Top

Καμία συμφωνία των ΥΠΕΞ Ουκρανίας και Ρωσίας

Καμία δέσμευση από Λαβρόφ για κατάπαυση του πυρός.

Parallaxi
καμία-συμφωνία-των-υπεξ-ουκρανίας-και-893151
Parallaxi
Εικόνες: Russia government organization

Ολοκληρώθηκαν πριν από λίγο οι συνομιλίες των υπουργών Εξωτερικών της Ρωσίας και της Ουκρανίας Σεργκέι Λαβρόφ και Ντμίτρι Κουλέμπα στην Αττάλεια, οι οποίες διεξήχθησαν παρουσία του Τούρκου ομολόγου τους, Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Πάνω από μιάμιση ώρα διήρκησε η συνάντηση των δύο ΥΠΕΞ – Δεν είχε, όμως, κανένα ουσιαστικό αποτέλεσμα.

Καμία συμφωνία σε κανένα σημείο μεταξύ των ΥΠΕΞ Ουκρανίας και Ρωσίας. Από τις δηλώσεις του Κουλέμπα είναι προφανές ότι κανένα από τα αιτήματα του Κιέβου δεν έγιναν δεκτά από την πλευρά του Λαβρόφ. Μοναδικό κοινό σημείο, η επιθυμία για προσπάθεια από κοινού για εύρεση λύσεων.

Λαβρόφ: “Δεν έχουμε πρόθεση να επιτεθούμε σε άλλες χώρες. Υπενθυμίσαμε στους συναδέλφους μας ότι στον τελευταίο γύρω των συνομιλιών στη Λευκορωσία, παρουσιάσαμε πολύ συγκεκριμένες σκέψεις, ενώ η Ουκρανική πλευρά μας διαβεβαίωσε ότι σύντομα θα δώσει συγκεκριμένη απάντηση.Επιβεβαιώσαμε ότι η πρωτοβουλία που ανέλαβε η ρωσική πλευρά για την καθημερινή διάνοιξη των ανθρωπιστικών διαδρόμων παραμένει σε ισχύ

Κουλέμπα: “Συμφωνήσαμε να συνεχίσουμε τις προσπάθειες για μία λύση Εγώ θα είμαι έτοιμος για νέα συνάντηση. Όταν συναντώνται οι δύο ΥΠΕΞ, έχουν οδηγία να διαπραγματευτούν θέματα ειρήνης και ασφάλειας. Συζητήσαμε για μία 24ωρη παύση πυρός για να λύσουμε τα ανθρωπιστικά ζητήματα. Δεν υπήρχε, όμως, πρόοδος. Δυστυχώς, ο Λαβρόφ δεν ήταν σε θέση να δεσμευτεί για κάτι τέτοιο. Θα επικοινωνήσει, όμως, με τις αντίστοιχες αρχές για το θέμα. Ήρθα εδώ με έναν ανθρωπιστικό σκοπό. Να συμφωνήσουμε για έναν ανθρωπιστικό διάδρομο στη Μαριούπολη, για τους πολίτες που θέλουν να φύγουν από την περιοχή. Η πιο τραγική κατάσταση εκτυλίσσεται στη Μαριούπολη – Η πόλη βομβαρδίζεται. Ο Λαβρόφ ακολούθησε την κλασική του ρητορική για την Ουκρανία. Προσπάθησα να βρω μια ανθρωπιστική λύση σε αυτή την τραγωδία”

Οι συζητήσεις γίνονται καθώς διανύουμε την 15η ημέρα ρωσικού σφυροκοπήματος στην Ουκρανία, που έχει οδηγήσει σε δύσκολη θέση την ρωσική οικονομία λόγω των σκληρών κυρώσεων των δυτικών αλλά και σε μια μεγάλη ανθρωπιστική κρίση με πάνω από 2 εκατ. πρόσφυγες να φεύγουν από την Ουκρανία.

Ο Ουκρανός ΥΠΕΞ, Ντμίτρι Κουλέμπα είπε ότι δεν έλαβε δέσμευση από τον Λαβρόφ ούτε για τη δημιουργία ανθρωπιστικού διαδρόμου μέσα και έξω από τη Μαριούπολη, ούτε για μια 24ωρη κατάπαυση του πυρός για να λυθούν ανθρωπιστικά ζητήματα.

Πρόσθεσε ότι συμφώνησαν να συνεχιστούν οι προσπάθειες για να βρεθεί λύση στην ανθρωπιστική κρίση και πως ο ίδιος είναι έτοιμος για οποιαδήποτε συνάντηση ξανά σε αυτό το φόρουμ.

Η ρωσική οικονομία βρίσκεται σε κατάσταση “σοκ” λόγω ενός πρωτοφανούς οικονομικού πολέμου, λέει το Κρεμλίνο

Το Κρεμλίνο δήλωσε σήμερα πως η οικονομία της Ρωσίας διέρχεται ένα σοκ και πως έχουν ληφθεί μέτρα προκειμένου να αμβλυνθούν οι συνέπειες ενός “απολύτως πρωτοφανούς”, όπως είπε, οικονομικού πολέμου εναντίον της Μόσχας.

Η Δύση έχει επιβάλει σαρωτικές κυρώσεις στη Ρωσία λόγω της εισβολής της στην Ουκρανία.

“Η οικονομία μας δέχεται τώρα την επίδραση ενός σοκ και υπάρχουν αρνητικές συνέπειες, θα ελαχιστοποιηθούν”, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ σε τηλεδιάσκεψη με δημοσιογράφους.

Χαρακτήρισε την κατάσταση ταραχώδη, αλλά είπε πως ήδη λαμβάνονται μέτρα για να ηρεμήσει και να σταθεροποιηθεί.

“Είναι απολύτως πρωτοφανές. Ο οικονομικός πόλεμος που έχει ξεκινήσει εναντίον της χώρας μας δεν έχει γίνει ποτέ πριν. Άρα είναι πολύ δύσκολο να προβλεφθεί οτιδήποτε”, είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου σύμφωνα με το Reuters.

Η Μόσχα λέει πως η Κίνα αρνείται να προμηθεύσει ρωσικές αεροπορικές εταιρείες με ανταλλακτικά αεροσκαφών

Η Κίνα αρνήθηκε να προμηθεύσει ρωσικές αεροπορικές εταιρείες με ανταλλακτικά αεροσκαφών, δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος της ρωσικής υπηρεσίας πολιτικής αεροπορίας Rosaviatsia, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Ιντερφάξ.

Οι ουκρανικές αρχές προσπαθούν για άλλη μια φορά να αρχίσουν να απομακρύνουν αμάχους από την Μαριούπολη

Η Ουκρανία ελπίζει να αρχίσει να απομακρύνει αμάχους από την Μαριούπολη σήμερα μέσω “ανθρωπιστικού διαδρόμου”, μια ημέρα αφού ανακοίνωσε ότι νοσοκομείο παίδων του λιμανιού αυτού στη νότια Ουκρανία επλήγη σε ρωσική αεροπορική επιδρομή.

Η αντιπρόεδρος της ουκρανικής κυβέρνησης Ιρίνα Βερεστσούκ δήλωσε ότι η Μαριούπολη είναι μια από τις επτά πόλεις από τις οποίες ελπίζει η κυβέρνηση να απομακρύνει αμάχους που έχουν παγιδευτεί στην σύγκρουση μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου.

Διάφορες προηγούμενες προσπάθειες να δημιουργηθεί ανθρωπιστικός διάδρομος από την Μαριούπολη έχουν αποτύχει και ο κόσμος στην πόλη αυτή των άνω των 400.000 κατοίκων δεν έχει νερό ή ρεύμα για περισσότερο από μια εβδομάδα.

Οι δύο πλευρές επιρρίπτουν την ευθύνη η μια στην άλλη για την κατάρρευση των συμφωνιών για τοπική κατάπαυση του πυρός, και γύρω από την Μαριούπολη, ενώ την ίδια ώρα η Ρωσία ανακοίνωσε ότι οι πληροφορίες ότι βομβάρδισε νοσοκομείο παίδων εκεί είναι “ψευδείς ειδήσεις”. Σύμφωνα με τη Μόσχα, η εγκατάσταση αυτή δεν χρησιμοποιείτο πλέον ως νοσοκομείο και είχε καταληφθεί εδώ και καιρό από τον ουκρανικό στρατό.

Η Ουκρανία κατάφερε να αρχίσει την απομάκρυνση αμάχων από κάποιες περιοχές αυτήν την εβδομάδα, συμπεριλαμβανομένης της βορειοανατολικής πόλης Σούμι, όπου ανθρωπιστικός διάδρομος άνοιξε σήμερα για τρίτη συναπτή ημέρα βάσει συμφωνίας για τοπική κατάπαυση του πυρός.

“Οι οχηματαπομπές (αυτών που απομακρύνονται) φεύγουν. Υπήρξε συμφωνία για κατάπαυση του πυρός!”, δήλωσε ο κυβερνήτης της περιφέρειας της Σούμι Ντμίτρο Ζιβίτσκιι.

Κόσμος φεύγει επίσης από κοντινούς οικισμούς της Κρασνοπίλια και Τροστιάνετς, πρόσθεσε.

Σταθερές οι παραδόσεις ρωσικού αερίου μέσω αγωγών προς την Ευρώπη

Η Ρωσία υποστηρίζει ότι παραμένουν σταθερές οι παραδόσεις φυσικού αερίου μέσω αγωγών προς την Ευρώπη.

Οι παραδόσεις ρωσικού αερίου προς τη Γερμανία, μέσω του Nord Stream 1 και της Πολωνίας, και προς τη Σλοβακία, μέσω της Ουκρανίας, παραμένουν σταθερές, σύμφωνα με στοιχεία της εταιρίας διαχείρισης αγωγού.

Οι διαδρομές των αγωγών φυσικού αερίου

Οι ροές μέσω του αγωγού Nord Stream 1 που διασχίζει τη Βαλτική Θάλασσα προς τη Γερμανία ήταν σταθερές γύρω στις 73.028.461 kWh/h, σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά. Ο αγωγός Γιαμάλ-Ευρώπη μεταξύ Πολωνίας και Γερμανίας συνήθως αντιστοιχεί περίπου στο 15% της ρωσικής προμήθειας αερίου προς την Ευρώπη και την Τουρκία, αλλά από τις 21 Δεκεμβρίου έως πρόσφατα υπήρχε αντιστροφή της ροής, κάτι που συνέβαλε στην αύξηση των ευρωπαϊκών τιμών αερίου.

Οι ροές στο συνοριακό σημείο του Μάλνοφ διαμορφώθηκαν σήμερα στα 7.280.550 kWh/h, σύμφωνα με τα στοιχεία της εταιρίας διαχείρισης Gascade, καταγράφοντας μικρές διαφορές σε σχέση με χθες.

Για την προμήθεια προς τη Σλοβακία από την Ουκρανία μέσω του συνοριακού σημείου Βέλκε Καπουσάνι, η δυναμικότητα μεταφοράς ήταν στις 882.087 μεγαβατώρες, με μικρές διαφορές σε σχέση με χθες.

Σουηδία: Στο 2% του ΑΕΠ οι αμυντικές δαπάνες λόγω της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία

Η σουηδική κυβέρνηση παρουσίασε σήμερα πρόγραμμα που προβλέπει την επιτάχυνση της επανεπένδυσης στις ένοπλες δυνάμεις της, με στόχο οι αμυντικές δαπάνες να φθάσουν στο 2% του ΑΕΠ «το συντομότερο δυνατόν», λόγω της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία

Η Στοκχόλμη, η οποία είχε ήδη ξεκινήσει την αύξηση των αμυντικών δαπανών μετά την προσάρτηση της Κριμαίας από την Μόσχα το 2014, δεν έδωσε συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα, αλλά επιδιώκει να επιτύχει τον στόχο αυτόν το αργότερον σε μία δεκαετία, ανακοίνωσε η σουηδική κυβέρνηση.

«Οφείλουμε να τον επιτύχουμε το συντομότερο δυνατόν στην πράξη», δήλωσε η πρωθυπουργός Μαγκνταλένα Αντερσον κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Η Σουηδία, η οποία αφιέρωνε μέχρι και το 4% του ΑΕΠ της στις αμυντικές δαπάνες κατά την διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου, τις είχε μειώσει δραστικά από την δεκαετία του 1990 κοντά στο 1%.

Η κυβέρνηση ανακοίνωσε επίσης την αύξηση του αριθμού των νέων που θα πρέπει να κάνουν υποχρεωτική στρατιωτική θητεία.

Παρά την μεταστροφή της κοινής γνώμης υπέρ της ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ μετά την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, η σουηδή πρωθυπουργός απέρριψε αυτό το ενδεχόμενο τις τελευταίες ημέρες εκτιμώντας ότι αυτό θα κινδύνευε να «αποσταθεροποιήσει» την βόρεια Ευρώπη, καθώς η Μόσχα είναι ανοικτά εχθρική σε μία σουηδική ένταξη στην Ατλαντική Συμμαχία.

Η γειτονική Φινλανδία, επίσης εκτός της Συμμαχίας, απέρριψε επίσης την λύση της ένταξης στο ΝΑΤΟ άμεσα, αλλά οι πολιτικές και κοινοβουλευτικές συζητήσεις για το θέμα συνεχίζονται.

Οι συνολικές αμυντικές δαπάνες για το 2021 έφθασαν τα 66 δισεκατομμύρια κορώνες (περί τα 6,2 δισεκατομμύρια ευρώ) και προγραμματίζεται η αύξησή τους στα 91 δισεκατομμύρια κορώνες μέχρι το 2025, σύμφωνα με τα σουηδικά μέσα ενημέρωσης.

Το μερίδιο των αμυντικών δαπανών είχε ήδη ξεπεράσει το 1,2% το 2020 και θα φθάσει το 1,5% βραχυπρόθεσμα με βάση τις επενδύσεις που έχουν ανακοινωθεί.

Ο στόχος του 2% είναι προσδιορισμένος από το ΝΑΤΟ για τα μέλη του, τα περισσότερα από τα οποία βρίσκονται πάνω από το ποσοστό αυτό. Μετά την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία, πολλές ευρωπαϊκές χώρες, ανάμεσά τους η Γερμανία και η Δανία, ανακοίνωσαν σημαντικές επενδύσεις στον στρατιωτικό τομέα.

Αποτροπιασμός για τον βομβαρδισμό σε μαιευτήριο της Μαριούπολης – Νεκρό ένα κοριτσάκι

Η Ρωσία ανακοίνωσε ότι οι ισχυρισμοί της Ουκρανίας πως οι ρωσικές δυνάμεις βομβάρδισαν ένα νοσοκομείο παίδων στη Μαριούπολη είναι ψευδείς και ισοδυναμούν με «πληροφοριακή τρομοκρατία».

«Πρόκειται για πληροφοριακή τρομοκρατία», τόνισε η Μαρία Ζαχάροβα εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών.

Νωρίτερα ο Ρώσος πρεσβευτής στον ΟΗΕ Ντμίτρι Πολιάνσκι είχε χαρακτηρίσει «ψευδείς ειδήσεις» τις καταγγελίες της Ουκρανίας, εξηγώντας πως επρόκειτο για μια πρώην μαιευτική κλινική η οποία έχει καταληφθεί εδώ και καιρό από τον στρατό.

«Με αυτό τον τρόπο δημιουργούνται οι ψευδείς ειδήσεις», ανέφερε ο Ντμίτρι Πολιάνσκι πρώτος αναπληρωτής μόνιμος εκπρόσωπος της Ρωσίας στον ΟΗΕ στον λογαριασμό του στο Twitter.

Ο Πολιάνσκι επισήμανε ότι η Ρωσία είχε προειδοποιήσει στις 7 Μαρτίου ότι το νοσοκομείο έχει μετατραπεί σε στρατιωτική θέση από την οποία οι Ουκρανοί έριχναν πυρά.

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι κατηγόρησε τη Μόσχα ότι διεξάγει γενοκτονία αφού Ουκρανοί αξιωματούχοι κατήγγειλαν ότι ρωσικό πολεμικό αεροσκάφος βομβάρδισε το νοσοκομείο παίδων στη Μαριούπολη χθες, Τετάρτη.

Το Κρεμλίνο επισήμανε εξάλλου ότι θα ζητήσει πληροφορίες από τον ρωσικό στρατό σχετικά με τον βομβαρδισμό του νοσοκομείου παίδων.

«Αναγκαστικά θα ζητήσουμε πληροφορίες από τον στρατό μας, διότι εμείς, όπως κι εσείς, δεν έχουμε ξεκάθαρη πληροφόρηση για το τι συνέβη και (…) οι στρατιωτικοί θα μας δώσουν πληροφορίες», επισήμανε ο εκπρόσωπος της ρωσικής κυβέρνησης Ντμίτρι Πεσκόφ.

Εξάλλου ο Πεσκόφ δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι η Ουκρανία «συνεχώς» προτείνει να διεξαχθούν συνομιλίες μεταξύ του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι και του Ρώσου ομολόγου του Βλαντίμιρ Πούτιν.

Πηγές: news247/ΑΠΕ

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα