Καιρός

Κακοκαιρία: Αυτές είναι οι περιοχές που «παραδόθηκαν» στους ισχυρούς ανέμους

Τα 160 χιλιόμετρα ξεπέρασε η μέγιστη ριπή ανέμου

Parallaxi
κακοκαιρία-αυτές-είναι-οι-περιοχές-πο-518006
Parallaxi

Το βαθύ βαρομετρικό χαμηλό που επηρέασε τη χώρα μας κατά τη διάρκεια του Σαββάτου (25/11) και το πρωί της Κυριακής (26/11) έχει πλέον κινηθεί γρήγορα, όπως αναμενόταν, στην περιοχή της Βορειοδυτικής Μαύρης Θάλασσας, με εκτιμώμενη ελάχιστη ατμοσφαιρική πίεση στο κέντρο του τα 972 hPa.

Κατά την πορεία του από τη Νότια Αδριατική Θάλασσα, όπου βρισκόταν τις πρώτες πρωινές ώρες του Σαββάτου με εκτιμώμενη ελάχιστη ατμοσφαιρική πίεση στο κέντρο του τα 993 hPa, το βαρομετρικό χαμηλό βάθυνε σημαντικά κινούμενο προς το Βόρειο Αιγαίο.

Στην Παξιμάδα Καρύστου οι ριπές έφτασαν τα 161 km/h, στην Απείρανθο της Νάξου τα 124 km/h και στον Ισθμό της Κορίνθου τα 118 km/h

Τις βραδινές ώρες του Σαββάτου, στην περιοχή του Βορείου Αιγαίου σύμφωνα με μετρήσεις από τους μετεωρολογικούς σταθμούς του meteo.gr/Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών η ελάχιστη ατμοσφαιρική πίεση στο κέντρο του βαρομετρικού χαμηλού εκτιμάται ότι ήταν τα 976 hPa.

Αξίζει να σημειωθεί ότι αρκετοί μετεωρολογικοί σταθμοί του δικτύου του meteo.gr/Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών στη Βόρεια Ελλάδα κατέγραψαν την μικρότερη ατμοσφαιρική πίεση από την αρχή λειτουργίας τους.

Δορυφορική εικόνα του βαρομετρικού χαμηλού, που επηρεάζει την ΝΑ Ευρώπη σήμερα το πρωί

Συνέπεια της κίνησης αυτού του βαθέως βαρομετρικού χαμηλού ήταν η επικράτηση θυελλωδών ανέμων σε αρκετές περιοχές της χώρας μας όπου τοπικά οι ριπές ξεπέρασαν τα 160 km/h, καθώς και σημαντικές βροχοπτώσεις κυρίως στα δυτικά.

Στην παρακάτω εικόνα συνοψίζονται οι 8 υψηλότερες ριπές ανέμου και τα 8 μεγαλύτερα ύψη βροχής κατά τη διάρκεια του Σαββάτου και έως το πρωί της Κυριακής.

Στην Παξιμάδα Καρύστου οι ριπές έφτασαν τα 161 km/h, στην Απείρανθο της Νάξου τα 124 km/h και στον Ισθμό της Κορίνθου τα 118 km/h.

Στα Λεπιανά Άρτας καταγράφηκε το μεγαλύτερο ύψος βροχής (100mm), ενώ ακολουθούν η Κρήνη Αιγιαλείας (95 mm) και η Ανδρίτσαινα (88mm).

Πίνακας με τις 8 ισχυρότερες ριπές ανέμου και τα 10 μεγαλύτερα ύψη βροχής

Πότε θα εξασθενίσουν τα φαινόμενα Σύμφωνα με τα νεότερα στοιχεία, η κακοκαιρία Bettina υποχωρεί, καθώς το βαρομετρικό χαμηλό που επηρέασε τη χώρα μας έχει ήδη κινηθεί βορειοανατολικά και βρίσκεται στη Μαύρη Θάλασσα.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την εξασθένηση των φαινομένων (βροχοπτώσεων, χιονοπτώσεων και καταιγίδων), ενώ σταδιακή εξασθένηση θα παρουσιάσουν και οι πολύ θυελλώδεις άνεμοι. Ο χρωματικός κώδικας του ευρωπαϊκού συστήματος MeteoAlarm για την κακοκαιρία γίνεται πορτοκαλί.

Πιο αναλυτικά, σήμερα Κυριακή (26-11-23) πολύ θυελλώδεις άνεμοι προβλέπονται:

α. στα δυτικά βορειοδυτικοί 8 τοπικά 9 μποφόρ, με εξασθένηση από τις απογευματινές ώρες.

β. στα ανατολικά δυτικοί βορειοδυτικοί 8 τοπικά 9 μποφόρ, με εξασθένηση από το βράδυ.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα