Διεθνή

Ιράν: Ελεύθερη πτώση για την αξία του ριάλ

Παραιτήθηκε ο κεντρικός τραπεζίτης.

Parallaxi
ιράν-ελεύθερη-πτώση-για-την-αξία-του-ρι-585467
Parallaxi

Παραιτήθηκε ο κεντρικός τραπεζίτης του Ιράν, έπειτα από υποτίμηση- ρεκόρ του ριάλ, λόγω των κυρώσεων που έχουν επιβληθεί στην Τεχεράνη.

«Αφού έκανε δεκτή την παραίτηση του Αλί Σαλεχαμπαντί, το διοικητικό συμβούλιο επέλεξε τον Μοχαμάντ Ρεζά Φαρζίν ως νέο επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας» μετέδωσε η κρατική τηλεόραση.

Ο Σαλεχαμπαντί ανέλαβε κεντρικός τραπεζίτης μόλις πριν από 15 μήνες. Παραιτήθηκε αφού το νόμισμα του Ιράν έχασε το 25% της αξίας του μέσα σε δυο μήνες.

Η ισοτιμία διαμορφώθηκε στα 430.000 ριάλ ανά δολάριο (από περίπου 330.000), ενώ καλπάζει ο πληθωρισμός.

Το 2018 οι ΗΠΑ επέβαλαν και πάλι κυρώσεις, όταν ο τότε πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ απέσυρε τη χώρα από την πυρηνική συμφωνία του 2015, ανάμεσα στην Τεχεράνη και τις μεγάλες δυνάμεις.

Η συμφωνία προέβλεπε χαλάρωση των κυρώσεων με αντάλλαγμα περιορισμούς στο πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, προκειμένου να διασφαλιστεί πως δεν θα μπορούσε να αναπτύξει πυρηνικά όπλα.

Επίσης, η Δύση έβαλε στο στόχαστρο πολλές εταιρείες και υψηλόβαθμους στρατιωτικούς, κατηγορώντας το Ιράν ότι εφοδιάζει τη Ρωσία με μη επανδρωμένα αεροσκάφη, προκειμένου να τα χρησιμοποιήσει στον πόλεμο στην Ουκρανία.

Παράλληλα, η Ευρώπη, οι ΗΠΑ, ο Καναδάς και άλλες χώρες επέβαλαν κυρώσεις στην Ισλαμική Δημοκρατία για τη βίαιη καταστολή των διαδηλώσεων που ξέσπασαν μετά τον θάνατο της Μαχσά Αμινί, τον Σεπτέμβριο.

Πηγή: ΑΠΕ/ AFP

#TAGS
Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα