Κ. Μάλαμα: Απαιτείται άμεση στήριξη του δημοσίου συστήματος υγείας της Χαλκιδικής

Ερώτηση για την κατάσταση του συστήματος υγείας της Χαλκιδικής κατέθεσε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

Parallaxi
κ-μάλαμα-απαιτείται-άμεση-στήριξη-του-662418
Parallaxi

μαλαμα κυριακη

Ερώτηση εφ’όλης της ύλης για την κατάταση του συστήματος υγείας της Χαλκιδικής κατέθεσε η Κυριακή Μάλαμα, μετά από την περιοδεία που πραγματοποίησε με τον Τομεάρχη Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ Ανδρέα Ξανθό και κλιμάκιο του ΣΥΡΙΖΑ. Στο πλαίσιο των επισκέψεων υπήρξε πλήρης καταγραφή των προβλημάτων και των αναγκών και σε σχέση με τον κορονοϊό, αλλά και σε ότι αφορά τις πάγιες ανάγκες κι ελλείψεις στο Νομό Χαλκιδικής. Στην ερώτησή επισημαίνεται ότι ο σχεδιασμός για την αντιμετώπιση του κορονοϊού, αλλά και των ευρύτερων αναγκών υγείας των πολιτών και των τουριστών δεν λειτούργησε. Συγκεκριμένα, δεν λειτούργησαν οι κινητές μονάδες του ΕΟΔΥ και δεν ενισχύθηκε η δυνατότητα του συστήματος να διενεργεί σε σημαντικό βαθμό μοριακούς ελέγχους. Παράλληλα δεν στηρίχτηκε το ΕΚΑΒ με προσωπικό πληρωμάτων, ενώ τα οργανικά κενά ιατρών, νοσηλευτών κι επικουρικού προσωπικού στο Γενικό Νοσοκομείο Χαλκιδικής, στα Κέντρα Υγείας και στα Πολυδύναμα Περιφερειακά Ιατρεία δεν καλύφθηκαν. Στο πλαίσιο αυτό η Κυριακή Μάλαμα ζητά να προχωρήσουν άμεσα οι προσλήψεις του απαραίτητου ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, να παραταθούν όσες συμβάσεις λήγουν και να προχωρήσει το Υπουργείο Υγείας σε έκτατη ενίσχυση στον προϋπολογισμό του νοσοκομείου για την κάλυψη των αυγημένων αναγκών υγείας του Νομού. 

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης : 

ΕΡΩΤΗΣΗ

Αθήνα, 23 Σεπτεμβρίου 2020

Προς τον κ. Υπουργό Υγείας

Θέμα : Απαιτείται άμεση στήριξη του δημοσίου συστήματος υγείας της Χαλκιδικής. 

Το δημόσιο σύστημα υγείας της Χαλκιδικής έμεινε αθωράκιστο τους προηγούμενους μήνες  της πανδημίας, αλλά και της τουριστικής περιόδου της Χαλκιδικής. Ο σχεδιασμός για την αντιμετώπιση του κορονοϊού, αλλά και των ευρύτερων αναγκών υγείας των πολιτών και των τουριστών δεν λειτούργησε. Συγκεκριμένα, ούτε για την ανάσχεση του κορονοϊού λειτούργησαν οι κινητές μονάδες του ΕΟΔΥ, ούτε ενισχύθηκε η δυνατότητα του συστήματος να διενεργεί σε σημαντικό βαθμό μοριακούς ελέγχους. Την ίδια στιγμή δεν ενισχύθηκε το ΕΚΑΒ, με προσωπικό πληρωμάτων, ενώ τα οργανικά κενά ιατρών, νοσηλευτών κι επικουρικού προσωπικού στο Γενικό Νοσοκομείο Χαλκιδικής, στα Κέντρα Υγείας και στα Πολυδύναμα Περιφερειακά Ιατρεία δεν καλύφθηκαν. 

Ο σχεδιασμός της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της πανδημίας, από τον Μάρτιο μέχρι σήμερα, ήταν νοσοκομειακοκεντρικός, με αποτέλεσμα να απαξιωθεί η πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, να εγκαταλειφθούν τα Κέντρα Υγείας και τα Περιφερειακά Ιατρεία του Νομού και να πιεστεί ιδιαίτερα το Γενικό Νοσοκομείο Χαλκιδικής κι οι λειτουργοί του. Την ίδια στιγμή, δεν προχώρησαν μια σειρά από παρεμβάσεις στήριξης στο νοσοκομείο, όπως το χωροταξικό πρόβλημα των κλινικών του, με την μη χρησιμοποίηση όλου του κτιριακού συμπλέγματός του και ταυτόχρονα δεν υπήρξε πρόοδος στις προσλήψεις του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού που απαιτείται. Επίσης, δεν αξιοποιήθηκαν με τον βέλτιστο δυνατό τρόπο οι δωρεές ιδιωτών, για τις οποίες δεν υπήρξε προγραμματισμός, ώστε να συνάδουν με τις ανάγκες του νοσοκομείου. 

Τέλος, για πολλούς μήνες επικουρικό προσωπικό του Νοσοκομείου αφέθηκε απλήρωτο, ενώ δεν υπήρξε κανένας προγραμματισμός για την ανανέωση των συμβάσεων που λήγουν το επόμενο διάστημα. Ως προς το φλέγον ζήτημα των κλινών ΜΕΘ, πέρα από τις 3 κλίνες ΜΕΘ που είχαν στελεχωθεί από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, για την λειτουργία των υπόλοιπων 3 κλινών, αλλά και για την λειτουργία των 5 θέσεων στη Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας απαιτείται η πρόσληψη του απαραίτητου ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, η οποία εκκρεμεί. Επίσης, υπολειτουργεί το Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών του Νοσοκομείου, λόγω υποστελέχωσης, ενώ και σε ότι αφορά το ζήτημα των λειτουργικών δαπανών του νοσοκομείου, ο προϋπολογισμός του δεν επαρκεί για να καλύψει τις έκτακτες κι αυξημένες ανάγκες αντιμετώπισης της υγειονομικής κρίσης. 

Επειδή οι δημόσιες δομές υγείας του Νομού Χαλκιδικής χρειάζονται άμεση στήριξη. 

Επειδή το Υπουργείο Υγείας επιμένει να χαρακτηρίζει την Χαλκιδική ως “επιδημιολογικά φορτισμένη”, αλλά δεν πράττει τα δέοντα για να στηρίξει το δημόσιο σύστημα υγείας του Νομού. 

Ερωτάται ο κύριος Υπουργός : 

  • Θα προχωρήσουν οι προσλήψεις μόνιμου ιατρικού, νοσηλευτικού κι επικουρικού προσωπικού που προβλέπονται στην οργανικότητα των δομών υγείας του Νομού Χαλκιδικής; 
  • Θα παρατείνει άμεσα όλες τις συμβάσεις προσωπικού που λήγουν;
  • Θα ενισχύσει με έκτακτη επιχορήγηση το Γενικό Νοσοκομείο Χαλκιδικής; 

Η ερωτούσα βουλευτής

Κυριακή Μάλαμα

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα