Διεθνή

Καλλιτέχνες απ’ όλο τον κόσμο ζητούν δικαιώματα για τον λαό του Ιράν

Μεταξύ αυτών ο Ρότζερ Γουότερς των Pink Floyd και ο ηθοποιός ο Γουίλεμ Νταφόε

Parallaxi
καλλιτέχνες-απ-όλο-τον-κόσμο-ζητούν-δ-947268
Parallaxi

Εκπρόσωποι των τεχνών σε όλο τον κόσμο, από μουσικούς, όπως ο Ρότζερ Γουότερς των Pink Floyd, ηθοποιoύς, όπως ο Γουίλεμ Νταφόε και καλλιτέχνες των οποίων τα έργα έχουν εκτεθεί σε ιδρύματα όπως το Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης στη Νέα Υόρκη υπογράφουν ανοιχτή επιστολή, με την οποία εκφράζουν την υποστήριξη τους στον λαό του Ιράν και καταγγέλλουν τις παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη χώρα.

Η επιστολή συντάχθηκε από ανώνυμη ομάδα μετά τις βίαιες καταστολές διαδηλώσεων με αφορμή τον θάνατο της Μάχσα Αμίνι, 22χρονης γυναίκας που πέθανε υπό την κράτηση της αστυνομίας ηθικής, αφού συνελήφθη επειδή δεν φορούσε σωστά χιτζάμπ.

«Αυτό που ξεκίνησε ως διαμαρτυρία ενάντια στο υποχρεωτικό χιτζάμπ και δεκαετίες συστημικών παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων μετατράπηκε τώρα στο κίνημα «Γυναίκα, Ζωή, Ελευθερία», που απαιτεί το τέλος της θεοκρατικής διακυβέρνησης από ένα μη εκλεγμένο κληρικό σύστημα στο Ιράν» αναφέρεται στην επιστολή.

«Εμείς, καλλιτέχνες, συγγραφείς, ακαδημαϊκοί και επαγγελματίες του πολιτισμού από διάφορους κλάδους και διάφορες χώρες, υποστηρίζουμε το κάλεσμα των Ιρανών συναδέλφων μας να σταθούμε αλληλέγγυοι στον αγώνα τους ενάντια στο καταπιεστικό και δεσποτικό ισλαμικό κράτος στο Ιράν» επισημαίνεται.

Ανάμεσα στα δεκάδες μεγάλα ονόματα που υπέγραψαν την επιστολή είναι ο μουσικός και καλλιτέχνης Μπράιαν Ίνο, η φωτογράφος Σίντι Σέρμαν και η καλλιτέχνης της performance art, Μαρίνα Αμπράμοβιτς.

Οι καλλιτέχνες υπόσχονται επίσης να «δημιουργήσουν δίκτυα υποστήριξης για τους αντιφρονούντες και αυτούς που στοχοποιούνται» από το καθεστώς στο Ιράν.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα