Καιρός

Πότε θα κάνει φέτος Αλκυονίδες μέρες

Πλησιάζει ο καιρός για τις ομορφότερες μέρες του χειμώνα

Parallaxi
πότε-θα-κάνει-φέτος-αλκυονίδες-μέρες-1111574
Parallaxi

Πότε είναι οι Αλκυονίδες μέρες – «Κλείδωσε» η ημερομηνία

Μπορεί σε κάποιες περιοχές να χιονίζει και τα φαινόμενα από Δευτέρα – Τρίτη να ενταθούν, ωστόσο έχει φτάσει ο καιρός που θα έχουμε τις Αλκυονίδες μέρες.

Ο μετεωρολόγος Κλέαρχος Μαρουσάκης είπε ότι από Σάββατο έως Τρίτη αναμένεται να σημειωθούν χιονοπτώσεις στις ορεινές και ημιορεινές περιοχές αλλά και στα χαμηλότερα υψόμετρα.

Στη συνέχεια όμως, και από Πέμπτη 1 Φεβρουαρίου θα κάνουν την εμφάνισή τους οι Αλκυονίδες που θα φέρουν ηλιοφάνεια και υψηλότερες θερμοκρασίες με τον καιρό να θυμίζει άνοιξη.

Παρόμοια πρόβλεψη είχε κάνει και ο μετεωρολόγος Γιώργος Τσατραφύλλιας προ ημερών.

Τι είναι οι Αλκυονίδες μέρες

Ο όρος «Αλκυονίδες μέρες» αναφέρεται στις ημέρες του χειμώνα κατά τις οποίες παρουσιάζεται εξαιρετικά καλός καιρός, χαρακτηριζόμενος από έντονη ηλιοφάνεια, απουσία σύννεφων και ανέμων, ενώ περιλαμβάνει καμία φορά υψηλές θερμοκρασίες για την εποχή.

Οι Αλκυονίδες μέρες εμφανίζονται ανά διαστήματα από τις 15 Δεκεμβρίου έως τις 15 Φεβρουαρίου, συμπεριλαμβάνοντας τη μυθολογική σχέση των 14 ημερών γύρω από το ηλιοστάσιο το Δεκέμβριο, και το μύθο των Πλειάδων και την περίοδο επώασης των αβγών των αλκυόνων τον Ιανουάριο.

Σε μετεωρολογικό επίπεδο, οι Αλκυονίδες μέρες στατιστικά παρατηρούνται κυρίως κατά το δεύτερο μισό του Ιανουαρίου. Αυτές χαρακτηρίζονται από σχετική ηρεμία, έντονη ηλιοφάνεια με θερμοκρασίες που φτάνουν έως και 15 ή 20 βαθμούς Κελσίου, καθώς και ελάχιστη νεφοκάλυψη.

Το φαινόμενο αυτό ερμηνεύεται από τη συνεχή βαρομετρική πίεση που προκαλείται από την ισορροπία μεταξύ της Βόρειας Ευρώπης και της περιοχής της Ελλάδας και της Νοτιοανατολικής Ευρώπης που έχει ως αποτέλεσμα μια αντί-κυκλωνική κατάσταση με άπνοια και καλοκαιρία.

Πρόσφατες έρευνες κατέδειξαν ότι οι Αλκυονίδες μέρες αποτελούσαν σταθερό μετεωρολογικό φαινόμενο κατά τον 5ο και 4ο αιώνα π.Χ., κυρίως μεταξύ 15 Ιανουαρίου και 15 Φεβρουαρίου.

Πηγή: ieidiseis.gr

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα