«Καμπανάκι» ΠΟΥ για Όμικρον: Δεν θα είναι η τελευταία μετάλλαξη
Σύμφωνα με την Δρ. Μαρία Βαν Κέρκοβ του ΠΟΥ, δεν μπορούν να προβλεφθούν τα χαρακτηριστικά μιας νέας παραλλαγής που ίσως εμφανιστεί.
Μπορεί η μετάλλαξη Όμικρον του κορωνοϊού να είναι ηπιότερη από τη Δέλτα, αλλά παραμένει επικίνδυνη, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.
Όπως αναφέρει η Δρ. Μαρία Βαν Κέρκοβ του ΠΟΥ, υπάρχουν άνθρωποι που νοσηλεύονται με Όμικρον σε νοσοκομεία, ενώ κάποιοι από αυτούς πεθαίνουν. Σύμφωνα με την ίδια, η υψηλή μεταδοτικότητα της Όμικρον οδηγεί σε μεγάλες εξάρσεις κρουσμάτων σε όλο τον κόσμο, κάτι που θέτει υπό σημαντική πίεση τα συστήματα Υγείας, τα οποία είναι ήδη πολύ επιβαρυμένα, δεδομένου ότι έχουμε πλέον μπει στην τρίτη χρονιά αυτής της πανδημίας.
Επιπλέον, η ειδικός του ΠΟΥ τονίζει ότι είναι σημαντική η μείωση της μετάδοσης της Όμικρον για μια σειρά από λόγους:
– Πρώτον, για την προστασία των ανθρώπων από μόλυνση, καθώς ενδέχεται να τους οδηγήσει στη σοβαρή νόσηση. Τονίζει μάλιστα ότι το ρίσκο είναι μεγαλύτερο για τα γηραιότερα άτομα και τους ανεμβολίαστους.
– Δεύτερον, οι ειδικοί δεν έχουν ακόμη κατανοήσει πλήρως τον αντίκτυπο της μετά-Covid περιόδου ή μακράς Covid.Έτσι, όσοι έχουν μολυνθεί από τον ιό, κινδυνεύουν να έρθουν αντιμέτωποι με πιο μακροχρόνιες συνέπειες.
– Τρίτον, όσο μεγαλύτερος είναι ο αριθμός των κρουσμάτων τόσο πιο δύσκολη καθίσταται η λειτουργία των νοσοκομείων αλλά και άλλων υπηρεσιών.
– Και τέταρτον, όσο περισσότερο κυκλοφορεί ο ιός, τόσο περισσότερες ευκαιρίες έχει να μεταλλαχθεί.
Η «Όμικρον» εξαπλώνεται με πολύ ταχείς ρυθμούς σε όλο τον κόσμο και σύμφωνα με την ειδικό του ΠΟΥ, δεν θα είναι η τελευταία παραλλαγή που προκαλεί ανησυχία στους ειδικούς. Η πιθανότητα εμφάνισης νέων παραλλαγών είναι άκρως υπαρκτή, αναφέρει η βαν Κέρκοβ.
Σύμφωνα με την ίδια, δεν μπορούν να προβλεφθούν τα χαρακτηριστικά μιας νέας παραλλαγής που ίσως εμφανιστεί. Όπως τονίζει, θα είναι σίγουρα πιο μεταδοτική για να καταφέρει να επικρατήσει έναντι των υπαρχόντων παραλλαγών του ιού. Θα μπορούσε μάλιστα να είναι λιγότερο ή περισσότερο σοβαρή, ενώ πιθανόν να είναι ικανή να διαφεύγει της ανοσίας.
Για αυτό τον λόγο, ο ΠΟΥ επιθυμεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης ανησυχητικών παραλλαγών του ιού στο μέλλον.
Η Όμικρον είναι πιο ανθεκτική στα πλαστικά και στο δέρμα σε σχέση με τις άλλες παραλλαγές
Η Όμικρον μπορεί να επιβιώσει για περισσότερο καιρό πάνω σε πλαστικές επιφάνειες και στο ανθρώπινο δέρμα, σε σχέση με προηγούμενες παραλλαγές του κορωνοϊού, σύμφωνα με Ιάπωνες επιστήμονες που έκαναν τα σχετικά συγκριτικά εργαστηριακά πειράματα.
Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον δρα Ριοχέι Χιρόσε του Τμήματος Λοιμωδών Νόσων του Ιατρικού Πανεπιστημίου του Κιότο, οι οποίοι έκαναν τη σχετική προδημοσίευση στο medRxiv, σύμφωνα με το πρακτορείο Ρόιτερς, βρήκαν ότι πάνω στις πλαστικές επιφάνειες η Όμικρον μπορεί να επιβιώσει κατά μέσο όρο έως 193,5 ώρες, έναντι 56 ωρών για το αρχικό στέλεχος της κινεζικής Γουχάν, 191,3 ωρών της Άλφα, 156,6 ωρών της Βήτα, 59,3 ωρών της Γάμμα και 114 ωρών της Δέλτα, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.
Πάνω σε δείγματα ανθρώπινου δέρματος ο μέσος χρόνος επιβίωσης ήταν 8,6 ώρες για το αρχικό στέλεχος, 19,6 ώρες για την Άλφα, 19,1 ώρες για τη Βήτα, 11 ώρες για τη Γάμμα, 16,8 ώρες για τη Δέλτα και 21,1 ώρες για την Όμικρον. Πάντως, στο δέρμα όλες οι παραλλαγές -συμπεριλαμβανομένης της Όμικρον- είχαν πλήρως αδρανοποιηθεί μετά από έκθεσή τους επί 15 δευτερόλεπτα σε απολυμαντικό χεριών με βάση την αλκοόλη, κάτι που συνηγορεί υπέρ της χρήσης τέτοιων προϊόντων.
Οι ερευνητές έκαναν λόγο για «υψηλή περιβαλλοντική σταθερότητα» και ικανότητα της Όμικρον να παραμένει λοιμογόνος, κάτι που πιθανώς έχει συμβάλει στο να αντικαταστήσει τη Δέλτα ως κυρίαρχη παραλλαγή παγκοσμίως.
Τουρκία: Η χώρα καταγράφει ρεκόρ 94.783 κρουσμάτων
Η Τουρκία κατέγραψε 94.783 νέα κρούσματα COVID-19 σε διάστημα 24 ωρών, ο υψηλότερος ημερήσιος αριθμός κρουσμάτων της πανδημίας, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας σήμερα, Σάββατο, αλλά ο υπουργός Υγείας Φαχρετίν Κότζα είπε ότι τα χειρότερα της πανδημίας έχουν περάσει.
Τα ημερήσια κρούσματα αυξήθηκαν σε επίπεδο ρεκόρ τις τελευταίες εβδομάδες με την εξάπλωση της παραλλαγής ‘Όμικρον, αλλά ο Kότζα δήλωσε ότι η νέα παραλλαγή θα μειώσει τον αντίκτυπο της πανδημίας γιατί η νόσηση που προκαλεί είναι λιγότερο σοβαρή.
“Η αύξηση που βλέπουμε στους αριθμούς των κρουσμάτων δεν πρέπει να θεωρείται αποθαρρυντική. Ο ιός δεν έχει την παλιά του ισχύ. Το ανησυχητικό μέρος της πανδημίας έχει τελειώσει”, έγραψε ο Κότζα στο Twitter.
Ο αριθμός των ημερήσιων θανάτων από COVID-19 ανέρχεται σε 174. Στα τέλη Δεκεμβρίου, τα ημερήσια κρούσματα ήταν περίπου 20.000, πριν από την έξαρση των μολύνσεων λόγω της Όμικρον.
Με πληροφορίες από Καθημερινή/ ΑΠΕ ΜΠΕ
Δείτε επίσης:
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ