Έκτακτο δελτίο ΕΜΥ για τον καύσωνα: Ποιες περιοχές θα «ψηθούν» με 40άρια

Τι λένε οι μετεωρολόγοι - Κόκκινος συναγερμός για θερμική επιβάρυνση

Parallaxi
έκτακτο-δελτίο-εμυ-για-τον-καύσωνα-ποι-1342181
Parallaxi

Υψηλές θερμοκρασίες προβλέπονται στη χώρα μας σχεδόν ολόκληρη την εβδομάδα που αρχίζει αύριο, Δευτέρα (21/7). Ο καύσωνας πιθανότατα θα διαρκέσει μέχρι το Σάββατο (26/7), όπως ενημέρωσε η ΕΜΥ, την Κυριακή (20/7), στο έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού που εξέδωσε.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την ΕΜΥ, οι υψηλότερες τιμές (μέγιστες τιμές άνω των 41 βαθμών) θα σημειωθούν από την Τρίτη (22/7) και μετά, στο εσωτερικό της ηπειρωτικής Ελλάδας.

Καύσωνας και έκτακτο δελτίο της ΕΜΥ

Επισημαίνεται ότι στις παραθαλάσσιες περιοχές της ηπειρωτικής χώρας, η μέγιστη τιμή της θερμοκρασίας θα είναι 2 με 4 βαθμούς χαμηλότερη από τη θερμοκρασία στο εσωτερικό της ηπειρωτικής Ελλάδας.

Ακόμα, οι ελάχιστες θερμοκρασίες από την Τετάρτη στα αστικά κέντρα θα διατηρηθούν σε υψηλά επίπεδα και θα κυμαίνονται περί τους 26 με 28 βαθμούς Κελσίου.

Πιο αναλυτικά, τη Δευτέρα (21/7) υψηλές θερμοκρασίες θα επικρατήσουν σε όλα τα ηπειρωτικά, το Ιόνιο και τα Δωδεκάνησα. Οι μέγιστες τιμές θα φτάσουν στα ηπειρωτικά τους 38 με 40 και πιθανώς τοπικά στη Θεσσαλία και στην κεντρική Μακεδονία τους 41 βαθμούς Κελσίου, στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη τους 38 βαθμούς, στα νησιά του Ιονίου και στα Δωδεκάνησα τους 35 με 36 βαθμούς Κελσίου.

Επίσης, την Τρίτη (22/7) η θερμοκρασία θα σημειώσει περαιτέρω άνοδο. Οι μέγιστες τιμές θα φτάσουν στην ηπειρωτική Ελλάδα τους 39 με 41, κατά τόπους στην κεντρική Μακεδονία τους 42 και στη Θεσσαλία τους 43 βαθμούς Κελσίου, στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη τους 39 με 40 βαθμούς, στα νησιά του Ιονίου και στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου τους 37 με 38 και στα Δωδεκάνησα τοπικά τους 39 βαθμούς Κελσίου.

Στη συνέχεια, την Τετάρτη (23/7) η θερμοκρασία θα παραμείνει σε υψηλά επίπεδα. Εκτιμάται πως οι μέγιστες τιμές θα φτάσουν στα ηπειρωτικά τους 40 με 41 και τοπικά στα ανατολικά τους 42 με 43 βαθμούς Κελσίου, στην Αθήνα τους 40 και στη Θεσσαλονίκη τους 39 βαθμούς, στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και στα Δωδεκάνησα τους 38 με 40 βαθμούς Κελσίου, στα νησιά του Ιονίου τους 37 με 39 βαθμούς Κελσίου.

Το έκτακτο δελτίο θα επικαιροποιείται ανά 24ωρο οπότε θα γίνεται και επαναπροσδιορισμός των θερμοκρασιών ανά ημέρα και πρόγνωση για τη λήξη του καύσωνα.

Tσατραφύλλιας: «Πανελλαδικός καύσωνας για έξι 24ωρα»

Ο μετεωρολόγος, Γιώργος Τσατραφύλλιας, με ανάρτησή του στο Facebook το Σάββατο (19/7), προειδοποίησε για «πανελλαδικό καύσωνα», ο οποίος αναμένεται να διαρκέσει για «έξι 24ωρα».

Συγκεκριμένα, ο ίδιος έγραψε: «Σε κλοιό καύσωνα θα βρεθεί την Κυριακή (20/7) η χώρα μας μέχρι και το Σάββατο (26/7). Ωστόσο, από την Τρίτη (22/7) μέχρι την Παρασκευή (25/7) θα σημειωθούν οι υψηλότερες θερμοκρασίες.

Στην πρώτη γραμμή (43-45°C):

  • Θεσσαλία
  • Φθιώτιδα
  • Βοιωτία
  • Αργολίδα
  • Λακωνία

Στη δεύτερη γραμμή (41-43ºC):

  • Αττική
  • Έβρος
  • Κιλκίς – Σέρρες – Πέλλα

«Πολλές περιοχές με 40 βαθμούς της ηπειρωτικής Ελλάδας και των Δωδεκανήσων. Ουσιαστική αποκλιμάκωση του καύσωνα από την Κυριακή (27/7), με εντυπωσιακή πτώση της θερμοκρασίας».

Καύσωνας με θερμοκρασίες άνω των 44°C

Η ατμοσφαιρική κυκλοφορία πάνω από την Ευρώπη, σύμφωνα με τα διαθέσιμα προγνωστικά στοιχεία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών και του meteo.gr, θα ευνοήσει τη μεταφορά πολύ θερμών αερίων μαζών από την Αφρική προς τα Βαλκάνια και τη χώρα μας, με αποτέλεσμα τις πολύ υψηλές θερμοκρασίες, αρχής γενομένης από τη Δευτέρα (21/7) και τουλάχιστον μέχρι και την Παρασκευή (25/7).

Συγκεκριμένα, όπως διακρίνεται στον χάρτη που ακολουθεί, η θερμοκρασία στο επίπεδο των 850 hPa (περίπου 1/0500 μέτρα από την επιφάνεια της θάλασσας), κατά το χρονικό διάστημα από τη Δευτέρα (21/7) μέχρι και την Παρασκευή (25/7), στα Βαλκάνια θα είναι έως και 10 βαθμούς υψηλότερη από τη μέση τιμή της περιόδου 1991–2020.

Η μέγιστη θερμοκρασία στην επιφάνεια εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, όπως η νεφοκάλυψη και ο άνεμος, σε συνδυασμό με την τοπογραφία. Ωστόσο, με τα σημερινά δεδομένα, οι μέγιστες θερμοκρασίες στην επιφάνεια του εδάφους φαίνεται ότι θα κυμανθούν σε πολύ υψηλά για την εποχή επίπεδα, με τις μέγιστες τιμές να φτάνουν και να ξεπερνούν τοπικά τους 44°C.

Καιρός Καύσωνας Χάρτης Ιούλιος 2025

Λαγουβάρδος: «Αναμένεται ένας ισχυρός καύσωνας»

«Από την Κυριακή (20/7) θα αρχίσει μια σημαντική άνοδος της θερμοκρασίας, η οποία θα κρατήσει αρκετές ημέρες, τουλάχιστον μέχρι την επόμενη Παρασκευή», τόνισε στο Orange Press Agency ο Κώστας Λαγουβάρδος, μετεωρολόγος – διευθυντής ερευνών στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, προσθέτοντας: «Ειδικά το τριήμερο Τρίτης (22/7), Τετάρτης (23/7), Πέμπτης (24/7), πιθανόν και την Παρασκευή (25/7) να δούμε πολύ υψηλές θερμοκρασίες, δηλαδή τοπικά 42 με 43 βαθμούς, πιθανόν και σε κάποιες περιοχές να ξεπεραστεί και αυτό το όριο».

Πάντως, σύμφωνα με τον κ. Λαγουβάρδο αυτό σημαίνει ότι αναμένεται «ένας ισχυρός καύσωνας, από τους ισχυρότερους των τελευταίων καλοκαιριών και χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή, καθώς θα επηρεάσει ολόκληρη τη χώρα, ενώ σε πολλές περιοχές και κυρίως στα μεγάλα αστικά κέντρα οι θερμοκρασίες θα παραμένουν υψηλές και το βράδυ».

Η ομάδα του Αστεροσκοπείου τονίζει ότι είναι πολύ πιθανό, λόγω της ακραίας θερμικής επιβάρυνσης, να υπάρξουν σοβαρά περιστατικά καταπόνησης στον πληθυσμό.

Κόκκινος συναγερμός για θερμική επιβάρυνση

Πάντως, κατά τις επόμενες ημέρες, σε αρκετές περιοχές της χώρας – μεταξύ αυτών και η Αττική – θα υπάρχει ακραίο επίπεδο επικινδυνότητας θερμικής επιβάρυνσης (κόκκινος συναγερμός).

Μάλιστα, σύμφωνα με το βιομετεωρολογικό σύστημα προειδοποίησης HEAT-ALARM που χρησιμοποιεί το Αστεροσκοπείο Αθηνών, σε συνθήκες ακραίας θερμικής επιβάρυνσης (κόκκινο) είναι πιθανή η εμφάνιση σοβαρών προβλημάτων υγείας (π.χ. θερμοπληξία) για όλες τις ομάδες του πληθυσμού.

Η έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία και η σωματική δραστηριότητα (άσκηση ή εργασία), κατά τη διάρκεια της ημέρας, αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο για την υγεία. Ακόμα, η απουσία κατανάλωσης υγρών και ηλεκτρολυτών ή/και η απουσία επαρκούς δροσισμού του σώματος αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο για την υγεία. Ευνοούνται η χαμηλή ποιότητα του αέρα (π.χ. αυξημένες συγκεντρώσεις αιωρούμενων σωματιδίων) και οι συνακόλουθες επιπτώσεις στην υγεία (π.χ. επιδείνωση κατάστασης άσθματος). Συν τοις άλλοις, ο καύσωνας είναι πιθανό να προκαλέσει διακοπές παροχής ρεύματος λόγω των αυξημένων ενεργειακών αναγκών από τη χρήση κλιματιστικών μέσων.

Πηγή: ieidiseis.gr

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα