Top

Ιταλία: Ξεκινά η χορήγηση τρίτης δόσης εμβολίου κατά του κορονοϊού σε ευπαθείς ομάδες

Διαβάστε όλες τις εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας του κορονοϊού παγκοσμίως. 

Parallaxi
ιταλία-ξεκινά-η-χορήγηση-τρίτης-δόσης-746354
Parallaxi

corona

Διαβάστε όλες τις εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας του κορονοϊού παγκοσμίως. 

Ιταλία: Ξεκινά η χορήγηση τρίτης δόσης εμβολίου κατά του κορονοίού σε ευπαθείς ομάδες

Άρχισε σήμερα στην Ιταλία η χορήγηση της τρίτης δόσης εμβολίου κατά του κορονοϊού σε ασθενείς με καρκίνο, σε πολίτες που έχουν κάνει μεταμόσχευση και στους ανοσοκατεσταλμένους.

Αμέσως μετά, όπως δήλωσε ο ειδικός επίτροπος για την διαχείριση της εμβολιαστικής εκστρατείας στρατηγός Φραντσέσκο Φιλιουόλο, αναμένεται να ακολουθήσουν οι ηλικιωμένοι άνω των 80 ετών, όσοι βρίσκονται σε οίκους ευγηρίας και το υγειονομικό προσωπικό. Παράλληλα τόνισε ότι το όριο ηλικίας, πάνω από το οποίο θα χορηγηθεί η τρίτη δόση στον ευρύτερο πληθυσμό, ενδέχεται να οριστεί στα 65 χρόνια.

Έως τώρα, στην Ιταλία έχει εμβολιαστεί με τουλάχιστο μια δόση σκευασμάτων κατά του κορονοϊού το 82% του πληθυσμού άνω των 12 ετών.

“Απευθύνω και πάλι έκκληση υπέρ του εμβολιασμού σε όσους διστάζουν, τους ζητώ να μιλήσουν με τους γιατρούς τους, με το νοσηλευτικό προσωπικό των νοσοκομείων, με όποιον έζησε τον πόνο που προκαλεί ο κορονοϊός”, δήλωσε ο στρατηγός Φιλιουόλο.

Ρωσία: Το τελευταίο 24ωρο καταγράφηκαν 19.744 νέα κρούσματα κορονοϊού και 778 θάνατοι

Η Ρωσία κατέγραψε 19.744 νέα κρούσματα κορονοϊού το τελευταίο 24ωρο με τα οποία ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανήλθε σε 7.294.672, ανακοίνωσε σήμερα το οποσπονδιακό κέντρο διαχείρισης της πανδημίας.

Το κέντρο ανέφερε επίσης 778 νέους θανάτους από επιπλοκές της COVID-19 με τους οποίους ο συνολικός αριθμός των νεκρών από τη νόσο ανήλθε σε 198.996.

Ινδία: 295 θάνατοι εξαιτίας της COVID-19, πάνω από 30.000 κρούσματα του νέου κορονοϊού σε 24 ώρες· χθες έγινε ο χαμηλότερος αριθμός τεστ του τελευταίου μήνα

Το ομοσπονδιακό υπουργείο Υγείας της Ινδίας ανακοίνωσε σήμερα Δευτέρα ότι τις προηγούμενες 24 ώρες επιβεβαιώθηκαν 30.256 κρούσματα του SARS-CoV-2 και υπέκυψαν 295 ασθενείς με την COVID-19.

Ο απολογισμός της πανδημίας του νέου κορονοϊού στην υποήπειρο των 1,3 δισεκ. κατοίκων έχει φθάσει ως σήμερα τους 445.133 νεκρούς επί συνόλου 33.478.419 καταγεγραμμένων μολύνσεων από τον ιό, κατά τα επίσημα δεδομένα, που όμως ειδικοί θεωρούν υποτιμημένα.

Τα περισσότερα κρούσματα και οι περισσότεροι θάνατοι καταγράφηκαν στο νότιο ομόσπονδο κράτος Κεράλα.

Τα ενεργά κρούσματα μειώθηκαν σε 318.181 (–13.977 σε 24 ώρες).

Χθες εξάλλου έγινε ο χαμηλότερος αριθμός τεστ για τον ιό από τα μέσα Αυγούστου, όμως το υπουργείο Υγείας κάλεσε τις τοπικές κυβερνήσεις να μη μειώσουν το επίπεδο επαγρύπνησης ενόψει της περιόδου των ινδουιστικών εορτών την περίοδο Σεπτεμβρίου-Νοεμβρίου.

Στα ομόσπονδα κράτη και στις περιοχές που υπάγονται στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση διεξήχθησαν χθες 1,18 εκατ. τεστ, από 1,56 εκατ. το Σάββατο, επί δυναμικότητας 2 εκατομμυρίων.

Τα κρούσματα έχουν σταθεροποιηθεί γύρω στα 30.000 σε ημερήσια βάση, καθώς το ποσοστό των πλήρως εμβολιασμένων αυξάνεται, όμως ορισμένοι ειδικοί τονίζουν πως η εξέλιξη αυτή ενδέχεται να είναι πλασματική, να οφείλεται στο ότι γίνονται λιγότερα τεστ.

Η Ινδία αντιμετώπισε τη χειρότερη έκρηξη της πανδημίας στον κόσμο από τον Απρίλιο ως τον Μάιο, όταν τα νοσοκομεία της χώρας υπέστησαν κορεσμό, έμειναν από κλίνες, οξυγόνο και φάρμακα. Με βάση τα επίσημα δεδομένα, έχει καταγράψει συνολικά τον δεύτερο υψηλότερο αριθμό μολύνσεων από τον ιό στον κόσμο, πίσω από τις ΗΠΑ, και τον τρίτο βαρύτερο απολογισμό θυμάτων της νόσου στον κόσμο, πίσω από τις ΗΠΑ και τη Βραζιλία.

Ως σήμερα έχει λάβει μια δόση εμβολίου για την COVID-19 το 64% του πληθυσμού, ενώ μόλις το 22% έχει λάβει δεύτερη. Το υπουργείο Υγείας έχει θέσει στόχο να έχουν λάβει τουλάχιστον μια δόση πρακτικά όλοι οι ενήλικοι κάτοικοι της Ινδίας (944 εκατομμύρια) ως τον επόμενο μήνα. Ως αυτό το στάδιο, μια δόση έχουν λάβει 604 εκατ. άνθρωποι.

Pfizer: Ασφαλές και αποτελεσματικό το εμβόλιο σε παιδιά 5-11 ετών

Φιλιππίνες: Έπειτα από περισσότερους από 18 μήνες λόγω της πανδημίας, 120 σχολεία θα επαναλειτουργήσουν πιλοτικά με φυσική παρουσία

Στις Φιλιππίνες θα επαναλειτουργήσουν για πρώτη φορά έπειτα από περισσότερους από 18 μήνες που παρέμεναν κλειστά λόγω της πανδημίας covid-19 έως και 120 σχολεία προκειμένου περιορισμένος αριθμός μαθητών να παρακολουθήσει μαθήματα με φυσική παρουσία.

Την ώρα που σχεδόν σε όλες τις χώρες του κόσμου ανοίγουν εν μέρει ή εντελώς τα σχολεία, στις Φιλιππίνες παραμένουν κλειστά από τις αρχές του 2020 όταν εντοπίστηκαν τα πρώτα κρούσματα του κορονοϊού στη χώρα.

“Πρέπει να προσφέρουμε μαθήματα με φυσική παρουσία όχι μόνο διότι η έλλειψή τους αποτελεί πρόβλημα από εκπαιδευτικής άποψης αλλά και για χάρη της ψυχικής υγείας των παιδιών”, δήλωσε ο Χάρι Ροκ εκπρόσωπος του Φιλιππινέζου προέδρου Ροντρίγο Ντουτέρτε. “Είναι επίσης πρόβλημα για την οικονομία διότι κινδυνεύουμε να χάσουμε μία γενιά αν δεν γίνονται μαθήματα με φυσική παρουσία”, πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τις οδηγίες τις οποίες ενέκρινε ο Ντουτέρτε, έως και 100 δημόσια σχολεία που βρίσκονται σε περιοχές όπου ο κίνδυνος μετάδοσης της covid-19 είναι “μικρός” θα λάβουν άδεια να συμμετάσχουν σε αυτό το πιλοτικό πρόγραμμα. Επίσης θα συμμετάσχουν και είκοσι ιδιωτικά σχολεία.

Τα σχολεία που επιθυμούν να συμμετάσχουν στο πιλοτικό πρόγραμμα θα πρέπει να καταθέσουν τον σχετικό φάκελο προκειμένου να λάβουν την άδεια των τοπικών αρχών για να επαναλειτουργήσουν με φυσική παρουσία μαθητών και εκπαιδευτικών.

Ο πρόεδρος Ντουέρτε απέρριπτε ως τώρα τις προτάσεις για επαναλειτουργία των δημοτικών και των γυμνασίων καθώς φοβόταν ότι οι μαθητές θα μολύνονταν από την covid-19 και ότι θα μετέφεραν τον κορονοϊό στους ηλικιωμένους.

“Αν το πιλοτικό πρόγραμμα αποδειχθεί ασφαλές και αποτελεσματικό, θα το επεκτείνουμε σταδιακά”, εξήγησε η Λεονόρ Μπριόνες υφυπουργός αρμόδια για την Παιδεία.

Η ημερομηνία έναρξης του πιλοτικού προγράμματος, που θα διαρκέσει δύο μήνες, δεν έχει ανακοινωθεί ακόμη.

Πολλοί εκπαιδευτικοί, γονείς και αξιωματούχοι της Unicef έχουν ζητήσει να επαναλειτουργήσουν τα σχολεία με φυσική παρουσία.

Ένα πρόγραμμα “μεικτής εκπαίδευσης” -που περιλαμβάνει διαδικτυακά μαθήματα, μαθήματα μέσω εκτυπώσεων και μαθήματα που μεταδίδονται από την τηλεόραση- ξεκίνησε τον προηγούμενο Οκτώβριο, όμως αντιμετώπισε πολλά προβλήματα καθώς η πλειονότητα των Φιλιππινέζων μαθητών δεν διαθέτουν ηλεκτρονικό υπολογιστή ή πρόσβαση στο ίντερνετ. Το πρόγραμμα αυτό θα παραταθεί.

Ο Φρανς Κάστρο της Ένωσης Ανησυχούντων Εκπαιδευτικών δήλωσε ότι η απόφαση για την επαναλειτουργία των σχολείων ήταν πολυαναμενόμενη.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), οι Φιλιππινέζοι μαθητές βρίσκονται στο χαμηλότερο επίπεδο της κατάταξης μεταξύ των νέων 15 ετών σε ό,τι αφορά το επίπεδό τους στα μαθηματικά, τις επιστήμες και την ανάγνωση.

Οι περισσότεροι μαθητές πηγαίνουν σε δημόσια σχολεία όπου οι τάξεις είναι υπερπλήρεις, οι παιδαγωγικές μέθοδοι που ακολουθούνται παρωχημένες ενώ υπάρχουν σοβαρές ελλείψεις υποδομών.

Πηγή: ΑΠΕ

Δείτε επίσης:

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα