Ιστορική μέρα για τη γενετική: Γεννήθηκε το πρώτο μωρό από τρεις γονείς!

Δημιουργήθηκε με το DNA τριών ανθρώπων

Parallaxi
ιστορική-μέρα-για-τη-γενετική-γεννήθη-507657
Parallaxi

Το πρώτο μωρό στο Ηνωμένο Βασίλειο, το οποίο δημιουργήθηκε με το DNA τριών ανθρώπων, γεννήθηκε μετά από μια πρωτοποριακή διαδικασία υποβοηθούμενης αναπαραγωγής, που αποσκοπεί στην πρόληψη της κληρονομικότητας ανίατων ασθενειών από τα παιδιά.

Η τεχνική, γνωστή ως «δωρεά μιτοχονδρίων» (MDT), χρησιμοποιεί ιστό από τα ωάρια υγιών γυναικών δοτριών για τη δημιουργία εμβρύων εξωσωματικής γονιμοποίησης που είναι απαλλαγμένα από επιβλαβείς μεταλλάξεις, τις οποίες φέρουν οι μητέρες τους και είναι πιθανό να κληροδοτήσουν στα παιδιά τους.

Επειδή τα έμβρυα συνδυάζουν σπέρμα και ωάριο από τους βιολογικούς γονείς με μικροσκοπικές δομές που μοιάζουν με «μπαταρία» και ονομάζονται μιτοχόνδρια από το ωάριο της δότριας, το μωρό που προκύπτει έχει γενετικό υλικό από τη μητέρα και τον πατέρα ως συνήθως, καθώς και μια μικρή ποσότητα DNA – περίπου 37 γονίδια – από τη δότρια.

Σύμφωνα με τις βρετανικές εφημερίδες «Daily Mail» και «Guardian», η διαδικασία αυτή οδήγησε στην διατύπωση «μωρά τριών γονέων», αν και περισσότερο από το 99,8% του DNA των μωρών προέρχεται από τη μητέρα και τον πατέρα τους.

Η έρευνα για την τεχνική «MDT», η οποία είναι επίσης γνωστή ως «θεραπεία αντικατάστασης μιτοχονδρίων (MRT)», διενεργήθηκε στο Ηνωμένο Βασίλειο από γιατρούς του Κέντρου Γονιμότητας του Νιουκαστλ.

Η μελέτη τους είχε στόχο να βοηθήσει τις γυναίκες με μεταλλαγμένα μιτοχόνδρια να αποκτήσουν μωρά χωρίς τον κίνδυνο να τους κληροδοτήσουν γενετικές διαταραχές.

Είναι γεγονός ότι οι άνθρωποι κληρονομούν όλα τα μιτοχόνδριά τους από τη μητέρα τους, οπότε οι επιβλαβείς μεταλλάξεις στις «μπαταρίες» μπορούν να επηρεάσουν όλα τα παιδιά που θα αποκτήσει μια γυναίκα.

Ποια διαδικασία ακολούθησαν οι Βρετανοί επιστήμονες

Η διαδικασία που ακολούθησαν οι επιστήμονες του Νιούκαστλ αποτελείται από διάφορα στάδια.

Αρχικά, το σπέρμα του πατέρα χρησιμοποιείται για τη γονιμοποίηση ωαρίων από την ασθενή μητέρα και μια υγιή δότρια.

Στη συνέχεια, το πυρηνικό γενετικό υλικό από το ωάριο της δότριας αφαιρείται και αντικαθίσταται με εκείνο από το γονιμοποιημένο ωάριο του ζευγαριού. Το ωάριο που προκύπτει, έχει ένα πλήρες σύνολο χρωμοσωμάτων και από τους δύο γονείς, αλλά φέρει τα υγιή μιτοχόνδρια της δότριας αντί για τα ελαττωματικά της μητέρας. Αυτό στη συνέχεια εμφυτεύεται στη μήτρα.

Ωστόσο, η διαδικασία αυτή ενέχει κινδύνους, όπως προειδοποιούν οι ειδικοί.

Πρόσφατες έρευνες έδειξαν ότι, σε ορισμένες περιπτώσεις, ο μικρός αριθμός μη φυσιολογικών μιτοχονδρίων που αναπόφευκτα μεταφέρονται από το ωάριο της μητέρας στο ωάριο της δότριας μπορεί να πολλαπλασιαστεί – να γίνει δηλαδή αντιστροφή στα κύτταρα – όταν το μωρό βρίσκεται στη μήτρα και να προκαλέσει κάποια ασθένεια στη μετέπειτα ζωή του παιδιού.

«Ο λόγος για τον οποίο παρατηρείται αντιστροφή στα κύτταρα ορισμένων παιδιών που γεννιούνται μετά από διαδικασίες «MRT», αλλά όχι σε άλλα, δεν είναι ακόμη πλήρως κατανοητός», υποστήριξε ο Ντάγκαν Γουέλς, καθηγητής αναπαραγωγικής γενετικής στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, ένας εξ αυτών που συμμετείχαν στην έρευνα.

*Φωτογραφία αρχείου

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα