Και τον Ιούλιο τα self tests σε εργαζόμενους – Αισιοδοξία από τις πρώτες δοκιμές του ισραηλινού φαρμάκου
Διαβάστε τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας του κορονοϊού στη χώρα μας
Διαβάστε τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας του κορονοϊού στη χώρα μας.
Θα συνεχιστεί τον Ιούνιο και τον Ιούλιο η παροχή self tests κορονοϊού προς τους εργαζόμενους, όπως ανέφερε μιλώντας στην εκπομπή «Τώρα ό,τι συμβαίνει» στην τηλεόραση του OPEN ο Γενικός Γραμματέας Συντονισμού της κυβέρνησης Θανάσης Κοντογεώργης.
Όπως επεσήμανε «για τις περιοχές που οι φαρμακοποιοί δεν θα διαθέτουν τον Ιούλιο τα self tests θα ανακοινώσουμε τις επόμενες ημέρες πως θα δίνονται από τα σούπερ μάρκετ».
Ο ίδιος ανέφερε πως το θέμα της υποχρεωτικής χρήσης μάσκας θα εξεταστεί τις επόμενες ημέρες, ενώ ως προς το ενδεχόμενο υποχρεωτικών εμβολιασμών, με φόντο το πόρισμα της επιτροπής βιοηθικής, σημείωσε πως αυτό θα συζητηθεί αργότερα και θα αφορά σε προσωπικό δομών που φιλοξενούνται άτομα με προβλήματα υγείας.
Επίσης, ο ίδιος τόνισε πως αναμένεται η απόφαση της επιτροπής εμβολιασμών για την έναρξη χορήγησης των σκευασμάτων και σε παιδιά.
Αισιοδοξία από τις πρώτες δοκιμές του ισραηλινού φαρμάκου – Τι ανέφερε γιατρός του «Σωτηρία»
Στο τέλος του καλοκαιριού αναμένονται τα οριστικά συμπεράσματα της μελέτης για το ισραηλινό εισπνεόμενο φάρμακο κατά του κορονοϊού που δοκιμάζεται και σε δύο νοσοκομεία της Αττικής.
Μιλώντας στον ΑΝΤ1, ο Κωνσταντίνος Συρίγος, διευθυντής της κλινικής παθολογίας-ογκολογίας του νοσοκομείου «Σωτηρία» σημείωσε πως διεξάγονται δοκιμές φάσης 2 στη χώρα μας, σε 60 ασθενείς στο «Σωτηρία» και σε 30 στο «Αττικόν», ενώ στο Ισραήλ έχουν ήδη γίνει δοκιμές Φάσης 1 για την τοξικότητα του σκευάσματος.
Αντιφλεγμονώδες και όχι αντι-ιικό φάρμακο Κατά τη διάρκεια της δοκιμής, το φάρμακο χορηγείται επιπλέον της υπόλοιπης θεραπείας, σε ασθενείς με μέτρια νόσηση, ενώ αποτελεί αντιφλεγμονώδες φάρμακο και όχι αντι-ιικό. Στόχος του, σύμφωνα με τον κ. Συρίγο, είναι να αποτρέψει την προκλήση φλεγμονής, που τις περισσότερες φορές είναι θανατηφόρα.
Ο κ. Συρίγος τόνισε πως είναι νωρίς ακόμα για οριστικά συμπεράσματα, ωστόσο οι πρώτες εικόνες καθιστούν τους γιατρούς «πολύ αισιόδοξους».
Τέλος, ο καθηγητής ανέφερε πως η δοκιμή θα έχει ολοκληρωθεί πριν το καλοκαίρι σε 120 ασθενείς και τότε θα ανακοινωθούν και τα οριστικά συμπεράσματα για το φάρμακο που, αν λάβει τις απαραίτητες εγκρίσεις, θα χορηγείται και για κατ’ οίκον χρήση.
Θεσσαλονίκη: Συνεχίζει να ελαττώνεται το ιικό φορτίο των λυμάτων
«Τρέχει» ο εμβολιασμός – Τι προβληματίζει τους ειδικούς
Έσπασε το φράγμα των 7,4 εκατομμυρίων εμβολιασμών η χώρα. Τα εμβόλια γίνονται ανάρπαστα από τους 18άρηδες και η «επιχείρηση Ελευθερία» προχωρά με γοργούς ρυθμούς, αφού καθημερινά χορηγούνται περισσότερες από 100.000 δόσεις.
Ωστόσο, το επόμενο διάστημα, όπως και όλο το καλοκαίρι θεωρείται δεδομένη η αυξημένη μετάδοση του κορωνοϊού και τα κρούσματα στους νέους, γεγονός που θέτει σε εγρήγορση τους ειδικούς.
Το 29% περίπου του ενήλικου πληθυσμού έχει ολοκληρώσει τον εμβολιασμό του, με αποτέλεσμα η επιδημιολογική εικόνα της χώρας να παρουσιάζει συνεχή βελτίωση.
Έτσι, από σήμερα ανοίγουν παιδότοποι, λούνα παρκ και υπηρεσίες ευεξίας, ενώ στο λιανεμπόριο αυξάνεται ο αριθμός των πελατών μέσα στα εμπορικά καταστήματα.
Επιπλέον, στο πλαίσιο της σταδιακής άρσης των περιοριστικών μέτρων και της επανεκκίνησης δραστηριοτήτων, από την 1η Ιουλίου επαναλειτουργούν οι κλειστοί κινηματογράφοι, αλλά με 50% πληρότητα και είσοδο είτε για εμβολιασμένους είτε με αρνητικό self test.
Έξι πρόστιμα των 5.000€ στη Θεσσαλονίκη
Εντατικοί έλεγχοι πραγματοποιούνται σε όλη τη χώρα από τις Υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας για την εφαρμογή των μέτρων αποφυγής και περιορισμού της διάδοσης του κορωνοϊού.
Χθες, Παρασκευή 18 Ιουνίου πραγματοποιήθηκαν σε όλη την επικράτεια 73.471 έλεγχοι, από τους οποίους οι 36.985 στο Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος».
Βεβαιώθηκαν συνολικά 226 παραβάσεις και πραγματοποιήθηκαν 3 συλλήψεις, ως ακολούθως:
140 παραβάσεις για μη χρήση μάσκας κ.λπ. συναφείς παραβάσεις και επιβλήθηκαν ισάριθμα πρόστιμα των 300 ευρώ, ως ακολούθως:
- 23 στη Θεσσαλονίκη,
- 23 στη Στερεά Ελλάδα,
- 20 στο Βόρειο Αιγαίο,
- 14 στην Αττική,
- 13 στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη,
- 12 στα Ιόνια Νησιά,
- 9 στην Ήπειρο,
- 8 στην Κρήτη,
- 6 στην Κεντρική Μακεδονία,
- 5 στη Δυτική Μακεδονία,
- 3 στο Νότιο Αιγαίο,
- 2 στη Θεσσαλία,
- 1 στη Δυτική Ελλάδα και
- 1 στην Πελοπόννησο.
Από την έναρξη εφαρμογής των νέων μέτρων (7 Νοεμβρίου 2020), έχουν βεβαιωθεί συνολικά 59.061 ομοειδείς παραβάσεις και επιβλήθηκαν 56.955 διοικητικά πρόστιμα των 300 ευρώ και 2.106 των 150 ευρώ.
55 παραβάσεις για περιορισμό μετακίνησης και επιβλήθηκαν ισάριθμα πρόστιμα των 300 ευρώ, ως ακολούθως:
- 14 στη Θεσσαλονίκη,
- 11 στην Αττική,
- 10 στο Βόρειο Αιγαίο,
- 5 στη Στερεά Ελλάδα,
- 5 στο Νότιο Αιγαίο,
- 4 στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη,
- 3 στη Δυτική Μακεδονία,
- 2 στην Κρήτη και
- 1 στην Κεντρική Μακεδονία.
Από την έναρξη εφαρμογής του μέτρου (7 Νοεμβρίου 2020) έχουν βεβαιωθεί συνολικά 193.458 ομοειδείς παραβάσεις.
27 παραβάσεις και 3 συλλήψεις για κανόνες λειτουργίας καταστημάτων, ιδιωτικών επιχειρήσεων κ.λπ. παραβάσεις της σχετικής νομοθεσίας (απαγόρευση λειτουργίας, μη χρήση μάσκας, ποσοστό τ.μ. επιφανείας ανά άτομο κ.α.). Στις παραπάνω περιπτώσεις επιβλήθηκαν οι ακόλουθες κυρώσεις για παραβίαση αναστολής λειτουργίας κ.λπ. συναφείς παραβάσεις των σχετικών διατάξεων και συγκεκριμένα:
Στην Αττική,
– σύλληψη και 5.000 ευρώ πρόστιμο σε ιδιοκτήτη καφετέριας – σνακ μπαρ για εξυπηρέτηση όρθιων πελατών,
– σύλληψη και 3.000 ευρώ πρόστιμο σε ιδιοκτήτη αναψυκτηρίου, με επιβολή 15ήμερης αναστολής λειτουργίας, για εξυπηρέτηση 5 πελατών εντός του καταστήματος, στους οποίους επιβλήθηκε από 300 ευρώ πρόστιμο,
– σύλληψη και 5.000 ευρώ πρόστιμο σε ιδιοκτήτη καταστήματος υγειονομικού ενδιαφέροντος, για υπέρβαση ωραρίου λειτουργίας.
Στη Θεσσαλονίκη, από 5.000 ευρώ πρόστιμο σε 6 καφέ μπαρ, για υπέρβαση ορίου πελατών.
Στην Κρήτη, 3.000 ευρώ πρόστιμο σε νόμιμο εκπρόσωπο καφενείου, με επιβολή 15ήμερης αναστολής λειτουργίας, για παραμονή και εξυπηρέτηση πελατών στον εσωτερικό χώρο του καταστήματος. Επιπλέον, επιβλήθηκε από 300 ευρώ πρόστιμο στους 8 πελάτες και 300 ευρώ πρόστιμο σε άτομο, για μη χρήση μάσκας.
Στην Πελοπόννησο, 3.000 ευρώ πρόστιμο σε ιδιοκτήτη καφέ – εστιατορίου, με επιβολή 15ήμερης αναστολής λειτουργίας, για υπέρβαση ωραρίου λειτουργίας.
Από την έναρξη εφαρμογής των νέων μέτρων (7 Νοεμβρίου 2020) έχουν βεβαιωθεί συνολικά 6.794 ομοειδείς παραβάσεις και έχουν συλληφθεί 2.080 άτομα.
Τέλος, βεβαιώθηκαν 4 παραβάσεις για μη συμπλήρωση της ηλεκτρονικής φόρμας PLF ( Passenger Locator Form ) από ταξιδιώτη. Από την έναρξη εφαρμογής των νέων μέτρων (7 Νοεμβρίου 2020) έχουν βεβαιωθεί συνολικά 204 ομοειδείς παραβάσεις. Οι έλεγχοι συνεχίζονται με αμείωτη ένταση για την προστασία της δημόσιας υγείας.
Πληροφορίες: ANT1, ethnos.gr, OPEN, MEGA
ΕΡΕΥΝΑ: Το εμβόλιο της Pfizer προκαλεί ισχυρότερη ανοσολογική απόκριση από της Sinovac