Top

Ιράν: Εγκρίθηκε το εμβόλιο της Johnson & Johnson

Όλες οι τελευταίες ειδήσεις αναφορικά με τις εξελίξεις της πανδημίας στον κόσμο.

Parallaxi
ιράν-εγκρίθηκε-το-εμβόλιο-της-johnson-johnson-724121
Parallaxi
Στιγμιότυπο Βίντεο

Όλες οι τελευταίες ειδήσεις αναφορικά με τις εξελίξεις της πανδημίας στον κόσμο

Η νέα κυβέρνηση του Ιράν ενέκρινε το εμβόλιο κατά της Covid-19 που ανέπτυξε η αμερικανική φαρμακοβιομηχανία Johnson & Johnson, έγινε σήμερα γνωστό από έναν υψηλόβαθμο αξιωματούχο, την ώρα που η Ισλαμική Δημοκρατία βρίσκεται αντιμέτωπη με ένα πέμπτο κύμα μολύνσεων.

Η ανακοίνωση έγινε οκτώ μήνες αφότου ο ανώτατος ηγέτης Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ απαγόρευσε τις εισαγωγές εμβολίων, που κατασκευάζονται στις ΗΠΑ και τη Βρετανία, αν και το Ιράν αποδέχθηκε έκτοτε εμβόλια που είχαν αναπτύξει δυτικές εταιρείες, όμως παρασκευάζονταν σε άλλες χώρες.

Η κυβέρνηση του προέδρου Εμπραχίμ Ραϊσί δέχεται πιέσεις να διευρύνει τις πηγές απ΄όπου προμηθεύεται εμβόλια, καθώς η χώρα βρίσκεται αντιμέτωπη με αύξηση των κρουσμάτων στο φονικότερο κύμα της Covid-19.

«Το μονοδοσικό εμβόλιο της Johnson & Johnson κατά του κορονοϊού εγκρίθηκε», δήλωσε ο επικεφαλής της ιρανικής Διοίκησης Τροφίμων και Φαρμάκων Μοχαμάντ Ρέζα Σανεχσάζ, όπως μετέδωσαν ιρανικά ΜΜΕ.

Ο ίδιος δεν διευκρίνισε πού θα παραχθεί το εμβόλιο και δεν αναφέρθηκε στην απαγόρευση.

Τον Ιανουάριο ο Χαμενεΐ απαγόρευσε στην κυβέρνηση να εισάγει εμβόλια κατά της Covid-19 από τις ΗΠΑ και τη Βρετανία, λέγοντας πως αυτές οι χώρες είναι «αναξιόπιστες». Αργότερα, είπε πως η απαγόρευση αφορούσε εμβόλια που παρασκευάζονται σε αυτές τις χώρες.

Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας του Ιράν 13 εκατομμύρια άνθρωποι από τον πληθυσμό των 83 εκατομμυρίων Ιρανών έχουν εμβολιαστεί πλήρως.

Το υπουργείο ανακοίνωσε σήμερα 18.201 νέα κρούσματα για το τελευταίο 24ωρο, με το σύνολο των μολύνσεων στο Ιράν να ανέρχεται πλέον σε 5.378.408, την πλέον πληγείσα χώρα στη Μέση Ανατολή.

Οι θάνατοι αυξήθηκαν κατά 6.981, στους 116.072.

Κύπρος: Ένας θάνατος και 124 νέα κρούσματα κορονοϊού

Έναν θάνατο και 124 νέα κρούσματα κορονοϊού (ποσοστό θετικότητας: 0,24%) ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Υγείας της Κύπρου.

Όπως προκύπτει από την σημερινή ανακοίνωση, 97 ασθενείς COVID-19 νοσηλεύονται, εκ των οποίων οι 41 σε σοβαρή κατάσταση. Ποσοστό 75% των νοσηλευόμενων δεν έχουν ιστορικό εμβολιασμού.

Έντεκα post-COVID ασθενείς που έπαψαν να είναι μολυσματικοί (αποχαρακτηρισμένα περιστατικά), συνεχίζουν να νοσηλεύονται διασωληνωμένοι σε σοβαρή κατάσταση λόγω COVID σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας. Έχουν πραγματοποιηθεί συνολικά 51.255 τεστ ανίχνευσης της νόσου με τη μοριακή μέθοδο (PCR) και τη μέθοδο ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου (antigen rapid test).

Ο συνολικός αριθμός κρουσμάτων ανέρχεται σε 118.570, ενώ ο συνολικός αριθμός θανάτων σε 545.

Ισπανία: Τρίτη δόση εμβολίου στους οίκους ευγηρίας

Ιταλία: Η κυβέρνηση υιοθέτησε υποχρεωτικό “πράσινο πάσο εμβολιασμένου” σε όλους τους χώρους εργασίας

Η ιταλική κυβέρνηση υιοθέτησε ομόφωνα το μέτρο για υποχρεωτική εφαρμογή του “πράσινου πάσου εμβολιασμένου” στη δημόσια διοίκηση αλλά και τον ιδιωτικό τομέα της χώρας. Παράλληλα, το μέτρο ισχύει και για τους αυτοαπασχολούμενους.

Μόνη εναλλακτική στην απόκτηση του πράσινου πάσου (δυο εβδομάδες μετά από την χορήγηση της πρώτης δόσης του εμβολίου κατά του κορονοϊού) παραμένει η πραγματοποίηση συνεχών διαγνωστικών τεστ, κάθε 48 ώρες.

Στην συνέντευξη τύπου μετά τη λήξη της συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου, ο Ιταλός υπουργός υγείας Ρομπέρτο Σπεράντσα τόνισε ότι αν, χάρη και στο πράσινο πάσο, η έναρξη της σχολικής χρονιάς δεν οδηγήσει σε προβληματική αύξηση των μολύνσεων, τον Οκτώβριο θα μπορούσαν να μειωθούν κάποιοι περιορισμοί όπως -για παράδειγμα- σε ό,τι αφορά την χωρητικότητα θεάτρων και κινηματογράφων.

Από την μεριά του, ο υπουργός δημόσιας διοίκησης Ρενάτο Μπρουνέτα δήλωσε ότι “το μέτρο αυτό αφορά 23 εκατομμύρια πολίτες” και πως “δεν είναι τυχαίο ότι το πράσινο πάσο θα ισχύσει από τις 15 Οκτωβρίου, διότι δίδεται η ευκαιρία σε όσους περισσότερους πολίτες γίνεται, να εμβολιαστούν”.

Ο Μπρουνέτα, παράλληλα, πρόσθεσε ότι “η κυβέρνηση επιθυμεί, τώρα που θα μπούμε στο φθινόπωρο και θα μειωθεί η θερμοκρασία, να μην ευνοηθεί η κυκλοφορία νέων παραλλαγών του ιού”.

Η δε Ιταλίδα υπουργός περιφερειακών θεμάτων, Μαρία Στέλα Τζελμίνι υπογράμμισε ότι “η κυβέρνηση Ντράγκι θέλει να πείσει και όχι να εξαναγκάσει τους πολίτες να εμβολιαστούν” και ανήγγειλε την πραγματοποίηση νέας εκστρατείας πληροφόρησης, σε ό,τι αφορά τα εμβόλια και την χρησιμότητά τους. Κάτι που ζήτησαν με έμφαση οι περιφερειάρχες της χώρας.

“Δεν θέλουμε να επιβάλουμε τον υποχρεωτικό εμβολιασμό, για να μην προκύψει περαιτέρω πόλωση, ανάμεσα σε όποιον τον στηρίζει, και στην μειοψηφία που δεν έχει εμβολιαστεί” υπογράμμισε, τέλος, ο Ιταλός υπουργός εργασίας, Αντρέα Ορλάντο

Πηγή: ΑΠΕ

Δείτε επίσης:

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα