Καμπανάκι για την "βίαιη επιβράδυνση" της αγοράς εργασίας παγκοσμίως
Οι προειδοποιήσεις της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας.
Στον πόλεμο που μαίνεται στην Ουκρανία έρχονται να προστεθούν και άλλες κρίσεις που βαρύνουν ιδιαίτερα στις αγορές εργασίας σε όλο τον κόσμο, προειδοποίησε σήμερα ο ΟΗΕ, εκτιμώντας ότι ήδη είναι σε εξέλιξη μια “βίαιη” επιβράδυνση.
Σε μια νέα έκθεση, η Διεθνής Οργάνωση Εργασίας (ILO) προειδοποιεί ότι “σύμφωνα με τις σημερινές τάσεις, η παγκόσμια αύξηση της απασχόλησης θα επιδεινωθεί σημαντικά στο τέταρτο τρίμηνο του 2022”.
Απέναντι σε αυτή την κατάσταση που επιδεινώνεται με ταχείς ρυθμούς, “θα είναι απαραίτητες νέες συντονισμένες προσπάθειες σε εθνικό και διεθνές επίπεδο, για να αντιμετωπιστεί η βαθιά ανησυχητική κατάσταση της απασχόλησης σε διεθνές επίπεδο και να αποτραπεί μια σημαντική γενική επιβράδυνση της αγοράς εργασίας”, δήλωσε ο Ζιλμπέρ Ουνγκμπό, ο νέος γενικός διευθυντής της Οργάνωσης.
Η δημιουργία θέσεων εργασίας και η ποιότητά τους μειώνεται, σύμφωνα με τη έκθεση, εν μέσω επιδείνωσης των κρίσεων ενέργειας και της επισιτιστικής ασφάλειας, της αύξησης του πληθωρισμού, της σύσφιξης των νομισματικών πολιτικών και των φόβων για επικείμενη παγκόσμια ύφεση.
“Τα διαθέσιμα δεδομένα υποδηλώνουν ότι ήδη είναι σε εξέλιξη μια βίαιη επιβράδυνση της αγοράς εργασίας”, σύμφωνα με την Οργάνωση.
Έλλειμμα 40 εκατ. θέσεων εργασίας
Στις αρχές αυτής της χρονιάς, ο κόσμος άρχισε να ανακάμπτει από την κορύφωση της πανδημίας και τα ποσοστά απασχόλησης επέστρεψαν ή ξεπέρασαν τα προ της Covid επίπεδα στην πλειονότητα των προηγμένων οικονομιών, σύμφωνα με την ILO.
Η Οργάνωση ανέφερε ότι αυτή η αύξηση είναι ιδιαιτέρως εμφανής σε επαγγέλματα υψηλής ειδίκευσης και στις γυναίκες, αλλά προειδοποίησε ότι οφείλεται εξίσου σε αύξηση της ανεπίσημης απασχόλησης, για την οποία γενικά λείπει η κοινωνική προστασία.
Η κατάσταση επιδεινώθηκε τους τελευταίους μήνες, τονίζει η Οργάνωση, που εκτιμά ότι το επίπεδο των ωρών εργασίας ήταν 1,5% χαμηλότερο το τρίτο τρίμηνο σε σχέση με πριν από την πανδημία, δηλαδή ένα έλλειμμα 40 εκατ. θέσεων εργασίας πλήρους απασχόλησης.
Αυτή η μείωση συνδυάζεται με μια αύξηση των τιμών που οδηγεί σε μείωση τον πραγματικό μισθό σε πολλές χώρες.
Η έκθεση επιμένει στην καταστροφική κατάσταση στην αγορά εργασίας στην Ουκρανία, στην οποία εισέβαλε στις 24 Φεβρουαρίου η Ρωσία.
Ο πληθωρισμός αναμένεται να φθάσει εκεί το 30% έως τα τέλη του έτους και η απασχόληση είναι 15,5% χαμηλότερη από το επίπεδο του 2021 που αντιστοιχεί σε απώλεια 2,4 εκατ. θέσεων εργασίας από την αρχή του πολέμου. Αυτό είναι το ήμισυ της αρχικής πρόβλεψης της Οργάνωσης, αλλά οι ουκρανικές δυνάμεις έχουν έκτοτε ανακαταλάβει πολλά εδάφη.
“Αυτή η μερική ανάκαμψη της αγοράς εργασίας είναι μέτρια και πολύ εύθραυστη”, ανέφερε η ILO, προσθέτοντας ότι ο μεγάλος αριθμός των εσωτερικά εκτοπισμένων και των προσφύγων που αναζητούν εργασία στην Ουκρανία και αλλού “δημιουργεί τον κίνδυνο να πιέσει τους μισθούς προς τα κάτω”, σύμφωνα με την ILO.
Παράλληλα, η έκθεση εκτιμά ότι το 10,4% του εργατικού δυναμικού της Ουκρανίας πριν από τον πόλεμο, δηλαδή 1,6 εκατ. άνθρωποι, –κυρίως γυναίκες– έχουν καταφύγει ως πρόσφυγες σε άλλες χώρες. Μια πρόσφατη έρευνα έδειξε ότι έως τώρα λίγο πάνω από το ένα τέταρτο των Ουκρανών προσφύγων έχει βρει μισθωτή εργασία ή εργασία ως αυτοαπασχολούμενοι στη χώρα υποδοχής τους, σύμφωνα με την ILO.
Εξετάζοντας τον καλύτερο τρόπο αντιμετώπισης της κρίσης, η έκθεση προειδοποιεί κατά μιας απλής αντίδρασης στην αύξηση του πληθωρισμού και ζητά βαθύ κοινωνικό διάλογο για να διαμορφωθούν οι απαραίτητες πολιτικές προκειμένου να αντιμετωπιστεί η επιβράδυνση της αγοράς εργασίας.
Πηγή: ΑΠΕ