Διεθνή

Ισπανία: Θα χορηγεί 3ημερη άδεια περιόδου κάθε μήνα στις εργαζόμενες

Υποχρεωτικά δωρεάν σερβιέτες από τα σχολεία.

Parallaxi
ισπανία-θα-χορηγεί-3ημερη-άδεια-περιόδ-924873
Parallaxi

Ένα απαραίτητο μέτρο για κάθε χώρα προωθεί η Ισπανία καθώς το σχέδιο μεταρρύθμισης που προωθείται θέτει ως στόχο, κάτι αυτονόητο. Οι γυναίκες εργαζόμενες να έχουν πλέον εγγυημένο χρόνο άδειας κάθε μήνα ως ανακούφιση στους πόνους από την περίοδο.

Το σχέδιο μεταρρύθμισης, το οποίο αποκάλυψε ο ραδιοφωνικός σταθμός Cadena Ser, θα καταστήσει την Ισπανία την πρώτη δυτική χώρα που θα προσφέρει το δικαίωμα στην άδεια περιόδου, σύμφωνα με το οποίο οι γυναίκες θα έχουν εγγυημένο ελεύθερο χρόνο κατά τη διάρκεια της περιόδου τους.

Οι γυναίκες που υποφέρουν από έντονο πόνο περιόδου θα μπορούν να παίρνουν άδεια από την εργασία τους έως και τρεις ημέρες κάθε μήνα, σύμφωνα με ένα σχέδιο μεταρρύθμισης που πρόκειται να εγκριθεί από την κυβέρνηση της Ισπανίας την επόμενη εβδομάδα.

Επί του παρόντος, μόνο ορισμένες ασιατικές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Ιαπωνίας, της Νότιας Κορέας και της Ινδονησίας, καθώς και η Ζάμπια, χορηγούν άδεια εμμήνου ρύσεως.

Σύμφωνα με την Ισπανική Εταιρεία Γυναικολογίας και Μαιευτικής, περίπου το ένα τρίτο των γυναικών που έχουν έμμηνο ρύση υποφέρουν από έντονο πόνο, γνωστό ως δυσμηνόρροια, ενώ το ποσοστό αυτό αυξάνεται αν υπολογιστεί και ο προεμμηνορροϊκός πόνος. Τα συμπτώματα της δυσμηνόρροιας περιλαμβάνουν οξύ κοιλιακό άλγος, πονοκεφάλους, διάρροια και πυρετό.

“Εάν κάποιος έχει μια ασθένεια με τέτοια συμπτώματα χορηγείται προσωρινή αναπηρία, οπότε το ίδιο θα πρέπει να συμβεί και με την έμμηνο ρύση – επιτρέποντας σε μια γυναίκα με πολύ επώδυνη περίοδο να μείνει στο σπίτι”, δήλωσε στην εφημερίδα El Periodico η Angela Rodriguez, υφυπουργός Ισότητας.

Τα σχολεία θα παρέχουν σερβιέτες

Την ίδια ώρα στη μεταρρύθμιση, η οποία πρόκειται να ψηφιστεί την ερχόμενη Τρίτη, περιλαμβάνει και άλλα μέτρα για τη βελτίωση της υγείας της εμμήνου ρύσεως, όπως η υποχρέωση των σχολείων να παρέχουν σερβιέτες στα κορίτσια που τις χρειάζονται.

Οι σερβιέτες και τα ταμπόν θα παρέχονται επίσης δωρεάν σε γυναίκες που βρίσκονται σε περιθωριοποιημένες κοινωνικές συνθήκες και θα αφαιρεθεί ο ΦΠΑ από την τιμή πώλησής τους στα σούπερ μάρκετ – ένα πάγιο αίτημα των γυναικών στην Ισπανία.

Στο πλαίσιο της ίδιας δέσμης μεταρρυθμίσεων, η αριστερή κυβέρνηση της Ισπανίας σχεδιάζει να καταστήσει τις αμβλώσεις ευρύτερα διαθέσιμες, καταργώντας την απαίτηση για γονική άδεια για τις 16 και 17χρονες και εξασφαλίζοντας την πρόσβαση στις αμβλώσεις στα δημόσια νοσοκομεία.

Επί του παρόντος, ολόκληρες περιοχές της χώρας αποτελούν ζώνες απαγόρευσης των αμβλώσεων λόγω των πολιτικών εξαίρεσης βάσει των οποίων οι γιατροί μπορούν να αρνηθούν να κάνουν αμβλώσεις για ηθικούς λόγους.

Ωστόσο, η άμβλωση, η οποία είναι διαθέσιμη έως τις 14 εβδομάδες της εγκυμοσύνης, παραμένει ένα διχαστικό ζήτημα στην κατά πλειοψηφία καθολική Ισπανία. Το κοινοβούλιο της χώρας κατέστησε πρόσφατα ποινικό αδίκημα την παρενόχληση ή τον εκφοβισμό γυναικών με σκοπό την παρεμπόδιση του δικαιώματός τους στην άμβλωση, ως απάντηση στις συχνές διαμαρτυρίες έξω από κλινικές αμβλώσεων.

Με πληροφορίες από ethnos.gr

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα