Ζεστός ο Ιανουάριος 2025 – Πάνω από τη μέση τιμή οι θερμοκρασίες στη Θεσσαλονίκη
Αναλυτικά η εκτίμηση του meteo
Η μέση τιμή των μεγίστων ημερήσιων θερμοκρασιών κυμάνθηκε πάνω από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα σε όλες τις περιοχές της χώρας, σύμφωνα με την πρόσφατη εκτίμηση του meteo που γνωστοποιήθηκε στα social media.
Αναλυτικά η ανάρτηση:
“Σύμφωνα με το δίκτυο των 53 μετεωρολογικών σταθμών του Meteo Gr του Εθνικόν Αστεροσκοπείον Αθηνών (Ε.Α.Α) που λειτουργούν ανελλιπώς από το 2010 μέχρι σήμερα, τον Ιανουάριο του 2025 η μέση τιμή των μεγίστων ημερήσιων θερμοκρασιών κυμάνθηκε πάνω από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα σε όλες τις περιοχές της χώρας (σε σχέση με τον μέσο όρο της περιόδου 2010-2019).
Ο χάρτης στην Εικόνα 1 δείχνει τις αποκλίσεις της μέσης μέγιστης θερμοκρασίας για τον Ιανουάριο 2025 ανά γεωγραφικό διαμέρισμα. Το γράφημα στην Εικόνα 2 παρουσιάζει την κατάταξη του μήνα Ιανουαρίου ανά έτος, ανάλογα με τη μέση μηνιαία τιμή της μέγιστης θερμοκρασίας. Σε όλα τα γεωγραφικά διαμερίσματα ο Ιανουάριος του 2025 ήταν ο πρώτος θερμότερος Ιανουάριος από το 2010, εκτός από τη Βόρεια Ελλάδα και τη Θεσσαλία όπου ήταν ο 2ος και ο 5ος θερμότερος αντίστοιχα. Οι πιο χαμηλές θετικές αποκλίσεις κατά τον Ιανουάριο 2025 καταγράφηκαν σε Βόρεια Ελλάδα και Θεσσαλία λόγων των αρκετών ημερών με συνθήκες ομίχλης που επικράτησαν στις περιοχές αυτές (Φλώρινα, Θεσσαλονίκη).
Στην Αθήνα, η μέση μηνιαία τιμή απόκλισης της μέγιστης θερμοκρασίας ήταν +2,6 °C, με 25 από τις 31 ημέρες του μήνα να είναι πάνω από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα. Στην Θεσσαλονίκη, 23 ημέρες του μήνα ήταν πάνω από τη μέση τιμή της περιόδου 2010-2019, όπου η μέση μέγιστη θερμοκρασία του μήνα κυμάνθηκε κατά 1,7 ºC πάνω από τα κανονικά επίπεδα.
Σημαντικό να σημειωθεί πως για την Κρήτη και την Πελοπόννησο ο Ιανουάριος του 2025 ήταν ο 12ος μήνας σε ένα διάστημα 13 συνεχόμενων μηνών όπου καταγράφονται θετικές αποκλίσεις της μέσης μέγιστης θερμοκρασίας (μόνο ο Νοέμβριος του 2024 με αρνητικές αποκλίσεις).
Τέλος, οι μεγαλύτερες θετικές αποκλίσεις θερμοκρασίας τον φετινό Ιανουάριο εντοπίστηκαν στη Δυτική Μακεδονία, στην οποία καταγράφεται ο μεγαλύτερος ρυθμός αύξησης της θερμοκρασίας τα τελευταία 30 χρόνια σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα της μονάδας METEO. Διαβάστε το πλήρες κείμενο της δημοσίευσης (στα αγγλικά) δίνεται στον σύνδεσμο https://www.mdpi.com/2073-4433/15/9/1104.”