Διεθνή

Ιταλία: Ο Καρίτο, η διάσημη καφέ αρκούδα χτυπήθηκε από αυτοκίνητο

Οι Ιταλοί θρηνούν το θάνατο της - Είχε γίνει διάσημη από την επιμονή της να κατεβαίνει στα μικρά ορεινά χωριά και να... κλέβει μπισκότα

Parallaxi
ιταλία-ο-καρίτο-η-διάσημη-καφέ-αρκούδα-964712
Parallaxi

Οι Ιταλοί θρηνούν το θάνατο μιας σπάνιας καφέ αρκούδας που είχε γίνει διάσημη από την επιμονή της να κατεβαίνει στα μικρά ορεινά χωριά της επαρχίας του Αμπρούτσο.

Η τρίχρονη καφέ αρκούδα του Μαρσικανού, επίσης γνωστή ως «καφέ αρκούδα των Απεννίνων» χτυπήθηκε από αυτοκίνητο στην πόλη Καστέλ ντι Σάνγκρο το απόγευμα της Δευτέρας.

«Με μεγάλη οδύνη έμαθα τα νέα του θανάτου του Χουάν Καρίτο, της πιο διάσημης και αγαπημένης αρκούδας στο Αμπρούτσο» ανέφερε ο τοπικός άρχοντας της περιοχής, Μάρκο Μαρσίλιο. «Η απώλειά του θλίβει όχι μόνο το Αμπρούτσο, αλλά και τον κόσμο ολόκληρο που είχε ανακαλύψει το Αμπρούτσο και την ομορφιά των αρκούδων μέσω των λογής βίντεο του Καρίτο, από τότε που ήταν αρκουδάκι» σημείωσε ο ίδιος.

Ο Καρίτο έγινε γνωστός από τις βόλτες του στις κατοικημένες περιοχές, επισκέψεις που έγιναν ακόμη πιο ευθαρσείς μετά από δύο αποτυχημένες προσπάθειες επανένταξής του στην άγρια φύση. Η πόλη δε, που θεωρούσε «σπίτι» του ήταν το Ροκαράσο, ένα θέρετρο σκι όπου στα τέλη του 2021 έμεινε στην τοπική ιστορία η εισβολή του σε φούρνο και η «κλοπή» φρέσκων μπισκότων.

Και δεν ήταν μόνο ο φούρνος που είχε επισκεφτεί ο Καρίτο. Είχε θεαθεί να πίνει νερό από ένα συντριβάνι στο χωριό όπου μάλιστα συχνά περνούσε τις νύχτες, ψάχνοντας σε κάδους απορριμμάτων για αποφάγια, περισσεύματα πίτσας και σάντουιτς, προτού πάρει τον υπνάκο του στα πεύκα της περιοχής.

Η «ληστεία» των μπισκότων έγινε αφορμή οι τοπικές αρχές να αιχμαλωτίσουν τον Καρίτο και να τον οδηγήσουν πίσω στο δάσος των τοπικών ορέων, απ’όπου όμως σύντομα επέστρεψε για να «ξανασυλληφθεί» και να περάσει μια περίοδο σε ειδικό περιφραγμένο χώρο. Και αυτή η προσπάθεια απέτυχε, με τον Καρίτο να επιστρέφει στο αγαπημένο του Ροκαράσο.

Μία εξήγηση της κοινωνικότητας της άγριας αρκούδας, σύμφωνα με τους ντόπιους, ήταν η ανατροφή του. Ο Καρίτο ήταν ένα από τα τέσσερα αρκουδάκια της αρκούδας Αμαρένα. Και ήταν τέτοια η σπανιότητα της μεγάλης αυτής οικογένειας -καθώς τα θηλυκά Marsicans κατά μέσο όρο γεννούν από ένα έως το πολύ τρία μωρά- που προσέλκυσε αμέσως το ενδιαφέρον των ντόπιων. Ένα από τα πρώτα χωριά που η πολυμελής οικογένεια αρκούδων έμελλε να επισκεφτεί, ήταν το Καρίτο, εξού και το όνομα του μικρού αρκούδου.

Η καφέ αρκούδα του Μαρσικανού είναι ένα εξαιρετικά απειλούμενο υποείδος της καφέ αρκούδας που ζει στα Απέννινα όρη γύρω από Αμπρούτσο, Λάτσιο και Μολίσε.

Ο πληθυσμός τους στην περιοχή έχει συρρικνωθεί σε μόλις περίπου 50 τις τελευταίες δύο δεκαετίες, πιθανότατα ως αποτέλεσμα της λαθροθηρίας και των τροχαίων ατυχημάτων.

«Είμαστε όλοι πολύ σοκαρισμένοι. Δυστυχώς, ήταν ένας θάνατος που κανείς από εμάς δεν ήθελε να ακούσει» ανέφερε η Μένα Ρίτσι, εκπρόσωπος της οργάνωσης  World Wildlife Fund.

Τον Καρίτο αποχαιρέτησε πλήθος κόσμου στα social media, αλλά και ιταλικά μέσα ενημέρωσης, όπως η κρατική τηλεόραση Rai και το κρατικό πρακτορείο Ansa.

Πηγη –  Guardian

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα