Και το Erasmus+ θύμα του Brexit
Πράσινοι: πλήγμα για τη συνεργασία, την αλληλεγγύη και το κλίμα
Η εκπαίδευση, η γνωριμία κι η αλληλοκατανόηση των λαών για την προώθηση της ειρήνης μέσα από κοινά εκπαιδευτικά προγράμματα δεν είναι στις προτεραιότητες της βρετανικής κυβέρνησης. Ανάμεσα στα θύματα της συμφωνίας για το Brexit είναι και το πρόγραμμα Erasmus.
Οι Πράσινοι στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχουν δώσει μάχες και πέτυχαν να πολλαπλασιαστούν τα ευρωπαϊκά κονδύλια για το πρόγραμμα Erasmus, καθώς θεωρείται το πλέον επιτυχημένο ευρωπαϊκό πρόγραμμα που επιτρέπει σε χιλιάδες ανθρώπους να σπουδάζουν ή να συμμετέχουν σε εκπαιδευτικά προγράμματα και δράσεις στην Ευρώπη και σε συνδεδεμένες με αυτήν χώρες. Συμβάλλει έτσι στη γνωριμία, την αλληλοκατανόηση και την κοινή δράση των πολιτών, προωθώντας τις ιδέες της ειρήνης και της συνεργασίας. Παράλληλα, τα τελευταία χρόνια, στις βασικές προτεραιότητες του προγράμματος έχουν προστεθεί η καταπολέμηση του ρατσισμού κα η ομαλή ένταξη των προσφύγων καθώς κι η αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης.
Ο Βρεττανός πρωθυπουργός Boris Johnson πέρυσι τον Ιανουάριο διαβεβαίωνε ότι δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος για το Erasmus. Προχθές δήλωσε ότι είναι ένα «υπερβολικά ακριβό» πρόγραμμα. Συμπλήρωσε δε ότι ΘΑ αντικατασταθεί με βρετανικό πρόγραμμα που ΘΑ δημιουργηθεί και ΘΑ περιλαμβάνει «συνεργασίες με τα καλύτερα πανεπιστήμια του κόσμου» (είναι ευνόητο ποιος θα διαλέγει ποια πανεπιστήμια θα εντάσσονται -στα πλαίσια της “αριστείας” – απλά θα χωρίζονται τα ΑΕΙ σε αμνούς κι ερίφια).
Εντωμεταξύ, μέχρι να (και αν) υλοποιηθούν αυτές οι υποσχέσεις, 17.000 νέοι της Βρετανίας τον χρόνο μένουν χωρίς την πενιχρή επιδότηση των 420 ευρώ τον μήνα του Erasmus+ για σπουδές 6 μηνών στην Ευρώπη. Εννοείται ότι είναι οι φτωχότεροι που πλήττονται, εφόσον οι πλούσιοι δεν έχουν ανάγκη επιδοτήσεων και πάνε όπου θέλουν με τα λεφτά τους. Η Βρετανία χάνει πάνω από 200 εκατομμύρια λίρες τον χρόνο από την απώλεια του Erasmus+. Τα προϊόντα πάντως θα κυκλοφορούν ελεύθερα χωρίς δασμούς μεταξύ ΕΕ και Βρετανίας…