Διεθνή

ΗΠΑ: Σε συζητήσεις για μελλοντικό έλεγχο αεροδρομίου της Καμπούλ με τους Ταλιμπάν

Την ώρα που η Βρετανία εξετάζει το ενδεχόμενο να θέσει εκτός νόμου τα ταξίδια στο Αφγανιστάν.

Parallaxi
ηπα-σε-συζητήσεις-για-μελλοντικό-έλεγ-802964
Parallaxi
Εικόνα Twitter

ΗΠΑ: Η Ουάσινγκτον συζήτησε τον μελλοντικό έλεγχο του αεροδρομίου της Καμπούλ με τους Ταλιμπάν 

Ο μελλοντικός έλεγχος του αεροδρομίου της Καμπούλ υπήρξε αντικείμενο συζήτησης με τους Ταλιμπάν, ανέφερε απόψε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ Νεντ Πράις.

Όταν ρωτήθηκε, κατά την τακτική ενημέρωση των δημοσιογράφων, τι συζητήσεις έγιναν με τους Ταλιμπάν και με άλλους παράγοντες για το ποιος θα αναλάβει το αεροδρόμιο –το οποίο επί του παρόντος είναι υπό τον έλεγχο των Αμερικανών στρατιωτών, εν μέσω της επιχείρησης απεγκλωβισμού και της καταληκτικής ημερομηνίας της 31ης Αυγούστου, ο Πράις απάντησε:

«Μπορώ να ομολογήσω ότι αυτό ήταν αντικείμενο συζήτησης με τους Ταλιμπάν. Ήταν αντικείμενο συζήτησης με τους συμμάχους μας. Ήταν αντικείμενο συζήτησης με πολλούς εταίρους μας».

«Στην πραγματικότητα υπάρχει συμφωνία μεταξύ όλων αυτών των παραγόντων και φυσικά μεταξύ των ΗΠΑ και των εταίρων και συμμάχων μας, αλλά επίσης και με τους Ταλιμπάν, ότι όλα τα συμφέροντά μας εξυπηρετούνται με ένα εν λειτουργία αεροδρόμιο», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Μπάιντεν-Τζόνσον: Σε συζητήσεις για τα σχέδια εκκένωσης στο Αφγανιστάν

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν συζήτησε σήμερα για τις προσπάθειες απεγκλωβισμού από το Αφγανιστάν με τον Βρετανό πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον δίνοντας έμφαση στη σημασία της στενής συνεργασίας στη διαχείριση της υφιστάμενης κρίσης καθώς και στην πολιτική για το Αφγανιστάν, ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος.

“Συζήτησαν τις συνεχιζόμενες προσπάθειες του διπλωματικού και του στρατιωτικού προσωπικού μας για την απομάκρυνση των πολιτών τους, του ντόπιου προσωπικού και άλλων ευάλωτων Αφγανών”, αναφέρει ο Λευκός Οίκος, την παραμονή της διαδικτυακής συνεδρίασης των ηγετών της G7, της Ομάδας των Επτά ισχυρότερων οικονομιών παγκοσμίως, αύριο, Τρίτη.

Σχεδόν ταυτόχρονα η Ντάουνινγκ Στριτ ανακοίνωσε ότι ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον και ο Αμερικανός πρόεδρος συμφώνησαν σήμερα να εργαστούν από κοινού για να διασφαλίσουν ότι όλοι όσοι δικαιούνται να φύγουν από το Αφγανιστάν, είναι σε θέση να φύγουν, ακόμη και μετά το πέρας της αρχικής φάσης της εκκένωσης.

“Συζήτησαν τις συνεχιζόμενες προσπάθειες του Ηνωμένου Βασιλείου και των ΗΠΑ για τον συντονισμό της γρήγορης και ασφαλούς απομάκρυνσης των πολιτών μας και αυτών που συνεργάστηκαν προηγουμένως με τις κυβερνήσεις μας από το διεθνές αεροδρόμιο της Καμπούλ”, δήλωσε εκπρόσωπος μετά την τηλεφωνική συνομιλία των δύο ηγετών.

“Οι δυο ηγέτες συμφώνησαν να συνεχίσουν να εργάζονται από κοινού για να διασφαλίσουν ότι αυτοί που είναι επιλέξιμοι να φύγουν, μπορούν να φύγουν, ακόμη και μετά το πέρας της αρχικής φάσης της εκκένωσης”, πρόσθεσε ο εκπρόσωπος της Ντάουνινγκ Στριτ.

Τζο Μπάιντεν: Εντός 24 ωρών η απόφαση για την παράταση της προθεσμίας απομάκρυνσης από το Αφγανιστάν

Μέσα στις επόμενες 24 ώρες αναμένεται να αποφασίσει ο Τζο Μπάιντεν αν και κατά πόσον θα παρατείνει την προθεσμία της 31ης Αυγούστου για την αποχώρηση των ενόπλων δυνάμεων των ΗΠΑ από το Αφγανιστάν.

Στην αποκάλυψη αυτή προέβη αξιωματούχος της αμερικανικής κυβέρνησης.

Ο Μπάιντεν φέρεται ακόμη να ζυγίζει το πώς θα προχωρήσει, καθώς κάποιοι από τους συμβούλους του επιχειρηματολογούν εναντίον της παράτασης της προθεσμίας, επικαλούμενοι λόγους ασφαλείας, εξήγησε ο αξιωματούχος. Ο αμερικανός πρόεδρος ενδέχεται να κάνει πιο σαφείς τις προθέσεις του στην ψηφιακή σύνοδο της G7 που θα διεξαχθεί σήμερα Τρίτη, πρόσθεσε η ίδια πηγή.

Βρετανία: Η κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο να θέσει εκτός νόμου τα ταξίδια στο Αφγανιστάν

Η κυβέρνηση της Βρετανίας θα συζητήσει προτάσεις που προβλέπουν να τεθούν εκτός νόμου τα ταξίδια στο Αφγανιστάν και να επιβάλλονται ποινές κάθειρξης ως και δέκα ετών σε υπηκόους του Ηνωμένου Βασιλείου εάν αποδεικνύεται πως επισκέφθηκαν την ασιατική χώρα, εν μέσω ανησυχιών ότι Βρετανοί θα μπορούσαν να πάνε εκεί για να ενταχθούν σε «ισλαμιστικά τρομοκρατικά δίκτυα», έγραψε χθες Δευτέρα η εφημερίδα The Telegraph.

«Εξετάζουμε όλες τις διαθέσιμες επιλογές σε αυτό το στάδιο για το πώς θα προχωρήσουμε στο μέλλον. Αυτή είναι μια από τις επιλογές», εξήγησε κυβερνητική πηγή στην εφημερίδα.

Οι προτάσεις θα συζητηθούν εντός της εβδομάδας από το υπουργικό συμβούλιο του πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον, σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Telegraph.

Η είδηση καταγράφεται μία εβδομάδα και κάτι μετά την κατάληψη της εξουσίας στο Αφγανιστάν από το ισλαμιστικό ένοπλο κίνημα των Ταλιμπάν.

Σλοβενία: Συγκαλεί εκτάκτως συνεδρίαση με τους πρέσβεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου

Η Σλοβενία, η χώρα η οποία ασκεί το τρέχον εξάμηνο την εναλλασσόμενη προεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, κάλεσε χθες να συγκληθεί εκτάκτως μεθαύριο Πέμπτη συνεδρίαση του σε επίπεδο πρέσβεων, αφιερωμένη στην κατάσταση στο Αφγανιστάν, μία εβδομάδα και πλέον μετά την ανακατάληψη της εξουσίας από τους Ταλιμπάν στην ασιατική χώρα.

Σκοπός της συνεδρίασης θα είναι να εξεταστεί «η αντίδραση της ΕΕ στις τρέχουσες εξελίξεις στο Αφγανιστάν», ιδίως «από τη σκοπιά των εσωτερικών υποθέσεων», πιο συγκεκριμένα «του πιθανού αντίκτυπού τους στη μετανάστευση», στη «συνεργασία ως προς τη μετανάστευση» και «τη βοήθεια προς γειτονικές χώρες-κλειδιά», καθώς και «ζητήματα ασφαλείας που συνδέονται» με την κατάσταση στο Αφγανιστάν, είπε εκπρόσωπος της κυβέρνησης του πρωθυπουργού Γιάνες Γιάνσα.

Αναμένεται επίσης να συγκληθούν εκτάκτως τα συμβούλια Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων σύντομα για το ζήτημα της μετανάστευσης, πρόσθεσε.

Πηγή: ΑΠΕ

Δείτε επίσης:

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα