Καιρός

Κακοκαιρία εξπρές: Οι περιοχές που θα χτυπήσουν οι καταιγίδες – Τι θα γίνει στη Θεσσαλονίκη

Προ των πυλών η κακοκαιρία εξπρές που θα επηρεάσει το σύνολο της χώρας

Parallaxi
κακοκαιρία-εξπρές-οι-περιοχές-που-θα-χ-254150
Parallaxi

Ραγδαία θα αλλάξει το σκηνικό του καιρού από την Παρασκευή (19/4) με την ΕΜΥ να εκδίδει έκτακτο δελτίο επιδείνωσης προειδοποιώντας για μια κακοκαιρία με κύρια χαρακτηριστικά τις ισχυρές καταιγίδες, χαλαζοπτώσεις και θυελλώδεις ανέμους.

Η κακοκαιρία θα κάνει την εμφάνισή της αρχικά από τα δυτικά και θα κινείται προς τα ανατολικά στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά, τις Σποράδες, την Εύβοια, τις Κυκλάδες και αργότερα στο ανατολικό Αιγαίο και τα Δωδεκάνησα ώσπου να εξασθενήσει από την Κυριακή πρς Δευτέρα.

Σύμφωνα με το έκτακτο της ΕΜΥ, προβλέπεται επιδείνωση στο μεγαλύτερο μέρος τη χώρας από τις προμεσημβρινές ώρες της Παρασκευής έως το μεσημέρι του Σαββάτου με ισχυρές βροχές και καταιγίδες, που θα συνοδεύονται από μεγάλη συχνότητα κεραυνών και τοπικές χαλαζοπτώσεις.

Ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπονται:

Την Παρασκευή

Από τις απογευματινές ώρες στα νησιά του Ιονίου, την Ήπειρο και τη δυτική Στερεά.

Από αργά το απόγευμα στη Θεσσαλία, την ανατολική Στερεά και την Πελοπόννησο (κυρίως στα δυτικά τμήματά της).

Τις βραδινές ώρες τα φαινόμενα θα επεκταθούν ανατολικότερα και θα επηρεάσουν περιοχές της κεντρικής και της ανατολικής Μακεδονίας (ν. Πιερίας, ν. Θεσσαλονίκης, ν. Χαλκιδικής καθώς και στα θαλάσσια – παραθαλάσσια του ν. Σερρών και ν. Καβάλας), την ανατολική Στερεά, τις Σποράδες, την Εύβοια, τις Κυκλάδες και τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου.

Σταδιακή εξασθένηση των φαινομένων αναμένεται τις βραδινές ώρες στο Ιόνιο και τα δυτικά ηπειρωτικά.

Το Σάββατο

Μέχρι τις πρωινές ώρες στη Θεσσαλία, τις Σποράδες, περιοχές της κεντρικής και της ανατολικής Μακεδονίας (ν. Πιερίας, ν. Θεσσαλονίκης, ν. Χαλκιδικής καθώς και στα θαλάσσια – παραθαλάσσια του ν. Σερρών και ν. Καβάλας), τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και κατά τόπους την ανατολική Στερεά και την Εύβοια.

Από νωρίς το πρωί και μέχρι τις μεσημβρινές ώρες στα Δωδεκάνησα.

Έκτακτη προειδοποίηση από τον Σάκη Αρναούτογλου

Ενόψει της μίνι κακοκαιρίας που θα έρθει στην Ελλάδα την Παρασκευή, ο Σάκης Αρναούτογλου προειδοποιεί, δημοσιεύοντας τρεις χάρτες, για τις περιοχές που θα έχουν έντονα φαινόμενα.

Συγκεκριμένα, δίνει χάρτες με την εξέλιξη της κακοκαιρίας την Παρασκευή ανά 6ωρο.

Όπως θα δείτε πολύ νερό θα δεχτεί ο Βόλος, η Καρδίτσα, η Πάτρα, η Τρίπολη και οι γύρω περιοχές το βράδυ της Παρασκευής.

Η εξέλιξη των βροχοπτώσεων ανά εξάωρο μέσα από τους χάρτες του Αρναούτογλου:

Κλέαρχος Μαρουσάκης: Υδροστρόβιλοι και θυελλώδεις άνεμοι

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο μετεωρολόγος του ΟΡΕΝ, Κλέαρχος Μαρουσάκης, ο οποίος στο προσωπικό του ιστολόγιo έγραψε τα εξής:

Βαρομετρικό χαμηλό αναμένεται να σχηματιστεί κοντά στον κόλπο της Γένοβα και καθώς αυτό θα κινηθεί ανατολικά θα επηρεάσει αύριο, Πέμπτη (18/04), την Ιταλία ενώ μέσα στην Παρασκευή (19/04) θα σαρώσει τη χώρα μας και από τα δυτικά προς τα ανατολικά δίνοντας τοπικά έντονα και επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα. Στο γραφικό που ακολουθεί σημειώνουμε με το πορτοκαλί βέλος την πορεία που αναμένεται να ακολουθήσει αυτό το σύστημα χαμηλών βαρομετρικών πιέσεων το οποίο στους χάρτες μας συμβολίζεται με το γράμμα “Χ”. Το χρονικό διάστημα που εκτιμούμε ότι θα απασχολήσει τη χώρα μας τοποθετείται από το μεσημέρι περίπου της Παρασκευής και μέχρι περίπου αργά το απόγευμα του Σαββάτου (20/04)».

Όπως επεσήμανε ο Κλέαρχος Μαρουσάκης, «τα προγνωστικά στοιχεία που – μέχρι στιγμής – έχουμε στη διάθεσή μας δίνουν τοπικά μεγάλο όγκο νερού σε μικρό χρονικό διάστημα, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε πλημμυρικά επεισόδια».

Ταυτόχρονα, σύμφωνα με τον μετεωρολόγο, η αστάθεια που θα συνοδεύει αυτό το κύμα κακοκαιρίας είναι ικανή να δημιουργήσει τον ακραίο καιρό, που σημαίνει ότι είναι δυνατόν τα φαινόμενα να συνοδεύονται από χαλάζι, έντονους κεραυνούς, ανεμοστρόβιλους – υδροστρόβιλους, θυελλώδεις ανέμους.

Ποιες περιοχές κινδυνεύουν περισσότερο

Αναφορικά με τις περιοχές που παρουσιάζουν υψηλή επικινδυνότητα, ο Κλέαρχος Μαρουσάκης έγραψε: «Οι περιοχές που εμφανίζουν υψηλές πιθανότητες να έρθουν αντιμέτωπες έστω και σε τοπικό επίπεδο με έντονα – επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα είναι τα δυτικά – κεντρικά – βόρεια γεωγραφικά διαμερίσματα, όπως επίσης και τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου. Σε αυτά τα τμήματα που μόλις επισημάναμε, βάζουμε έναν παράγοντα κινδύνου ακόμη πιο αυξημένο σε θαλάσσιες – παραθαλάσσιες εκτάσεις. Εκεί δίνουμε μια παραπάνω βαρύτητα διότι οι θάλασσές μας εμφανίζονται πιο θερμές από το κανονικό της εποχής γεγονός που μπορεί να τροφοδοτήσει με ενέργεια και θερμότητα παραπάνω το εν λόγω κύμα κακοκαιρίας».

Μάλιστα, ο ίδιος δημοσίευσε και ένα σχετικό βίντεο με τον χάρτη βροχοπτώσεων για την επικείμενη κακοκαιρία.

Meteo: Οι περιοχές που θα εκδηλωθούν έντονες βροχές

Σύμφωνα με την πρόγνωση του καιρού από το Meteo βροχές και καταιγίδες αναμένονται την Παρασκευή 19 Απριλίου 2024. Θερμοκρασία σε φυσιολογικά για την εποχή επίπεδα. Άνεμοι έως 7 μποφόρ στο Αιγαίο.

Πιο αναλυτικά, βροχές και καταιγίδες αναμένονται από το πρωί στα δυτικά ηπειρωτικά και στο Ιόνιο, οι οποίες σταδιακά έως το βράδυ θα ενισχυθούν και θα επηρεάσουν και την υπόλοιπη χώρα. Οι βροχές και καταιγίδες στα δυτικά και στο Ιόνιο το μεσημέρι και απόγευμα αλλά και στα ανατολικά ηπειρωτικά το βράδυ θα είναι κατά τόπους ισχυρές και σε κάποιες περιπτώσεις θα συνοδεύονται από χαλαζοπτώσεις.

Η θερμοκρασία στη Δυτική Μακεδονία θα κυμανθεί από 4 έως 14 βαθμούς Κελσίου, στην υπόλοιπη Μακεδονία και στη Θράκη από 7 έως 20, στην Ήπειρο από 8 έως 18, στη Θεσσαλία από 8 έως 20, στη Δυτική Στερεά και Δυτική Πελοπόννησο από 10 έως 16, στην υπόλοιπη Στερεά και Πελοπόννησο από 7 έως 21, στα νησιά του Ιονίου από 9 έως 17, στα νησιά του Βορείου και Ανατολικού Αιγαίου από 11 έως 23, στις Κυκλάδες από 10 έως 21, στα Δωδεκάνησα από 16 έως 21 και στην Κρήτη από 13 έως 27 βαθμούς Κελσίου.

Οι άνεμοι στο Βόρειο Αιγαίο θα πνέουν αρχικά από μεταβαλλόμενες διευθύνσεις έως 3 μποφόρ, από το πρωί θα γίνουν ανατολικοί 3 έως 5 μποφόρ ενώ προς το βράδυ θα στραφούν σε βόρειους 5 έως 7 μποφόρ. Στο Κεντρικό και Νότιο Αιγαίο οι άνεμοι θα πνέουν αρχικά από δυτικές διευθύνσεις 3 έως 5 μποφόρ όμως από το μεσημέρι θα στραφούν σε νότιους 4 έως 6 μποφόρ και προς το βράδυ 5 έως 7 μποφόρ. Στο Ιόνιο οι άνεμοι θα πνέουν αρχικά από δυτικές διευθύνσεις 2 έως 4 μποφόρ, από το πρωί θα στραφούν σε νότιους 4 έως 6 μποφόρ ενώ από το απόγευμα θα ξαναγίνουν δυτικοί 4 έως 6 μποφόρ.

Στην Αττική αναμένονται νεφώσεις από το πρωί ενώ βροχές και ενδεχομένως καταιγίδες θα εκδηλωθούν τις πρώτες βραδινές ώρες. Οι άνεμοι θα πνέουν αρχικά από βορειοδυτικές διευθύνσεις έως 3 μποφόρ όμως από το πρωί θα στραφούν σε νότιους 3 έως 5 μποφόρ. Η θερμοκρασία στο κέντρο των Αθηνών θα κυμανθεί από 14 έως 21 βαθμούς Κελσίου.

Στον νομό Θεσσαλονίκης αναμένονται νεφώσεις ενώ τοπικές βροχές και ενδεχομένως καταιγίδες θα εκδηλωθούν από το μεσημέρι κι έπειτα. Οι άνεμοι θα πνέουν αρχικά από μεταβαλλόμενες διευθύνσεις έως 2 μποφόρ, από το πρωί θα στραφούν σε νοτιοανατολικούς 2 έως 4 μποφόρ ενώ προς το βράδυ θα γίνουν ανατολικοί έως 3 μποφόρ. Η θερμοκρασία στο κέντρο της Θεσσαλονίκης θα κυμανθεί από 11 έως 19 βαθμούς Κελσίου.

«Καμπανάκι» Τσατραφύλλια για τη Θεσσαλία

Σε ανάρτησή του ο Γιώργος Τσατραφύλλιας εφιστά την προσοχή για τη Θεσσαλία και συγκεκριμένα, για Λάρισα και Μαγνησία όπου σε λιγότερο από 20 ώρες αναμένεται να πέσει το νερό που πέφτει σε τρεις μήνες.

«Προσοχή σε Θεσσαλία. Στη Λάρισα και τη Μαγνησία η πρόγνωση μας δίνει σήμα για μεγάλη ποσότητα νερού. Αναμένεται σε λιγότερο από 20 ώρες να πέσει το νερό που πέφτει σε 3 μήνες!» γράφει χαρακτηριστικά.

Live η πορεία της κακοκαιρίας από το Windy:

Πηγή: iEidiseis.gr

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα