμετώπιση της πανδημίας ανακοίνωσε ότι το τελευταίο εικοσιτετράωρο καταγράφηκαν 799 θάνατοι, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμός των θανάτων στους 172.909.

Η ομοσπονδιακή στατική υπηρεσία σε δική της ξεχωριστή καταμέτρηση έχει καταγράψει 315.000 θανάτους που σχετίζονται με την Covid-19 στο διάστημα από τον Απρίλιο του 2020 έως τον Ιούνιο του 2021.

Βατικανό: “Πράξη αγάπης” χαρακτηρίζει τον εμβολιασμό ο Πάπας Φραγκίσκος

“Χάρη στον Θεό και στη δουλειά πολλών, τώρα έχουμε εμβόλια για να προστατευτούμε κατά της COVID-19”, σημειώνει ο Ποντίφικας σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά του που προορίζεται για την υποστήριξη της πρωτοβουλίας “It’s up to you” (Από σένα εξαρτάται), μια εκστρατεία υπέρ του εμβολιασμού στις ΗΠΑ και σε άλλες χώρες της αμερικανικής ηπείρου.

“Αυτά μας προσφέρουν την ελπίδα να τελειώσουμε με την πανδημία, αλλά μόνον αν είναι διαθέσιμα για όλους και αν εργαστούμε από κοινού”, προσθέτει.

“Ο εμβολιασμός (…) είναι πράξη αγάπης” και “το να συμβάλουμε στο να εξασφαλιστεί ότι η πλειονότητα των ανθρώπων εμβολιάζεται είναι πράξη αγάπης. Αγάπης για τον εαυτό μας, αγάπης για την οικογένειά μας και τους φίλους μας, αγάπης για όλον τον κόσμο”, υπογραμμίζει ο 84χρονος Ποντίφικας στο μήνυμά του.

Πηγή: ΑΠΕ

Δείτε επίσης:

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα