ΗΠΑ: Πιέσεις σε Μπάιντεν για κλείσιμο της φυλακής του Γκουαντάναμο
Θεωρούν υπερβολικό το κόστος λειτουργίας του αμφιλεγόμενου κέντρου κράτησης.
Δεκάδες μέλη της κοινοβουλευτικής ομάδας των Δημοκρατικών στη Βουλή των Αντιπροσώπων άσκησαν χθες Πέμπτη πίεση στον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν να κλείσει τη στρατιωτική φυλακή στη ναυτική βάση Γκουαντάναμο και να απελευθερώσει ή να δικάσει τους 39 εναπομείναντες κρατουμένους, που φέρονται να είναι μέλη ή συνεργοί της Αλ Κάιντα.
Καθώς πλησιάζει η 20ή επέτειος των επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου, 75 αιρετοί επικαλέστηκαν σε ανοικτή επιστολή τους που απηύθυναν στον πρόεδρο το υπερβολικό κόστος λειτουργίας του πολύ αμφιλεγόμενου κέντρου κράτησης.
«Στη φυλακή Γκουαντάναμο βρίσκονταν ως και 800 φυλακισμένοι αλλά πλέον το τρέχον διάστημα δεν βρίσκονται εκεί παρά 39 άνδρες, πολλοί εκ των οποίων ηλικιωμένοι και ολοένα πιο αδύναμοι», τονίζουν στην επιστολή.
«Σύμφωνα με πληροφορίες που έχουν δημοσιευθεί στον Τύπο, η λειτουργία της φυλακής κοστίζει πάνω από 500 εκατομμύρια τον χρόνο, δηλαδή έχει το υπέρογκο κόστος των 13 εκατομμυρίων δολαρίων ανά κρατούμενο», συνεχίζουν.
Το γεγονός πως δεν έχει κλείσει ακόμη, 20 χρόνια αργότερα, «αμαυρώνει τη φήμη μας στο εξωτερικό και υπονομεύει τη δυνατότητά μας να υπερασπιζόμαστε τα ανθρώπινα δικαιώματα και το κράτος δικαίου», επιχειρηματολογούν τα μέλη της ΚΟ των Δημοκρατικών στη Βουλή των Αντιπροσώπων στο κείμενο αυτό.
Η φυλακή άνοιξε στις αρχές του 2002 για να κρατούνται σε αυτή αλλοδαποί που φέρονταν να είναι μέλη ή συνεργοί της Αλ Κάιντα και να ενέχονταν στις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001. Μετατράπηκε όμως στην πορεία σε σύμβολο των ακροτήτων του «πολέμου κατά της τρομοκρατίας» που κήρυξαν οι ΗΠΑ, κυρίως λόγω των μεθόδων ανάκρισης των εγκλείστων, που υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων θεωρούν πως αποτελούσαν βασανιστήρια.
«Αναγνωρίζουμε ότι το κλείσιμο της φυλακής θα πάρει καιρό, όμως θεωρούμε πως είναι καιρός να λάβετε αποφάσεις», τονίζουν οι Δημοκρατικοί βουευτές στην επιστολή τους προς τον Τζο Μπάιντεν.
Εισηγούνται ορισμένοι από τους κρατούμενους να δικαστούν από ομοσπονδιακά δικαστήρια, άλλοι να επαναπατριστούν και οι εναπομείναντες να σταλούν σε τρίτες χώρες που θα δεσμευθούν πως θα έχουν καλή μεταχείριση και δεν θα εγείρουν απειλή στις ΗΠΑ.
Οι περισσότεροι κρατούμενοι στο Γουαντάναμο συνελήφθησαν και φυλακίστηκαν παρότι τα αποδεικτικά στοιχεία σε βάρος τους είναι ελάχιστα. Πολλοί βασανίστηκαν σε μυστικές εγκαταστάσεις της CIA προτού μεταχθούν στη φυλακή αυτή.
Ο Μπαράκ Ομπάμα είχε δώσει εντολή να κλείσει η φυλακή αυτή τον Ιανουάριο του 2009, όταν ανέλαβε την προεδρία, κι οι κρατούμενοι να δικαστούν από πολιτικά δικαστήρια. Αλλά η απόφαση, που συνάντησε σφοδρή αντίσταση, εμποδίστηκε από το Κογκρέσο.
Κατόπιν ο Ομπάμα επέλεξε να αφήνονται, διακριτικά, ελεύθεροι δεκάδες φυλακισμένοι, οι φάκελοι των οποίων εξετάζονταν προηγουμένως από ειδική επιτροπή στην προεδρία. Οι απελευθερώσεις αυτές διακόπηκαν επί προεδρίας του Ρεπουμπλικάνου προέδρου Ντόναλντ Τραμπ. Ξανάρχισαν επί των ημερών του Τζο Μπάιντεν: έχει εγκριθεί η αποφυλάκιση πέντε κρατουμένων από τον Ιανουάριο.
Δώδεκα από τους κρατουμένους στο Γκουαντάναμο, ανάμεσά τους ο Χάλιντ Σέιχ Μοχάμεντ, ο φερόμενος ως εγκέφαλος των επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου, αναμένουν ακόμη να δικαστούν σε στρατοδικείο. Η αμερικανική δικαιοσύνη δεν έχει προχωρήσει παρά σε δύο καταδίκες σε δύο δεκαετίες.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Δείτε επίσης:
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ