Η Ισπανία πετάει της μάσκες – Γερμανία, Αυστραλία αντιμέτωπες με την μετάλλαξη Δελτα
Διαβάστε αναλυτικά τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο του κορονοϊού παγκοσμίως.
Διαβάστε αναλυτικά τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο του κορονοϊού παγκοσμίως.
Η Ισπανία θα άρει την υποχρεωτική χρήση της μάσκας σε εξωτερικούς χώρους από τις 26 Ιουνίου, ανακοίνωσε σήμερα ο πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ.
H ανακοίνωση αυτή ακολουθεί την απόφαση της γειτονικής Γαλλίας να πράξει το ίδιο καθώς μειώνεται ο αριθμός των νέων κρουσμάτων κορονοϊού παρότι παραμένει η ανησυχία σχετικά με την εξάπλωση του παραλλαγμένου στελέχους Δέλτα.
“Αυτό το σαββατοκύριακο θα είναι το τελευταίο με μάσκες σε εξωτερικούς χώρους επειδή το επόμενο δεν θα τις φοράμε πια”, είπε ο Σάντσεθ σε μια εκδήλωση στη Βαρκελώνη.
Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι στις 24 Ιουνίου θα συγκληθεί το υπουργικό συμβούλιο για να εγκρίνει την άρση του μέτρου από τις 26 Ιουνίου.
Με εξαίρεση περιπτώσεις όπως η σωματική άσκηση, η χρήση της μάσκας είναι υποχρεωτική δια νόμου σε εσωτερικούς και σε εξωτερικούς χώρους στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας, ανεξαρτήτως των μέτρων κοινωνικής αποστασιοποίησης που ισχύουν από το περασμένο καλοκαίρι και για όλους τους πολίτες άνω των έξι ετών.
Ωστόσο, με τον αριθμό των νέων κρουσμάτων να μειώνεται και σχεδόν τον μισό πληθυσμό να έχει λάβει τουλάχιστον την πρώτη δόση του εμβολίου–περιλαμβανομένου του 90% και πλέον των πολιτών άνω των 50 ετών–κάποιες τοπικές αρχές ζητούν την χαλάρωση των μέτρων.
Η αναλογία των μολύνσεων σε εθνικό επίπεδο κατά τις τελευταίες δύο εβδομάδες μειώθηκε χθες, Πέμπτη, στα 96,6 κρούσματα ανά 100.000 πολίτες από 150 κρούσματα που ήταν πριν από έναν μήνα, ενώ η πίεση στο σύστημα υγείας έχει περιοριστεί σημαντικά από την έναρξη της χρονιάς.
Οι 17 αυτόνομες κοινότητες της Ισπανίας είναι κυρίως υπεύθυνες για την διαχείριση της υγειονομικής φροντίδας, αλλά οι μεγάλες αλλαγές πολιτικής πρέπει να προτείνονται από την κεντρική κυβέρνηση, σε ένα σύστημα που συχνά προκαλεί ένταση ανάμεσα στις τοπικές και την κεντρική αρχές.
Την περασμένη εβδομάδα η κυβέρνηση υποχρεώθηκε να υπαναχωρήσει στο σχέδιό της για σταδιακό εκ νέου άνοιγμα των νυχτερινών κέντρων έπειτα από την έντονη δυσφορία που εξέφρασαν οι τοπικές αρχές που το χαρακτήρισαν είτε υπερβολικά αυστηρό είτε υπερβολικά χαλαρό.
Η πολιτεία της Νέας Νότιας Ουαλίας κατέστησε σήμερα και πάλι υποχρεωτική τη χρήση μάσκας στα δημόσια μέσα μεταφοράς στο Σίδνεϊ, καθώς η συρροή κρουσμάτων από το παραλλαγμένο στέλεχος Δέλτα του κορωνοϊού, που παρουσιάζει υψηλή μεταδοτικότητα, επεκτάθηκε με τη μόλυνση ενός τέταρτου ατόμου.
Οι αρχές ανακοίνωσαν ότι όλες οι προγραμματισμένες εξωτερικές εκδηλώσεις, που έχουν καλά σχεδιασμένα μέτρα κατά της COVID-19, μπορούν να πραγματοποιηθούν στη μεγαλύτερη πόλη της Αυστραλίας.
Η τελευταία συρροή είναι πρώτη που εντοπίζεται στην πολιτεία σε χρονικό διάστημα μεγαλύτερο του μήνα, ενώ ιχνηλατήθηκε σε έναν οδηγό, ο οποίος περιστασιακά μετέφερε πληρώματα πτήσεων εξωτερικού. Αξιωματούχοι των υπηρεσιών υγείας ανακοίνωσαν ότι το τελευταίο κρούσμα, είναι πιθανό να μολύνθηκε μέσω μιας ελάχιστης επαφής με μολυσμένο άτομο σε εμπορικό κέντρο του Σίδνεϊ.
«Δεν θέλουμε οι άνθρωποι να πανικοβληθούν, αλλά την ίδια στιγμή θέλουμε όλοι να συνεχίσουν να είναι προσεχτικοί», δήλωσε στους δημοσιογράφους στο Σίδνεϊ, η Γκλάντις Μπερετζικλιάν, πολιτειακή πρωθυπουργός της Νέας Νότιας Ουαλίας.
Οι μάσκες θα είναι υποχρεωτικές στα τρένα, στα λεωφορεία, στα φέριμποτ από τις 16:00 σήμερα το απόγευμα (τοπική ώρα) και για πέντε ημέρες, ενώ οι αρχές παρότρυναν τον πληθυσμό των πέντε εκατομμυρίων κατοίκων του Σίδνεϊ να φορούν τις μάσκες σε όλους τους εσωτερικούς χώρους, συμπεριλαμβανομένων των σούπερμαρκετ και των θεάτρων.
«Αισθανόμαστε ότι η αντίδραση που περιγράψαμε σήμερα είναι αρκετή για τις πληροφορίες που έχουμε…, έχουμε περιθώριο να κινηθούμε, αν η κατάσταση επιδεινωθεί ή συμβεί κάτι αναπάντεχο», δήλωσε η Μπερετζικλιάν.
Η Αυστραλία αντιμετώπισε επιτυχώς όλα τα προηγούμενα ξεσπάσματα, μέσω της εφαρμογής σκληρών μέτρων κοινωνικής αποστασιοποίησης, την επιβολή λοκντάουν και τη διενέργεια εσωτερικών συνοριακών ελέγχων, που βοήθησαν στη διατήρηση των αριθμών εξάπλωσης της COVID-19 σε σχετικά χαμηλά επίπεδα, με λίγα περισσότερα από 30.300 περιστατικά μόλυνσης και 910 θανάτους.
Παρά το γεγονός ότι δεν έχουν αναφερθεί στη χώρα περιστατικά τοπικής μετάδοσης για τις περισσότερες ημέρες της χρονιάς που διανύουμε, το εθνικό πρόγραμμα εμβολιασμού βρέθηκε αντιμέτωπο με ένα ακόμη εμπόδιο. Η Αυστραλία τροποποίησε χθες, Πέμπτη, την εμβολιαστική πολιτική της, περιορίζοντας τους εμβολιασμούς με δόσεις του εμβολίου της AstraZeneca κατά της COVID-19 μόνο στους ανθρώπους ηλικίας άνω των 60 ετών, μετά τις ανησυχίες για σχηματισμό θρόμβων στο αίμα, ενώ το εμβόλιο της Pfizer συνιστάται για άλλες ηλικίες.
Η εξέλιξη αυτή μπορεί να προκαλέσει νέες καθυστερήσεις στην ήδη αργή εξέλιξη του προγράμματος εμβολιασμού, καθώς η Αυστραλία εξαρτάται από άλλες χώρες για τις δόσεις του εμβολίου της, ενώ οι δόσεις του εμβολίου της AstraZeneca παράγονται τοπικά.
Η παραλλαγή «Δέλτα» του βασικού στελέχους του νέου κοροναϊού μπορεί να θέσει υπό αμφισβήτηση την επιτυχία της εκστρατείας ανοσοποίησης, προειδοποίησε ο υπουργός Υγείας Γενς Σπαν, τονίζοντας την ανάγκη να προχωρήσουν με γρήγορο ρυθμό οι εμβολιασμοί. Μέχρι σήμερα, τουλάχιστον μία δόση εμβολίου έχει χορηγηθεί στο 50,1% του πληθυσμού στην Γερμανία, ενώ πλήρως εμβολιασμένο είναι το 29,6%, δήλωσε.
«Είναι πολύ σημαντικό να προχωρήσει ο εμβολιασμός, λόγω των νέων παραλλαγών», τόνισε ο κ. Σπαν κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου και αναφέρθηκε συγκεκριμένα στην παραλλαγή «Δέλτα», η οποία, όπως είπε, ανησυχεί ιδιαίτερα τους ειδικούς. Το θέμα δεν είναι, σημείωσε, αν αυτή η παραλλαγή μπορεί να επικρατήσει της παραλλαγής Β.1.1.7, αλλά το πόσο γρήγορα και υπό ποιες προϋποθέσεις θα συμβεί αυτό.
Μέχρι τώρα, στην Γερμανία η συγκεκριμένη παραλλαγή εντοπίζεται στο 6% των κρουσμάτων κοροναϊού, δεν έχει δηλαδή «μεγάλο ρόλο», διευκρίνισε ο επικεφαλής του Ινστιτούτου «Ρόμπερτ Κοχ» Λόταρ Βίλερ, στην ίδια συνέντευξη Τύπου, αλλά αυτό το ποσοστό θα αυξηθεί εντός των επόμενων εβδομάδων. «Πρέπει να παρακολουθούμε πολύ στενά τις εξελίξεις», τόνισε και κάλεσε τους πολίτες να επιδεικνύουν μεγάλη προσοχή και να προσέρχονται για εμβολιασμό. «Ας μην διακινδυνεύσουμε τις μέχρι τώρα επιτυχίες μας και την ελευθερία που κερδίσαμε», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Βίλερ και συνέστησε οι κανόνες υγιεινής (αποστάσεις, προστατευτικές μάσκες, απολύμανση χεριών) να εξακολουθήσουν να ισχύουν «μέχρι να μπορούν να εμβολιαστούν όλοι όσοι το επιθυμούν, δηλαδή μέχρι το φθινόπωρο, οπότε και θα αξιολογήσουμε εκ νέου την κατάσταση». Ο κ. Σπαν από την πλευρά του πρόσθεσε ότι αυτό θα είναι εφικτό εντός των προσεχών εβδομάδων.
Ο κ. Βίλερ τάχθηκε ακόμη κατά της πλήρους κατάργησης της υποχρέωσης για χρήση προστατευτικής μάσκας. Σε εξωτερικό χώρο, εξήγησε, μπορεί κανείς να μη φορά μάσκα εφόσον τηρείται απόσταση 1,5 μέτρου, αλλά στους εσωτερικούς χώρους η μάσκα είναι απολύτως απαραίτητη, ιδίως στα μαζικά μέσα μεταφοράς, στους χώρους εργασίας και εν μέρει και στα σχολεία, τόνισε. «Όσο περισσότεροι άνθρωποι χρησιμοποιούν μάσκες σε αυτές τις περιπτώσεις, τόσο καλύτερα θα προστατευόμαστε όλοι. Η προστασία των άλλων, η οποία βασίζεται στην αλληλεγγύη, καθίσταται έτσι και αυτοπροστασία», κατέληξε.
Ο αριθμός των νέων κρουσμάτων κοροναϊού στη Ρωσία αυξήθηκε κατά 17.262 το προηγούμενο 24ωρο, ο μεγαλύτερος αριθμός από την 1η Φεβρουαρίου, ανακοίνωσαν σήμερα οι αρχές, εν μέσω φόβων για τρίτο κύμα της πανδημίας.
Εξάλλου στη Μόσχα καταγράφηκε αριθμός ρεκόρ 9.056 νέων μολύνσεων covid-19 τις προηγούμενες 24 ώρες, ο υψηλότερος που έχει καταγραφεί στη ρωσική πρωτεύουσα από την αρχή της πανδημίας. Όπως τόνισαν οι αρχές, ο αριθμός των νέων κρουσμάτων έχει τριπλασιαστεί στη ρωσική πρωτεύουσα τις τελευταίες δύο εβδομάδες.
Παράλληλα στη Ρωσία 453 ακόμη ασθενείς υπέκυψαν στην covid-19 – ο μεγαλύτερος αριθμός από τις 18 Μαρτίου–, εκ των οποίων οι 78 στη Μόσχα, σύμφωνα με τα στοιχεία της ρωσικής κυβέρνησης.
Συνολικά στη χώρα έχουν καταγραφεί επισήμως 5.281.309 κρούσματα και 128.445 θάνατοι. Ωστόσο η στατιστική υπηρεσία της χώρας, που διατηρεί ξεχωριστά αρχεία, επεσήμανε ότι στη Ρωσία καταγράφηκαν περίπου 270.000 θάνατοι από covid-19 από τον Απρίλιο του 2020 ως τον Απρίλιο του 2021.
Καθώς παρατηρείται άνοδος των κρουσμάτων του κοροναϊού, οι αρχές της Μόσχας ανακοίνωσαν νωρίτερα σήμερα ότι θα παρατείνουν τα περιοριστικά μέτρα που έχουν υιοθετηθεί για την ανάσχεση της εξάπλωσης της επιδημίας μέχρι τις 29 Ιουνίου.
Μεταξύ των μέτρων που ανακοινώθηκαν από τον δήμαρχο της ρωσικής πρωτεύουσας Σεργκέι Σομπιάνιν θα απαγορεύονται οι δημόσιες εκδηλώσεις με τη συμμετοχή περισσότερων των 1.000 ατόμων, ενώ εστιατόρια και καφέ θα κλείνουν το βράδυ.
Παράλληλα θα κλείσουν οι περιοχές όπου συγκεντρώνονταν οι οπαδοί για να παρακολουθήσουν το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Ποδοσφαίρου.
Ο Σομπιάνιν είχε τονίσει αυτή την εβδομάδα ότι η Μόσχα είναι αντιμέτωπη με ένα νέο, πιο επιθετικό και μεταδοτικό παραλλαγμένο στέλεχος του κοροναϊού.
Νωρίτερα τον Ιούνιο ο δήμαρχος της Μόσχας είχε ανακοινώσει ότι καθίσταται υποχρεωτικός ο εμβολιασμός κατά της covid-19 για τους εργαζόμενους σε κάποιου τομείς και είχε κηρύξει αυτή την εβδομάδα «μη εργασίας». Οι επιχειρήσεις θα επαναλειτουργήσουν στη Μόσχα από τη Δευτέρα, επεσήμανε ο Σομπιάνιν.
Ένα τρίτο κύμα της πανδημίας του κοροναϊού πιθανόν να πλήξει την Ινδία μέχρι τον Οκτώβριο και παρότι θα ελεγχθεί καλύτερα σε σχέση με το τελευταίο, η πανδημία θα παραμείνει μια απειλή για την δημόσια υγεία για τουλάχιστον έναν χρόνο ακόμη, σύμφωνα με μια δημοσκόπηση ειδικών του χώρου υγείας που διενήργησε το Reuters.
H δημοσκόπηση, που διενεργήθηκε κατά το διάστημα 3-17 Ιουνίου σε δείγμα 40 ειδικών του χώρου υγείας, γιατρών, επιστημόνων, ιολόγων, επιδημιολόγων και καθηγητών απ΄όλο τον κόσμο, έδειξε ότι μια σημαντική επιτάχυνση των εμβολιασμών πιθανόν να παράσχει κάποια κάλυψη απέναντι σε ένα νέο κύμα της πανδημίας.
Από όσους επιχείρησαν να προβλέψουν, πάνω από το 85% ή 21 από τους 24, απάντησαν ότι το επόμενο κύμα θα εμφανιστεί μέχρι τον Οκτώβριο, περιλαμβανομένων τριών που προβλέπουν ότι το νέο κύμα πιθανόν να εμφανιστεί τον Αύγουστο και 12 που προβλέπουν τον Σεπτέμβριο.
Οι υπόλοιποι τρεις προέβλεψαν ότι θα εμφανιστεί κάπου μεταξύ Νοεμβρίου και Φεβρουαρίου. Αλλά πάνω από το 70% των ειδικών ή 24 από τους 34, απάντησαν ότι τυχόν νέο κύμα θα ελεγχόταν καλύτερα σε σχέση με το σημερινό– που έχει αποδειχτεί πολύ πιο καταστροφικό, με ελλείψεις εμβολίων, φαρμάκων, οξυγόνου και νοσοκομειακών κλινών–συγκριτικά με την πρώτη αύξηση των μολύνσεων τον περασμένο χρόνο.
“Θα είναι περισσότερο ελεγχόμενο καθώς θα είναι πολύ μικρότερος ο αριθμός των κρουσμάτων επειδή θα έχουν γίνει πολύ περισσότεροι εμβολιασμοί και θα υπάρχει ένας βαθμός φυσικής ανοσίας από το δεύτερο κύμα”, δήλωσε ο δρ Ραντίπ Γκουλέρια, διευθυντής του ινστιτούτου All India Institute Of Medical Sciences.
Μέχρι στιγμής η Ινδία έχει εμβολιάσει πλήρως μόνο το 5% περίπου από τα περίπου 950 εκατομμύρια κατοίκους που μπορούν εμβολιαστούν, αφήνοντας πολλά εκατομμύρια ευάλωτους στη μόλυνση και στον θάνατο.
Ενώ μια πλειονότητα ειδικών της υγείας προέβλεψε ότι θα επιταχυνθεί σημαντικά ο εμβολιαστικός ρυθμός αυτό τον χρόνο, οι ίδιοι προειδοποίησαν κατά της πρώιμης άρσης των περιορισμών, όπως έχουν κάνει μερικά κρατίδια.
Ερωτηθέντες αν τα παιδιά και οι έφηβοι κάτω των 18 ετών θα κινδύνευαν περισσότερο σε ένα πιθανό τρίτο κύμα, σχεδόν τα δύο τρία των ειδικών ή 26 από τους 40 απάντησαν θετικά.
“Ο λόγος είναι ότι πρόκειται για έναν απολύτως παρθένο πληθυσμό αναφορικά με τον εμβολιασμό γιατί επί του παρόντος δεν υπάρχει διαθέσιμο εμβόλιο για αυτούς”, είπε ο δρ. Πραντίπ Μπαναντούρ, ο επικεφαλής του τμήματος επιδημιολογίας του Εθνικού Ινστιτούτου Ψυχικής Υγείας και Νευροεπιστημών.
Οι ειδικοί προειδοποιούν ότι η κατάσταση κινδυνεύει να γίνει σοβαρή. “Αν ένας μεγάλος αριθμός παιδιών μολυνθεί και είμαστε απροετοίμαστοι δεν μπορεί να γίνει τίποτα την τελευταία στιγμή”, δήλωσε ο δρ. Ντέιβι Σέτι, ένας καρδιολόγος στο Narayana Health και σύμβουλος για τον σχεδιασμό της διαχείρισης της πανδημίας της κυβέρνησης του κρατιδίου Καρνατάκα.
“Θα είναι ένα τελείως διαφορετικό πρόβλημα καθώς η χώρα διαθέτει πολύ λίγες κλίνες στις ΜΕΘ των παιδιατρικών κλινικών και θα είναι μια καταστροφή”. Αλλά 14 ειδικοί υποστηρίζουν ότι δεν κινδυνεύουν τα παιδιά.
Νωρίτερα μέσα στην εβδομάδα ένας ανώτερος αξιωματούχος του υπουργείου Υγείας είπε ότι τα παιδιά είναι ευάλωτα και επιρρεπή σε μολύνσεις, αλλά επισήμανε ότι οι αναλύσεις έχουν δείξει πως είναι μικρότερος ο αντίκτυπος στην υγεία τους.
Ενώ 25 από τους 38 ερωτηθέντες απάντησαν ότι τα μελλοντικά παραλλαγμένα στελέχη του ιού δεν θα καταστήσουν τα υπάρχοντα εμβόλια αναποτελεσματικά, 30 από τους 41 ειδικούς απάντησαν ότι ο κοροναϊός θα παραμείνει μια απειλή για την δημόσια υγεία στην Ινδία για τουλάχιστον ένα χρόνο.
Η υγειονομική υπηρεσία στην Αγγλία θα ανοίξει την Παρασκευή τους εμβολιασμούς κατά της COVID-19 για όλους με ηλικία άνω των 18 ετών.
Πρόκειται, όπως σημειώνει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, για ένα μεγάλο βήμα προς την κατεύθυνση υλοποίησης του κυβερνητικού στόχου για την παροχή της πρώτης δόσης εμβολίου κατά της COVID-19 σε κάθε ενήλικα που την επιθυμεί, μέσα στον επόμενο μήνα.
Ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον ανέστειλε τη Δευτέρα την πλήρη επαναλειτουργία της Αγγλίας από το λοκντάουν μέχρι τη 19η Ιουλίου λόγω της αύξησης των περιστατικών μόλυνσης, ενώ επιτάχυνε και την εφαρμογή των σχεδίων του για τους εμβολιασμούς, δεσμευόμενος ότι θα δώσει στον κάθε ενήλικα την πρώτη δόση εμβολίου επίσης μέχρι την 19η Ιουλίου.
«Η προσφορά σε όλους τους ενήλικες μιας δόσης εμβολίου χωρίς να έχουν συμπληρωθεί 200 ημέρες από την ενεργοποίηση του προγράμματος εμβολιασμών, αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα συλλογικά επιτεύγματα της χώρας μας, έχοντας διασώσει περισσότερες από 14.000 ανθρώπινες ζωές μέχρι τώρα», είπε ο ίδιος, αναφερόμενος στις εκτιμήσεις των υγειονομικών υπηρεσιών για το αποτέλεσμα που είχε η εμβολιαστική εκστρατεία.
Η Βρετανία έχει δώσει την πρώτη δόση ενός εμβολίου κατά της COVID-19 σε περισσότερα από 42 εκατομμύρια ανθρώπους, περίπου ποσοστό 80% των ενηλίκων, ενώ ποσοστό κατά πολύ μεγαλύτερο του 50% από αυτούς έχουν λάβει και τις δύο δόσεις του εμβολίου.
Οι υγειονομικές υπηρεσίες στην Αγγλία, στην Ουαλία, στη Σκωτία, αλλά και στη Βόρεια Ιρλανδία υλοποιούν η καθεμιά το δικό της πρόγραμμα εμβολιασμών. Η Ουαλία και η Βόρεια Ιρλανδία έχουν ήδη διαθέσει εμβόλια σε κάθε ενήλικο, ενώ η Σκωτία τα προσφέρει σε όλους με ηλικία άνω των 30 ετών.
Τα εμβόλια της Pfizer, της AstraZeneca και της Moderna διατέθηκαν σε όλο το Ηνωμένο Βασίλειο, παρά την ανακοίνωση αξιωματούχων ότι στον πληθυσμό με ηλικία κάτω των 40 ετών θα πρέπει να προσφερθεί μία εναλλακτική λύση από τη δόση του εμβολίου της AstraZeneca, μετά τη συσχέτιση του αναφερόμενου εμβολίου με την πρόκληση σπάνιων θρόμβων στο αίμα.
Ο αριθμός των νέων κρουσμάτων κοροναϊού στη Ρωσία αυξήθηκε κατά 17.262 το προηγούμενο 24ωρο, ο μεγαλύτερος αριθμός από την 1η Φεβρουαρίου, ανακοίνωσαν σήμερα οι αρχές, εν μέσω φόβων για τρίτο κύμα της πανδημίας.
Εξάλλου στη Μόσχα καταγράφηκε αριθμός ρεκόρ 9.056 νέων μολύνσεων covid-19 τις προηγούμενες 24 ώρες, ο υψηλότερος που έχει καταγραφεί στη ρωσική πρωτεύουσα από την αρχή της πανδημίας. Όπως τόνισαν οι αρχές, ο αριθμός των νέων κρουσμάτων έχει τριπλασιαστεί στη ρωσική πρωτεύουσα τις τελευταίες δύο εβδομάδες.
Παράλληλα στη Ρωσία 453 ακόμη ασθενείς υπέκυψαν στην covid-19 – ο μεγαλύτερος αριθμός από τις 18 Μαρτίου–, εκ των οποίων οι 78 στη Μόσχα, σύμφωνα με τα στοιχεία της ρωσικής κυβέρνησης.
Συνολικά στη χώρα έχουν καταγραφεί επισήμως 5.281.309 κρούσματα και 128.445 θάνατοι. Ωστόσο η στατιστική υπηρεσία της χώρας, που διατηρεί ξεχωριστά αρχεία, επεσήμανε ότι στη Ρωσία καταγράφηκαν περίπου 270.000 θάνατοι από covid-19 από τον Απρίλιο του 2020 ως τον Απρίλιο του 2021.
Καθώς παρατηρείται άνοδος των κρουσμάτων του κοροναϊού, οι αρχές της Μόσχας ανακοίνωσαν νωρίτερα σήμερα ότι θα παρατείνουν τα περιοριστικά μέτρα που έχουν υιοθετηθεί για την ανάσχεση της εξάπλωσης της επιδημίας μέχρι τις 29 Ιουνίου.
Μεταξύ των μέτρων που ανακοινώθηκαν από τον δήμαρχο της ρωσικής πρωτεύουσας Σεργκέι Σομπιάνιν θα απαγορεύονται οι δημόσιες εκδηλώσεις με τη συμμετοχή περισσότερων των 1.000 ατόμων, ενώ εστιατόρια και καφέ θα κλείνουν το βράδυ.
Παράλληλα θα κλείσουν οι περιοχές όπου συγκεντρώνονταν οι οπαδοί για να παρακολουθήσουν το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Ποδοσφαίρου.
Ο Σομπιάνιν είχε τονίσει αυτή την εβδομάδα ότι η Μόσχα είναι αντιμέτωπη με ένα νέο, πιο επιθετικό και μεταδοτικό παραλλαγμένο στέλεχος του κοροναϊού.
Νωρίτερα τον Ιούνιο ο δήμαρχος της Μόσχας είχε ανακοινώσει ότι καθίσταται υποχρεωτικός ο εμβολιασμός κατά της covid-19 για τους εργαζόμενους σε κάποιου τομείς και είχε κηρύξει αυτή την εβδομάδα «μη εργασίας». Οι επιχειρήσεις θα επαναλειτουργήσουν στη Μόσχα από τη Δευτέρα, επεσήμανε ο Σομπιάνιν.
Το υπουργείο Υγείας της Κολομβίας ανακοίνωσε ότι τις προηγούμενες 24 ώρες υπέκυψαν 596 ασθενείς με την COVID-19, αριθμός οριακά αυξημένος (+1) από την προηγουμένη και τραγικό ρεκόρ για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα, με τον απολογισμό των θυμάτων της πανδημίας του νέου κορονοϊού να φθάνει τους 98.156 νεκρούς ως εδώ από τη 16η Μαρτίου 2020, όταν εκδηλώθηκε στην κολομβιανή επικράτεια.
Παράλληλα, επιβεβαιώθηκαν 29.945 κρούσματα του SARS-CoV-2, με το σύνολο των ανθρώπων που έχουν μολυνθεί να φθάνει τους 3.859.824, κατά την ίδια πηγή. Οι αρχές συνεχίζουν την εκστρατεία ανοσοποίησης. Ως χθες είχαν χορηγηθεί πάνω από 13,72 εκατ. δόσεις εμβολίων για την COVID-19 και πάνω από 4 εκατομμύρια πολίτες (4.155.151 από το σύνολο των περίπου 50 εκατ. κατοίκων) έχουν εμβολιαστεί πλήρως.
Το Ισραήλ θα προσφέρει στην Παλαιστινιακή Αρχή ένα εκατομμύριο δόσεις εμβολίων της Pfizer κατά της covid-19, τα οποία θα λήξουν σύντομα, έπειτα από συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών, ανακοίνωσε σήμερα η ισραηλινή κυβέρνηση.
«Το Ισραήλ υπέγραψε συμφωνία με την Παλαιστινιακή Αρχή και θα προσφέρει 1 με 1,4 εκατομμύριο δόσεις του εμβολίου της Pfizer τα οποία θα λήξουν σύντομα και σε αντάλλαγμα θα λάβει τις δόσεις που η εταιρεία θα έστελνε στην Παλαιστινιακή Αρχή», οι οποίες θα έφταναν αργότερα μέσα στο έτος, ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός και τα υπουργεία Άμυνας και Υγείας του Ισραήλ.
Τα εμβόλια αυτά της Pfizer/BioNTech «θα λήξουν σύντομα», πρόσθετε η κοινή ανακοίνωση, ενώ εξηγούσε ότι η μεταφορά τους στην Παλαιστινιακή Αρχή εγκρίθηκε «με δεδομένο ότι τα αποθέματα εμβολίων που διαθέτει αυτή τη στιγμή το Ισραήλ αρκούν για να καλύψουν τις ανάγκες του».
Πηγή από το υπουργείο Υγείας της Παλαιστινιακή Αρχής επιβεβαίωσε τη συμφωνία.
Το Ισραήλ, που έχει διεξαγάγει μια από τις πιο αποτελεσματικές εκστρατείες ανοσοποίησης του πληθυσμού του κατά της covid-19, έχει δεχθεί επικρίσεις επειδή δεν φρόντισε ώστε να διασφαλίσει πως και οι Παλαιστίνιοι θα έχουν πρόσβαση σε εμβόλια. Περίπου το 55% των Ισραηλινών που μπορούν να εμβολιαστούν έχουν λάβει δύο δόσεις.
Περίπου το 30% των Παλαιστίνιων που μπορούν να εμβολιαστούν έχει λάβει τουλάχιστον μία δόση, σύμφωνα με Παλαιστίνιους αξιωματούχους.
Το υπουργείο Υγείας της Χιλής ανακοίνωσε χθες Πέμπτη ότι τις προηγούμενες 24 ώρες επιβεβαιώθηκαν ακόμη 6.683 κρούσματα του SARS-CoV-2 και υπέκυψαν 218 ασθενείς με την COVID-19.
Ο απολογισμός της πανδημίας του νέου κορονοϊού έχει φθάσει ως αυτό το στάδιο τους 31.140 νεκρούς επί συνόλου 1.498.231 μολύνσεων από τον Μάρτιο του 2020, όταν εκδηλώθηκε στην επικράτεια του κράτους της Λατινικής Αμερικής.
Το υπουργείο επισήμανε ότι από τα νέα κρούσματα, το 71% δεν είχε ολοκληρώσει τον εμβολιασμό του.
Ο δείκτης θετικότητας των τεστ ανέρχεται σε 7,82% σε εθνικό επίπεδο και φθάνει το 9% στη Μητροπολιτική Περιοχή του Σαντιάγο.
Η χώρα της Λατινικής Αμερικής παραμένει αντιμέτωπη με νέο κύμα της πανδημίας παρότι έχει ανοσοποιηθεί πλήρως σχεδόν το 50% του πληθυσμού των 19 εκατ. κατοίκων (το 48,8%, τουλάχιστον 9,24 εκατ. άνθρωποι). Καθώς τα νοσοκομεία πιέζονται – το επίπεδο πληρότητας στις κλίνες των μονάδων εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ) έφθασε τις τελευταίες ημέρες στο 98% –, η κυβέρνηση του προέδρου Σεμπαστιάν Πινιέρα αναγκάστηκε να θέσει σε lockdown τη Μητροπολιτική Περιοχή για τρίτη φορά στη διάρκεια της κρίσης.
Άνοιξε στις Βρυξέλλες η πλατφόρμα εμβολιασμού για τους νέους 18 ετών και άνω, οι οποίοι θα έχουν τη δυνατότητα να κλείσουν ραντεβού για εμβολιασμό από σήμερα, 18 Ιουνίου το απόγευμα.
Οι νεότεροι, ηλικίας 16 και 17 ετών, θα μπορούν να μπουν στη λίστα αναμονής.
Στη Βαλλονία, ο εμβολιασμός ήταν ήδη ανοιχτός για άτομα άνω των 18 ετών από τις 17 Μαΐου. Όσον αφορά τα άτομα ηλικίας 16 ετών και άνω, αυτά καλούνται να εμβολιαστούν από αυτή την εβδομάδα.
Μεταξύ 8 Μαΐου και 14 Ιουνίου, καταγράφηκαν 671 κρούσματα κατά μέσο όρο ανά ημέρα, παρουσιάζοντας μείωση κατά 43% σε σύγκριση με την προηγούμενη εβδομάδα, σύμφωνα με στοιχεία του Ινστιτούτου Δημόσιας Υγείας Sciensano.
Ο ρυθμός αναπαραγωγής (Rt) είναι 0,71. Παράλληλα σημειώνεται ότι ο ρυθμός εμβολιασμού επιταχύνθηκε. Ειδικότερα, 5.869.988 άτομα έχουν λάβει την πρώτη δόση εμβολίου για την COVID-19, αριθμός που ισοδυναμεί με το 63,9% του ενήλικου πληθυσμού.
Από αυτούς, τα 3.327.377 έχουν λάβει τη δεύτερη δόση. Πρόκειται για το 36,1% του ενήλικου πληθυσμού. Τέλος, μεταξύ 8 Μαΐου και 14 Ιουνίου κατά μέσο όρο έχαναν τη ζωή τους 7 άτομα ημερησίως.
Η πρωθυπουργός της Νέας Ζηλανδίας Τζασίντα Άρντερν έκανε σήμερα την πρώτη δόση του εμβολίου της Pfizer κατά της COVID-19, καθώς η χώρα εντείνει τις προσπάθειες για τον εμβολιασμό του πληθυσμού της.
Η Νέα Ζηλανδία έκλεισε τα σύνορά της και εφήρμοσε αυστηρά μέτρα λοκντάουν, επιτυγχάνοντας να γίνει μια από τις λίγες χώρες που κατάφεραν σχεδόν να εξαλείψουν την COVID-19 στην κοινότητα, αλλά η κυβέρνηση δέχεται κριτική για μια αργή εκστρατεία εμβολιασμού.
“Χαμογελάω κάτω από τη μάσκα”, δήλωσε η Άρντερν όταν κάθησε για να κάνει το εμβόλιο σε εμβολιαστικό κέντρο του Όκλαντ, στο οποίο είχαν πάει δημοσιογράφοι.
“Όσο με αφορά δεν ήθελα ποτέ να είμαι μεταξύ των πρώτων, όσο με αφορά χρειαζόμασταν να εμβολιαστούν οι εργαζόμενοι στην πρώτη γραμμή, αλλά και εγώ πρέπει επίσης να είμαι πρότυπο και αυτό δείχνει ότι (το εμβόλιο) είναι ασφαλές, ότι είναι αποτελεσματικό και ότι είναι πραγματικά σημαντικό να εμβολιαστούν όλοι όταν θα τους δοθεί η ευκαιρία…”, δήλωσε αφού έκανε το εμβόλιο.
“Είναι πραγματικά αλήθεια αυτό που λένε ότι δεν πονάει σχεδόν καθόλου”, πρόσθεσε.
Περίπου 1 εκατομμύριο δόσεις του εμβολίου της Pfizer έχουν μέχρι στιγμής χορηγηθεί στη Νέα Ζηλανδία, μια χώρα 5 εκατομμυρίων κατοίκων. Οι ιατρικές αρχές της χώρας δεν έχουν ακόμη εγκρίνει την χρήση άλλου εμβολίου κατά της COVID-19.
Η Νέα Ζηλανδία βρίσκεται σε καλό δρόμο για τον εμβολιασμό όλων αυτών που μπορούν να κάνουν το εμβόλιο ως το τέλος του έτους, είχε δηλώσει η πρωθυπουργός την περασμένη εβδομάδα.
Οι πιέσεις αυξάνονται στην κυβέρνηση για την επιτάχυνση των εμβολιασμών και το εκ νέου άνοιγμα των συνόρων της χώρας. Η Άρντερν έχει σημειώσει ότι όσο περισσότεροι άνθρωποι εμβολιαστούν τόσο περισσότερες επιλογές θα έχει η χώρα όσον αφορά την πολιτική που θα ακολουθήσει για τα σύνορα.
Τα εμβόλια θα χορηγούνται ανάλογα με την ηλικιακή ομάδα στην οποία ανήκει κάποιος, με αυτούς που είναι άνω των 60 να μπορούν να εμβολιαστούν από τον Ιούλιο και αυτοί που είναι άνω των 55 από τον Αύγουστο. Για όσους είναι άνω των 45 ετών η πλατφόρμα θα ανοίξει από τα μέσα ως τα τέλη του Αυγούστου, ενώ για όσους είναι άνω των 35 από τα μέσα ως τα τέλη του Σεπτεμβρίου και όλοι οι άλλοι θα μπορούν να εμβολιαστούν από τον Οκτώβριο.
Περίπου 760.000 Νοτιοκορεάτες, που έλαβαν την πρώτη δόση του εμβολίου κατά της COVID-19 της AstraZeneca Plc, θα μπορούν να εμβολιαστούν για την δεύτερη δόση με το εμβόλιο της Pfizer λόγω καθυστερήσεων αποστολής από το παγκόσμιο σύστημα διαμοιρασμού εμβολίων COVAX, ανακοίνωσε η νοτιοκορεατική κυβέρνηση.
Μερικές χώρες, μεταξύ των οποίων ο Καναδάς και η Ισπανία, έχουν ήδη εγκρίνει έναν τέτοιο συνδυασμό δόσεων διαφορετικών εμβολίων κυρίως λόγω ανησυχιών για σπάνια περιστατικά θρομβώσεων που συνδέονται με το εμβόλιο της AstraZeneca.
Ισπανική έρευνα έδειξε ότι η χορήγηση δόσης του εμβολίου της Pfizer σε ανθρώπους που έχουν ήδη λάβει την πρώτη δόση του εμβολίου της AstraZeneca είναι εξαιρετικά ασφαλής και αποτελεσματική, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά αποτελέσματά της.
Περίπου 835.000 δόσεις του εμβολίου της AstraZeneca από τον μηχανισμό COVAX προγραμματίζεται να φτάσουν στη Νότια Κορέα ως τα τέλη του Ιουνίου. Αυτές προγραμματιζόταν να χρησιμοποιηθούν κυρίως ως δεύτερες δόσεις για περίπου 760.000 υγειονομικούς και άλλους εργαζόμενους στην πρώτη γραμμή, οι οποίοι έλαβαν την πρώτη τους δόση τον Απρίλιο.
Η αποστολή του φορτίου έχει καθυστερήσει και θα φτάσει τον Ιούλιο ή αργότερα, ενώ η χώρα έχει χρησιμοποιήσει τα διαθέσιμα αποθέματα του εμβολίου της AstraZeneca για να ανταποκριθεί στην μεγαλύτερη από το αναμενόμενο συμμετοχή στην εκστρατεία εμβολιασμού, η οποία συνέβαλε στην επίτευξη από τη Νότια Κορέα δύο εβδομάδες νωρίτερα από το προγραμματισμένο του στόχου της για τον εμβολιασμό το πρώτο εξάμηνο.
Ποσοστό άνω του 27% των 52 εκατομμυρίων κατοίκων της χώρας είχαν λάβει τουλάχιστον μία δόση εμβολίου κατά του νέου κορωνοϊού μέχρι χθες, Πέμπτη και η χώρα βρίσκεται σε καλό δρόμο για να επιτύχει τον στόχο να έχει εμβολιάσει το 70% του πληθυσμού της μέχρι τον Σεπτέμβριο και να έχει επιτύχει συλλογική ανοσία πριν από τον Νοέμβριο.
Η κυβέρνηση αναμένει να λάβει 80 εκατομμύρια δόσεις εμβολίων κατά της COVID-19 το τρίτο τρίμηνο, συμπεριλαμβανομένων 10 εκατομμυρίων τον Ιούλιο. Αυτές είναι των εμβολίων της AstraZeneca, της Pfizer, της Johnson & Johnson και της Moderna.
Η Νότια Κορέα ανακοίνωσε τον περασμένο μήνα ότι θα διεξαγάγει κλινική δοκιμή με τον συνδυασμό δόσης του εμβολίου της AstraZeneca με δόση του εμβολίου της Pfizer και άλλων.
Μέχρι στιγμής έχει πραγματοποιήσει δοκιμή, στην οποία μετείχαν 100 υγειονομικοί, για να εξετάσει την ανάπτυξη αντισωμάτων και άλλες ανοσολογικές επιδράσεις, δήλωσε σε ενημέρωση των δημοσιογράφων χθες, Πέμπτη, ο διευθυντής της Υπηρεσίας της Νότιας Κορέας Ελέγχου και Πρόληψης Νόσων (KDCA) Τζεόνγκ Εούν-Κιεόνγκ.
Η υπηρεσία αυτή ανακοίνωσε ότι 507 νέα κρούσματα κορωνοϊού καταγράφηκαν το 24ωρο που πέρασε στη χώρα, με τα οποία ο συνολικός αριθμός τους ανήλθε σε 150.238 , ενώ ο αριθμός των θανάτων από την COVID-19 ανέρχεται σε συνολικά 1.996 από τότε που ξέσπασε η πανδημία.
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ