“Κακά νέα” σε έρευνα του ΙΟΒΕ για τις επιχειρηματικές προσδοκίες στη Βιομηχανία

Επιδείνωση των επιχειρηματικών προσδοκιών στη Βιομηχανία σημειώθηκε τον Μάιο.

Parallaxi
κακά-νέα-σε-έρευνα-του-ιοβε-για-τις-ε-332784
Parallaxi

Επιδείνωση των επιχειρηματικών προσδοκιών στη Βιομηχανία σημειώθηκε τον Μάιο, σε αντίθεση με το σύνολο του οικονομικού κλίματος, όπου σημειώνεται βελτίωση, λόγω κυρίως της ανόδου των επιμέρους δεικτών στις Υπηρεσίες και τις Κατασκευές.

Σύμφωνα με έρευνα οικονομικής συγκυρίας του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών, η βελτίωση του συνολικού κλίματος είναι συμβατή με τις τρέχουσες εξελίξεις στην οικονομία, όπου ήδη στο πρώτο τρίμηνο του έτους καταγράφεται μια σημαντική μεγέθυνση της τάξης του 2,3% (σε σύγκριση με το πρώτο τρίμηνο του 2017).

«Βρισκόμαστε γενικά σε μια περίοδο αναμονής, καθώς ολοκληρώνεται το τρέχον Πρόγραμμα Οικονομικής Προσαρμογής, και σημαντικές αβεβαιότητες παραμένουν κυρίως για τους ακριβείς όρους εξόδου από το Πρόγραμμα. Το πλαίσιο αξιολόγησης της δημοσιονομικής και μεταρρυθμιστικής πολιτικής μετά τον Αύγουστο, η δυνατότητα άντλησης ρευστότητας από τους εταίρους και πιστωτές, ο ρόλος του ΔΝΤ, τα μεσοπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του δημόσιου χρέους, είναι ζητήματα για τα οποία ακόμα εκκρεμούν οι τελικές αποφάσεις. Επιπροσθέτως σημαντικές εξελίξεις στο πεδίο της πολιτικής και των εξωτερικών σχέσεων – όπως η σχέση με την Τουρκία και τη FYROM – πιθανώς να επηρεάσουν επίσης τις οικονομικές προσδοκίες στους επόμενους μήνες» επισημαίνεται στην έρευνα του ΙΟΒΕ.

Στη βιομηχανία, με βάση τα πιο πρόσφατα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, προκύπτει μείωση της παραγωγής τον Απρίλιο κατά 3% σε σχέση με τον Μάρτιο, αλλά άνοδος σε σχέση με τον Απρίλιο του 2017 (2%). Στο διεθνές περιβάλλον – που επηρεάζει ιδιαίτερα τους εξωστρεφείς κλάδους – η απόφαση των ΗΠΑ για την επιβολή δασμών σε συγκεκριμένες κατηγορίες προϊόντων φαίνεται να αναζωπυρώνει την ένταση η οποία είχε καταγραφεί τους προηγούμενους μήνες.

Η πιθανή διεύρυνση του πεδίου εφαρμογής αντίστοιχων πολιτικών, αλλά πολύ περισσότερο η ευρύτερη αστάθεια που δημιουργεί στο παγκόσμιο εμπόριο, θα επηρεάσει αρνητικά τις προσδοκίες ανόδου του. Και σίγουρα οι αντίστοιχες εμπορικές κινήσεις ως αντίδραση από την πλευρά της ΕΕ, είναι βέβαιο ότι θα αναδιατάξουν το ανταγωνιστικό περιβάλλον, προς κατευθύνσεις που δεν είναι δυνατόν ακόμα να αξιολογηθούν.

Σύμφωνα με την έρευνα του ΙΟΒΕ, ο δείκτης προσδοκιών στη βιομηχανία προπορεύεται των μηνιαίων μεταβολών ανά έτος του δείκτη βιομηχανικής παραγωγής.

Οι δύο δείκτες είναι πολύ κοντά, με τον δείκτη προσδοκιών να αποτυπώνει συνήθως με προβάδισμα ενός ή δύο μηνών την εξέλιξη στην πραγματική μεταβολή της βιομηχανικής παραγωγής. Ο Δείκτης Επιχειρηματικών Προσδοκιών στη Βιομηχανία διαμορφώνεται τον Μάιο ελαφρώς χαμηλότερα έναντι του προηγούμενου μήνα, στις 101,7 (από 103,4) μονάδες, υψηλότερα από το αντίστοιχο περυσινό επίπεδο (92,8 μον.).

Από τις βασικές μεταβλητές του δείκτη, το ισοζύγιο των εκτιμήσεων για τις παραγγελίες και τη ζήτηση επιδεινώνεται, ενώ το ισοζύγιο στις εκτιμήσεις για τα αποθέματα αποκλιμακώνεται, αλλά παραμένει θετικό. Αυτό σημαίνει ότι το επίπεδο των αποθεμάτων των επιχειρήσεων του τομέα βρίσκεται σε υψηλότερα από τα φυσιολογικά για την εποχή επίπεδα. Ως προς τις προβλέψεις για την παραγωγή τους προσεχείς μήνες, αυτές παραμένουν στα ίδια επίπεδα.

Γενικά η καλή εικόνα της περιόδου σε όρους πωλήσεων και παραγωγής φαίνεται να είναι αποτέλεσμα αρκετών παλαιότερων παραγγελιών, ενώ η ροή νέων παραγγελιών δεν είναι ικανοποιητική. Πάντως οι εξαγωγές εξακολουθούν να στηρίζουν δυναμικά την εγχώρια μεταποίηση, καθώς ήδη οι εξαγωγές βιομηχανικών προϊόντων το πρώτο τρίμηνο του έτους, χωρίς μάλιστα να περιλαμβάνονται τα καύσιμα κινούνται ανοδικά με +13,1%, σύμφωνα με τον ΠΣΕ.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ ΜΠΕ

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα