ΗΠΑ: H Βουλή των Αντιπροσώπων ψήφισε κυρώσεις στην Τουρκία λόγω της αγοράς των S-400
Κυρώσεις στην Άγκυρα για το αντιαεροπορικό σύστημα S-400 που απέκτησε από τη Μόσχα ψήφισε την Τετάρτη στις ΗΠΑ η Βουλή των Αντιπροσώπων.
Κυρώσεις στην Άγκυρα για το αντιαεροπορικό σύστημα S-400 που απέκτησε από τη Μόσχα ψήφισε την Τετάρτη στις ΗΠΑ η Βουλή των Αντιπροσώπων.
Με δικομματική τροπολογία του Ρεπουμπλικανού βουλευτή Άνταμ Κίνζινγκερ και της Δημοκρατικής βουλευτού Αμπιγκέιλ Σπάνμπεργκερ, που υιοθετήθηκε ομόφωνα από τη Βουλή των Αντιπροσώπων, στο πλαίσιο του ετήσιου προϋπολογισμού για την Εθνική Άμυνα, επαναβεβαιώνεται ότι η αγορά από την Τουρκία του ρωσικού αντιαεροπορικού συστήματος συνιστά «σημαντική συναλλαγή» στο πλαίσιο του νόμου CAATSA (νόμος για την αντιμετώπιση αντιπάλων της Αμερικής μέσω κυρώσεων – Countering America’s Adversaries Through Sanctions Act) και ορίζει ότι μέσα σε ένα μήνα από την υπογραφή του νόμου, θα πρέπει να επιβληθούν κυρώσεις στην Τουρκία.
Η τροπολογία πάντως δίνει τη δυνατότητα στον πρόεδρο Τραμπ να άρει τις κυρώσεις, εάν η Τουρκία απαλλαγεί από το ρωσικό αντιαεροπορικό σύστημα.
Ο βουλευτής Άνταμ Κίνζινγκερ είναι Ρεπουμπλικανός από το Ιλινόις κι η Αμπιγκέιλ Σπάνμπεργκερ Δημοκρατική από τη Βιρτζίνια. H τροπολογία εγκρίθηκε ως μέρος του νομοσχεδίου για τον προϋπολογισμό της Άμυνας που ψηφίστηκε από την Ολομέλεια της Βουλής με ψήφους 295 – 125 και προωθείται στη Γερουσία, όπου επίσης υπάρχει έντονη δικομματική υποστήριξη για κυρώσεις στην Τουρκία, με τους επικεφαλής της επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων Τζιμ Ρις και Μπομπ Μενέντεζ να έχουν καταθέσει παρόμοια τροπολογία στο παρελθόν.
The Kremlin is engaging in destabilizing and aggressive behaviors around the world.
We need to hold Turkey — a NATO member — accountable for military cooperation with Russia that threatens our security.
Read more on my amendment with @RepKinzinger:https://t.co/RTkNdzO7pw
— Rep. Abigail Spanberger (@RepSpanberger) July 22, 2020
Σε δήλωσή του ο βουλευτής Κίνζινγκερ ανέφερε ότι η Τουρκία αγνόησε επανειλημμένες προειδοποιήσεις από μέλη του ΝΑΤΟ, να μην προχωρήσει στη συμφωνία. «Πρέπει να καταστήσουμε πολύ σαφές ότι δεν πρόκειται οι ενέργειες της Τουρκίας να γίνουν ανεκτές και θα αντιμετωπιστούν με σοβαρές επιπτώσεις. Η νομοθεσία μας πράττει ακριβώς αυτό κάνοντας τις πράξεις της Τουρκίας ένα συγκεκριμένο αδίκημα που τιμωρείται».
«Το Κρεμλίνο ασχολείται με αποσταθεροποιητικές και επιθετικές συμπεριφορές σε όλο τον κόσμο. H Τουρκία – μέλος του ΝΑΤΟ – πρέπει να είναι υπόλογη για τη στρατιωτική συνεργασία με τη Ρωσία που απειλεί την ασφάλειά μας» δήλωσε από την πλευρά της η Σπάνμπεργκερ.
Ο νόμος CAATSA για τις κυρώσεις σε αντιπάλους των ΗΠΑ, ορίζει ποινές για οποιαδήποτε χώρα προβεί σε σημαντικές συναλλαγές με τη ρωσική αμυντική βιομηχανία. Υπάρχουν τρεις κατηγορίες κυρώσεων, και δεν επαφίεται στον πρόεδρο να επιλέξει την κατηγορία που κρίνει απαραίτητη. Ο πρόεδρος Τραμπ για περισσότερο από ένα έτος, όχι μόνο αποφεύγει να επιβάλλει κυρώσεις, αλλά και προσπαθεί να διευκολύνει την Τουρκία με την υπόθεση της HalkBank.
Στο μεταξύ, ανακοινώθηκε την Τρίτη από το Πεντάγωνο ότι οι ΗΠΑ θα αγοράσουν τα οχτώ μαχητικά F-35 που επρόκειτο να πωληθούν στην Τουρκία, αλλά η αγορά τους ακυρώθηκε διά νόμου, εξ αιτίας της προμήθειας των πυραύλων S-400. Λόγω του υπερσύγχρονου εξοπλισμού του το μαχητικό θεωρούνταν ικανό να αλλάξει τις ισορροπίες στο Αιγαίο, ακόμα και με την προγραμματισμένη αναβάθμιση των ελληνικών F-16. Πηγή: ΚΥΠΕ – skai.gr