Ελλάδα

Ήξεραν από το Σεπτέμβριο για τις ελλείψεις φαρμάκων

Ποια δεδομένα αγνόησε η κυβέρνηση.

Parallaxi
ήξεραν-από-το-σεπτέμβριο-για-τις-ελλεί-947477
Parallaxi

Η αύξηση των κρουσμάτων γρίπης και άλλων αναπνευστικών λοιμώξεων που οδήγησαν στα ύψη τη ζήτηση για μία σειρά από φάρμακα αλλά και η περιορισμένη παγκόσμια παραγωγή ευθύνονται σύμφωνα με την κυβέρνηση για τις ελλείψεις φαρμάκων που παρατηρούνται και στην ελληνική αγορά.

Πράγματα γνωστά θα πει κανείς. Το ερώτημα όμως που έρχεται στα χείλη των περισσοτέρων είναι «τι κάναμε για να μη φτάσουμε σε αυτή την κατάσταση». Ξέραμε ή μας έπιασε στον ύπνο το τριπλό κύμα των αναπνευστικών λοιμόξεων;

Παρότι κατά τον υπουργό Υγείας δεν υπάρχει μεγάλο πρόβλημα στην χώρα μας με την έλλειψη φαρμάκων ή για την ακρίβεια δεν είναι τόσο άσχημη η κατάσταση όσο σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες εντούτοις τίθεται θέμα ελλιπούς προετοιμασίας.

Το ζήτημα που προκύπτει είναι πως στην κυβέρνηση ήξεραν από το Σεπτέμβριο ότι αναμένονται ελλείψεις καθώς υπήρχαν προβλέψεις για τις λοιμώξεις και συγκεκριμένα ότι θα είχαμε αφενός μεγάλο κύμα γρίπης νωρίτερα σε σύγκριση με άλλες χρονιές πριν την πανδημία, ενώ το ίδιο θα γινόταν και με τον Αναπνευστικό Συγκυτιακό Ιό (RSV).

Γνωστό ότι θα έρχονταν νωρίτερα οι λοιμώξεις

Αν και ο υπουργός Υγείας, λοιπόν, τονίζει πως δεν πρέπει να ανησυχούμε, ο πρόεδρος του ΕΟΦ επεσήμανε ότι μόλις ξεκίνησε ένα σαφάρι για να βρούμε παιδιατρικά φάρμακα, σιρόπια και εισπνεόμενα που δεν υπάρχουν στα φαρμακεία.

Το ζήτημα που προκύπτει είναι τι έκανε τελικά η κυβέρνηση όλο το προηγούμενο διάστημα και ενώ το θέμα με τις ελλείψεις στα φάρμακα ήταν θέμα χρόνου να «σκάσει» γιατί αδράνησε.

Και δεν υπάρχει καμία δικαιολογία καθώς το καμπανάκι του κινδύνου ήρθε και τον περασμένο Οκτώβριο από τον Φαρμακευτικό Σύλλογο Αττική όταν εξέδωσε επείγον Δελτίο Τύπου μιλώντας για ελλείψεις σε περισσότερα από 400 σκευάσματα.

Έτσι, τώρα οι αρμόδιοι επιδίδονται σε αγώνα δρόμου για να καλύψουν τις ελλείψεις με τα παιδιά να μένουν χωρίς φάρμακα. Σημειωτέων πως σε λίγες μέρες ανοίγουν και τα σχολεία με τους μαθητές να «στριμώχνονται» για ώρες σε κλειστούς χώρους και τους ειδικούς να περιμένουν 300.000 με 350.000 κρούσματα γρίπης την ημέρα.

Τι πρέπει να περιμένουμε τώρα; Κατά τον πρόεδρο του ΕΟΦ, Δημήτρη Φιλίππου το επόμενο δεκαήμερο θα ξεκινήσει η σταδιακή ομαλοποίηση των φαρμάκων για τα παιδιά και κυρίως για τα εισπνεόμενα.

Ωστόσο, αίσθηση προκάλεσε η τοποθέτηση του κ. Φιλίππου ο οποίος αν και δεν υπάρχει ίχνος παιδιατρικών σκευασμάτων στα φαρμακεία θεώρησε ότι «η κριτική είναι άδικη».

Ειδικά για τα σιρόπια παρακεταμόλης είπε ότι φέτος αυξήθηκε η διάθεση κατά 34%, ενώ ούτε λίγο ούτε πολύ φταίμε είπε ότι εμείς φταίμε για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί καθώς:

  • Όλοι μας θέλαμε να βγούμε έξω χωρίς προστατευτικά μέτρα και έτσι έχουμε αύξηση κρουσμάτων και ιώσεων
  • Η αύξηση συνέπεσε την περίοδο των γιορτών και η προμήθεια της αγοράς είναι περιορισμένη λόγω του ότι υπολειτουργούν οι φαρμακαποθήκες

Χαρακτηριστικά είναι πάντως και όσα είπε το βράδυ της Τετάρτης ο Ηλίας Μόσιαλος, καθηγητής του LSE, στην ΕΡΤ.

«Ήρθαν οι λοιμώξεις στη χώρα μας και σε άλλες χώρες λίγο νωρίτερα φέτος σε σχέση με τις χρονιές πριν την πανδημία. Και αυτό έγινε γιατί κατά τη διάρκεια της πανδημίας λόγω των προστατευτικών μέτρων, φορούσαμε μάσκες παντού είτε είχαμε λοκντάουν και δεν είχαμε περιπτώσεις γρίπης ή άλλων αναπνευστικών λοιμώξεων.

Τώρα ξεκίνησαν νωρίτερα. Γι’ αυτό το λόγο επειδή ήρθε πιο νωρίς αυτό το κύμα υπήρχε και μεγαλύτερη ζήτηση (φαρμάκων) από τους πολίτες.

Από εκεί και πέρα βέβαια επειδή αυτό το κύμα ήρθε νωρίτερα και επειδή ήταν λίγο μεγαλύτερο, δεν σημαίνει ότι θα νοσήσουν περισσότεροι αλλά ήταν λίγο πιο έντονο στην αρχική του φάση και αυτό σημαίνει ότι θα τελειώσει και νωρίτερα», ανέφερε και πρόσθεσε για τις ελλείψεις στα φάρμακα:

«Δεν πιστεύω ότι θα έχουμε σημαντική έλλειψη φαρμάκων. Η Ελλάδα θα πρέπει να κινηθεί για να βρει αυτά τα φάρμακα τα οποία λείπουν από εκεί και πέρα θα πρέπει να γίνεται κάθε χρόνο μία πιο συστηματική δουλειά.

Ήταν γνωστό ότι θα ερχόταν νωρίτερα αυτό το κύμα των ιογενών λοιμώξεων άρα επομένως θα μπορούσε να είχε γίνει ένας προγραμματισμός. Ευτυχώς, γίνεται αυτή τη στιγμή.

Υπάρχει η επάρκεια στα νοσοκομεία και στα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ για τις πολύ δύσκολες περιπτώσεις ιώσεων που νοσηλεύονται και αυτό πρέπει να το λάβουμε υπόψη. Εκεί δεν υπήρξαν προβλήματα.

Από εδώ και μπρος όμως ένα παρατηρητήριο που θα υπάρχει στον ΙΦΕΤ θα καταγράφει τις ελλείψεις έτσι ώστε οι υπουργοί να παίρνουν τις αποφάσεις και να κινούνται οι υγειονομικές αρχές για την προμήθεια αυτών των φαρμάκων όπου είναι δυνατόν».

Πηγή: ieidiseis.gr

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα