Καλαμαριά: Sensory Garden και νέα έργα πρασίνου φέρνει η συνεργασία με την ΠΚΜ
Οι δράσεις, ύψους 10,5 εκατ. ευρώ υλοποιούνται μέσω του προγράμματος Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης
Τρία σημαντικά έργα πρασίνου και αστικής ανάπλασης σε ισάριθμες περιοχές της Καλαμαριάς υλοποιούν η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και ο Δήμος Καλαμαριάς, μέσω του προγράμματος Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης της Περιφέρειας.
Τα έργα έχουν ως στόχο τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης σε πυκνοκατοικημένες περιοχές της Καλαμαριάς και χρηματοδοτούνται από ευρωπαϊκούς πόρους της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, με συνολικό προϋπολογισμό 10,5 εκ. ευρώ.
Το μεγαλύτερο έργο είναι η παρέμβαση στις συνοικίες Κηφισιάς και Βότση με τη «Βιοκλιματική Αναβάθμιση και Βιώσιμη κινητικότητα δικτύου οδών» των συγκεκριμένων πολεοδομικών ενοτήτων.
Επίσης, θα υλοποιηθούν τα έργα: «Διαμόρφωση χώρου πρασίνου μεταξύ των οδών Αναγνωστοπούλου, Αταλάντης, Αιγυπτιάδη» στην επέκταση του Δήμου και «Κατασκευή Αισθητηριακού πάρκου ‘Sensory Garden’», στο αδιαμόρφωτο άλσος μεταξύ των πεζοδρόμων Δρακοπούλου και Μικρουλέα και των οδών Ροδοπόλεως και Λεβαντή.
Όπως τόνισε ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας, «στόχος μας μέσω του προγράμματος Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης είναι να υλοποιήσουμε σε συνεργασία με τους Δήμους παρεμβάσεις που θα βελτιώσουν την καθημερινότητα και την ποιότητα ζωής των κατοίκων στις πιο πυκνοδομημένες περιοχές της Καλαμαριάς, αλλά και όλου του πολεοδομικού συγκροτήματος Θεσσαλονίκης. Με τα τρία νέα έργα επεμβαίνουμε σε γειτονιές, οι οποίες σήμερα ‘πνίγονται’ από το τσιμέντο και είναι δυσλειτουργικές, ενώ δεκάδες χιλιάδες συμπολίτες μας αντιμετωπίζουν προβλήματα στην καθημερινότητά τους. Το βιοτικό επίπεδο στις συγκεκριμένες περιοχές πρέπει να βελτιωθεί, ώστε να γίνουν πιο πράσινες, με περισσότερους οργανωμένους και περιποιημένους ελεύθερους χώρους και τελικά πιο ανθρώπινες. Το μεγάλο έργο που αφορά στις συνοικίες Κηφισιάς και Βότση συνιστά κορυφαία παρέμβαση του προγράμματος Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης και θα αλλάξει την εικόνα και τη λειτουργία μιας περιοχής στην οποία κατοικούν περισσότεροι από 20.000 πολίτες και δραστηριοποιούνται ή διέρχονται ακόμη περισσότεροι».
Η Αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης Βούλα Πατουλίδου επισήμανε: «Τα περισσότερα έργα πρασίνου που υλοποιούνται στην πόλη όπως τα τρία της Καλαμαριάς ανήκουν στο μεγάλο πρόγραμμα της ‘Μητροπολιτικής Θεσσαλονίκης’. Το πρόγραμμα που μου ανέθεσε ο Περιφερειάρχης Απόστολος Τζιτζικώστας να συντονίσω. Η Αντιπεριφέρεια Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης κατάφερε κάτι μοναδικό στην επικράτεια. Τη συνεργασία Περιφέρειας με τους Δήμους προς όφελος των κατοίκων όλης της Θεσσαλονίκης».
Δυο πάρκα αλλάζουν όψη στον δήμο Κορδελιού – Ευόσμου με τη στήριξη της ΠΚΜ
Τα στοιχεία των τριών έργων στην Καλαμαριά είναι:
1.«Βιοκλιματική Αναβάθμιση και Βιώσιμη κινητικότητα δικτύου οδών Κηφισιάς – Βότση»: Θα πραγματοποιηθούν παρεμβάσεις για τη βιοκλιματική αναβάθμιση και την αποκατάσταση συνθηκών βιώσιμης κινητικότητας στο δίκτυο οδών και στους κοινόχρηστους χώρους σε Κηφισιά και Βότση. Το συνολικό μήκος του δικτύου των οδών είναι 5.850 μ. και οι επιφάνειες προς διαμόρφωση 27.000 τ.μ. Στην Κηφισιά παρεμβάσεις θα γίνουν στις οδούς Ιπποκράτους, Ιουστινιανού, τμήμα της Παπαντωνίου, τμήμα της Σωκράτους, και η οδός Διός. Επίσης παρεμβάσεις θα γίνουν στο τμήμα πρασίνου επί της οδού Σωκράτους, αλλά και στην επέκταση της Κηφισιάς, όπου θα δημιουργηθεί δίκτυο πεζοδρόμων αποτελούμενο από τις οδούς Χριστοδουλίδη, Κολάρου, Βοζίκη, περιμετρική Ο.Τ.:2-473, Μαβίδη, Πανοπούλου και Ο.Τ.:2-473 (τμήμα)_πράσινο. Στην πολεοδομική ενότητα Βότση παρεμβάσεις θα γίνουν στις οδούς Ερυθρού Σταυρού, τμήμα της Ζηργάνου, τμήμα της Καισαρείας, Ικονίου, Ιεροσολύμων, Μ. Αλεξάνδρου, Λασσάνη. Επίσης στους κοινόχρηστους χώρους του Ο.Τ.:2-467 και στον όμορο πεζόδρομο, του Ο.Τ.:2-460 πράσινο (ως προς τον αστικό εξοπλισμό), του Ο.Τ.:2-473 (τμήμα) πράσινο στην επέκταση Κηφισιάς, στη συμβολή των οδών Ζηργάνου, Καραβαγγέλη, Ιωνίας και στη συμβολή των οδών Ζηργάνου, Λαοδικίας, Καισαρείας, Αλκυόνος.
Επίσης, παρεμβάσεις θα γίνουν στην οδό Περικλέους, που αποτελεί το όριο Κηφισιάς και Βότση, στο τμήμα από Ζηργάνου έως Ε. Αντίστασης, καθώς και τους κοινόχρηστους χώρους:Ο.Τ.:2-096 (τμήμα) – πάρκο, στη συμβολή των οδών Περικλέους, Ιεροσολύμων, Έκτορος και τη συμβολή των οδών Περικλέους, Ζηργάνου, Καππαδοκίας (τριγωνική νησίδα). Οι παρεμβάσεις έχουν ως προτεραιότητα την καλύτερη εξυπηρέτηση των μέσων μαζικής μεταφοράς, τη διευκόλυνση της μετακίνησης πεζών και ποδηλάτων, την αναμόρφωση των πάρκων και ελεύθερων δημόσιων χώρων, την ενίσχυση του πρασίνου, τη δημιουργία πεζοδρόμων και ποδηλατοδρόμων, αλλά και τη διαμόρφωση ανοιχτών χώρων σε κυκλικούς και ισόπεδους κόμβους.
2.«Διαμόρφωση χώρου πρασίνου μεταξύ των οδών Αναγνωστοπούλου, Αταλάντης, Αιγυπτιάδη»: Το έργο αφορά στην κατασκευή του χώρου πρασίνου εμβαδού 1.053,33 τ.μ. , που βρίσκεται επί των οδών Αναγνωστοπούλου, Αταλάντης και Αιγυπτιάδη, στο Ο.Τ. 2359 της επέκτασης του Δήμου Καλαμαριάς. Στόχος είναι η αστική αξιοποίηση του χώρου πρασίνου για φύτευση και αναψυχή, η ανάδειξη και ενσωμάτωση των υπαρχόντων πεζόδρομων στους ελεύθερους κοινόχρηστους χώρους που προορίζονται κυρίως για τους πεζούς, η βελτίωση της λειτουργικότητάς τους, η δημιουργία ενός μικρού χώρου συγκέντρωσης και αναψυχής σε κλίμακα γειτονιάς, και η ομαλή κυκλοφορία των πεζών και των ατόμων με αναπηρία στα πεζοδρόμια και εντός του χώρου πρασίνου.
3.«Κατασκευή Αισθητηριακού πάρκου ‘Sensory Garden’ στο Ο.Τ. 1270 (Γ270) Δήμου Καλαμαριάς»: Το έργο θα γίνει σε περιοχή χαρακτηρισμένη στους θεωρημένους δασικούς χάρτες, ως άλσος. Περιβάλλεται βορειοανατολικά από την οδό Ροδοπόλεως, βορειοδυτικά από την οδό Δρακοπούλου, νοτιοδυτικά από την οδό Μικρουλέα και νοτιοανατολικά από την οδό Λεβαντή. Οι οδοί Δρακοπούλου και Μικρουλέα είναι πεζοδρομημένες. Ο χώρος είναι σήμερα αδιαμόρφωτος. Στόχος είναι η δημιουργία ενός χώρου πρασίνου που θα έχει τη λειτουργία και τον ιδιαίτερο χαρακτήρα ενός «αισθητηριακού πάρκου». Απευθύνεται στους ειδικούς χρήστες – παιδιά με διαταραχές όρασης και άλλες αναπηρίες, που φιλοξενούνται στα κέντρα διημέρευσης και ημερήσιας φροντίδας «Συζωή», προσφέροντας χώρο και δυνατότητα για υπαίθρια θεραπευτικά προγράμματα και δραστηριότητες, μέσα από την άμεση εμπειρία της φύσης. Παράλληλα είναι ένας ανοικτός, δημόσιος χώρος που απευθύνεται εξίσου, στους περιοίκους κάθε ηλικίας, χωρίς αποκλεισμούς, συμβάλλοντας στην κοινωνική ένταξη των ατόμων με αναπηρία.
Η μελέτη αποσκοπεί στον εμπλουτισμό του φυσικού αναγλύφου και της υφιστάμενης βλάστησης, στη βελτίωση της λειτουργικότητας του χώρου, στην ομαλή κυκλοφορία των πεζών και των ατόμων με αναπηρία που κινούνται με αμαξίδιο, στη δημιουργία καθιστικών ενοτήτων, ενταγμένων σε ένα ευχάριστο και αναβαθμισμένο φυσικό περιβάλλον. Στο πάρκο διαμορφώνονται διαδρομές και διευρυμένες περιοχές – πλατώματα που περιλαμβάνουν καθιστικά, τεχνητά πρανή – λοφίσκους, χαμηλού ύψους, με φυτεύσεις και γκαζόν, καθώς και μία μικρή, τεχνητή λίμνη με το φυσικό της περιβάλλον(υδροχαρή φυτά), επιφάνειας 27 τ.μ. Οι διαδρομές έχουν ήπια κλίση έως 6% ώστε να μπορούν να κινηθούν σε αυτές άτομα με αναπηρία που χρησιμοποιούν αμαξίδια.
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ