Κ. Νοτοπούλου: Πρόκληση για το παρόν η ανάπτυξη της Θεσσαλονίκης

Όσα είπε η υφυπουργός Εσωτερικών Μακεδονίας - Θράκης στο 2ο αναπτυξιακό συνέδριο.

Parallaxi
κ-νοτοπούλου-πρόκληση-για-το-παρόν-η-α-354089
Parallaxi

«Πρόκληση για το παρόν και όχι για το μέλλον είναι η ανάπτυξη της Θεσσαλονίκης» τόνισε μιλώντας στο 2ο αναπτυξιακό συνέδριο, η υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας – Θράκης) Κατερίνα Νοτοπούλου, αναφερόμενη στην αναπτυξιακή προοπτική της πόλης, ενώ έκανε αναφορά και στη Συμφωνία των Πρεσπών.

Ταυτόχρονα, απεύθυνε κάλεσμα για «προοδευτική» συνεργασία στην πόλη, του κόσμου, που «δεν μπορεί να ανεχθεί λαϊκίστικες πρακτικές, ή ακροδεξιές ρητορικές».

Η κ. Νοτοπούλου υπογράμμισε ότι τα «εναλλακτικά σχέδια είναι μπροστά μας», όπως και οι προκλήσεις, διαχωρίζοντας από τη μία μεριά, τη Θεσσαλονίκη «της παρακμής, των σκοτεινών καιρών, της συντήρησης» και από την άλλη, τη «Θεσσαλονίκη που προσπαθεί, που ανοίγει, που αναπτύσσεται», μια πόλη «της προόδου, της εξωστρέφειας, της δημοκρατίας», μητρόπολης των Βαλκανίων και της ΝΑ Ευρώπης, τη «Θεσσαλονίκη του σήμερα και του αύριο».

«Από την πρώτη στιγμή της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ο πρώτος και ο μόνος πρωθυπουργός, μετά τον Κωνσταντίνο Καραμανλή, που αντιλήφθηκε την δυναμική της Θεσσαλονίκης και επένδυσε σε αυτήν, έστρεψε το κυβερνητικό ενδιαφέρον στη Βόρεια Ελλάδα» πρόσθεσε η κ. Νοτοπούλου.

Η υφυπουργός, σε άλλο σημείο της ομιλίας της, χαρακτήρισε τη Συμφωνία των Πρεσπών «μία έντιμη συμφωνία αποτέλεσμα γενναίων διπλωματικών πρωτοβουλιών, που πιστεύουμε ότι ανοίγει το δρόμο στο μέλλον» και πρόσθεσε:

«Διασφαλίζουμε απόλυτα το εθνικό συμφέρον και είμαστε δύναμη ειρήνης στα Βαλκάνια. Σταματάμε τον παραλογισμό, η Βόρεια Ελλάδα, να έχει την πλάτη γυρισμένη στο φυσικό της περιβάλλον. Η Ελλάδα επιστρέφει ενεργά στη Βαλκανική γειτονιά σε διπλωματικό και οικονομικό επίπεδο. Ανακτά, δηλαδή, το στρατηγικό της ρόλο στην περιοχή ως ηγέτιδα δύναμη».

Η κ. Νοτοπούλου υπογράμμισε, ακόμη, ότι η Συμφωνία των Πρεσπών διευκρινίζει ότι πλέον η γλώσσα του γειτονικού κράτους προσδιορίζεται ως «σλαβικής» προέλευσης, ενώ «δε μιλάμε πουθενά για έθνος, μιλάμε για υπηκοότητα» και πρόσθεσε:

«Με αφορμή τη συμφωνία των Πρεσπών βγαίνουν στην επιφάνεια επικίνδυνες φωνές με τις οποίες κανείς δεν έχει το δικαίωμα να φλερτάρει. Η σημερινή Θεσσαλονίκη δεν είναι περικεφαλαίες που βλέπουμε, δεν είναι σε καμία περίπτωση οι χλαμύδες στους δρόμους. Η σημερινή Θεσσαλονίκη είναι προοδευτική. Είναι λογική. Σας καλώ και σήμερα να ενώσουμε τις δυνάμεις μας -και αυτό είναι εξαιρετικά σημαντικό – απέναντι σε κάθε έκφραση μίσους, λίγο μετά τις δολοφονίες του Ζακ και της Έλενας».

«Σήμερα, χρειάζεται μια εξαιρετικά προοδευτική συνεργασία στην πόλη. Την πόλη που έχει πια το δικό της όραμα και τους δικούς της στόχους. Η Θεσσαλονίκη που έπαψε, χάρη σε όλους τους φορείς, να είναι παρακολούθημα ακροδεξιών πρακτικών. Καλούμε λοιπόν όλο τον προοδευτικό κόσμο – και τον κόσμο της ΝΔ – από το φάσμα όλων των πολιτικών δυνάμεων, τον κόσμο που δεν μπορεί να ανεχθεί λαϊκίστικες πρακτικές, ή ακροδεξιές ρητορικές, να ενώσουμε τις δυνάμεις μας για το παρόν και το μέλλον της πόλης» τόνισε η κ. Νοτοπούλου.

Η υφυπουργός αναφέρθηκε στους άξονες επάνω στους οποίους μπορεί να στηριχθεί η αναπτυξιακή προοπτική της Θεσσαλονίκης και στις ενέργειες της κυβέρνησης προς αυτή την κατεύθυνση, για τη βελτίωση των υποδομών, των συγκοινωνιών, τα ενεργειακά, την ενίσχυση του ρόλου της τοπική αυτοδιοίκησης, κ.α. Ευχαρίστησε τον περιφερειάρχη Κ. Μακεδονίας Α. Τζιτζικώστα και την αντιπεριφερειάρχη Β. Πατουλίδου για τις προσπάθειες τους σε αυτή την κατεύθυνση, με τις δράσεις τη διαχείριση των ευρωπαϊκών πόρων για την τοπική οικονομία, καθώς και το δήμαρχο Γιάννη Μπουτάρη, που, όπως είπε, «άλλαξε τον αέρα της πόλης».

«Νοιώθω, πως το σπουδαιότερο πράγμα που πετύχαμε σε αυτή την πόλη τα τελευταία χρόνια, είναι να συνεννοηθούμε» και «να βάλουμε στην άκρη παλαιοκομματικές μεθόδους» είπε η κ. Νοτοπούλου και πρόσθεσε:

«Η πόλη μας είναι σε νέα εποχή. Σκληρή δουλειά, λοιπόν, επιμονή, αποτελέσματα και έτσι προχωράμε. Και θα τα καταφέρουμε. Και γιατί το πιστεύουμε, γιατί το μπορούμε και γιατί μας αξίζει».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα