Επικαιρότητα

Κ. Νοτοπούλου: Διχαστική για ΕΕ και Διεθνή Κοινότητα η απόφαση για μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί

Όσα είπε η επικεφαλής της δημοτικής παράταξης "Θεσσαλονίκη Μαζί"

Parallaxi
κ-νοτοπούλου-διχαστική-για-εε-και-διεθ-446968
Parallaxi

Διχαστική απόφαση που συνιστά πρόκληση κατά της ΕΕ και της Διεθνούς Κοινότητας καθώς δεν αποτελεί εσωτερικό ζήτημα της Τουρκίας αλλά θέτει ευθέως προβληματισμό στην σχέση της με την Ελλάδα, την ΕΕ και την Διεθνή Κοινότητα καθώς παραβιάζει το Διεθνές Δίκαιο και θίγει άμεσα τον  ευρωπαϊκό αξιακό χάρτη, χαρακτήρισε η Επικεφαλής της Δημοτικής Παράταξης «Θεσσαλονίκη Μαζί» Κατερίνα Νοτοπούλου την απόφαση της Άγκυρας να μετατρέψει σε τζαμί την Αγιά Σοφιά.

Μιλώντας στην έκτακτη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Θεσσαλονίκης για την έκδοση ψηφίσματος, η Κατερίνα Νοτοπούλου δήλωσε πως «η απόφαση αυτή δυναμιτίζει το κλίμα διαλόγου και συνεργασίας ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία και απομακρύνει την ευρωπαϊκή προοπτική της. Απειλεί με καχυποψία και ανασφάλεια τις σχέσεις των δύο λαών, την συνεργασία και την ειρηνική συνύπαρξή τους , ορίζοντας ένα δυσμενές περιβάλλον όταν -για χρόνια – η μόνιμη επιδίωξη υπήρξε η άρση των αντιθέσεων και η σταθεροποίηση κλίματος εμπιστοσύνης  που θα επέτρεπε την σύναψη εμπορικών, τουριστικών ,πολιτιστικών ανταλλαγών και συνεργασιών».

Η Επικεφαλής της παράταξης Θεσσαλονίκη Μαζί κάλεσε την Ελληνική Κυβέρνηση να εξαντλήσει κάθε νομικό και διπλωματικό μέσο για την προστασία του χαρακτήρα της Αγίας Σοφίας ως πολιτιστικού μνημείου παγκόσμιας κληρονομιάς ζητώντας την συνδρομή της Unesco και των Ηνωμένων Εθνών.  Επιπλέον, να ζητήσει από την ΕΕ την επιβολή κυρώσεων κατά της Τουρκίας. Να αξιοποιήσει δηλαδή έστω μετά από 8 μήνες την δυνατότητα που πέτυχε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ το 2019.

Υπενθύμισε τα λόγια του Garo Paylan, βουλευτή -αρμενικής καταγωγής- του αριστερού και φιλοκουρδικού Δημοκρατικού Κόμματος των Λαών (HDP) Τουρκίας, ο οποίος είχε πει για την Αγία Σοφία ότι «ο τρούλος της ήταν αρκετά μεγάλος και χωρούσε όλους μας ».

«Η Αγία Σοφία αποδόθηκε στους πολίτες του κόσμου που πιστεύουν στις αξίες της ελευθερίας ,του στοχασμού και της ειρήνης, υπερβαίνοντας τα όρια της μίας θρησκείας» δήλωσε η Κ.Νοτοπούλου.

Αναφέρθηκε στην άμεση ανταπόκριση του Δημάρχου στο αίτημα της παράταξης Θεσσαλονίκη Μαζί για την έκδοση ψηφίσματος και δήλωσε:

«Το ψήφισμα που θα προκύψει κύριε Δήμαρχε ,ως αποτέλεσμα συζήτησης και διαλόγου εντός αυτής της Αίθουσας , και όχι ως αφορμή για την προβολή του Δημάρχου, θα επιθυμούσαμε να αποσταλεί στον Πρωθυπουργό, στο Υπουργείο Εξωτερικών, στο Γραφείο της Ε.Ε στην Ελλάδα, στην Ελληνική Εθνική Επιτροπή της UNESCO και στον Τούρκο Πρεσβευτή στην Αθήνα. Το αυτονόητο δηλαδή».

Εύχομαι να αναθεωρήσατε την στάση σας απέναντι στην διπλωματία των πόλεων που τόσο είχατε υποτιμήσει είπε η Κατερίνα Νοτοπούλου απευθυνόμενη στον Κωνσταντίνο Ζέρβα «για να μην θυμηθούμε τις επιθέσεις σας στον πρώην Δήμαρχο ότι οι Δήμαρχοι δεν ασκούν εξωτερική πολιτική» που χαρακτηρίζονταν το λιγότερο από ελαφρότητα.

Οφείλουμε να καταδικάσουμε κάθε ακραία αντίδραση που ενδεχομένως καλλιεργείται από εθνικιστικά και αντιδημοκρατικά κέντρα είπε η Επικεφαλής της παράταξης Θεσσαλονίκη Μαζί ολοκληρώνοντας την ομιλία της στο Δημοτικό Συμβούλιο.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα