Ιράν: Τουλάχιστον 82 άνθρωποι σκοτώθηκαν σε διαδηλώσεις στην πόλη Ζαχεντάν
«Τα περισσότερα θύματα πυροβολήθηκαν στο κεφάλι, την καρδιά, τον λαιμό και τον κορμό»
Τουλάχιστον 82 άνθρωποι σκοτώθηκαν από την περασμένη Παρασκευή, στην καταστολή των διαδηλώσεων που οργανώθηκαν στην πόλη Ζαχεντάν, στο νοτιοανατολικό Ιράν, υποστηρίζει η Διεθνής Αμνηστία.
«Οι ιρανικές δυνάμεις ασφαλείας σκότωσαν παράνομα τουλάχιστον 66 ανθρώπους, μεταξύ των οποίων και παιδιά, και τραυμάτισαν εκατοντάδες άλλους όταν άνοιξαν πυρ με αληθινές σφαίρες και εκτόξευσαν σφαιρίδια και δακρυγόνα σε διαδηλωτές, περαστικούς και πιστούς» στις κινητοποιήσεις της 30ής Σεπτεμβρίου σε αυτήν την πόλη της επαρχίας Σιστάν-Μπαλουτσιστάν.
Σύμφωνα με τη διεθνή οργάνωση, «άλλοι 16 άνθρωποι σκοτώθηκαν σε ξεχωριστά επεισόδια στη Ζαχεντάν, στο πλαίσιο της συνεχιζόμενης καταστολής των διαδηλώσεων».
Εξάλλου, «τα στοιχεία που συλλέξαμε από ακτιβιστές, από τις οικογένειες των θυμάτων, τους αυτόπτες μάρτυρες, τις φωτογραφίες και τα βίντεο των διαδηλώσεων, υποδηλώνουν ότι ο πραγματικός αριθμός των νεκρών στη Ζαχεντάν είναι πιθανότατα υψηλότερος», συνεχίζει η Διεθνής Αμνηστία.
Τουλάχιστον τρία παιδιά έχουν σκοτωθεί μετά την 30ή Σεπτεμβρίου, πρόσθεσε.
«Τα περισσότερα θύματα πυροβολήθηκαν στο κεφάλι, την καρδιά, τον λαιμό και τον κορμό, γεγονός που αποκαλύπτει μια σαφή πρόθεση» των δυνάμεων ασφαλείας «να σκοτώσουν ή να τραυματίσουν σοβαρά».
Σύμφωνα με την ιρανική μη κυβερνητική οργάνωση Iran Human Rights, οι διαδηλώσεις ξεκίνησαν με αφορμή την καταγγελία ότι ένας αστυνομικός διευθυντής της πόλης Σαμπαχάρ βίασε μια 15χρονη που προέρχεται από τη σουνιτική μειονότητα των Βαλούχων. Την καταγγελία αυτή έκανε δημοσίως τον Σεπτέμβριο ο υπεύθυνος για την προσευχή της Παρασκευής στην πόλη Ρασκ στα νότια της Ζαχεντάν. Αμέσως ξέσπασαν διαμαρτυρίες που επεκτάθηκαν και στη μεγαλύτερη πόλη της περιοχής.
Τα μέσα ενημέρωσης που πρόσκεινται στην ιρανική κυβέρνηση περιέγραψαν τις ταραχές στη Ζαχεντάν ως «τρομοκρατικό επεισόδιο» που είχε ως στόχο ένα αστυνομικό τμήμα και οδήγησε στον θάνατο πέντε Φρουρών της Επανάστασης, του ιδεολογικού στρατού της Ισλαμικής Δημοκρατίας.
Οι ταραχές αυτές ξέσπασαν ενώ το κλίμα στο Ιράν είναι ήδη τεταμένο, με αφορμή τον θάνατο της Μαχσά Αμινί, μιας 22χρονης Κούρδισσας η οποία είχε συλληφθεί από την αστυνομία ηθών επειδή δεν τηρούσε τον αυστηρό «ενδυματολογικό κώδικα».