Διεθνή

Iρλανδοί ανησυχούν για την ασφάλεια των υποθαλάσσιων καλωδίων

Η προειδοποίηση των Ευρωβουλευτών μετά τα όσα συνέβησαν με τους αγωγούς Nord Stream.

Parallaxi
iρλανδοί-ανησυχούν-για-την-ασφάλεια-τω-906356
Parallaxi

Μετά το υποτιθέμενο «σαμποτάζ» των αγωγών Nord Stream, που προκάλεσε διαρροές στη Βαλτική Θάλασσα, Ιρλανδοί ευρωβουλευτές εξέφρασαν την ανησυχία τους για την ευπάθεια των καλωδίων επικοινωνίας του νησιού.

«Ανησυχώ για τη συνεχή ασφάλεια των υποθαλάσσιων καλωδίων που βρίσκονται κοντά στην Ιρλανδία», δήλωσε ο Ciaran Cuffe στη EURACTIV, προσθέτοντας ότι είχε επισημάνει την ανησυχία του στην Ιρλανδική Επιτροπή για τις αμυντικές δυνάμεις πέρυσι.

Οι πρόσφατες επιθέσεις κατά των ευρωπαϊκών ενεργειακών υποδομών και η οπλοποίηση της ενέργειας από τη Ρωσία «αποτελούν μια υπενθύμιση ότι κανείς μας δεν είναι απρόσβλητος από τις επιθετικές πράξεις της Ρωσίας», πρόσθεσε ο Cuffe, λέγοντας ότι η Ιρλανδία και άλλες χώρες της ΕΕ «πρέπει να βελτιώσουν το παιχνίδι τους όταν πρόκειται για σύγχρονες, υβριδικές μεθόδους πολέμου».

Μέχρι στιγμής έχουν εντοπιστεί τέσσερις διαρροές από τους αγωγούς Nord Stream στη Βαλτική Θάλασσα. Σε απάντηση, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δήλωσε ότι ανησυχεί έντονα.

«Οι ανησυχίες για την ασφάλεια και το περιβάλλον έχουν ύψιστη προτεραιότητα. Τα περιστατικά αυτά δεν είναι τυχαία και μας επηρεάζουν όλους», σύμφωνα με την Κομισιόν.

«Όλες οι διαθέσιμες πληροφορίες δείχνουν ότι οι διαρροές αυτές είναι αποτέλεσμα σκόπιμης ενέργειας. Θα υποστηρίξουμε κάθε έρευνα που αποσκοπεί στην πλήρη διαλεύκανση του τι συνέβη και γιατί, και θα λάβουμε περαιτέρω μέτρα για να αυξήσουμε την ανθεκτικότητά μας στην ενεργειακή ασφάλεια», προσθέτει.

Ανησυχίες εξέφρασε και ο Ιρλανδός ευρωβουλευτής Billy Kelleher, που ανήκει στην κεντρώα ομάδα Renew Europe, ο οποίος επεσήμανε τους ελιγμούς του ρωσικού ναυτικού στα ανοικτά των ακτών της Ιρλανδίας στις αρχές του έτους και τις προειδοποιήσεις ότι το κράτος μπορεί να έχει χαρτογραφήσει υποθαλάσσια καλώδια επικοινωνίας.

«Η επίθεση σε αγωγούς φυσικού αερίου στη Βαλτική Θάλασσα σήμερα με κάνει να πιστεύω ότι η Ρωσία θα σαμποτάρει αυτά τα καλώδια», έγραψε στο Twitter.

Πηγή: ΑΠΕ

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα