Top

Ισραήλ: Χάος στο αεροδρόμιο του Τελ Αβίβ

Πολίτες τρέχουν πανικόβλητοι μετά από έκρηξη ρουκέτας - Συνεχίζεται η ένταση

Parallaxi
ισραήλ-χάος-στο-αεροδρόμιο-του-τελ-αβί-0
Parallaxi

Σκηνές χάους εκτυλίχθηκαν, το απόγευμα της Πέμπτης, στο διεθνές αεροδρόμιο του Ισραήλ, Μπεν Γκουριόν εν μέσω νέων βομβαρδισμών από ισραηλινές δυνάμεις στη Λωρίδα της Γάζας, με μαχητές της τελευταίες να απαντούν κάνοντας ρίψη ρουκετών.

Οι χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης ανήρτησαν βίντεο στο οποίο διακρίνονται οι ταξιδιώτες να τρέχουν φοβισμένοι και πανικόβλητοι προς τα καταφύγιοα, αφού ρουκέτα από τη Χαμάς προσγειώθηκε κοντά στο αεροδρόμιο.

Δείτε το βίντεο

Εκτρέπονται οι πτήσεις

Σημειώνεται πως οι πτήσεις με προορισμό το διεθνές αεροδρόμιο Μπεν Γκουριόν του Τελ Αβίβ εκτρέπονται προς άλλα αεροδρόμια. Τα αεροπλάνα κατευθύνονται στο αεροδρόμιο Ραμόν, κοντά στην Εϊλάτ, στο νότιο Ισραήλ. Σύμφωνα με τις αρχές του Ισραήλ, η απόφαση αυτή δεν αφορά προς το παρόν τις πτήσεις που αναχωρούν από το Μπεν Γκουριόν.

Το βράδυ της Τρίτης οι αρχές του Ισραήλ είχαν αναστείλει προσωρινά όλη την εναέρια κυκλοφορία από και προς το Μπεν Γκουριόν εξαιτίας των πολλών ρουκετών που εκτοξεύονταν από τη Λωρίδα της Γάζας εναντίον του Τελ Αβίβ.

View this post on Instagram

A post shared by The Guardian (@guardian)

Ισραήλ: Ο ισραηλινός στρατός κινητοποιεί 9.000 επιπλέον εφέδρους

Ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ Μπένι Γκαντζ ενέκρινε την κινητοποίηση επιπλέον 9.000 εφέδρων, όπως ανακοίνωσε σήμερα το βράδυ το γραφείο του, εν μέσω της κλιμακούμενης βίας στην περιοχή.

Οι επιπλέον στρατιωτικές δυνάμεις θα αναπτυχθούν στην νότια και κεντρική περιφερειακή διοίκηση των ενόπλων δυνάμεων, μεταξύ άλλων, ανέφερε η ανακοίνωση.

Την Τρίτη το Ισραήλ κινητοποίησε 5.000 εφέδρους. Νωρίτερα σήμερα το Ισραήλ ανέπτυξε άρματα μάχης και τεθωρακισμένα κατά μήκος των συνόρων με τη Λωρίδα της Γάζας, όπου συνεχίζεται η ανταλλαγή πυρών. Ο Γκαντζ διέταξε επίσης την αποστολή ενισχύσεων στις δυνάμεις ασφαλείας των «μικτών» πόλεων, όπου ζουν μαζί Εβραίοι και Άραβες, καθώς από την Τρίτη σημειώνονται ταραχές.

Ο στρατός είπε ότι περίπου 1.750 ρουκέτες έχουν εκτοξευτεί από τη Γάζα προς το Ισραήλ από τη Δευτέρα το βράδυ. Επτά Ισραηλινοί και 87 άνθρωποι στην Γάζα έχουν σκοτωθεί μέχρι στιγμής.

Ο Μακρόν καταδίκασε “κατηγορηματικά” τις επιθέσεις της Χαμάς

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, που συνομίλησε σήμερα με τον πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς, “καταδίκασε κατηγορηματικά τις επιθέσεις που ισχυρίστηκε ότι εξαπέλυσε η Χαμάς και άλλες τρομοκρατικές ομάδες” που “θέτουν σε κίνδυνο τον λαό του Τελ Αβίβ” και υπονομεύουν “την ασφάλεια του κράτους του Ισραήλ”, ανακοίνωσε η γαλλική προεδρία.

Ο Μακρόν, ο οποίος θα συνομιλήσει με άλλους ηγέτες στην περιοχή, συμπεριλαμβανομένου του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου, “θα εκφράσει τον επείγοντα χαρακτήρα της επιστροφής στην ειρήνη, μιας αποφασιστικής επανέναρξης των διαπραγματεύσεων” και “την επιθυμία της Γαλλίας να συμβάλει σε αυτό σεβόμενη τις νόμιμες φιλοδοξίες όλων”, πρόσθεσε η δήλωση.

Οι Ρεπουμπλικάνοι ζητούν από τον Μπάιντεν να τερματίσει τις συνομιλίες με το Ιράν

Οι Ρεπουμπλικάνοι ζήτησαν σήμερα από τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν να διακόψει τις εν εξελίξει διαπραγματεύσεις για την αναβίωση της ιρανικής πυρηνικής συμφωνίας, επικαλούμενοι μια σύνδεση της Ισλαμικής Δημοκρατίας με τις επιθέσεις της Χαμάς εναντίον του Ισραήλ.

“Με δεδομένες τις επιθέσεις στο Ισραήλ που εξαπολύει η Χαμάς, σύμμαχος του Ιράν, ζήτησα σήμερα από τον πρόεδρο να τερματίσει αμέσως τις διαπραγματεύσεις με το Ιράν”, δήλωσε ο γερουσιαστής Μάρκο Ρούμπιο με ανάρτηση στο Twitter.

“Γιατί εξετάζουμε την άρση κυρώσεων για ένα καθεστώς του οποίου ο στόχος είναι η καταστροφή του εβραϊκού κράτους;” διερωτήθηκε.

Έστειλε στον Δημοκρατικό πρόεδρο Μπάιντεν επιστολή, την οποία συνυπογράφουν σχεδόν όλοι οι Ρεπουμπλικάνοι γερουσιαστές, ζητώντας η Ουάσινγκτον “να μην κάνει τίποτα προς όφελος του εχθρού του Ισραήλ”.

Ο Μάικ Πομπέο, τέως υπουργός Εξωτερικών της κυβέρνησης του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, έκανε επίσης τη σύνδεση μεταξύ των τρεχουσών συνομιλιών και της ανάφλεξης στο Ισραήλ και στα παλαιστινιακά εδάφη.

Σύμφωνα με τον Πομπέο, ο ίδιος ο ηγέτης της Χαμάς “είπε φωναχτά αυτό που σκέφτονται όλοι: το Ιράν του παρέχει τα χρήματα και τα όπλα που χρησιμοποιεί για να επιτεθεί στο Ισραήλ”. “Και η ομάδα του Μπάιντεν, επιφορτισμένη με τον κατευνασμό, βρίσκεται στη Βιένη για να δώσει στο Ιράν δισεκατομμύρια δολάρια και έναν τρόπο απόκτησης πυρηνικών όπλων. Είναι επικίνδυνο”, τόνισε με tweet του.

Ο Ντόναλντ Τραμπ και ο Μάικ Πομπέο είχαν αποσύρει τις ΗΠΑ το 2018 από τη διεθνή συμφωνία JCPOA που είχε στόχο να εμποδίσει την Τεχεράνη να αποκτήσει ατομική βόμβα, κρίνοντάς την ανεπαρκή και αύξησαν τις κυρώσεις κατά της Τεχεράνης.

Ο Τζο Μπάιντεν επιθυμεί την επιστροφή των ΗΠΑ στη συμφωνία και τον Απρίλιο ξεκίνησε έμμεσες διαπραγματεύσεις με τους Ιρανούς στη Βιένη για να καθορίσει ποιες κυρώσεις πρέπει να άρει η Ουάσινγκτον με αντάλλαγμα την επιστροφή του Ιράν στις δεσμεύσεις που προέβλεπε η JCPOA.

Καθώς συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις, η ισραηλινο-παλαιστινιακή σύγκρουση περιπλέκει την κατάσταση, ειδικά επειδή το εβραϊκό κράτος τάσσεται σφοδρότατα ενάντια στην πυρηνική συμφωνία του Ιράν.

Ερωτηθείς για τον ρόλο της Τεχεράνης πίσω από τις επιθέσεις με ρουκέτες του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος κατά του Ισραήλ, ένας ανώτερος αξιωματούχος των ΗΠΑ ήταν πολύ προσεκτικός.

“Αυτό που ξέρουμε, φυσικά, είναι ότι το Ιράν έχει μακρά προϊστορία παροχής πόρων, συμπεριλαμβανομένων όπλων και εξοπλισμού, στους συμμάχους του και σε τρομοκρατικές ομάδες στην περιοχή” είπε, μιλώντας υπό τον όρο να μην κατονομαστεί.

Η κυβέρνηση Μπάιντεν έχει ήδη γνωστοποιήσει ότι δεν θα άρει όλες τις κυρώσεις εις βάρος του Ιράν που σχετίζονται με κατηγορίες για τρομοκρατία.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ / in.gr

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα