Διεθνή

ΗΠΑ: Ο σιωπηρός εχθρός και τα «μαύρα» ρεκόρ

Από ασυμπτωματικούς το 59% της μετάδοσης του ιού - Ένας νεκρός κάθε 15 λεπτά στο Λος Άντζελες

Parallaxi
ηπα-ο-σιωπηρός-εχθρός-και-τα-μαύρα-ρε-676194
Parallaxi

coronavirus

Οι χωρίς συμπτώματα φορείς του κορoνοϊού -προσυμπτωματικοί και ασυμπτωματικοί- μεταδίδουν περισσότερα από τα μισά νέα κρούσματα, σχεδόν έξι στα δέκα.

Αυτό, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις ενός νέου μαθηματικού-επιδημιολογικού μοντέλου των επιστημόνων του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) των ΗΠΑ. Αυτή η εκτίμηση αναδεικνύει για ακόμη μία φορά τη σημασία να τηρούνται οι οδηγίες για χρήση μάσκας, τήρηση αποστάσεων και πλύσιμο των χεριών, άσχετα με το εάν κάποιος νιώθει άρρωστος ή όχι.

Από ασυμπτωματικούς το 59% της μετάδοσης του κορoνοϊού

Σύμφωνα με τη μελέτη, το 59% της μετάδοσης του κορoνοϊού (νέα κρούσματα) προέρχεται από ανθρώπους χωρίς συμπτώματα. Αυτό το ποσοστό περιλαμβάνει το 35% των νέων κρουσμάτων που οφείλεται σε προσυμπτωματικούς φορείς του ιού SARS-CoV-2, οι οποίοι μολύνουν άλλους πριν οι ίδιοι εμφανίσουν συμπτώματα (αυτό θα συμβεί αργότερα, αφού έχουν πια κάνει τη «ζημιά» στους γύρω τους), καθώς και το 24% των νέων κρουσμάτων που οφείλεται σε ασυμπτωματικούς ανθρώπους, οι οποίοι ποτέ δεν θα αναπτύξουν συμπτώματα.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον λοιμωξιολόγο του CDC δρα Τζέι Μπάτλερ, έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο αμερικανικό ιατρικό περιοδικό «JAMA Network Open». «Το συμπέρασμα είναι ότι για να ελέγξουμε την πανδημία Covid-19, πραγματικά θα απαιτηθεί να θέσουμε υπό έλεγχο τη σιωπηλή πανδημία της μετάδοσης από ανθρώπους χωρίς συμπτώματα», ανέφερε ο Μπάτλερ σύμφωνα με την «Ουάσινγκτον Ποστ».

Αυτή η διαπίστωση αποκτά επιπρόσθετη σημασία μετά την ανακάλυψη της νέας πιο μεταδοτικής «βρετανικής» μετάλλαξης του κορoνοϊού, η οποία πρόσφατα ανιχνεύτηκε και στην Ελλάδα. Ένα μέρος της ασυμπτωματικής μετάδοσης του κορoνοϊού συμβαίνει μέσα στα νοικοκυριά.

Ερωτηματικό παραμένει σε ποιο βαθμό τα εμβόλια κατά της Covid-19 θα καταφέρουν να «φρενάρουν» -εκτός από τη σοβαρότητα της νόσου- και τη μετάδοση του κορoνοϊού, κάτι που δεν ελήφθη υπόψη από το νέο μοντέλο, καθώς, σύμφωνα με τον Μπάτλερ, «τα δεδομένα για την επίπτωση των εμβολίων στην ασυμπτωματική λοίμωξη ακόμη είναι πολύ περιορισμένα». Περισσότερα στοιχεία επ’ αυτού αναμένονται σε μερικούς μήνες, αφού έχουν προχωρήσει οι εμβολιασμοί διεθνώς.

Ένας νεκρός κάθε 15 λεπτά στο Λος Άντζελες

Οι ΗΠΑ κατέγραψαν χθες Πέμπτη νέο τραγικό ρεκόρ, 3.999 θανάτους εξαιτίας του κορονοϊού σε 24 ώρες, δείχνουν τα δεδομένα που συγκεντρώνει το πανεπιστήμιο Τζονς Χόπκινς. Παράλληλα, επιβεβαιώθηκαν πάνω από 265.000 νέα κρούσματα του SARS-CoV-2, κατά τους αριθμούς της σχολής αυτής ιατρικής της Βαλτιμόρης, που συμβουλεύτηκε το Γαλλικό Πρακτορείο χθες στις 20:30 (τοπική ώρα· 03:30 σήμερα Παρασκευή ώρα Ελλάδας). Την ίδια ώρα, σοκ προκαλεί η είδηση ότι στο Λος Άντζελες ένας άνθρωπος χάνει τη ζωή του κάθε 15 λεπτά εξαιτίας της Covid.

Το προηγούμενο ρεκόρ (3.936 νεκροί σε 24 ώρες) καταγράφηκε την Τρίτη. Ο αριθμός των ανθρώπων που έχουν εισαχθεί σε νοσοκομεία με συμπτώματα της νήσου που προκαλεί ο νέος κορονοϊός σπάει επίσης το ένα ρεκόρ μετά το άλλο αφότου εκδηλώθηκε η πανδημία και πλέον ξεπερνά τους 132.000 ασθενείς, κατά τα στοιχεία του COVID Tracking Project, που αναλύει καθημερινά την επιδημιολογική κατάσταση.

Οι ΗΠΑ δεν είχαν καταγράψει ποτέ τόσο πολλά κρούσματα όσο την πρώτη εβδομάδα του 2021, σύμφωνα με την ίδια πηγή. Η κατάσταση είναι πιο ανησυχητική στο νότιο και στο δυτικό τμήμα της χώρας. Οι Αρχές της Καλιφόρνια ανακοίνωσαν χθες Πέμπτη ότι ανέπτυξαν 166 ρυμουλκά ψυγεία που θα χρησιμοποιηθούν ως προσωρινοί νεκροθάλαμοι στα νοσοκομεία, τα οποία βρίσκονται αντιμέτωπα με πλημμύρα θανάτων εξαιτίας της νόσου προκαλεί ο νέος κορονοϊός. Ο Μαρκ Γκιλαρντούτσι, διευθυντής των υπηρεσιών διαχείρισης εκτάκτων καταστάσεων στην Καλιφόρνια, ενεργοποίησε έτσι το «σχέδιο αντιμετώπισης μαζικών θανάτων», ώστε όλα τα θύματα να έχουν «μεταχείριση με σεβασμό και αξιοπρέπεια». Τα περισσότερα από τα ρυμουλκά ψυγεία δεν είχαν κατασκευαστεί για να λειτουργούν ως νεκροθάλαμοι. Σχεδιάζεται να τροποποιηθούν ώστε να διπλασιαστεί ο αριθμός των πτωμάτων που χωρούν, σύμφωνα με τις αρχές.

Στο Λος Άντζελες, ένας άνθρωπος υποκύπτει εξαιτίας της COVID-19 κάθε δεκαπέντε λεπτά της ώρας. Σύμφωνα με την εφημερίδα Los Angeles Times, γραφεία κηδειών είναι αναγκασμένα να αρνούνται τις υπηρεσίες τους σε οικογένειες που πενθούν, καθώς δεν έχουν πλέον τη δυνατότητα να διαχειριστούν άλλους νεκρούς. Οι αρχές στις περισσότερες κομητείες της Καλιφόρνιας, συμπεριλαμβανομένης αυτής του Λος Άντζελες — όπου τα ασθενοφόρα συχνά περιφέρονται για ατελείωτες ώρες προτού βρεθεί τελικά κρεβάτι σε νοσοκομείο για τους ανθρώπους που παραλαμβάνουν — έχουν επιβάλει μέτρα που περιορίζουν τις μετακινήσεις και τις δραστηριότητες.

Έπειτα από το πρώτο κύμα — που ποτέ δεν καταλάγιασε — μετά τον Μάρτιο και κατόπιν την αναζωπύρωση του καλοκαιριού, οι ΗΠΑ είναι αντιμέτωπες τους τελευταίους δυόμισι μήνες με φοβερή έξαρση της πανδημίας. Μετά την θεαματική αύξηση των κρουσμάτων, από τα τέλη Νοεμβρίου ο αριθμός των θανάτων ημερησίως αυξήθηκε δραματικά — ξεπερνά πλέον συχνά τους 2.000, ακόμη και τους 3.000 ανά 24 ώρες, με εξαίρεση τα Σαββατοκύριακα, όταν γενικά η ενημέρωση των στοιχείων καθυστερεί.

ΠΗΓΕΣ: iefimerida.gr / ethnos.gr

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα