Αναμένουμε τον πρώτο καύσωνα του φετινού καλοκαιριού
Τα δύο φαινόμενα που πρόκειται να προκαλέσουν παρατεταμένο καύσωνα στη χώρα μας.
Ο πρώτος καύσωνας του καλοκαιριού είναι γεγονός. Μετά από την έντονη αστάθεια του Ιουνίου, ήρθε η ώρα για το πραγματικό καλοκαίρι. Η πλειονότητα των μετεωρολόγων κάνουν λόγο για έναν καύσωνα διαρκείας με ένταση με θερμοκρασίες που κατά τόπους θα αγγίξουν και τους 43 βαθμούς Κελσίου κυρίως στα κλειστά ηπειρωτικά τμήματα της επικράτειας.
Σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία του meteo, πολύ υψηλές θερμοκρασίες θα πλήξουν και την Αττική από την ερχόμενη Πέμπτη, με τον υδράργυρο να φτάνει το μεσημέρι έως και τους 40 βαθμούς στο κέντρο της Αθήνας.
Η πιο επικίνδυνη ημέρα και για την Αττική η Παρασκευή με 41 βαθμούς τις μεσημεριανές ώρες.
43 βαθμοί στη Λάρισα – Η πρόγνωση του Καλλιάνου
Ακόμα και τους 43 βαθμούς Κελσίου θα δείξουν τα θερμόμετρα στη Λάρισα κατά τη διάρκεια του καύσωνα, όπως προειδοποίησε – μεταξύ άλλων – το Σάββατο (08/07) ο Γιάννης Καλλιάνος. Ο ίδιος έδωσε και τις τιμές της θερμοκρασίας, κατά τις επόμενες ημέρες, για έξι πόλεις της Ελλάδας (Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Ηράκλειο Κρήτης, Λάρισα, Ναύπλιο).
Ειδικότερα, σε σχετική ανάρτησή του στο Facebook, ο Γιάννης Καλλιάνος έγραψε: «Προ των πυλών ο καύσωνας της Τετάρτης, 12 Ιουλίου: Σύμφωνα με τα νεότερα στοιχεία που έχουμε στη διάθεσή μας, αυτές – ενδεικτικά – θα είναι οι θερμοκρασίες τις επόμενες ημέρες σε έξι πόλεις της Ελλάδας. Βέβαια, έως την ερχόμενη Πέμπτη (13/07) μπορεί να υπάρξουν κάποιες αλλαγές στα δεδομένα, όμως σας δίνω μια πρώτη γεύση για τις θερμοκρασίες που έρχονται».
Στη συνέχεια, ο Γιάννης Καλλιάνος επεσήμανε ότι, από την άλλη Παρασκευή (14/07) και στη συνέχεια, ίσως δούμε τοπικά ακόμα μεγαλύτερες θερμοκρασίες. Επίσης, η διάρκεια αυτού του καύσωνα ενδέχεται να πλησιάσει ακόμα και τις 10 ημέρες – ακόμα, όμως, δεν έχει ξεκαθαρίσει αυτό».
Ανάρτηση Αρναούτογλου για τον καύσωνα
«Κόκκινο» ετοιμάζεται να χτυπήσει ο υδράργυρος καθώς κύμα καύσωνα θα σαρώσει τη χώρα, για περίπου δέκα ημέρες.
Μάλιστα ο μετεωρολόγος, Σάκης Αρναούτογλου, δίνει τις ενδεικτικές θερμοκρασίες των επόμενων ημερών αναφέροντας πως η πιο ζεστή μέρα του καύσωνα θα είναι η Παρασκευή (14.7.2023), οπότε η θερμοκρασία θα αγγίξει τους 43 βαθμούς Κελσίου, ενώ στους κλειστούς κάμπους δεν αποκλείεται να φτάσει μέχρι τους 45.
Στην ανάρτησή του, υπό τον τίτλο «η θερμοκρασία το επόμενο 10ήμερο με μια μόνο ματιά» ο μετεωρολόγος οποίος επισημαίνει ότι «για να υπολογίσετε με αρκετή ακρίβεια τη θερμοκρασία στην περιοχή που σας ενδιαφέρει, διαβάστε προσεκτικά την επεξήγηση στο μετεώγραμμα σας παρακαλώ γιατί όπως είναι φυσικά ανάλογα με την περιοχή, το υψόμετρο και την γειτνίαση στη θάλασσα οι θερμοκρασίες θα διαφέρουν».
Τι είναι ο θερμικός θόλος και ο θαλάσσιος καύσωνας που καταφτάνουν στην Ελλάδα;
Οι μετεωρολόγοι έχουν προειδοποιήσει ότι το δεύτερο δεκαήμερο του Ιουλίου θα φέρει μαζί του ένα κύμα καύσωνα που πιθανώς δεν έχουμε βιώσει σε ένταση και διάρκεια εδώ και δεκαετίες. Οι προβλέψεις κάνουν λόγο για ένα κύμα καύσωνα που μπορεί να διαρκέσει περίπου δέκα μέρες με θερμοκρασίες που θα κινούνται σταθερά πέριξ των 40 βαθμών Κελσίου και σε ορισμένες περιπτώσεις ο υδράργυρος μπορεί να αρχίσει να πλησιάζει τους 45 βαθμούς…
Οι ειδικοί κάνουν λόγο για δύο φαινόμενα που ξεχωριστά αλλά και συνδυαστικά σε κάποιες περιπτώσεις είναι η αιτία για αυτό το κύμα καύσωνα. Πρόκειται για τον αποκαλούμενο «θερμικό θόλο», ένα ατμοσφαιρικό φαινόμενο που αποτελείται από μια μάζα ξηρού και θερμού αέρα που εμφανίζεται και εγκαθίσταται σε μια περιοχή για μεγάλο χρονικό διάστημα. Η μάζα του θερμού-ξηρού αέρα ακινητοποιείται πάνω από αυτή την περιοχή δημιουργώντας ένα είδος θόλου που διατηρεί τη θερμότητα στην επιφάνεια αυτής της περιοχής. Δεν πρόκειται για ένα καινούργιο φαινόμενο αλλά η διαφορά είναι ότι τα τελευταία χρόνια κάνει πολύ συχνά την εμφάνιση του εξέλιξη που θεωρείται απόρροια της κλιματικής αλλαγής.
Οι επιστήμονες συνδέουν την εμφάνιση του θερμικού θόλου με τις θερμοκρασίες των ωκεανών και το φαινόμενο του θαλάσσιου καύσωνα. Πρόκειται για ένα από τα αποκαλούμενα ακραία καιρικά φαινόμενα που χαρακτηρίζεται από σημαντική αύξηση της μέσης θερμοκρασίας της θάλασσας για αρκετό χρονικό διάστημα. Η αύξηση αυτή προκαλεί μια αλυσιδωτή διεργασία που οδηγεί σε μια σειρά αρνητικών επιπτώσεων όπως την αύξηση της θερμοκρασίας και στην ατμόσφαιρα αλλά και σε μικρά και μεσαία βάθη στη θάλασσα απειλώντας με καταστροφή ολόκληρα θαλάσσια οικοσυστήματα είτε εξοντώνοντας θαλάσσια είδη χλωρίδας και πανίδας είτε υποχρεώνοντας κάποια είδη να μεταναστεύσουν σε άλλες περιοχές.
*Με πληροφορίες από ieidiseis, in.gr, naftemporiki