Νέο έκτακτο δελτίο ΕΜΥ – Ποιες περιοχές είναι στο «κόκκινο» με 43άρια

Αναλυτικά το νέο έκτακτο δελτίο της ΕΜΥ.

Parallaxi
νέο-έκτακτο-δελτίο-εμυ-ποιες-περιοχέ-1173737
Parallaxi

Τα δύσκολα είναι μπροστά μας όσον αφορά στον καύσωνα που πλήττει τη χώρα. Η ΕΜΥ εξέδωσε επικαιροποιημένο έκτακτο δελτίο την Κυριακή (14/7) και ο μετεωρολόγος της ΕΡΤ, Παναγιώτης Γιαννόπουλος, προειδοποίησε πως η Τετάρτη και η Πέμπτη θα είναι οι πιο δύσκολες ημέρες αφού το θερμόμετρο θα δείξει 40 βαθμούς Κελσίου ακόμη και στην Αττική. Προσοχή, επίσης, χρειάζεται στα μελτέμια αφού τοπικά αγγίζουν τα 7 μποφόρ.

Νέο έκτακτο δελτίο της ΕΜΥ

Οι υψηλότερες θερμοκρασίες θα σημειωθούν στο εσωτερικό της ηπειρωτικής Ελλάδας (κυρίως στα δυτικά και τα βόρεια) και στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου. Στις παραθαλάσσιες περιοχές της ηπειρωτικής χώρας η μέγιστη τιμή της θερμοκρασίας θα είναι 2 με 4 βαθμούς χαμηλότερη λόγω της θαλάσσιας αύρας.

Σε υψηλά επίπεδα θα κυμαίνονται, ιδίως από τη Δευτέρα 15/7 και οι ελάχιστες θερμοκρασίες, σύμφωνα με το επικαιροποιημένο έκτακτο δελτίο της ΕΜΥ.

Πιο αναλυτικά:

1. Σήμερα Κυριακή (14-7-2024) υψηλές θερμοκρασίες θα επικρατήσουν κυρίως στα δυτικά, τα βόρεια, τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα. Η μέγιστη θερμοκρασία θα φτάσει: α. Στη Μακεδονία, τη Θράκη και την Ήπειρο τους 38 με 40 βαθμούς και τοπικά στην κεντρική Μακεδονία τους 41 με 42 βαθμούς Κελσίου. β. Στη δυτική Στερεά, τη Θεσσαλία και τη δυτική Πελοπόννησο τους 40 με 42 βαθμούς Κελσίου. γ. Στην ανατολική Στερεά και την ανατολική Πελοπόννησο τους 40 και τοπικά τους 41 βαθμούς Κελσίου. δ. Στο Ιόνιο, τα νησιά Ανατολικού Αιγαίου, τα Δωδεκάνησα και τη νότια Κρήτη τους 36 με 38 βαθμούς Κελσίου. ε. Στην υπόλοιπη νησιωτική χώρα τους 32 με 35 βαθμούς Κελσίου. στ. Στην Αττική τους 38 με 39 βαθμούς Κελσίου.

2. Τη Δευτέρα (15-7-2024) η μέγιστη θερμοκρασία θα φτάσει: α. Στη Μακεδονία, τη Θράκη και την Ήπειρο τους 39 με 40 βαθμούς και στην κεντρική Μακεδονία τοπικά τους 41 με 42 βαθμούς Κελσίου. β. Στη δυτική Στερεά, τη Θεσσαλία και τη δυτική Πελοπόννησο τους 41 με 42 βαθμούς Κελσίου. γ. Στην ανατολική Στερεά και την ανατολική Πελοπόννησο τους 40 με 41 βαθμούς Κελσίου. δ. Στο Ιόνιο, τα νησιά Ανατολικού Αιγαίου, τα Δωδεκάνησα και τη νότια Κρήτη τους 37 με 39 βαθμούς Κελσίου. ε. Στην υπόλοιπη νησιωτική χώρα τους 33 με 36 βαθμούς Κελσίου. στ. Στην Αττική τους 38 με 39 βαθμούς Κελσίου.

3. Την Τρίτη (16-7-2024) η μέγιστη θερμοκρασία θα φτάσει: α. Στη Μακεδονία, τη Θράκη και την Ήπειρο τους 40 με 41 και τοπικά 42 βαθμούς Κελσίου. β. Στη δυτική Στερεά, τη Θεσσαλία και τη δυτική Πελοπόννησο τους 41 με 42 και τοπικά τους 43 βαθμούς Κελσίου. γ. Στην ανατολική Στερεά και την ανατολική Πελοπόννησο τους 40 με 42 βαθμούς Κελσίου. δ. Στο Ιόνιο, τα νησιά Ανατολικού Αιγαίου, τα Δωδεκάνησα και τη νότια Κρήτη τους 38 με 40 βαθμούς Κελσίου. ε. Στην υπόλοιπη νησιωτική χώρα τους 34 με 37 βαθμούς Κελσίου. στ. Στην Αττική τους 38 με 39 βαθμούς Κελσίου.

4. Την Τετάρτη (17-7-2024) και την Πέμπτη (18-7-2024) η μέγιστη θερμοκρασία προβλέπεται να φτάσει: α. Στο εσωτερικό της δυτικής, κεντρικής και βόρειας ηπειρωτικής χώρας του 42 με 43 βαθμούς Κελσίου. β. Στο Ιόνιο, τα νησιά Ανατολικού Αιγαίου, τα Δωδεκάνησα και τη νότια Κρήτη τους 39 με 41 βαθμούς Κελσίου. γ. Στην υπόλοιπη νησιωτική χώρα τους 35 με 38 βαθμούς Κελσίου. δ. Στην Αττική τους 39 με 40 βαθμούς Κελσίου.

5. Σε καθημερινή βάση θα γίνεται επαναπροσδιορισμός των θερμοκρασιών.

Παράλληλα επισημαίνεται ότι προβλέπονται συνθήκες υψηλής θερμικής καταπόνησης λόγω των επικείμενων θερμοκρασιών, στις περισσότερες ηπειρωτικές περιοχές της χώρας. Το έκτακτο δελτίο θα επικαιροποιείται ανά 24ωρο.

Οι πιο δύσκολες ημέρες του καύσωνα για την Αττική

Από την πλευρά του, ο μετεωρολόγος της ΕΡΤ, Παναγιώτης Γιαννόπουλος, είπε: «Η ζέστη ήρθε για να μείνει για αρκετές ημέρες. Στο επίκεντρο δεν είναι η Αττική. Το μελτέμι στην Αττική, κυρίως στα ανατολικά του νομού, κρατάει καλύτερα τα πράγματα. Βέβαια, και χθες στην Αττική είχαμε 39 βαθμούς και σήμερα θα έχουμε 39 βαθμούς».

Ακόμα, ο ίδιος πρόσθεσε: «Το επίκεντρο αυτής της ζέστης είναι τα δυτικά και βόρεια της χώρας. Θα έχουμε 40 με 42 βαθμούς, το μελτέμι σήμερα στα 6 μποφόρ στο Αιγαίο. Τη Δευτέρα θα ενισχυθεί λίγο ακόμα και θα φτάσει οριακά τα 7 μποφόρ, οριακά και στην Αττική θα φτάσουμε τα 7 μποφόρ. Τη Δευτέρα, η θερμοκρασία θα παραμείνει στην Αττική στους 39 βαθμούς, όμως στη Δυτική Ελλάδα θα ανέβουμε λίγο ακόμα και θα φτάσουμε τους 42 ίσως και τους 43. Την Τρίτη ανάλογες θερμοκρασίες στα δυτικά και στα βόρεια, το μελτέμι στα 6 με 7 μποφόρ».

Ο Παναγιώτης Γιαννόπουλος, στη συνέχεια, είπε ότι η κορύφωση της ζέστης αναμένεται την Τετάρτη (17/7) και την Πέμπτη (18/7), τονίζοντας: «Θα δούμε και στην Αθήνα 40 βαθμούς, οι 42-43 βαθμοί Κελσίου είναι δεδομένοι στη δυτική και βόρεια Ελλάδα». Ακόμα, ο ίδιος επέστησε την προσοχή στο μελτέμι καθώς, όπως είπε, θα παραμείνει στα 6 με 7 μποφόρ για πολλές ημέρες.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα