Ελλάδα

Καστοριά – Κοζάνη: Κρούσματα καταρροϊκού πυρετού προβάτων

Η νόσος που οφείλεται σε ιό και δε θεραπεύεται προσβάλλει κυρίως τα πρόβατα

Parallaxi
καστοριά-κοζάνη-κρούσματα-καταρροϊ-427116
Parallaxi

Στην εργαστηριακή επιβεβαίωση τεσσάρων εστιών της νόσου του καταρροϊκού πυρετού του προβάτου, προχώρησε το Τμήμα Κτηνιατρικής της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Περιφερειακής Ενότητας Καστοριάς.

Συγκεκριμένα οι εστίες εντοπίστηκαν στις Τοπικές Κοινότητες: Μελά, Σπηλαίων, Νοστίμου και στους Οικισμούς Υψηλού και Πετροπουλακίου, ενώ ερευνώνται εργαστηριακά εκτροφές στις οποίες υπάρχει υποψία παρουσίας της νόσου.

Η νόσος που οφείλεται σε ιό και δε θεραπεύεται προσβάλλει κυρίως τα πρόβατα, που νοσούν και βαρύτερα, τις αίγες, με ελαφρότερη εικόνα, αλλά και τα βοοειδή, που πολύ σπάνια όμως εμφανίζουν συμπτώματα, ενώ δε μεταδίδεται στον άνθρωπο, είτε με άμεση επαφή με άρρωστα ζώα, είτε με την κατανάλωση κρέατος ή γαλακτοκομικών ειδών.

Μεταδίδεται με κουνούπια, τα οποία μολύνονται τσιμπώντας άρρωστα ζώα και στη συνέχεια μεταδίδουν τον ιό σε υγιή ζώα. Τα κυριότερα κλινικά συμπτώματα είναι: Υψηλός πυρετός, ανορεξία, κατάπτωση, έντονη σιελόρροια, άφθονο ρινικό έκκριμα, φλεγμονή του στόματος, πρήξιμο της κεφαλής, οίδημα των χειλιών και της γλώσσας, με χαρακτηριστικό σύμπτωμα τη μπλε γλώσσα, θάνατοι και μείωση της παραγωγής.

Σε περίπτωση επιβεβαίωσης της ασθένειας λαμβάνονται αυστηρά υγειονομικά μέτρα που περιλαμβάνουν σοβαρούς περιορισμούς των μετακινήσεων των ζώων σε όλες τις γύρω εκμεταλλεύσεις.

Το τμήμα Κτηνιατρικής της Δ/νσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της ΠΕ Χαλκιδικής προειδοποιεί τους κτηνοτρόφους με σχετική ανακοίνωση:

“Το Τμήμα Κτηνιατρικής της Δ/νσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της ΠΕ Χαλκιδικής ενημερώνει τους εκτραφείς βοοειδών και αιγοπροβάτων και λοιπών μηρυκαστικών της Περιφερειακής Ενότητας Χαλκιδικής ότι η νόσος έκανε πρόσφατα την εμφάνισή της στην Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας, αλλά και στην χώρα μας, στους νομούς Κοζάνης και Καστοριάς.

Πρόκειται για ιογενής λοίμωξη που μεταδίδεται με τα κουνούπια. Στα βοοειδή σπάνια εμφανίζονται συμπτώματα (τα βοοειδή συνήθως δεν νοσούν και παραμένουν φορείς). Στα πρόβατα η νόσος εκδηλώνεται με υψηλό πυρετό, κατάπτωση, οίδημα (πρήξιμο) στα χείλη και το πρόσωπο, έντονη υπεραιμία των βλεννογόνων, ρινικό έκκριμα, χωλότητα (κουτσαίνονται) και αδυνάτισμα. Οι αίγες προσβάλλονται σπανιότερα απ’ ότι τα πρόβατα και όταν προσβληθούν τα συμπτώματα δεν είναι τόσο έντονα.

Η νόσος δε μεταδίδεται στον άνθρωπο. Δεν υπάρχει καμιά αποτελεσματική θεραπεία για τα άρρωστα ζώα και τα ζώα που εμφανίζουν συμπτώματα θα πρέπει να απομονώνονται και να ειδοποιείται η Κτηνιατρική Υπηρεσία.

Μεγάλη σημασία για την εξάλειψη της νόσου έχει η καταπολέμηση των εντόμων που φέρουν την νόσο. Συστήνεται ο ψεκασμός των ζώων με κατάλληλα εντομοαπωθητικό ανά τακτά χρονικά διαστήματα σύμφωνα με τις οδηγίες χρήσης του φαρμάκου καθώς επίσης και ο ψεκασμός όλων των χώρων, των σκευών και των αντικειμένων εντός και εκτός της εκτροφής. Ιδιαίτερα θα πρέπει να ληφθεί μέριμνα για την απομάκρυνση της κόπρου και την αντικατάστασή της με καθαρή στρωμνή και ο καλός ψεκασμός των τοίχων των εγκαταστάσεων και των περιοχών με αυξημένη υγρασία (λασπώδες έδαφος) και των κοπροσωρών.

Σε περίπτωση υπόνοιας της νόσου και για οποιαδήποτε άλλη πληροφορία επικοινωνείτε με τα κατά τόπους κτηνιατρεία ή με το Τμήμα Κτηνιατρικής της ΠΕ Χαλκιδικής στα τηλ.2371351489, 2371351313”

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα