Διεθνή

Ιράν: Διαδηλωτές έβαλαν φωτιά στο πατρικό σπίτι του Χομεϊνί

Τα βίντεο δείχνουν δεκάδες ανθρώπους να ζητωκραυγάζουν, ενώ διακρίνεται το σπίτι να καίγεται

Parallaxi
ιράν-διαδηλωτές-έβαλαν-φωτιά-στο-πατρ-937692
Parallaxi

Διαδηλωτές στο Ιράν πυρπόλησαν το πατρικό σπίτι του ιδρυτή της Ισλαμικής Δημοκρατίας, Αγιατολάχ Ρουχολάχ Χομεϊνί.

Βίντεο που δημοσιεύτηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δείχνουν μέρος του σπιτιού στην πόλη Χομεΐν, που πήρε το όνομά του και βρίσκεται νότια της Τεχεράνης, να πυρπολείται.

Τα βίντεο δείχνουν δεκάδες ανθρώπους να ζητωκραυγάζουν, ενώ διακρίνεται ένα σπίτι να καίγεται.

Τα πρακτορεία ειδήσεων έχουν επαληθεύσει την τοποθεσία από όπου έχουν τραβηχτεί τα βίντεο, αλλά οι περιφερειακές αρχές αρνήθηκαν ότι υπήρξε εμπρηστική επίθεση, όπως αναφέρει το BBC.

Το ημιεπίσημο πρακτορείο ειδήσεων Tasnim διέψευσε ότι το σπίτι του Χομεϊνί πυρπολήθηκε αναφέροντας ότι απλώς ένας μικρός αριθμός ανθρώπων είχε συγκεντρωθεί έξω από αυτό.

Ο Αγιατολάχ Χομεϊνί λέγεται ότι γεννήθηκε σε αυτό το σπίτι, το οποίο είναι τώρα μουσείο αφιερωμένο στη ζωή του.

Ο Χομεϊνί ήταν ο ηγέτης της ισλαμικής επανάστασης του Ιράν το 1979, η οποία καθαίρεσε τον φιλοδυτικό ηγέτη της χώρας, Σάχη Μοχάμεντ Ρεζά Παχλαβί, και εγκαθίδρυσε το θεοκρατικό κράτος που εξακολουθεί να υπάρχει μέχρι σήμερα.

Υπηρέτησε ως ο πρώτος ανώτατος ηγέτης του Ιράν μέχρι το θάνατό του το 1989, που εξακολουθεί να χαρακτηρίζεται ημέρα πένθους για τη χώρα.

Η φωτιά στο πατρικό σπίτι του Χομεϊνί είναι ένα από τα τελευταία περιστατικά σε ένα κύμα πανεθνικών διαδηλώσεων που απευθύνονται στον διάδοχό του, Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, και στην κυβέρνησή του.

Μαίνονται από τις 16 Σεπτεμβρίου οι διαδηλώσεις στο Ιράν, μετά από τον θάνατο της νεαρής Ιρανής, κουρδικής καταγωγής, Μαχσά Αμινί, κατά την κράτησή της από την αστυνομία ηθών επειδή δεν φορούσε σωστά το χιτζάμπ της.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα