«Καλπάζει» η πανδημία στη χώρα – Εξαντλεί τα περιθώρια η κυβέρνηση πριν το lockdown
Η Αττική παραμένει στο «κόκκινο» με τα 194 από τα 358 νέα κρούσματα που ανακοινώθηκαν την Πέμπτη να εντοπίζονται στο λεκανοπέδιο.
Συνεχίζει την επέλασή του στην Αττική ο κοροναϊός, με τους ειδικοί να κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για επιδείνωση της πανδημίας.
Ο αριθμός των κρουσμάτων έχει «κλειδώσει» τις τελευταίες δύο εβδομάδες σε περισσότερα από 300 κρούσματα στην επικράτεια, με την Αττική να καταγράφει καθημερινά τις περισσότερες μολύνσεις.
Από τη Δευτέρα βρίσκονται σε εξέλιξη ακόμα πιο αυστηρά μέτρα στην Αττική για την αποτροπή της περαιτέρω εξάπλωσης του φονικού ιού, ενώ σε καθημερινή πλέον βάση ανακοινώνονται επιπλέον περιορισμοί, με το ενδεχόμενο ενός νέου lockdown να βρίσκεται πάντα στο προσκήνιο, αν και προς τον παρόν, ακόμα και οι επιστήμονες, υποστηρίζουν ότι είμαστε σχετικά μακριά από αυτό το σημείο.
Επτά κρίσιμα στοιχεία
Σύμφωνα με το MEGA επτά είναι τα κρίσιμα επιδημιολογικά στοιχεία που τρομάζουν τους επιστήμονες και συντηρούν ζωντανό το σενάριο επιβολής νέου lockdown στην Αττική.
Το πρώτο στοιχείο αφορά την εκρηκτική αύξηση των κρουσμάτων, το δεύτερο τον αριθμό των θανάτων που καταγράφονται καθημερινά, το τρίτο την αυξητική τάση στις εισαγωγές στα νοσοκομεία, το τέταρτο τον αριθμό των διασωληνωμένων, το πέμπτο την κάλυψη των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας, το έκτο την αύξηση των θετικών δειγμάτων στα τεστ και το έβδομο τον δείκτη μεταδοτικότητας που είναι πλέον πάνω από το 1.
Σε κάθε περίπτωση οι μετρήσεις που θα γίνουν τις επόμενες μέρες, καθώς και η αποτελεσματικότητα των τελευταίων περιοριστικών μέτρων που έχουν ληφθεί, θα κρίνουν το εάν η κυβέρνηση θα υποχρεωθεί να εφαρμόσει lockdown στην Αττική.
Η κυβέρνηση θα περιμένει μέχρι τη Δευτέρα για να αποφασίσει αν θα πάμε σε νέα μέτρα, με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη να θέλει πάντως να αποφύγει το γενικό lockdown.
«Ασφυξία» στις ΜΕΘ
Παράλληλα, έχει αυξηθεί δραματικά ο αριθμός των διασωληνωμένων στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ), με την Αττική να εξακολουθεί να καταγράφει σταθερά πολύ βαρύ επιδημιολογικό φορτίο.
Η σύσκεψη που έγινε εκτάκτως το πρωί της Τετάρτης στο υπουργείο Υγείας για το θέμα των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) δείχνει την κρισιμότητα του συγκεκριμένου πεδίου.
Αμέσως μόλις έστειλαν σήμα συναγερμού οι νοσοκομειακοί γιατροί για τη μείωση των κλινών ΜΕΘ για ασθενείς με λοίμωξη Covid-19 και δυσλειτουργία στα νοσηλευτικά ιδρύματα, οι αρμόδιοι συγκάλεσαν την σύσκεψη με τη συμμετοχή και της προέδρου της Ελληνικής Εταιρίας Εντατικής Θεραπείας, και διευθύντριας ΜΕΘ του Ευαγγελισμού, Αναστασίας Κοτανίδου.
Μιλώντας στον ΑΝΤ1, η κ. Κοτανίδου, αναφέρθηκε στα επόμενα βήματα σχετικά με τις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας.
Συγκεκριμένα, τόνισε πως «έχουμε ετοιμάσει ένα σχέδιο δράσης, το οποίο θα υλοποιούμε αναλόγως από τις περιπτώσεις που θα βλέπουμε. Αυτή τη στιγμή έχουμε καταφέρει στην Αθήνα και έχουμε 107 κλίνες ΜΕΘ για ασθενείς με COVID. Αυτές τις 107 μέσα σε μία εβδομάδα μπορούμε να τις κάνουμε 150, ενεργοποιώντας και μετατρέποντας κάποιες άλλες κλίνες από πολυδύναμες μονάδες».
Η κ. Κοτανίδου ξεκαθάρισε πως τα κρούσματα που μπαίνουν στις ΜΕΘ δεν μένουν για πάντα εκεί και δεν καταλήγουν όλοι. «Αυτή τη στιγμή η επιβίωση που έχουμε είναι πολύ υψηλή και η ελληνικές ΜΕΘ έχουν πολύ καλύτερη επιβίωση από χώρες όπως οι ΗΠΑ και Βρετανία. Αυτή τη στιγμή έχουμε και πιο γρήγορη διακίνηση ασθενών που βρίσκονται στις ΜΕΘ».
Επίσης αρνήθηκε πως στη σύσκεψη σήμερα συζητήθηκε το ενδεχόμενο lockdown αλλά μόνο το θέμα των ΜΕΘ.
Lockdown: Σε μία λεπτή κλωστή
Η μάχη βήμα-βήμα συνεχίζεται κάθε μέρα, οι συσκέψεις είναι διαδοχικές μεταξύ ειδικών και των αρμόδιων κυβερνητικών στελεχών, ενώ ο πρωθυπουργός εμφανίζεται αποφασισμένος να απομακρύνει από το τραπέζι των συζητήσεων στο Μέγαρο Μαξίμου ένα δεύτερο lockdown, σύμφωνα με το ethnos.gr.
Επιμένει στην ανάγκη να πειστεί η ελληνική κοινωνία για την πιστή εφαρμογή των υφιστάμενων μέτρων που εξασφαλίζουν την προστασία της δημόσιας υγείας ξεκαθαρίζοντας επί της ουσίας -και- στους Ευρωπαίους συνομιλητές του ότι μόνο εάν ο συναγερμός φτάσει στην «κόκκινη ζώνη» θα πατήσει το κουμπί για την επιστροφή στις συνθήκες του περασμένου Μάρτη. Η ισορροπία ανάμεσα στην προστασία της δημόσιας υγείας και της οικονομίας οδηγεί πάντως το Μέγαρο Μαξίμου σε μεγάλες ταχύτητες για τη δημιουργία 1.200 κλινών στις ΜΕΘ και στην συγκρότηση νέων μέτρων που θα αναλυθούν ευρέως κατά την αυριανή σύσκεψη των αρμόδιων υπουργών και ειδικών.
Ποια είναι όμως εκείνα τα μέτρα που μπορεί να σώσουν την παρτίδα χωρίς την έσχατη λύσης της καραντίνας; Οι ειδικοί σημειώνουν το ενδεχόμενο υποχρεωτικής χρήσης της μάσκας σε όλους τους εξωτερικούς χώρους και δη σε εκείνους που περιγράφεται συνωστισμός- κάτι που ήδη ισχύει σε άλλες χώρες της Ευρώπης. Ένα άλλο μέτρο είναι η απαγόρευση της κυκλοφορίας από τα μεσάνυχτα έως το πρωί ώστε να «διαγραφεί» από το πλάνο η εικόνα των δεκάδων εκατοντάδων νεολαίων στις πλατείες μετά τις 12 το βράδυ- ώρα που κλείνουν τα καταστήματα εστίασης. «Έλεγχοι παντού, συστάσεις αλλά και επιβολή προστίμων: πρόκειται για ακόμη τρία μέτρα που με την εφαρμογή τους επιχειρεί η κυβέρνηση να φρενάρει την διασπορά των κρουσμάτων. Δεν αποκλείεται επίσης να ανακοινωθούν οδηγίες προς τους ηλικιωμένους για να αποφεύγουν στο κρίσιμο διάστημα του φθινοπώρου αρχικά τις άσκοπες μετακινήσεις. Έμφαση δίδεται και σε πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση των εστιών διασποράς των κρουσμάτων ανάμεσα σε μετανάστες που διαμένουν 10 και πλέον σε σπίτια της Αττικής αλλά και στο οικογενειακό περιβάλλον από την επιστροφή των εργαζόμενων στις οικείες τους, όπου ζουν και μεγαλύτεροι στην ηλικία.
Αντιδράσεις στο Άγιο Όρος
Σε κατάσταση συναγερμού παραμένει το Άγιον Όρος μετά τον εντοπισμό 13ων κρουσμάτων κοροναϊού σε δύο μονές (Αγίου Παύλου και Χιλανδαρίου) και σε σκήτη της Πρόβατας.
Τις τελευταίες ώρες έχουν γίνει περίπου 200 τεστ που βγήκαν αρνητικά. Χθες το βράδυ αποχώρησε το κλιμάκιο του ΕΟΔΥ, από τη χερσόνησο του Άθω, μετά την ολοκλήρωση των τεστ σε σκήτες, κελιά και στην Αθωνιάδα Σχολή.
Το ενδεχόμενο ενός lockdown, είχε πέσει στο τραπέζι ως μέτρο για τον περιορισμό διάδοσης του ιού, σε ένα σύνολο 1.000 μελών της Ιεράς Κοινότητας, ωστόσο, το απέρριψε η Ιερά Κοινότητα της Αθωνικής Πολιτείας, επικαλούμενη το Σύνταγμα, σύμφωνα με το οποίο, το Αγιον Ορος διέπεται από ειδικό καθεστώς που ορίζει το Αυτοδιοίκητο της Αθωνικής Πολιτείας.
Οι περισσότεροι μοναχοί επικαλούνται το αυτοδιοίκητο και θρησκευτικούς λόγους για τη μη επιβολή μέτρων, όπως είναι ακόμα και η χρήση μάσκας, σύμφωνα με το protothema.gr. Μάλιστα μοναχοί ανέφεραν ότι με βάση τα περιοριστικά μέτρα «καθημερινά θα μπορούν να μπαίνουν 400 με 500 άτομα οπότε και πάλι στο μέτωπο του κοροναϊού είμαστε σε κρίσιμη φάση».
Σύμφωνα με την ίδια πηγή κάποιοι μαθητές της Αθωνιάδος Σχολής που δεν φορούσαν μάσκα επικαλούνταν στους αρμοδίους του ΕΟΔΥ, τους πνευματικούς τους που δεν το συνιστούσαν.
Κύκλοι της Διοίκησης του Αγίου Όρους εμφανίζονται προβληματισμένοι αναφέροντας ότι: «Δεν είναι η Χερσόνησος αυτόνομο κράτος όπως το Βατικανό» και «Η Δημόσια τάξη με βάση το Σύνταγμα είναι αρμοδιότητα της διοίκησης άρα πρέπει να την εφαρμόζει και μάλιστα για υγειονομικούς λόγους;»
Δέκα άτομα ανά μονή
Σύμφωνα με εγκύκλιο που εκδόθηκε από την Ιερά Κοινότητα, και στάλθηκε σε όλες τις μονές του Αγίου Όρους, επιτρέπεται η έκδοση μόνο ειδικών διαμονητηρίων με ανώτατο όριο ως 10 άτομα ανά μονή ενώ απαγορεύεται η μετακίνηση των επισκεπτών από μονή σε μονή.
Υπενθυμίζεται ότι οκτώ κρούσματα κοροναϊού εντοπίστηκαν στη μονή Αγίου Παύλου, ένα στη μονή Χιλανδαρίου, ένα σε σκήτη της Πρόβατας, ενώ δημοσιοποιήθηκαν τρία νέα κρούσματα.
Ένας μοναχός από τη μονή Αγίου Παύλου μεταφέρθηκε και νοσηλεύεται διασωληνωμένος σε νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης ενώ η μονή έχει τεθεί σε καραντίνα.
ΠΗΓΕΣ: skai.gr / ethnos.gr / in.gr / tanea.gr