Top

Καπραβέλος: Μην απορήσετε αν μετά τις 20 Σεπτέμβρη οι διασωληνωμένοι φτάσουν τους 800

«Είχα δίλημμα, έναν εφιάλτη, ένα 22 χρονών παιδί με λευχαιμία που ήθελε εντατική, δεν είχαμε κρεβάτι, και έναν 62χρονο ανεμβολίαστο ο οποίος ήθελε κρεβάτι ΜΕΘ.»

Parallaxi
καπραβέλος-μην-απορήσετε-αν-μετά-τις-20-712944
Parallaxi

Ένα δίλημμα ζωής που αντιμετώπισε το Σάββατο περιέγραψε στον ΣΚΑΪ διευθυντής της ΜΕΘ του νοσοκομείου Πανανικολάου Νίκος Καπραβέλος. Παράλληλα, προειδοποίησε ότι χρειάζονται δραματικά περιοριστικά μέτρα στους ανεμβολίαστους το χειμώνα ζητώντας την αναπροσαρμογή όλων των υγειονομικών πρωτόκολλων.

«Μην απορήσετε εάν μετά τις 20 Σεπτεμβρίου πιάσουμε και τους 500 και τους 700 και τους 800 διασωληνωμένους» μετά τις 20 Σεπτεμβρίου εκτίμησε δε.

«Εμείς χθες περάσαμε μια τραγική μέρα τα κρεβάτια ΜΕΘ πλέον είναι γεμάτα… Είχα δίλημμα, έναν εφιάλτη, ένα 22 χρονών παιδί με λευχαιμία που ήθελε εντατική, δεν είχαμε κρεβάτι, και έναν 62 χρονών COVID ανεμβολίαστο ο οποίος ήθελε κρεβάτι ΜΕΘ. Υπήρξε αναστάτωση σε όλο το νοσοκομείο. Όλη η Βόρεια Ελλάδα είναι γεμάτη, χρειάζεται να δώσουμε άλλες κλίνες ΜΕΘ» ανέφερε ο κ. Καπραβέλος.

«Πήραμε κρεβάτια από άλλες ειδικότητες, κρίσιμες, για να εξυπηρετήσουμε τις αυξημένες ανάγκες COVID. Βλέπω ξανά τον εφιάλτη να έρχεται μπροστά μου, όταν από 20 Σεπτεμβρίου μέχρι και τέλος Νοεμβρίου όλη η Ευρώπη θα έχει πολύ χειρότερους επιδημιολογικούς δείκτες» τόνισε ο διευθυντής της ΜΕΘ του νοσοκομείου Πανανικολάου

Στο σημείο αυτό ζήτησε την αναπροσαρμογή όλων των υγειονομικών πρωτόκολλων, μάσκες παντού εμβολιασμένοι και ανεμβολίαστοι, αύξηση εμβολιασμών, τρίτη δόση για τις ευπαθείς ομάδες αλλά και τους υγειονομικούς.

Όπως δήλωσε ο Νίκος Καπραβέλος, «χρειάζονται δραματικά περιοριστικά μέτρα στους ανεμβολίαστους το χειμώνα δεν πρέπει να συνυπάρχουν ανεμβολίαστοι με εμβολιασμένους, και μάλιστα χωρίς τεστ, στους κλειστούς χώρους, θα είναι μια καινούργια ωρολογιακή βόμβα αν δεν αυστηροποιήσουμε τα υγειονομικά πρωτόκολλα, θα ζήσουμε μια υγειονομική τραγωδία μετά τις 20 Σεπτεμβρίου – τέλος Νοεμβρίου» προειδοποίησε. Τα σχολεία πρέπει να ανοίξουν με αυστηρά υγειονομικά πρωτόκολλα, οι εμβολιασμοί άνω των 12 δε γίνονται για τους μεγαλύτερους, αλλά κυρίως για τα παιδιά. Σε αυτή τη φάση είχαμε την πολυτέλεια να μετατρέψουμε μια άλλη ειδική μονάδα απολύτως πολύτιμη για να τους εξυπηρετήσουμε και τους δύο, σε λίγο φοβάμαι δε θα έχουμε, αυτός ο ρυθμός των διασωληνωμένων συνεχίζει να αυξάνεται».

«Μην απορήσετε εάν μετά τις 20 Σεπτεμβρίου πιάσουμε και τους 500 και τους 700 και τους 800 διασωληνωμένους, δεν μπορούμε να το αντιμετωπίσουμε… Εγκαινίασε 18 κλίνες ΜΕΘ στο Παπανικολάου ο πρωθυπουργός, και δεν έχει προκηρυχθεί θέση ακόμα γιατρού ή νοσηλευτού στις ΜΕΘ που εγκαινίασε ο πρωθυπουργός».

«Δεν έχουμε άλλους εντατικολόγους τους έχουμε προσλάβει στο δεύτερο κύμα, τώρα εκπαιδεύουμε για να βγουν σιγά – σιγά» παρενέβη ο καθηγητής Πνευμονολογίας και Εντατικής Θεραπείας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Θεόδωρος Βασιλακόπουλος.

«Θέλουμε δύο χρόνια για να ξαναβγάλουμε νέα γενιά εντατικολόγων. Δεν υπάρχει εύκολη λύση αυτή τη στιγμή». Στις 100 προκηρύξεις ζήτημα να προσληφθούν τρεις – τέσσερις εντατικολόγοι. «Αν δεν υπήρχαν κλίνες στη Βόρεια Ελλάδα, θα υπήρχαν στην υπόλοιπη… Είμαστε στο 100; (πληρότητα)» διερωτήθηκε. Τόνισε ότι για τους εντατικολόγους χρειάζονται «νιάτα» και αυξημένα οικονομικά κίνητρα συγκριτικά με άλλες ειδικότητες.

Ρίο: Ανεμβολίαστο το 87% των ασθενών Covid που νοσηλεύονται

Στη μεγάλη σημασία του εμβολιασμού κατά της Covid για την αποφυγή νοσηλειών, αναφέρθηκε σε ανάρτησή του στο Facebbok ο καθηγητής Πνευμονολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών, Αργύρης Τζουβελέκης.

Συγκεκριμένα, ο κ. Τζουβελέκης ανέφερε πως το 87% των νοσηλευόμενων ασθενών στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Πατρών είναι ανεμβολίστο.

«Εμβολιαστείτε όσο ακόμα τα εμβόλια είναι αποτελεσματικά έναντι του επικρατούντος στελέχους. Εμβολιαστείτε να πάρουμε τις ζωές μας πίσω», αναφέρει ο κ. Τζουβελέκης, καθώς από τους 131 ασθενείς (η ανάρτηση έγινε στις 20 Αυγούστου), οι 114 είναι ανεμβολίαστοι.

Πέτσας: Τα μέτρα θα αφορούν κυρίως τους ανεμβολίαστους και την προστασία μας από αυτούς

Τα νέα μέτρα κατά του κοροναϊού που θα ανακοινωθούν τις επόμενες ημέρες θα αφορούν κυρίως τους ανεμβολίαστους, ξεκαθάρισε ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Στέλιος Πέτσας.

«Μπορούμε να χάνουμε θέσεις εργασίας επειδή κάποιοι δεν εμβολιάζονται; Γι’ αυτό τα μέτρα κύρια θα αφορούν τους ανεμβολίαστους και την προστασία μας από εκείνους που δεν κάνουν το εμβόλιο… Η κόρη μου είναι 17 χρονών και έχει κάνει το εμβόλιο» είπε ο κύριος Πέτσας.

«Αυτό που έχει σημασία είναι ότι οι άνθρωποι που έχουν εμβολιαστεί, δεν έχουν ιδιαίτερο λόγο για περιορισμούς… Άρα στους κλειστούς χώρους πρέπει να επιτρέψουμε την κινητικότητα στους εμβολιασμένους. Για τους άλλους που φοβούνται να κάνουν το εμβόλιο, τότε ας φοβούνται περισσότερο για τους γύρω τους» δήλωσε δε.

«Εκτός από την πολιτική ευθύνη, υπάρχει και η ατομική. Ποια είναι η πολιτική ευθύνη όταν κάποιος αρνείται να εμβολιαστεί;» διερωτήθηκε ο υπουργός. «Υπάρχει το συλλογικό» πρόσθεσε.

Δώσαμε έξτρα χρήματα στους δήμους Για τους πυρόπληκτους ο Στέλιος Πέτσας ανέφερε, στον Σκάι, ότι ο πολίτης κάνει την αίτηση του και με ένα κλικ παίρνει την πρώτη αποζημίωση η οποία είναι από 5.000 έως 20.000 ευρώ για τα φυσικά πρόσωπα και από 5.000 έως 22.000 ευρώ για τις επιχειρήσεις, ενώ υπάρχουν διάφορες βαθμίδες αποζημιώσεων για τις αγροτικές εκμεταλλεύσεις.

«Επίσης δώσαμε έξτρα χρήματα μόλις προχθές στους δήμους, γιατί δεν είναι μόνο τα φυσικά πρόσωπα είναι και οι δήμοι που έχουν πάθει μεγάλες καταστροφές για να μπορέσουν να αποκαταστήσουν αυτές τις ζημιές και να συνδράμουν» διευκρίνισε.

Βασιλακόπουλος: Τελευταία εβδομάδα χάσαμε 6 νέους – Θέμα εμβόλιού στα παιδιά 5 με 12 στις ΗΠΑ

Την ανάγκη εμβολιασμού των νέων επισήμανε, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο καθηγητής Πνευμονολογίας και Εντατικής Θεραπείας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Θεόδωρος Βασιλακόπουλος. «Χάσαμε 6 νέους την τελευταία εβδομάδα» ανέφερε χαρακτηριστικά, ενώ έθεσε και θέμα εμβολιασμών στα παιδιά 5 με 12 ετών.

«Η Αμερικανική Παιδιατρική Εταιρεία έκανε επίσημη αίτηση στον FDA (Αμερικανικός Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων) να χορηγηθεί το εμβόλιο και στα παιδάκια 5 με 12, δηλαδή όλο το δημοτικό νηπιαγωγείο κλπ, όλα όσα πάνε σχολείο. Ζήτησε να μην περιμένουμε να περάσουν έξι μήνες τη μελέτη, αλλά μόνο δύο, γιατί απ’ όλα τα άλλα παιδάκια τις άλλες ηλικίες φάνηκε ότι μετά το δίμηνο δεν υπάρχει η παραμικρή παρενέργεια, ούτως ή άλλως δεν υπάρχουν παρενέργειες, όποτε δεν χρειάζεται να συμπληρωθεί το εξάμηνο παρατήρησης, και για να προστατεύσουμε τα παιδιά μας, το τονίζω, όχι τους παππούδες, αυτό είναι δευτερογενές όφελος. «Καμία παρενέργεια στα εμβόλια, κάνουν μόνο καλό, προστατεύουν το παιδάκι από την έστω μικρή πιθανότητα θανάτου» υπογράμμισε.

«Και φέτος το καλοκαίρι προσπαθήσαμε να ζήσουμε μια ψευδαίσθηση στην Ελλάδα, ότι μπορούμε να ζήσουμε όπως παλιά, πριν τον κορωνοϊό να γλεντήσουμε με τον ίδιο τρόπο να ξεφαντώνουμε με τον ίδιο τρόπο τη νύχτα μαζί αγκαλιά, κάνοντας πάρτι φλερτάροντας αγκαλιάζοντας, πράγματα που όμως αν δεν εμβολιαστούμε όλοι δεν θα μπορέσουμε να τα ξανακάνουμε εκτός αν περάσει πολύς καιρός και φύγει ο κορωνοϊός» εξήγησε ο κ. Βασιλακόπουλος.

«Άργησε να ανοίξει η εμβολιαστική δυνατότητα για τους νέους, γιατί πρώτα έπρεπε να καλυφθούν οι ηλικιωμένοι και γιατί έχουν ψευδαίσθηση ότι είναι άτρωτοι, η αλήθεια είναι κάπου στη μέση ότι είναι πιο ισχυροί από μεγαλύτερους, αλλά δεν είναι άτρωτοι, δυστυχώς χάσαμε έξι νέους την τελευταία εβδομάδα, και αυτή τη στιγμή έχουμε 15 διασωληνωμένους και ένα παιδί. Είχαμε και την προηγούμενη εβδομάδα ένα παιδάκι διασωληνωμένο. Θα εμβολιάσουμε το παιδί μας. Είμαι στενοχωρημένος που ο γιός μου είναι 11 και δεν έχει ανοίξει η πλατφόρμα να τον εμβολιάσω».

Όπως επισήμανε ο πνευμονολόγος «τρία παιδάκια έχουν πεθάνει μέχρι τώρα στην Ελλάδα από κορωνοϊό, τα εμβόλια προστατεύουν από τη νοσηλεία στη ΜΕΘ. Μια νοσηλεία περίπου την εβδομάδα έχουμε… Η ΜΕΘ είναι σωτήρια, αλλά είναι μια τραυματική εμπειρία και για τον ενήλικα, και για ένα παιδάκι 10 φορές περισσότερο. Φανταστείτε παιδάκι σε μια εντατική, διασωληνωμένο χωρίς τους γονείς του, οι γονείς απέξω τρελαμένοι, το παιδάκι να μην ξέρει ακριβώς που βρίσκεται. Αυτά πρέπει να σκεφτόμαστε για να εμβολιάσουμε το παιδί μας για να μην υπάρχει καμία πιθανότητα ΜΕΘ».

Πρόσθεσε ότι είναι θέμα ωρών η οριστική άδεια στο εμβόλιο της Pfizer, οπότε δίνεται στην κυβέρνηση των ΗΠΑ να καταστήσει τον εμβολιασμό υποχρεωτικό, χωρίς υποσημειώσεις.

Με πληροφορίες από ΣΚΑΙ

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα