Καναδός υφυπουργός Εξωτερικών: Συγχαρητήρια στην Ελλάδα για τη διοργάνωση του συνεδρίου «Ανθρώπινα Δικαιώματα στο Εργασιακό Περιβάλλον»

Με τα εύσημα για την Ελλάδα και μεταφέροντας μήνυμα του πρωθυπουργού του Καναδά, Τζάστιν Τριντό, ο Καναδός υφυπουργός Εξωτερικών Ρόμπ Όλιφαντ θέλησε να υπογραμμίσει τη σημασία του  διεθνούς διαδικτυακού συνεδρίου.

Parallaxi
καναδός-υφυπουργός-εξωτερικών-συγχα-615886
Parallaxi

Με τα εύσημα για την Ελλάδα και μεταφέροντας μήνυμα του πρωθυπουργού του Καναδά, Τζάστιν Τριντό, ο Καναδός υφυπουργός Εξωτερικών Ρόμπ Όλιφαντ θέλησε να υπογραμμίσει τη σημασία του  διεθνούς διαδικτυακού συνεδρίου «Ανθρώπινα Δικαιώματα στο Εργασιακό Περιβάλλον». Το συνέδριο- στο οποίο θα συμμετάσχει και ο ίδιος-  θα πραγματοποιηθεί στις 25 Ιουνίου έπειτα από πρωτοβουλία της ελληνικής κυβέρνησης για τη στήριξη της διαφορετικότητας κι έχει ως στόχο να ανοίξει τον δημόσιο διάλογο γύρω από αυτό το ζήτημα και να αναδείξει τον ρόλο των επιχειρήσεων στην αλλαγή των κοινωνικών αντιλήψεων και συμπεριφορών.

«Η πρόοδος στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, καθώς και η ένταξη και η αναγνώριση της σημασίας της διαφορετικότητας» τονίζει σε αποκλειστική δήλωσή του στο ΑΠΕ ΜΠΕ «απαιτεί τόσο κυβερνητική δράση μέσω νομοθεσίας όσο και διαρκή δέσμευση από όλα τα μέλη της κοινωνίας των πολιτών. Είναι πολύ σημαντικό οι πολιτικές και οι δράσεις αυτές να ενημερώνονται από εκείνους που έχουν βιώσει εμπειρίες και που προέρχονται από διαφορετικά υπόβαθρα».

Επισημαίνοντας τον ρόλο των κυβερνήσεων ο κ. Όλιφαντ υπογραμμίζει στο ΑΠΕ ΜΠΕ ότι  «οι κυβερνήσεις μπορούν να θεσπίσουν ρυθμιστικά καθεστώτα, να εγκρίνουν νομοθεσία με συνέπειες για την παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και να γίνουν πρότυπα ως δίκαιοι εργοδότες», μολονότι -όπως σημειώνει- «έχουν περιορισμένο αντίκτυπο στην κοινωνική στάση και συμπεριφορά, όπως και στις συστημικές μεταρρυθμίσεις που απαιτούνται για να συμμετέχουν πλήρως οι μειονοτικές ομάδες στις κοινωνική, πολιτική, οικονομική και πολιτιστική ζωή μιας χώρας». Κατά την άποψή του «η εκρίζωση αντικοινωνικών συμπεριφορών θα απαιτήσει θαρραλέα και διαρκή δέσμευση από όλα τα κοινωνικά στρώματα. Θα απαιτήσει από όλους μας να καταδικάσουμε τον ρατσισμό και να καταπολεμήσουμε την προκατάληψη εναντίον των σεξουαλικών μειονοτήτων και την ασυνείδητη προκατάληψη στις δομές της κοινωνίας, αλλά και στην ίδια μας την ζωή».

Στο πλαίσιο αυτό αναφέρει ότι «η κοινωνία των πολιτών, ιδίως η επιχειρηματική κοινότητα, παίζει έναν σημαντικό ρόλο στη διασφάλιση της κοινωνικής αλλαγής». Και συνεχίζει: «Όταν οι επιχειρήσεις και η βιομηχανία αγκαλιάζουν την ισότητα στο χώρο εργασίας, διασφαλίζοντας ότι το φύλο, ο σεξουαλικός προσανατολισμός, η ηλικία, η φυλή ή η εθνικότητα δεν αποτελούν πλέον εμπόδια στην απασχόληση ή την πρόοδο, όχι μόνο θα προωθήσουν την κοινωνική αλλαγή, αλλά θα είναι πιο επιτυχημένες και κερδοφόρες. Οι εργαζόμενοι θα έχουν βελτιωμένη ψυχική υγεία και ευεξία, και θα είναι ελεύθεροι να επιδιώξουν τις δημιουργικές τους ικανότητες, γεφυρώνοντας τα κοινωνικά κενά και ανοίγοντας νέες αγορές».

Τέλος, ο υφυπουργός Εξωτερικών του Καναδά εξηγεί ότι «η εμπειρία του Καναδά δείχνει ότι τα ανθρώπινα δικαιώματα δεν αποτελούν μόνο μία καλή πολιτική, αλλά ευνοούν και την επιχειρηματικότητα» . Ολοκληρώνοντας  συγχαίρει «το Υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδας για την πρωτοβουλία διοργάνωσης αυτού του συνεδρίου για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα στο Εργασιακό Περιβάλλον» τονίζοντας ότι  ανυπομονεί να συμμετάσχει και να απευθύνει χαιρετισμό εκ μέρους του πρωθυπουργού του Καναδά».

Στο συνέδριο, το οποίο λαμβάνει χώρα υπό την αιγίδα της ελληνικής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρώπης, θα συμμετάσχουν ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, ξένοι ηγέτες, εκπρόσωποι των επιχειρήσεων και της κοινωνίας των πολιτών, ενώ την διοργάνωση και τον συντονισμό έχουν η γενική γραμματεία Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και  Εξωστρέφειας του υπουργείου Εξωτερικών και το Enterprise Greece με επικεφαλής τον Γρηγόρη Δημητριάδη και οι γενικές γραμματείες Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του υπουργείου Δικαιοσύνης και Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.

Ο σύνδεσμος για να παρακολουθήσει κανείς το Διεθνές Διαδικτυακό Συνέδριο για τα «Ανθρώπινα Δικαιώματα στο Εργασιακό Περιβάλλον» (“Human Rights in Business”) είναι https://humanrightsinbusiness.gr/.

Πηγή: ΑΠΕ, Σοφία Αραβοπούλου

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα