Top

Ισραήλ: Η κυβέρνηση συζητά μονομερή εκεχειρία στη Γάζα

Ισραηλινοί και Παλαιστίνιοι αλληλοκατηγορούνται για "γενοκτονία" στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ

Parallaxi
ισραήλ-η-κυβέρνηση-συζητά-μονομερή-εκ-759354
Parallaxi
Εικόνα Twitter

Το συμβούλιο ασφαλείας του Ισραήλ θα κληθεί να ψηφίσει σήμερα μια πρόταση για μονομερή εκεχειρία στη Γάζα, η οποία θα μπορούσε να τεθεί σε εφαρμογή μέσα σε διάστημα 24 ωρών, μετέδωσε το δημόσιο τηλεοπτικό κανάλι Kan.

Ισραηλινοί αξιωματούχοι δεν έκαναν κανένα σχόλιο για την πληροφορία αυτή, η οποία μεταδόθηκε μία ώρα αφότου ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου συγκάλεσε αυτό το όργανο λήψης αποφάσεων.

Από την Ουάσινγκτον, η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζεν Ψάκι χαρακτήρισε «ενθαρρυντικές» τις πληροφορίες ότι γίνονται ενέργειες για μια κατάπαυση του πυρός στη Μέση Ανατολή.

«Έχουμε δει αναφορές για μια κίνηση προς μια πιθανή κατάπαυση του πυρός. Αυτό είναι σαφώς ενθαρρυντικό», είπε στους δημοσιογράφους η εκπρόσωπος.

Οι διπλωματικές ενέργειες για την επίτευξη εκεχειρίας εντάθηκαν σήμερα, αφού ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν ζήτησε την αποκλιμάκωση της κατάστασης, όμως το Ισραήλ απείλησε να αυξήσει τα πλήγματα στη Γάζα, αφού ξανάρχισαν οι ρίψεις ρουκετών από τη Χαμάς, έπειτα από μια σύντομη παύση.

Πέντε Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν σήμερα σε ισραηλινά αεροπορικά πλήγματα εναντίον της Λωρίδας της Γάζας, με αποτέλεσμα το σύνολο των νεκρών Παλαιστινίων σε αυτόν τον θύλακα να ανέρχεται σε 232, από την αρχή της σύρραξης, στις 10 Μαΐου, σύμφωνα με το παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας.

Ισραηλινοί και Παλαιστίνιοι αλληλοκατηγορούνται για “γενοκτονία” στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ

Ο Παλαιστίνιος υπουργός Εξωτερικών Ριγιάντ αλ Μάλικι και ο πρεσβευτής του Ισραήλ στις ΗΠΑ Γκιλάντ Ερντάν αλληλοκατηγορήθηκαν σήμερα για «γενοκτονία», στη συνεδρίαση της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ για την κρίση στη Λωρίδα της Γάζας.

«Στη σημερινή συζήτηση, εμείς δεν βλέπουμε την προάσπιση των στόχων που έχει θέσει ο ΟΗΕ αλλά μάλλον μια αδιαφορία της Χαμάς στον Χάρτη (σ.σ. του Οργανισμού) η οποία, όπως οι Ναζί, επιδίδεται στη γενοκτονία του εβραϊκού λαού», υποστήριξε ο Ισραηλινός διπλωμάτης.

«Αυτή η συζήτηση χαρακτηρίζεται από την απάτη και το ψέμα» επειδή «η Χαμάς βάζει στο στόχαστρο πολίτες ενώ το Ισραήλ στοχοθετεί τους τρομοκράτες», επέμεινε. «Η Χαμάς είναι μια τζιχαντιστική τρομοκρατική οργάνωση που εκτόξευσε περισσότερες από 4.000 ρουκέτες εναντίον ισραηλινών πόλεων τις 11 τελευταίες ημέρες”, πρόσθεσε ο Γκιλάντ Ερντάν. Ο Ισραηλινός διπλωμάτης αποχώρησε από το αμφιθέατρο της Γενικής Συνέλευσης όταν ξεκίνησε την ομιλία του ο Ριγιάντ αλ Μάλικι.

«Πώς είναι δυνατόν μια δύναμη κατοχής να έχει το δικαίωμα στην αυτοάμυνα, ενώ ο δικός μας, ο υπό κατοχή λαός, είναι το τίμημα αυτού του δικαιώματος;» διερωτήθηκε ο αλ Μάλικι. «Ολόκληρος ο κόσμος σιωπά και κλείνει τα μάτια για τη γενοκτονία ολόκληρων παλαιστινιακών οικογενειών» συνέχισε.

«Ας σταματήσουμε αυτή τη σφαγή», πρόσθεσε ο Παλαιστίνιος υπουργός, ζητώντας και πάλι από τη διεθνή κοινότητα «να σταματήσει την ισραηλινή κατοχή» και «να αγωνιστεί εναντίον του εποικισμού».

Επικοινωνία Σίσι – Μπάιντεν για την κατάσταση στη Γάζα

Ο πρόεδρος της Αιγύπτου Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι μίλησε σήμερα τηλεφωνικά με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, με τον οποίο συζήτησε την αποκλιμάκωση της βίας στα παλαιστινιακά εδάφη, ανακοίνωσε το Κάιρο.

Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν να συνεχίσουν τις συνομιλίες και να συντονίσουν τις ενέργειές τους προκειμένου να τεθεί υπό έλεγχο η κατάσταση, προστίθεται στην ανακοίνωση που εξέδωσε η αιγυπτιακή προεδρία.

Γκουτέρες: “Απαράδεκτη” η συνέχιση των ισραηλινών και παλαιστινιακών πυρών

Η συνέχιση των ισραηλινών και παλαιστινιακών πυρών είναι “απαράδεκτη”, δήλωσε σήμερα ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες ενώπιον της Γενικής Συνέλευσης, εκτιμώντας ότι “οι συγκρούσεις πρέπει να τερματιστούν αμέσως”.

“Είμαι βαθιά συγκλονισμένος από τους συνεχείς βομβαρδισμούς της αεροπορίας και του πυροβολικού από τις Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις (IDF) στη Γάζα”, που σκότωσαν περισσότερους από 200 Παλαιστίνιους, ανάμεσά τους σχεδόν 60 παιδιά, δήλωσε. “Η συνέχιση της τυφλής ρίψης ρουκετών από τη Χαμάς και άλλες ένοπλες οργανώσεις σε κατοικημένες περιοχές στο Ισραήλ” που σκότωσε δώδεκα ανθρώπους, ανάμεσά τους δύο παιδιά, “είναι επίσης απαράδεκτη”, πρόσθεσε.

“Αν υπάρχει κόλαση στη γη, αυτή είναι η ζωή των παιδιών στη Γάζα”, είπε.

Η συνεδρίαση της Γενικής Συνέλευσης, στην οποία μετέχουν δώδεκα υπουργοί, συγκλήθηκε κατόπιν αιτήματος του Νίγηρα και της Αλγερίας, που προεδρεύουν αντίστοιχα αυτή την περίοδο του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας και της Αραβικής Ομάδας στα Ηνωμένα Έθνη.

“Είναι επιτακτική ανάγκη να υπάρξει αποκλιμάκωση, για να αποτραπεί μια ανεξέλεγκτη διασυνοριακή και ανθρωπιστική κρίση και κρίση ασφάλειας” και “πρέπει να εργαστούμε για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων” με στόχο την επίτευξη “μιας λύσης δύο κρατών με βάση τα σύνορα του 1967”, με την Ιερουσαλήμ πρωτεύουσα των δύο χωρών, επανέλαβε επίσης ο επικεφαλής του ΟΗΕ.

Την Τετάρτη, ο εκπρόσωπός του είπε πως παρότι ο Αντόνιο Γκουτέρες είχε επαφές με τους Παλαιστινίους από την αρχή των συγκρούσεων πριν από δέκα ημέρες, δεν είχε ακόμη με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου. Αρνήθηκε να πει ποιος ήταν ο λόγος.

Καταγγέλλοντας τις ζημιές που προκάλεσαν οι αεροπορικές επιδρομές “σε αρκετά νοσοκομεία”, ο επικεφαλής του ΟΗΕ εξέφρασε την αγανάκτησή του επίσης για την καταστροφή των γραφείων μέσων ενημέρωσης και για τον θάνατο ενός δημοσιογράφου στη Γάζα, γεγονότα που είναι” εξαιρετικά ανησυχητικά”.

“Θλίβομαι βαθύτατα για τις ζημιές που προκλήθηκαν στις εγκαταστάσεις των Ηνωμένων Εθνών στη Γάζα”, τόνισε επίσης ο Αντόνιο Γκουτέρες. “Τα γραφεία των Ηνωμένων Εθνών είναι απαραβίαστα, ακόμη και κατά τη διάρκεια των ένοπλων συγκρούσεων. Οι ανθρωπιστικές εγκαταστάσεις πρέπει να γίνονται σεβαστές και να προστατεύονται”, υπενθύμισε.

Όσον αφορά την ανθρωπιστική βοήθεια, ο Γκουτέρες δήλωσε ότι έκκληση για δωρεές θα γίνει “το συντομότερο δυνατό”, διευκρινίζοντας ότι 14 εκατομμύρια δολάρια θα αποδεσμευτούν από τον ΟΗΕ “υπέρ των κατεχόμενων παλαιστινιακών εδαφών”.

“Δεν υπάρχει καμία δικαιολογία, συμπεριλαμβανομένης της καταπολέμησης της τρομοκρατίας ή της αυτοάμυνας, για την παραίτηση εκ μέρους των (εμπλεκομένων) πλευρών της σύγκρουσης από τις υποχρεώσεις τους βάσει του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου”, επέμεινε.

“Ανησυχώ βαθύτατα επίσης για τη συνέχιση των βίαιων συγκρούσεων μεταξύ των ισραηλινών δυνάμεων ασφαλείας και των Παλαιστινίων σε όλη την κατεχόμενη Δυτική Όχθη, συμπεριλαμβανομένης της Ανατολικής Ιερουσαλήμ, όπου αρκετές οικογένειες Παλαιστινίων απειλούνται με έξωση”, δήλωσε επίσης ο γενικός γραμματέας.

Αυτή η απειλή της εκδίωξης είναι μία από τις βασικές αιτίες της σύγκρουσης που ξεκίνησε στις 10 Μαΐου.

Πηροφορίες: ΑΠΕ

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα