Ελλάδα

Καμένα Βούρλα: Αντιδράσεις των κατοίκων μετά από την προσωρινή μετεγκατάσταση 39 προσφυγόπουλων

Η τοπική κοινότητα αντέδρασε με κινητοποιήσεις όπως το κλείσιμο της Εθνικής Οδού στο ύψος των διοδίων της Αγίας Τριάδας

Parallaxi
καμένα-βούρλα-αντιδράσεις-των-κατοίκ-504443
Parallaxi
ΕΙΚΟΝΑ UNSPLASH

Σε αναβρασμό βρίσκονται οι κάτοικοι των Καμένων Βούρλων μετά την μεταφορά σε ξενοδοχείο της περιοχής 39 ασυνόδευτων προσφυγόπουλων, τα οποία συμμετέχουν στο πρόγραμμα μετεγκατάστασης σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Η τοπική κοινότητα, δείχνοντας το πιο σκληρό της πρόσωπο, από την πρώτη ημέρα που έφτασαν στη περιοχή οι ανήλικοι, αντέδρασε με κινητοποιήσεις όπως το κλείσιμο της Εθνικής Οδού στο ύψος των διοδίων της Αγίας Τριάδας, ενώ έχει αποκλείσει και το δρόμο μπροστά από το ξενοδοχείο όπου έχουν καταλύσει οι ανήλικοι.

Ως αποτέλεσμα, δυσχεραίνεται ακόμη και η μεταφορά του φαγητού προς τους ανήλικους η οποία έγινε χθες με τρεις ώρες καθυστέρηση.

Μάλιστα, με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου έκλεισαν τα σχολεία. Όπως τόνισε η Δημοτική Αρχή και οι φορείς θα κλιμακώσουν τις αντιδράσεις τους τις αμέσως επόμενες ημέρες.

Συγκεντρωμένοι κάτοικοι αντέδρασαν στην εγκατάσταση προσφύγων σε ξενοδοχεία εντός της πόλης, ενώ ο δήμαρχος Γιάννης Συκιώτης ανέφερε σε ανακοίνωσή του: «Η φημολογούμενη έλευση και εγκατάσταση μεταναστών και προσφύγων στο Δήμο Καμένων Βούρλων και ειδικότερα μέσα στον αστικό ιστό, σε ανενεργές ξενοδοχειακές μονάδες της πόλης των Καμένων Βούρλων, δηλώνουμε κατηγορηματικά ότι θα μας βρει σφοδρά αντίθετους» και κάλεσε τους ιδιοκτήτες των ξενοδοχειακών μονάδων να ακυρώσουν τα «σχέδιά» τους για την εγκατάσταση προσφύγων και μεταναστών.

Η ένταση από τη μεριά των κατοίκων προκάλεσε την αντίδραση των ανηλίκων, κάποιοι εξ αυτών το βράδυ της Πέμπτης βγήκαν από το ξενοδοχείο πετώντας αντικείμενα και προκαλώντας φασαρία, όπως αναφέρει το lamiareport.

«Δεν θα κάνουμε πίσω μέχρι να φύγουν», δήλωσε ο Δήμαρχος Καμένων Βούρλων, τονίζοντας ότι το συγκεκριμένο κατάλυμα δεν κάνει ούτε για ποντίκια και κατσαρίδες, και ότι και οι ίδιοι οι πρόσφυγες όταν το είδαν ζήτησαν να φύγουν, ενώ οι κάτοικοι απειλούσαν τον ιδιοκτήτη του ξενοδοχείου, που μισθώθηκε από την ΜΚΟ για τους ανήλικους μετανάστες.

Σύμφωνα με την ΜΚΟ Μετάδραση που έχει αναλάβει την φροντίδα τους η διαμονή τους στο ξενοδοχείο είναι προσωρινή, αφού όλοι οι ανήλικοι συμμετέχουν στο πρόγραμμα μετεγκατάστασης σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες που έχουν προσφερθεί να βοηθήσουν, στο πλαίσιο της αλληλεγγύης.

Μάλιστα όπως αναφέρουν σε ανακοίνωση τους όλα τα παιδιά έχουν υποβληθεί σε τεστ COVID 19 από τον ΕΟΔΥ και είναι όλα αρνητικά.

Οργισμένη ήταν και η αντίδραση του υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότη Μηταράκη, ο οποίος μιλώντας στο Open TV, στράφηκε κατά των κατοίκων των Καμμένων Βούρλων, που αντιτίθενται στην εγκατάσταση 100 προσφύγων σε ξενοδοχείο της περιοχής.

«Πράγματι, δεν ενημερώθηκαν, λαμβάνω γι αυτό την ευθύνη» ανέφερε ο υπουργός κι εξαπέλυσε δριμεία επίθεση για τη στάση που τήρησαν κατηγορώντας τους για «έλλειψη ανθρωπισμού. Εμπόδισαν ακόμη και το φαγητό στα παιδιά» είπε σε έντονο ύφος ο κ. Μηταράκης και πρόσθεσε «Λέμε “όχι” σε συμπεριφορές Καμένων Βούρλων. Ο Δήμαρχος δεν ελέγχει τον κόσμο. Εκφράζω τη λύπη μου για τα ακραία φαινόμενα στα Καμένα Βούρλα» πρόσθεσε.

Πηγή: Cnn Greece, lamiareport, Έθνος

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα