Ιταλία: Με «πράσινο πάσο» οι επισκέψεις συγγενών των ασθενών στα νοσοκομεία
Οι νεότερες εξελίξεις του ιού σε όλο τον κόσμο.
Το «πράσινο πάσο» που εγκρίθηκε από την ιταλική κυβέρνηση για τους εμβολιασμένους κατά του κορονοϊού δεν θα επιτρέπει μόνον την είσοδο σε εστιατόρια, γυμναστήρια, πισίνες και πολιτιστικά κέντρα.
Το ιταλικό υπουργείο Υγείας έκανε γνωστό, σήμερα, ότι με το πάσο αυτό, οι συγγενείς θα μπορούν να επισκέπτονται τα αγαπημένα τους πρόσωπα στα νοσοκομεία και να τα συνοδεύουν τα έκτακτα περιστατικά. Παράλληλα, το πράσινο πάσο εμβολιασμένων θα δίνει δικαίωμα εισόδου και στα γηροκομεία.
Το ιταλικό υπουργείο Υγείας έκανε γνωστές τις νέες αυτές λεπτομέρειες, όταν ανακοινώθηκε ότι μέλη οργανώσεων για τα δικαιώματα των ασθενών και των συγγενών τους είχαν αρχίσει απεργία πείνας, με αίτημα την επέκταση των προνομίων του πράσινου πάσου και στον τομέα της δημόσιας και ιδιωτικής υγείας.
Η Ρωσία στέλνει δύο αεροσκάφη με ανθρωπιστική βοήθεια στην Κούβα, μεταξύ άλλων ένα εκατομμύριο μάσκες
Η Ρωσία ανακοίνωσε σήμερα ότι έστειλε στην Κούβα δύο αεροσκάφη με ανθρωπιστική βοήθεια, μεταξύ άλλων ένα εκατομμύριο μάσκες, για να τη βοηθήσει να αντιμετωπίσει την αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων Covid-19 και το οικονομικό εμπάργκο των ΗΠΑ.
Έπειτα από εντολή του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν, «δύο αεροσκάφη An-124 Rouslan του ρωσικού υπουργείου Άμυνας απογειώθηκαν από το αεροδρόμιο Τσκαλόφσκι, κοντά στη Μόσχα με προορισμό» την Κούβα, μια μακροχρόνια χώρα σύμμαχο, αναφέρει σε ένα δελτίο τύπου το υπουργείο.
«Τα αεροσκάφη θα παραδώσουν στην Κούβα τρόφιμα, εξοπλισμούς ατομικής προστασίας και πάνω από ένα εκατομμύριο ιατρικές μάσκες. Συνολικά, (ένα φορτίο) άνω των 88 τόνων», διευκρινίζεται.
Το νησί των 11 εκατομμυρίων κατοίκων γνωρίζει αυτή τη στιγμή μια ανησυχητική αύξηση του αριθμού των μολύνσεων και των θανάτων από την Covid-19: πρόκειται αντίστοιχα για 316.383 και 2.203 από την αρχή της πανδημίας, σύμφωνα με τα χθεσινά επίσημα στοιχεία.
Σε αυτήν την κατάσταση προστίθενται οι οικονομικές δυσκολίες που προκαλεί το ιστορικό εμπάργκο των ΗΠΑ. Η Ουάσιγκτον επέβαλε επίσης την Πέμπτη οικονομικές κυρώσεις σε βάρος του Κουβανού υπουργού Άμυνας.
Οι ΗΠΑ εξήγησαν τις κυρώσεις αυτές από την «καταστολή» των πρόσφατων «ειρηνικών διαδηλώσεων για τη δημοκρατία» στην Κούβα και απείλησαν τις κουβανικές αρχές με νέα τιμωρητικά μέτρα.
Ισπανία: Καραντίνα για τους ταξιδιώτες που έρχονται από την Αργεντινή, την Κολομβία, τη Βολιβία και τη Ναμίμπια
Η Ισπανία θα επιβάλει καραντίνα Covid-19 διάρκειας 10 ημερών στους ταξιδιώτες που έρχονται από την Αργεντινή, την Κολομβία, τη Βολιβία και τη Ναμίμπια, από τις 27 Ιουλίου, ανακοίνωσε σήμερα η κυβέρνηση.
Η διάρκεια της καραντίνας αυτής θα μπορούσε να μειωθεί σε επτά ημέρες, εάν ο ταξιδιώτης παρουσιάσει ένα αρνητικό τεστ την έβδομη ημέρα, διευκρίνισε το υπουργείο Υγείας σε ένα δελτίο τύπου.
Το διάταγμα θα τεθεί σε ισχύ για μια αρχική περίοδο 14 ημερών και θα μπορεί να παραταθεί.
Προκειμένου να φρενάρει τη διασπορά των νέων παραλλαγών του κορονοϊού, η Ισπανία συνεχίζει να εφαρμόζει μια καραντίνα δέκα ημερών στους ταξιδιώτες από την Ινδία και περιορίζει τις πτήσεις από τη Βραζιλία και τη Νότια Αφρική στους υπηκόους της.
Η Ισπανία γνωρίζει ένα νέο κύμα κρουσμάτων εδώ και αρκετές εβδομάδες (677 κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους για τις τελευταίες 14 ημέρες καταγράφηκαν χθες) και πολλές περιοχές έχουν επαναφέρει περιορισμούς.
Κρούσματα λιγότερο σοβαρά, εντούτοις, σε σύγκριση με τα προηγούμενα κύματα, χάρη στην πρόοδο της εμβολιαστικής εκστρατείας: το 53% του πληθυσμού έχει εμβολιαστεί πλήρως και το 64% έχει λάβει τουλάχιστον μία δόση, σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα επίσημα στοιχεία.
Kύπρος: Πλήρως εμβολιασμένο το 63,2% του πληθυσμού – 71,7% των ενηλίκων εμβολιάστηκε με την 1η δόση
Ποσοστό 71,7% του ενήλικου πληθυσμού (18+) στην Κύπρο εμβολιάστηκε με την 1η δόση του εμβολίου κατά του κορονοϊού, ενώ ποσοστό 63,2% ολοκλήρωσε το εμβολιαστικό του σχήμα.
Σύμφωνα με στοιχεία από τη Στατιστική Υπηρεσία, (και την πληθυσμιακή καταγραφή μέχρι το έτος 2019), εκτιμάται ότι 202.781 άτομα ηλικίας 18 ετών και άνω, δεν έχουν ακόμα εμβολιαστεί.
Κατά το υπουργείο Υγείας της Κύπρου, σε σχέση με την εμβολιαστική κάλυψη ανά Επαρχία, η Πάφος παραμένει πολύ ψηλά, έχοντας ξεπεράσει το 80% του πληθυσμού της που έχει λάβει τουλάχιστον την 1η δόση (80,7%). Ακολουθούν οι Επαρχίες Αμμοχώστου και Λευκωσίας με 77,6% και 72,3% αντίστοιχα και η Επαρχία Λεμεσού με 69,8%. Χαμηλά σε σύγκριση με τις υπόλοιπες Επαρχίες παραμένει η Επαρχία Λάρνακας με 66,1%.
Στα κέντρα ελεύθερης προσέλευσης παγκύπρια έγιναν από τις 15 Ιουλίου μέχρι τις 23 Ιουλίου συνολικά 5.877 εμβολιασμοί.
Γαλλία: Διαδηλωτές κατά των περιορισμών για την Covid-19 συγκρούστηκαν με την αστυνομία στο Παρίσι
Διαδηλωτές κατά του εμβολιασμού και κατά των περιορισμών για την Covid-19 στη Γαλλία συγκρούστηκαν με την αστυνομία στο κέντρο του Παρισιού σήμερα, με τις μονάδες αντιμετώπισης ταραχών να κάνουν χρήση δακρυγόνων, μεταδίδει το τηλεοπτικό δίκτυο BFM.
Εκτός του Παρισιού, διαδηλώσεις αναμένονται και σε άλλες πόλεις της χώρας όπως στη Μασσαλία, το Μονπελιέ, τη Νάντη και την Τουλούζη, καθώς το γαλλικό κοινοβούλιο αναμένεται να ψηφίσει αυτό το Σαββατοκύριακο το κυβερνητικό νομοσχέδιο, που προβλέπει την εγκαθίδρυση ενός υγειονομικού πιστοποιητικού και τον υποχρεωτικό εμβολιασμό των υγειονομικών.
Ουγκάντα: Οργή για το ποσό των 25 εκατομμύριων ευρώ που μοιράστηκε σε βουλευτές, μεσούσης της επιδημίας Covid-19
Η Ουγκάντα μοίρασε αυτήν την εβδομάδα ποσό ίσο με περίπου 25 εκατομμύρια ευρώ στους βουλευτές της, προκειμένου να αγοράσουν αυτοκίνητα, προκαλώντας κατακραυγή σε αυτήν τη χώρα της ανατολικής Αφρικής, όπου η κρίση Covid-19 πλήττει τους πιο ευάλωτους.
Ο καθένας από τους 529 βουλευτές της έλαβε το ποσό των 200 εκατομμυρίων σίλινγκ Ουγκάντας, ήτοι περίπου 48.000 ευρώ.
Στις 18 Ιουνίου, μπροστά στις μολύνσεις ρεκόρ, ο πρόεδρος Γιουερί Μουσεβενί ανακοίνωσε την αναστολή των μετακινήσεων, όπως και το κλείσιμο των σχολείων, των εκκλησιών και των μπαρ για ένα διάστημα 6 εβδομάδων.
«Είναι απαράδεκτο μια κυβέρνηση να αγοράζει πολυτελή προϊόντα σε μια μικρή ομάδα του κοινοβουλίου, η οποία συνεχίζει να λαμβάνει μηνιαίο μισθό άνω των 30 εκατομμυρίων σίλινγκ (περίπου 7000 ευρώ), όταν η πλειονότητα του πληθυσμού δεν βγάζει τα προς το ζην», δήλωσε σήμερα στο Γαλλικό Πρακτορείο η Ανέτ Νανά Ναμάτα, διευθύντρια της Ένωσης Προάσπισης των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Ουγκάντας.
Τα χαμηλά εισοδήματα, τα οποία αφορούν τη συντριπτική πλειοψηφία του πληθυσμού, κυμαίνονται μεταξύ 100.000 σίλινγκ (24 ευρώ) για έναν εργάτη και 280.000 σίλινγκ (64 ευρώ) για έναν εκπαιδευτικό.
Για τον Μόουζες Ισόομπα, τον επικεφαλής του Εθνικού Φόρουμ των ΜΚΟ της Ουγκάντας, ο οποίος κάνει λόγο για «ηθική κατάπτωση» του κράτους, το ποσό που καταβλήθηκε θα μπορούσε να αποτελέσει μια δωρεά περίπου 20 ευρώ «για περισσότερους από 500.000 ανθρώπους ευάλωτα κοινωνικών ομάδων».
«Πρόκειται για μια επαίσχυντη πράξη, την ώρα που η κυβέρνηση καλεί τους πολίτες να συνεισφέρουν στην αγορά των εμβολίων κατά της Covid-19», δήλωσε στο AFP.
Μπροστά στην οργή των χρηστών στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και στα ΜΜΕ, ο εκπρόσωπος τύπου της κυβέρνησης Οφουόνο Οπόντο υπερασπίστηκε την απόφαση, υπογραμμίζοντας πως οι βουλευτές έχουν «δικαίωμα για μεταφορικό μέσο», σε μια «μακροχρόνια παράδοση».
Το 2018, η καταβολή αυτού του επιδόματος είχε επίσης προκαλέσει οργή. Διαδηλωτές είχαν εισβάλει στο κοινοβούλιο, προτού η αστυνομία διαλύσει το πλήθος.
Η Ουγκάντα, με πληθυσμό 45 εκατομμυρίων κατοίκων, μετρά επισήμως 91.710 κρούσματα Covid-19 και 2.496 θανάτους.
Λιβύη: Σε εξέλιξη εκστρατεία εμβολιασμού κοντά στην Τρίπολη εν μέσω αύξησης των θετικών διαγνώσεων
Οι λιβυκές αρχές ξεκίνησαν σήμερα εκστρατεία εμβολιασμού κοντά στην πρωτεύουσα Τρίπολη, αντιμέτωπες με τη ραγδαία αύξηση των μολύνσεων από Covid-19 τις τελευταίες εβδομάδες στη χώρα.
Γι΄αυτήν την “έκτακτη εκστρατεία” που ξεκίνησε το υπουργείο Υγείας, προσωρινές δομές αναπτύχθηκαν σε έξι συνοικίες της Τρίπολης. Μεγάλες ουρές είχαν σχηματιστεί το πρωί μπροστά σε λευκά αντίσκηνα που είχαν στηθεί την προηγουμένη, μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο.
Οι κάτοικοι της Τρίπολης, αλλά και άλλοι Λίβυοι και αλλοδαποί ηλικίας άνω των 18 ετών κλήθηκαν από χθες να προσέλθουν σε κάποιο από τα ορισμένα σημεία με τα έγγραφα ταυτότητάς τους και “με σεβασμό των προληπτικών υγειονομικών μέτρων”, δήλωσε ο Ραουάντ Βεχελίλ, ένας επόπτης γιατρός στο κέντρο της πόλης.
“Η εκστρατεία θα συνεχιστεί όσο θα υπάρχουν διαθέσιμες δόσεις”, διευκρίνισε μιλώντας στο ΑFP.
Στις 11 Ιουλίου, οι αρχές αναγκάστηκαν να κλείσουν καφέ και εστιατόρια, να αναστείλουν τα μαθήματα στα πανεπιστήμια καθώς και να απαγορεύσουν τους γάμους και τις δημόσιες συναθροίσεις, απέναντι σε μια αύξηση των μολύνσεων.
Ενώ ο αριθμός των ημερήσιων νέων μολύνσεων δεν ξεπερνούσε τις 400 από τα τέλη Απριλίου, ραγδαία αύξηση παρατηρήθηκε τις τελευταίες ημέρες. Αριθμοί ρεκόρ χιλιάδων νέων μολύνσεων καταγράφονται καθημερινά σε εθνικό επίπεδο, λόγω κυρίως ενός μεγαλύτερου αριθμού διενεργούμενων τεστ.
Αφότου ξεκίνησε η πανδημία, η Λιβύη –μια χώρα επτά εκατομμυρίων κατοίκων όπου οι υγειονομικές υποδομές έχουν υποβαθμιστεί έπειτα από μια δεκαετία συγκρούσεων– έχει καταγράψει 229.604 μολύνσεις εκ των οποίων 3.344 θανάτους.
Σχεδόν 500.000 άνθρωποι έχουν εμβολιαστεί από την έναρξη της εκστρατείας τον Απρίλιο.
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ ΜΠΕ
Διαβάστε επίσης: