Top

ΗΠΑ: «Πετούν» τη μάσκα στο σχολείο οι εμβολιασμένοι μαθητές και εκπαιδευτικοί

Διαβάστε αναλυτικά όλες τις τελευταίες εξελίξεις της πανδημίας παγκοσμίως,

Parallaxi
ηπα-πετούν-τη-μάσκα-στο-σχολείο-οι-εμ-757475
Parallaxi

corona

Οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί που έχουν εμβολιαστεί για την Covid-19 δεν θα είναι υποχρεωμένοι στο εξής να φορούν προστατευτική μάσκα μέσα στην τάξη, σύμφωνα με τις νέες, επικαιροποιημένες συστάσεις των υγειονομικών αρχών.

Οι νέες συστάσεις για τα σχολεία της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης εναρμονίζονται με εκείνες που ισχύουν για τους ενηλίκους Αμερικανούς. Τα Κέντρα Πρόληψης Ασθενειών (CDC) είχαν ήδη ανακοινώσει από τον Μάιο ότι οι εμβολιασμένοι Αμερικανοί μπορούν να πετάξουν τη μάσκα, ωστόσο η σύσταση για τα σχολεία δεν είχε τροποποιηθεί.

“Σε κλειστούς χώρους, η χρήση μάσκας συστήνεται για τα άτομα που δεν έχουν εμβολιαστεί πλήρως. Αυτό περιλαμβάνει τους μαθητές, τους εκπαιδευτικούς και το προσωπικό” των σχολείων, αναφέρει στη νέα ανακοίνωση.

Να σημειωθεί πάντως ότι τα εκπαιδευτικά ιδρύματα είναι ελεύθερα να επιλέξουν αν θα τηρήσουν ή όχι τις συστάσεις.

“Ανάλογα με τις ανάγκες των κατοίκων, οι υπεύθυνοι των σχολείων μπορούν να αποφασίσουν” αν όλοι ανεξαιρέτως θα φορούν μάσκα, διευκρίνισαν τα CDC, για παράδειγμα αν διαπιστωθεί κάποια τοπική συρροή κρουσμάτων ή αν δυσκολεύονται να εφαρμόσουν οδηγίες που δεν είναι ομοιόμορφες για όλους.

Οι υγειονομικές υπηρεσίες υπογραμμίζουν πάντως ότι η επαναλειτουργία των σχολείων για δια ζώσης εκπαίδευση παραμένει “προτεραιότητα” των αρχών. Για αυτό επιμένουν ότι είναι αναγκαίο να εμβολιαστεί όσο το δυνατόν μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού ώστε “τα σχολεία να επαναλάβουν τις δραστηριότητές τους με ασφάλεια”.

Γαλλία: Διάγγελμα στον γαλλικό λαό θα απευθύνει την Δευτέρα ο Μακρόν

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν θα απευθύνει διάγγελμα στον γαλλικό λαό το βράδυ της Δευτέρας, ανακοίνωσε σήμερα το Ελιζέ, την ώρα που η υγειονομική κατάσταση επιδεινώνεται στη χώρα, εξαιτίας της παραλλαγής Δέλτα.

Η γαλλική προεδρία δεν έδωσε διευκρινίσεις για το περιεχόμενο του διαγγέλματος. Ωστόσο, πηγές του περιβάλλοντος του προέδρου ανέφεραν πρόσφατα ότι σκοπεύει να παρουσιάσει τους στόχους του για το τελευταίο δεκάμηνο της προεδρίας του και ιδίως τις μεταρρυθμίσεις που θα προωθήσει, όπως αυτή του συνταξιοδοτικού συστήματος. Ενδέχεται ωστόσο να ανακοινώσει και τα μέτρα που θα αποφασίσει το Συμβούλιο κατά της Covid-19, το οποίο θα συνεδριάσει το πρωί της Δευτέρας στο προεδρικό μέγαρο. Στα θέματα που θα συζητηθούν είναι μεταξύ άλλων και ο υποχρεωτικός εμβολιασμός του ιατρονοσηλευτικού προσωπικού.

“Θα λάβει υπόψη του τα υγειονομικά δεδομένα”, είχε δηλώσει την Τετάρτη ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης Γκαμπριέλ Ατάλ.

Νωρίτερα σήμερα, ο υπουργός Υγείας Ολιβιέ Βεράν δήλωσε ότι η παραλλαγή Δέλτα αναμένεται να εκτοπίσει πολύ σύντομα όλες τις άλλες μεταλλάξεις του ιού SARS-CoV-2 στη Γαλλία και σήμερα ευθύνεται για περίπου τις μισές μολύνσεις που καταγράφονται καθημερινά.

Κούβα: Εγκρίθηκε για κατεπείγουσα χρήση το κουβανικό εμβόλιο κατά του κορονοϊού “Αμπντάλα”

Η εθνική ρυθμιστική αρχή φαρμάκων της Κούβας (Cecmed) ενέκρινε σήμερα για κατεπείγουσα χρήση το εμβόλιο Abdala για την Covid-19, το οποίο παρασκευάστηκε στο νησί.

Το Αμπντάλα είναι το πρώτο εμβόλιο που αναπτύχθηκε, παρασκευάζεται και θα χρησιμοποιηθεί σε χώρα της Λατινικής Αμερικής.

Η Cecmed αποφάσισε “να εγκρίνει κατεπειγόντως τη χρήση του κουβανικού εμβολίου ABDALA (…) αφού επιβεβαίωσε ότι ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις και τις παραμέτρους που έχουν τεθεί όσον αφορά την ποιότητα, την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητά του” ανέφερε η αρχή σε ανάρτησή της στο Twitter.

Το Αμπντάλα, ένα από τα πέντε υποψήφια εμβόλια που αναπτύσσει η Κούβα, είναι αποτελεσματικό σε ποσοστό 92,28% έναντι της Covid-19, σύμφωνα με την κρατική φαρμακευτική εταιρεία BioCubaFarma.

Αυστρία: Παρά την εξάπλωση της μετάλλαξης Δέλτα, η κυβέρνηση υπεραμύνεται της χαλάρωσης

Παρά την εξάπλωση της πιο μεταδοτικής μετάλλαξης “Δέλτα” στην Αυστρία, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση στη Βιέννη υπεραμύνεται των πρόσφατων χαλαρώσεων στα περιοριστικά μέτρα αντιμετώπισης της πανδημίας του κορονοϊού, απευθύνοντας ταυτόχρονα εκ νέου έκκληση για εμβολιασμούς, που φέρεται έως τώρα να καλύπτουν πλήρως το 40% του πληθυσμού.

“Ο ιός δεν θα εξαφανιστεί τα επόμενα χρόνια, και μόνον όσοι εμβολιάζονται προστατεύονται”, δήλωσε ο ομοσπονδιακός καγκελάριος Σεμπάστιαν Κουρτς σε σημερινή κοινή συνέντευξη Τύπου στη Βιέννη με τον υπουργό Υγείας Βόλφγκανγκ Μιούκσταϊν, τον κυβερνήτη του ομόσπονδου κρατιδίου του Τιρόλου Γκιούντερ Πλάτερ και τον αντιπρύτανη του Ιατρικού Πανεπιστημίου Βιέννης Όσβαλντ Βάγκνερ.

Επαναλαμβάνοντας την έκκληση για εμβολιασμό, ο Σεμπάστιαν Κουρτς διευκρίνισε ότι “ο εμβολιασμός παραμένει εθελοντικός”, κανείς δεν εξαναγκάζεται, ο ίδιος δεν κατακρίνει κανέναν, αλλά “ως ομοσπονδιακός καγκελάριος είμαι χαρούμενος για όλους όσοι προστατεύονται”, η προσφορά εμβολιασμού θα επεκταθεί: και θα υπάρχουν περισσότερες ημέρες εμβολιασμών χωρίς προεγγραφή καθώς και εμβολιασμοί σε ειδικές ρυθμίσεις για νέους.

Η Αυστρία πέρασε το τρίτο κύμα καλύτερα από άλλες χώρες, ανέφερε, σημειώνοντας ότι σε έξι από τα εννέα ομόσπονδα κρατίδια της χώρας δεν χρειάστηκε να υπάρξει lockdown, και σε σχέση με τους αριθμούς, η Αυστρία βρίσκεται στους τρείς πρώτους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, “αν και διενεργούμε πολλαπλάσιο αριθμό τεστ”, ενώ, στη βάση των τρεχόντων χαμηλών ποσοστών μόλυνσης, τα βήματα ανοίγματος πρέπει να συνεχιστούν όπως είχε προγραμματιστεί.

Ο περιορισμός των θεμελιωδών δικαιωμάτων και ελευθεριών “δεν μπορεί να είναι μία μόνιμη κατάσταση”, δήλωσε ο καγκελάριος τονίζοντας πως δεν θα επιτρέψει κάτι τέτοιο, και πως είναι “ξεκάθαρο” ότι οι αριθμοί θα αυξηθούν ξανά το καλοκαίρι και το αργότερο το φθινόπωρο, αλλά η κατάσταση δεν μπορεί να συγκριθεί με προηγούμενα κύματα της πανδημίας.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Υγείας Βόλφγκανγκ Μιούκσταϊν ανέφερε ότι το 40% του πληθυσμού έχει ήδη εμβολιαστεί πλήρως, και αυτό αντιστοιχεί στο 45% του πληθυσμού που θέλει να εμβολιαστεί, ενώ ζήτησε από όσους είχαν ήδη λάβει μια δόση εμβολίου κατά της Covid να ολοκληρώσουν τον εμβολιασμό τους.

Ταυτόχρονα κάλεσε επίσης τον πληθυσμό να επωφεληθεί από τις προσφορές εμβολιασμού στα εννέα αυστριακά ομόσπονδα κρατίδια, τονίζοντας ότι εάν διατηρηθεί το ποσοστό εμβολιασμού, θα μπορεί κανείς να περάσει καλά το φθινόπωρο.

Αλλά αν ο ρυθμός επιβραδυνθεί, “μπορεί να φτάσουμε σε μια κατάσταση όπου θα μπορούσαμε να χάσουμε τη χαλάρωση για την οποία μαζί εργαστήκαμε”, προειδοποίησε ο υπουργός Υγείας, αναφέροντας πως η πιο μολυσματική παραλλαγή “Δέλτα” κυριαρχεί ήδη στη χώρα.

Σύμφωνα με σημερινές πληροφορίες, οι ειδικές επιτροπές φέρεται να προτείνουν την επανεισαγωγή διαφόρων μέτρων ανάλογα με τον αριθμό των περιπτώσεων και τις πιέσεις στο σύστημα υγείας, όπως για παράδειγμα, ότι η υποχρέωση χρήσης μάσκας FFP2 θα πρέπει να επανέλθει όταν η επίπτωση επτά ημερών — νέες μολύνσεις κατά τις προηγούμενες επτά ημέρες ανά 100.000 κατοίκους — είναι πάνω από 25.

Σε περίπτωση αυξανόμενης νοσηλείας σε κανονικούς θαλάμους νοσοκομείων, συνιστάται η επανεισαγωγή της “κοινωνικής απόστασης”, στην περίπτωση συνεχούς αύξησης των ασθενών σε μονάδα εντατικής θεραπείας (η οποία σήμερα θεωρείται μάλλον απίθανη) θα πρέπει να εξεταστεί η επιβολή lockdown.

Στη συνέντευξη Τύπου ανακοινώθηκε ότι η υποχρέωση χρήσης μάσκας προστασίας στόματος-μύτης στο λιανικό εμπόριο θα χαλαρώσει περαιτέρω στις 22 Ιουλίου, όπως είχε προγραμματιστεί, και στη συνέχεια θα εφαρμόζεται μόνο σε σούπερ μάρκετ, τράπεζες, φαρμακεία, ταχυδρομεία και πρατήρια καυσίμων, ενώ σε όλα τα άλλα καταστήματα και μουσεία δεν ισχύει εάν ο εκεί υπεύθυνος δεν προβλέπει αυστηρότερα μέτρα.

Η απαίτηση χρήσης μάσκας θα συνεχίσει να ισχύει για τις δημόσιες συγκοινωνίες, καθώς επίσης σε νοσοκομεία και δομές φροντίδας ηλικιωμένων και οίκους ευγηρίας, όπου οι αρμόδιοι μπορούν επίσης να λάβουν αυστηρότερα μέτρα.

Μάλτα: Θα απαγορεύσει την είσοδο σε όλους τους ανεμβολίαστους επισκέπτες

Ρωσία: Το διάστημα μεταξύ των δύο δόσεων του Sputnik-V μπορεί να φθάσει και τις 180 ημέρες

Το διάστημα μεταξύ της πρώτης και της δεύτερης δόσης του ρωσικού εμβολίου κατά του κορονοϊού Sputnik-V μπορεί να φθάσει και τις 180 ημέρες, ανακοίνωσε σήμερα το Ρωσικό Ταμείο Άμεσων Επενδύσεων (RDIF) επικαλούμενο τον ινστιτούτο που ανέπτυξε το εμβόλιο και προσθέτοντας ότι το μεγαλύτερο διάστημα μεταξύ των δόσεων διασφαλίζει καλύτερη ανοσολογική απόκριση.

Η Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων των Φιλιππίνων είχε ανακοινώσει αυτή την εβδομάδα ότι το Ινστιτούτο Γκαμαλέι της Μόσχας είχε ζητήσει το διάστημα μεταξύ των δύο δόσεων να αυξηθεί στις 90 από τις 21 μέρες που είναι αυτή τη στιγμή.

Το RDIF, το οποίο προωθεί εμπορικά το ρωσικό εμβόλιο, δήλωσε στο πρακτορείο Reuters ότι το μεγαλύτερο διάστημα μεταξύ των δύο δόσεων διασφαλίζει καλύτερη ανοσολογική απόκριση και δεν έχει καμία σχέση με τις πωλήσεις του εμβολίου στο εξωτερικό.

“Η επιμήκυνση του επιτρεπτού διαστήματος μεταξύ της πρώτης και δεύτερης δόσης του εμβολίου Sputnik-V δεν σχετίζεται με τις διεθνείς πωλήσεις”, δήλωσε ο εκπρόσωπος του RDIF, απαντώντας στο ερώτημα αν οι χώρες στις οποίες πωλείται το ρωσικό εμβόλιο, αποφασίζουν την επιμήκυνση του διαστήματος εξαιτίας καθυστερήσεων στις προμήθειες του εμβολίου.

Νωρίτερα ο διευθυντής του Επιστημονικού ερευνητικού Κέντρου Γκαμαλέι της Μόσχας Αλεξάντρ Γκίντσμπουργκ είχε δηλώσει ότι το διάστημα μεταξύ των δόσεων του εμβολίου μπορεί να αυξηθεί από τις 21 έως τις 90 ημέρες. Μερικές χώρες, για παράδειγμα το Καζακστάν, η Αργεντινή, οι Φιλιππίνες” αύξησαν το διάστημα μεταξύ των δόσεων του εμβολίου Sputnik-V, ενώ στην Ρωσία το διάστημα αυτό παραμένει στις 21 μέρες.

Σερβία: Σε χαμηλά επίπεδα παραμένουν οι εμβολιασμοί κατά του κορονοϊού

Η Σερβία από την πρώτη θέση στην Ευρώπη σε αριθμό εμβολιασμένων που κατείχε τον περασμένο Φεβρουάριο σήμερα κατατάσσεται μεταξύ των χωρών με χαμηλό ποσοστό εμβολιασθέντων στον γενικό πληθυσμό. Έτσι, ενώ κατά μέσο όρο στην ΕΕ έχουν δοθεί 86,8 δόσεις ανά εκατό κατοίκους, ο δείκτης αυτός στην Σερβία κυμαίνεται στις 74,1 δόσεις.

Σύμφωνα με την πρωθυπουργό ‘Ανα Μπρνάμπιτς, το ποσοστό εμβολιασθέντων ενηλίκων πολιτών ανέρχεται στο 48,4%, γεγονός που δεν εξασφαλίζει – όπως ανέφερε – την προστασία του πληθυσμού. Ιδιαίτερα απογοητευτική είναι η κατάσταση στους νέους όπου στις ηλικίες από 18 έως 30 ετών εμβολιάστηκε μόνο το 17%. Τις τελευταίες δύο εβδομάδες η προσέλευση του κόσμου έπεσε σε ανησυχητικά επίπεδα με τους εμβολιασμούς να μην ξεπερνούν τους 5.000 ημερησίως.

Οι ειδικοί εκτιμούν ότι η μικρή ανταπόκριση οφείλεται σε διάφορους παράγοντες που έχουν να κάνουν με την ευνοϊκή πορεία την επιδημιολογικής κατάστασης, την διάδοση της λανθασμένης εντύπωσης ότι η πανδημία δεν αφορά τους νέους αλλά και τα αντιφατικά μηνύματα που εξέπεμπε η πολιτική ηγεσία κατά την διαχείριση της κρίσης. Ανασταλτικά λειτούργησε επίσης και το γεγονός ότι στην Σερβία δεν επιβλήθηκαν αυστηρά μέτρα περιορισμού για οικονομικούς λόγους, ενώ οι αρχές επιδείκνυαν ανοχή στην παραβατική ως προς τα υγειονομικά μέτρα συμπεριφορά ακόμη και κατά την περίοδο που έφταναν τα 8.000 τα ημερήσια κρούσματα. Πολλοί επιστήμονες πιστεύουν μάλιστα ότι, ακόμη και η δυνατότητα να μπορούν να εμβολιάζονται οι πολίτες όποτε θέλουν όπως και η επιλογή του εμβολίου προκάλεσε χαλάρωση σε πολλούς οι οποίοι ανέβαλαν τον εμβολισμό τους.

Στην Σερβία ακόμη δεν έχει παρουσιαστεί έξαρση της πανδημίας με δεδομένο ότι δεν έχει εξαπλωθεί η μετάλλαξη Δέλτα. Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας εντοπίστηκαν μόνο δύο περιπτώσεις της μετάλλαξης Δέλτα και αφορούν άτομα που ταξίδεψαν στο εξωτερικό και τα οποία απομονώθηκαν. Τα ημερήσια κρούσματα διατηρούνται σε χαμηλό επίπεδο.

Το τελευταίο 24ωρο επιβεβαιώθηκαν 110 νέα κρούσματα ενώ απεβίωσαν τρεις ασθενείς από επιπλοκές του κορονοϊού. Στα νοσοκομεία αναφοράς νοσηλεύονται 286 ασθενείς εκ των οποίων οι 8 είναι διασωληνωμένοι.

Η Επιτροπή Δημόσιας Υγείας εκτιμά ότι η αύξηση των νέων κρουσμάτων θα αρχίσει, πιθανότατα, μετά από μία εβδομάδα όταν αναμένεται να ξεπεράσουν τα 150 τα ημερήσια κρούσματα.

Γερμανία: Στις περιοχές με “μεγάλο αριθμό κρουσμάτων” η Κύπρος

Στις “περιοχές μεγάλου αριθμού κρουσμάτων” κορονοϊού κατατάσσει από την Κυριακή 11 Ιουλίου το Ινστιτούτο “Ρόμπερτ Κοχ” την Κύπρο, ενώ συμπεριλαμβάνει και ολόκληρη την Ισπανία στις “περιοχές κινδύνου”.

Σύμφωνα με τους ισχύοντες κανονισμούς, όσοι επιστρέφουν στη Γερμανία από περιοχές “μεγάλου αριθμού κρουσμάτων”, εφόσον δεν έχουν εμβολιαστεί κατά της Covid-19 ή αναρρώσει από τη νόσο, υποχρεούνται να παραμείνουν σε καραντίνα, η οποία ωστόσο μπορεί να διακοπεί μετά την πέμπτη ημέρα με αρνητικό τεστ. Επιστρέφοντας από τις “περιοχές κινδύνου”, οι μη εμβολιασμένοι ή αναρρώσαντες πρέπει να παρουσιάσουν αρνητικό τεστ.

Ο δείκτης των κρουσμάτων ανά 100.000 κατοίκους εντός επτά ημερών είναι σήμερα για την Κύπρο στο 591, ενώ για την Ισπανία στο 201 και ειδικά για την Μαγιόρκα στο 127. Στην Γερμανία ο ίδιος δείκτης βρίσκεται στο 6, με τη λήψη μέτρων να ξεκινά από το 50.

Kύπρος: 882 νέα κρούσματα ανακοίνωσε το Υπουργείο Υγείας  

Άλλα 882 (ποσοστό θετικότητας: 1,42%) νέα κρούσματα κορονοϊού ανακοίνωσε το Υπουργείο Υγείας της Κύπρου, σημειώνοντας ότι ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων στην Κύπρο ανέρχεται σε 82.463.

Δεν καταγράφηκαν σήμερα θάνατοι ασθενών με τελική αιτία θανάτου την COVID-19, και συνεπώς ο συνολικός αριθμός θανάτων παραμένει 380. Εξάλλου 117 ασθενείς COVID-19 νοσηλεύονται, εκ των οποίων οι 30 σε σοβαρή κατάσταση. Έχουν πραγματοποιηθεί συνολικά 62.161 τεστ ανίχνευσης της νόσου με τη μοριακή μέθοδο (PCR) και τη μέθοδο ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου (antigen rapid test).

Η Ολλανδία επιβάλλει εκ νέου περιορισμούς λόγω κορονοϊού

Η Ολλανδία ανακοίνωσε σήμερα ότι επιβάλλει εκ νέου περιορισμούς σε νυχτερινά κέντρα, εστιατόρια και μουσικά φεστιβάλ μόλις λίγες εβδομάδες μετά την άρση των μέτρων αυτών, σε μια προσπάθεια να σταματήσει την ξαφνική έξαρση των μολύνσεων από την Covid-19, κυρίως μεταξύ των νεαρών ενηλίκων.

Ο Ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε δήλωσε ότι τα μέτρα θα τεθούν σε ισχύ από αύριο, Σάββατο πρωί, και θα διαρκέσουν έως τις 14 Αυγούστου.

Πηγή: ΑΠΕ

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα