Ιταλία: «Συγγνώμη» από τον περιφερειάρχη του Βένετο για τη δήλωση ότι οι Κινέζοι «τρώνε ζωντανά ποντίκια»

Ο Λούκα Τζάια επέρριψε ευθύνες στο Πεκίνο για την επιδημία στην Ιταλία.

Parallaxi
ιταλία-συγγνώμη-από-τον-περιφερειά-559063
Parallaxi

Ο περιφερειάρχης του Βένετο, μιας από τις επαρχίες της Ιταλίας που έχουν πληγεί περισσότερο από τον νέο κοροναϊό, ζήτησε συγγνώμη σήμερα επειδή άσκησε κριτική στην Κίνα για την εξάπλωση της ασθένειας και είπε ότι οι Κινέζοι «τρώνε ζωντανά ποντίκια».

Ο Λούκα Τζάια επέρριψε ευθύνες στο Πεκίνο για την επιδημία στην Ιταλία, υποστηρίζοντας ότι σε αντίθεση με τους Ιταλούς, οι Κινέζοι δεν εφαρμόζουν υψηλά πρότυπα όσον αφορά την υγιεινή.

«Η υγιεινή ου λαού μας, των Βενετσιάνων και των Ιταλών πολιτών, η πολιτισμική εκπαίδευση που έχουμε, είναι να κάνουμε ντους, να πλενόμαστε, να πλένουμε συχνά τα χέρια μας», είπε ο Τζάια σε συνέντευξη που παραχώρησε την Παρασκευή στο τηλεοπτικό κανάλι Antenna3-Nord Est TV. «Είναι πολιτισμικό γεγονός ότι η Κίνα πλήρωσε μεγάλο τίμημα για την επιδημία αυτή επειδή τους έχουμε δει όλους να τρώνε ζωντανά ποντίκια ή άλλα τέτοια πράγματα», πρόσθεσε.

Οι δηλώσεις αυτές προκάλεσαν την έντονη αντίδραση της κινεζικής πρεσβείας στη Ρώμη. «Σε μια κρίσιμη ώρα σαν αυτήν, όταν η Κίνα και η Ιταλία στέκουν δίπλα-δίπλα για να αντιμετωπίσουν την επιδημία, ένας Ιταλός πολιτικός κατασυκοφάντησε τον κινεζικό λαό. Αυτή ήταν μια ανώφελη επίθεση που μας άφησε κατάπληκτους», έγραψε η πρεσβεία στο Facebook.

Οι πολιτικοί αντίπαλοι του Τζάια κατήγγειλαν επίσης τα σχόλιά του, επισημαίνοντας ότι θα βλάψουν τις σχέσεις των δύο χωρών. Ο Τζάια, που προέρχεται από την Λέγκα, υποστήριξε ότι δεν είχε σκοπό να προσβάλει κανέναν. «Τα λόγια μου ακούστηκαν άσχημα, συμφωνώ. Αν προσβλήθηκε κάποιος, ζητώ συγγνώμη. Ήθελα να πω ότι σε ό,τι αφορά την ασφάλεια των τροφίμων και την υγεία, οι έλεγχοι διαφέρουν από χώρα σε χώρα», δήλωσε σήμερα στην εφημερίδα Corriere della Sera.

Ο νέος κοροναϊός εμφανίστηκε στα τέλη του 2019 στην κινεζική πόλη Ουχάν. Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι μπορεί να πέρασε στους ανθρώπους από τα ζώα σε μια ιχθυαγορά όπου πωλούνταν νυχτερίδες, φίδια και άλλα είδη. Η Κίνα έκλεισε προσωρινά όλες αυτές τις αγορές τον Ιανουάριο, προειδοποιώντας ότι η κατανάλωση άγριων ζώων συνιστά απειλή για τη δημόσια υγεία και ασφάλεια.

Η Ιταλία είναι η χώρα της Ευρώπης που έχει πληγεί περισσότερο από την επιδημία, με τα κρούσματα να πλησιάζουν τα 900. Στην Κίνα ο αριθμός των κρουσμάτων είναι περίπου 80.000 και οι νεκροί ανέρχονται στους 2.835, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία.

Πηγή: Φ.Γ./ ΑΠΕ

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα