Διεθνή

Ιράν: Κατηγορίες σε βάρος τουλάχιστον 1.000 ανθρώπων μετά τις διαδηλώσεις

Ορισμένοι απειλούνται με θανατική ποινή. 

Parallaxi
ιράν-κατηγορίες-σε-βάρος-τουλάχιστον-1-917817
Parallaxi

Η ιρανική δικαιοσύνη ανακοίνωσε σήμερα, Τετάρτη, ότι απήγγειλε κατηγορίες σε βάρος τουλάχιστον 300 ανθρώπων, ανεβάζοντας σε πάνω από χίλιους τον επίσημο αριθμό των ανθρώπων σε βάρος των οποίων έχουν απαγγελθεί κατηγορίες, σε σχέση με τις διαδηλώσεις που ξέσπασαν στο Ιράν μετά τον θάνατο της Μαχσά Αμινί.

Το Ιράν συγκλονίζεται από διαδηλώσεις μετά τον θάνατο, στις 16 Σεπτεμβρίου, της νεαρής Κούρδισσας, που πέθανε τρεις ημέρες μετά τη σύλληψή της στην Τεχεράνη από την αστυνομία ηθών, για παραβίαση του αυστηρού ενδυματολογικού κώδικα της χώρας, που υποχρεώνει τις γυναίκες να φοράνε δημοσίως τη μαντήλα χιτζάμπ.

Δεκάδες άνθρωποι, κυρίως διαδηλωτές αλλά και μέλη των δυνάμεων ασφαλείας, σκοτώθηκαν στις διαδηλώσεις, που χαρακτηρίστηκαν «ταραχές» από τις Αρχές, ενώ εκατοντάδες άλλοι, μεταξύ των οποίων γυναίκες, συνελήφθησαν.

Σε βάρος τουλάχιστον 300 ανθρώπων που ενεπλάκησαν στις διαδηλώσεις έχουν απαγγελθεί κατηγορίες στις επαρχίες Ζαντζάν και δυτικό Αζερμπαϊτζάν, στα βορειοδυτικά, και Σεμνάν στα βορειοανατολικά, ανέφερε το Mizan Online, ο ιστότοπος της ιρανικής δικαστικής Αρχής.

Τουλάχιστον τέσσερις άνθρωποι αντιμετωπίζουν την ποινή του θανάτου Χιλιάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν την Τετάρτη στο νεκροταφείο της πόλης Σαγκέζ, στην επαρχία Κουρδιστάν, όπου έχει ταφεί η Μαχσά Αμινί, προκειμένου να αποτίσουν φόρο τιμής στην κοπέλα στο τέλος της 40ήμερης περιόδου πένθους.

Την Δευτέρα, η Αρχή είχε ανακοινώσει ότι απήγγειλε κατηγορίες σε βάρος 201 «ταραχοποιών» στην Αλμπόρζ, μια επαρχία που γειτνιάζει με την πρωτεύουσα Τεχεράνη.

Τις τελευταίες ημέρες, το Ιράν έκανε γνωστό ότι απήγγειλε κατηγορίες σε βάρος τουλάχιστον 630 ανθρώπων μεταξύ των διαδηλωτών στην Τεχεράνη, στο Κουρδιστάν (δυτικά), στο Χουζεστάν (νοτιοδυτικά), στην Καζβίν και στο Ισφαχάν (κέντρο).

Τουλάχιστον τέσσερις άνθρωποι κατηγορήθηκαν για αδικήματα που επιφέρουν την ποινή του θανάτου, ενώ άλλοι διώκονται κυρίως για προσβολή της ασφάλειας, προπαγάνδα εναντίον της εξουσίας και επίθεση εναντίον των δυνάμεων της τάξης.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

#TAGS
Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα